Dodaj do ulubionych

Chip-tuning do tdi i dci ???

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.03, 10:12
slyszalem o tym od sprzedawcy w salonie seata ! wiem tyle ze do silnika Tdi
110 km kupuje sie jakis chip za 1000zl i ma sie 130 km ! czy to prawda ? czy
rzeczywisice wyraznie zwieksza to moc silnika i jak to wplywa na spalanie i
zywotnosc ??? no i czy jest to mozliwe we wszystkich nowoczesnych dieslach
np.hdi i dci ???
z gory dziekuje za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: Chip-tuning do tdi i dci ??? IP: 212.106.151.* 11.02.03, 10:51
      Tak jest ale poczytaj trochę bo tak tanio to może być tylko"box".W Krakowie
      jest dobra firma zajmująca się chip tuningiem,poszukaj,ma dobrą stronę
      internetową,wyczerpującą w interesującą ciebie wiedzę.Ja ze swojej strony to
      już przerabiałem i spałzowałem.Pozdr.
      • Gość: al a jaki potem przebieg IP: 217.153.95.* 11.02.03, 11:27
        Ale zanim to zrobisz zastanow sie dlaczego producent zdecydowal sie na
        powiedzmy 100KM zamiast 130KM
        Nie jestem expertem ale:
        -wieksza moc wieksze obciazenie silnika a w dieslach
        szybsze wlaczanie turbiny
        Ciekawi mnie (bez nuty ironii) kto ile przejechal na podrasowanym silniku
        pzdr
        al
        • Gość: Jarek Re: a jaki potem przebieg IP: 213.17.181.* 11.02.03, 13:35
          Gość portalu: al napisał(a):

> Ale zanim to zrobisz zastanow sie dlaczego producent zdecydowal sie na
          > powiedzmy 100KM zamiast 130KM

Bo trzeba spełniać normy czystosci spalin EURO9000 (he, he), albo pochwalić
          się spalaniem na poziomie 4,5l / 100 km.

> Nie jestem expertem ale:
          > -wieksza moc wieksze obciazenie silnika a w dieslach
          > szybsze wlaczanie turbiny

Turbina włącza się zawsze przy tej samej wysokości obrotów.

> Ciekawi mnie (bez nuty ironii) kto ile przejechal na podrasowanym silniku

Przejechałem 47 tys. km z box'em Chiptronic'a w HDi.

Pozdr
          • Gość: Tomek Re: a jaki potem przebieg IP: *.kolornet.pl 11.02.03, 13:59
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Gość portalu: al napisał(a):
            >
            > > Ale zanim to zrobisz zastanow sie dlaczego producent zdecydowal sie na
            > > powiedzmy 100KM zamiast 130KM
            >
            > Bo trzeba spełniać normy czystosci spalin EURO9000 (he, he), albo pochwalić
            > się spalaniem na poziomie 4,5l / 100 km.

A pomyslales o trwalosci silnika, o wzroscie halasu, zuzyciu ukladu
            przeniesienia napedu itd.?
            > > Nie jestem expertem ale:
            > > -wieksza moc wieksze obciazenie silnika a w dieslach
            > > szybsze wlaczanie turbiny
            >
            > Turbina włącza się zawsze przy tej samej wysokości obrotów.

A kto ci takich bzdur naopowiadal? Porzadny chip wlasnie obniza obroty przy
            ktorych wlacza sie turbina, dlatego stosuje sie przelaczniki, umozliwiajace
            wylaczenie chipa - np. na autostradzie przy stalej predkosci.
            Ale to nie dla "tjóninkofcuf"
            > > Ciekawi mnie (bez nuty ironii) kto ile przejechal na podrasowanym silniku
            >
            > Przejechałem 47 tys. km z box'em Chiptronic'a w HDi.

To jeszcze drugie tyle i turbo powie papa. Chip zmienia nastawy zaworow
            sprezarki i przez wzrost cisnienia powoduje wzrost osiagow. Wieksze cisnienie
            to wyzsza temperatura sprezarki, zatem koniecznosc stosowania lepszych olejow.
            Nie mozna stosowac zbyt rzadkich! Ja wykluczylbym 0W i druga liczbe ponizej 40.
            Najlepszym kompromisem jest 5W50
            > Pozdr
            Ja rowniez pozdrawiam!
            • Gość: Jarek Re: a jaki potem przebieg IP: 213.17.181.* 11.02.03, 16:51
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> A pomyslales o trwalosci silnika, o wzroscie halasu, zuzyciu ukladu
              > przeniesienia napedu itd.?

Oczywiście dlatego konsultowałem temat z kilkoma fachowcami od "strojenia
              silników" - Kociałowski, Godula, Chojnacki, Świątek. Wzrost hałasu? Nie
              rozumiem pytania, bo nie widzę różnicy w hałasie po demontażu dodatkowej
              centralki sterującej (tj. box'a). Układ przeniesienia? Dlaczego, skoro jeżdzę
              teraz z mniejszymi prędkosciami obrotowymi (zamiast 4 tys. obr. np. 3 tys.),
              tj. na wyższym biegu.

> A kto ci takich bzdur naopowiadal? Porzadny chip wlasnie obniza obroty przy
              > ktorych wlacza sie turbina, dlatego stosuje sie przelaczniki, umozliwiajace
              > wylaczenie chipa - np. na autostradzie przy stalej predkosci.
              > Ale to nie dla "tjóninkofcuf"

Ponieważ być może nie jestem tym za kogo mnie uważasz, więc nie
              mam "porządnego chip'a", lecz jedynie dodatkową centralkę sterującą.

> To jeszcze drugie tyle i turbo powie papa.

W ramach ciekawostek powiem Ci, że ASO wie o mojej modyfikacji i mimo to
              zgodziło się z przedłużeniem gwarancji na 120 tys. lub do 5 lat, ponieważ
              rezerwy w posiadanym przeze mnie silniku na to pozwalają - opinia szefa
              mechaników.

> Chip zmienia nastawy zaworow
              > sprezarki i przez wzrost cisnienia powoduje wzrost osiagow. Wieksze
              cisnienie
              > to wyzsza temperatura sprezarki, zatem koniecznosc stosowania lepszych
              olejow.
              > Nie mozna stosowac zbyt rzadkich! Ja wykluczylbym 0W i druga liczbe ponizej
              40.
              >
              > Najlepszym kompromisem jest 5W50

Nie wiem co robi chip, bo działanie centralki jest nieco odmienne (nie zawiera
              map). Od początku stosuję (nie tylko w tym aucie) najlepszy syntetyk Total'a,
              a w ramach dbania o turbinę mam zainstalowane niezależne ogrzewanie postojowe
              Webasto, więc przed "odpaleniem" silnika jego temperatura wynosi 60 stopni C.

;-)
              • Gość: polokokt Re: a jaki potem przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 17:20
                jak juz ktos tu niedawno wspominal Toyota do swojego diesla w Corolli juz w
                salonie oferuje zamontowanie chip-a bez utraty jakiejkolwiek gwarancji.
                Pozdrawiam
    • Gość: Jarek Re: Chip-tuning do tdi i dci ??? IP: 213.17.181.* 11.02.03, 13:40
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=352&w=4164360&a=4186761
      • Gość: Jarek Re: Chip-tuning do tdi i dci ??? IP: 213.17.181.* 11.02.03, 13:58
        www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=4233669&a=4274265
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka