Dodaj do ulubionych

Jakie opony wybrać ?

11.02.03, 11:30
Mam prośbę. Zbliża się wiosna ,a ja muszę sprawić mojemu Toledo nowe
ogumienie. Zupełnie nie wiem co wybrać. Z doświadczenia wiem że to co
polecają pracownicy serwisów wulkanizacyjnych to zazwyczaj towar który im
zalega na półkach lub mają z niego największą prowizję. Chcę kupić nowe opony
w rozmiarze 185/60/14 w cenie do 300 zł/szt. Interesują mnie opony raczej z
wyższej półki, a nie typu ceat, kormoran itp. Priorytetem dla mnie jest
zachowanie się opony na mokrym. Proszę opiście swoje doświadczenia z
ogumieniem i co byście polecili. Może ktoś zna jakiś dobry i kompetentny
serwis w Warszawie i okolicach ?
Pozdr Arka33
Obserwuj wątek
    • Gość: opona Re: Jakie opony wybrać ? IP: proxy / 10.30.1.* 11.02.03, 11:50
      www.opony.com.pl
      • arka33 Re: Jakie opony wybrać ? 11.02.03, 12:02
        Gość portalu: opona napisał(a):

> www.opony.com.pl
        Już tam byłem i wybrałem:
        Conti PremiumContact
        Kleber Viaxer AS
        Michelin Energy XT2
        Pirelli P6
        Pirelli P5000 Drago
        A co z tego wybrać ?
        • Gość: Pitz Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.u.mcnet.pl 11.02.03, 12:16
          Jak chcesz markowe, dobre opony, to odpusc sobie Klebera - to Michelin w
          tanszym wydaniu, czyli troche gorszym. Ja juz sie nacialem na Barumy - tanszy
          Continental. Dziekuje, wydam wiecej bo mi zycie mile.
          • Gość: Tomek Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.kolornet.pl 11.02.03, 13:44
            Jezeli tylko cie stac, kup Michelina. Najlpesze opony jakie mozna kupic. Nie
            zgadzam sie co do Kleberow ze sa tak kiepskie. Na swoja cene prezentuja wysoka
            jakosc. Natomiast Pirelli sa dobre ale do pierwszego deszczu, wtedy nawet ABS
            mowi "do widzenia". I niech ci nawet nie przejdzie przez glowe mysl o kupnie
            debicy lub kormorana. Kormoran to ptak, nie opona :-) a debica ma "jakos" nie
            jakosc. Po 40000 km wyszly druty z opony (zostalo 3-4mm bieznika), poza tym
            maja bicie boczne rzedu 2-3cm! Oczywiscie dozywotnia gwarancja obowiazuje,ale
            chyba gdy opony wisza na hakach a nie sa zalozone na samochodzie.
            Powtarzam: Michelin, Michelin i jeszcze raz Michelin!
            • Gość: els Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.03, 15:03
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Powtarzam: Michelin, Michelin i jeszcze raz Michelin!

Toż to żadna opinia tylko wyznanie wiary fana Michelina :)
              Ja zawsze obawiam się takich silnie zdeterminowanych opinii i w nie nie wierzę,
              po prostu ludzie którzy z porównywalnych wyrobów tak zdecydowanie wyróżniają
              jeden, dyskredytująć pozostałe sa dla mnie niewiarygodni.

Pozdrawiam , els
              • Gość: Tomek Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.kolornet.pl 11.02.03, 19:22
                A jezdziles kiedys na Michelinach? Popytaj ludzi ktorzy duzo jezdza na tych
                oponach i mieli doswiadczenia z innymi gumami - kazdy kogo stac kupuje
                Micheliny. W testach wygrywaja inne opony, zycie mowi co innego.
                A jesli bardzo chcesz wiedziec, jakie opony uzytkowalem, oto lista:
                Debica - prawie wszystkie modele (D124, Vivo, Tersus, Furio, S-25, S-30, Frigo
                Directional, Navigator)
                Kormoran D164, Impulser, Snowpro (ani snow, ani pro)
                Michelin MXT, XT1, Pilot Exalto, Alpine
                Pirelli P6000 (zobacz opinie o tej oponie na www.opony.com.pl,ja cudem sie
                uratowalem na deszczu)
                Conti EcoContact
                Kleber Viaxer
                Barum, Matador, Ceat Spider, Dunlop, Bridgestone (o nich zapomnialem, godny
                rywal Michelina) i jeszcze pare innych
                Starczy?
                Nikogo nie namawiam, kazdy ma inne doswiadczenie.
                • Gość: els Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.03, 20:39
                  Gość portalu: Tomek napisał(a):

> A jezdziles kiedys na Michelinach?

jeździłem i nie byłem zachwycony

> A jesli bardzo chcesz wiedziec, jakie opony uzytkowalem, oto lista:
                  > Debica - prawie wszystkie modele (D124, Vivo, Tersus, Furio, S-25, S-30,
                  Frigo
                  > Directional, Navigator)
                  > Kormoran D164, Impulser, Snowpro (ani snow, ani pro)
                  > Michelin MXT, XT1, Pilot Exalto, Alpine
                  > Pirelli P6000 (zobacz opinie o tej oponie na www.opony.com.pl,ja cudem sie
                  > uratowalem na deszczu)
                  > Conti EcoContact
                  > Kleber Viaxer
                  > Barum, Matador, Ceat Spider, Dunlop, Bridgestone (o nich zapomnialem, godny
                  > rywal Michelina) i jeszcze pare innych
                  > Starczy?

Nie, nie wystarczy bo można przedstawić dwa , trzy razy dłuższą listę opon na
                  których nie jeździłeś i to już jest powód żeby tak skrajną opinię jaką
                  wyraziłeś "....tylko Michelin....." uznać za niemiarodajną i tendencyjną. I
                  tyle chciałem pokazać pisząc to co napisałem, że fascynacja jedną marką
                  pokazuje tylko Twój gust i upodobanie a nie ma nic wspólnego z obiektywnością
                  oceny.

> Nikogo nie namawiam, kazdy ma inne doswiadczenie.

Jasne i o to chodzi , przedstawić swoje zdanie i OK, ale wypada napisać że to
                  Twoje własne zdanie a nie prawda objawiona przez najmądrzejszego z mądrych:-)))

Pozdrawiam , els
        • Gość: els Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.03, 13:48
          ja bym wybrał Conti Premium Contact, mam ich poprzednią wersję Conti Super
          Contact i jest niezła, juz mi sie kończy i też chyba kupie dalej conti,
          przyzwoicie zachowuja się w każdych warunkach, a takich co we wszystkich
          możliwych warunkach będa super o nie zanjadziesz chyba że na papierze w
          testach :))

Pozdrawiam, els
        • greenblack Re: Jakie opony wybrać ? 11.02.03, 16:26
          Z tej grupy najlepsze są ContiPremiumContact i Pirelli P6. Opinie o Pirelli na
          deszczu to nonsens. Wszystko zależy od modelu i stanu opony. Ja mam Pirelli
          zimowe i letnie, ale nie ten rozmiar.

Pozdrawiam
    • Gość: Alfik Re: Jakie opony wybrać ? IP: 217.153.102.* 11.02.03, 14:13
      Akurat kormorany zaliczyłbym do wyższej półki a nie jakieś tam micheliny
      • arka33 Re: Jakie opony wybrać ? 11.02.03, 15:22
        Gość portalu: Alfik napisał(a):

> Akurat kormorany zaliczyłbym do wyższej półki a nie jakieś tam micheliny

Miałem już doświadczenia z kormoranami i nie życzyłbym ich nikomu.
        Po pierwsze są bardzo głośne, do kitu na mokrym, z boku opony robią się guzy.
        Dotego samochód ściągał raz w lewo, raz w prawo przy zamianie kół. Wymieniłem
        na Continentale EP i wszystko było idealnie, a przecież felgi były te same.
        Mimo przebiegu 5000km kormorany poszły na śmietnik. (leżały 0,5h ,znalazł się
        na nie amator) Na dodatek na kormoranach min. raz w miesiącu łapałem gumę, a na
        conti od 2 lat ani razu.(może przypadek...)
        pozdr
        • Gość: ARAFAT Re: Jakie opony wybrać ? IP: mars:* / 10.10.10.* 11.02.03, 16:51
          Ja zaleciłbym Dunlop SP200 lub SP300 potem cala reszta jesli nie dunlop to
          Conti premium, Michelin Pilot Exalto, Pirelli 3000 energy , Bridgestone re 720
          ARAFAT
          • cureibex Re: Jakie opony wybrać ? 11.02.03, 17:05

Nie wiem dlaczego ktoś mówi coś złego o Pirellkach. Ja do tej
            pory jeżdziłem na Continentlkach PremiumContact, Pirelii P6000, P5000, P6, P7,
            PZero Nero. Michelinach Pilotach Primacy. I Bridgestonach S-03 i muszę przyznać
            że Najlepiej spisywały się: Pzero Nero, P7 i S-03 i te oczywiście bym polecal.
            Ale jeżeli chodzi o twój rozmiar to chyba masz wybór pomiędzy P6 i
            PremiumContact

Ibex
            • Gość: Niknejm Re: Jakie opony wybrać ? IP: 143.26.81.* 11.02.03, 19:42
              Powiem tak: Conti Premium Contact dobrze wypadaja w niezależnych testach, a
              poza tym mam zimowe Conti Winter Contact i są naprawdę OK (choć to oczywiście
              zupełnie inna opona) :-)

Zresztą letnie mam Pirelli P6000 i też jestem zadowolony, choć rzeczywiście na
              deszczu mogłyby być lepsze. W przyszłym sezonie je zmienię, bo już się
              zamortyzowały i wtedy się rozejrzę, może bedzie coś nowego godnego uwagi.

Pzdr
              Niknejm
    • Gość: trooper Koniecznie Goodyear VENTURA IP: *.revers.nsm.pl 11.02.03, 20:16
      Witaj,
      Skoro przeglądałeś www.opony.com.pl, opinie uzytkownikow, nie mogles nie
      natknac sie na Goodyear Eagle Ventura.
      A jednak... chyba nie zaszedles do nich, bo skoro wybrales Conti Premium, to
      Ventury powinienies tez brac pod uwage - doskonałe opinie, topowe opony na
      mokre!!!
      Ja prowadzilem taka analize (Laguna RT, 185/65x14) we wrzesniu i padlo wlasnie
      na dwie: Conti Premium i Goodyear Ventura. Po przeczytaniu opinii userow
      Michelinow nawet zadnych z nich nie bralem pod uwage. Wybralem Goodyear
      Ventura, ze znizka bodajze po 296 za ten rozmiar (index do 210). Kupowalem
      przez opony.com.pl. Jestem z Gdanska, wiec odbior byl na terenie miasta w
      jednym z warsztatow. Od zamowienia do zamontowania 3 dni. (pon--> czw)
      Wszystko gładko przebiegło.

A co do opon: Niesamowite, rewelacyjne, wspaniałe. Coś jeszcze? Nie jestem ich
      producentem ani wylacznym importerem, wiec nie zalezy mi na oszukiwaniu Ciebie.
      Dopiero pare tys km przejechaly, ale mozna powiedziec ze w porownaniu do
      poprzednich Conti CT22 nie nastapila zadna zmiana na gorsze (komfort/halas), a
      w kwestii przyczepnosci na mokrym (auto bez ABS-u) to... I>D>E>A>L>N>E !!!!!!!
      Naprawde zablokowanie kól nastepuje w przypadku skrajnego deptania.

Do tego czytalem na pl.misc.samochody entuzjastyczne opinie, w tym co do
      zachowania sie w polkich koleinach podczas deszczu. (nie testowalem)

Naprawde, Goodyear Ventura, dobrze radze... Bedziesz na pewno zadowolony!

pozdr,M
      • Gość: polokokt Re: Koniecznie Goodyear VENTURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 21:47
        te opony na www.baloon.pl sa obecnie po 217 zl/szt
        A sklep godny polecenia. Od zamowienia w ciagu 48 godzin oponki stoja pod domem.
        pozdrawiam
        • Gość: els Re: Koniecznie Goodyear VENTURA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.03, 22:38
          przeszukałem baloona i nie znalazłem, a jaki wymiar jest za 217 zł bo za mój
          chcą dużo więcej ??

Pozdrawiam, els
          • Gość: polokokt Re: Koniecznie Goodyear VENTURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 23:16
            taki jak szuka arka33 (czyli autor watku) 185/60/14 o ile dobrze pamietam
            • Gość: polokokt Re: Koniecznie Goodyear VENTURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 23:20
              poza tym teraz to jest dobra pora na kupowanie zimowych opon a nie letnich. Na
              zimowe niedawno w baloonie byly spore promocje. Za Pirelli SnowSporty 205/55/16
              byla cena chyba ponizej 450zl, a normalnie kosztuja prawie 600zl/szt :) Data
              produkcji 39 tydzien 2002, wiec praktycznie nowki sztuki.
              Pozdrawiam
              • Gość: polokokt blad!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 23:21
                sory za nabijanie watku ale pomyslilem sie przy cenie, teraz takie pirelki
                kosztuja 570 zl :), wczesniej spojrzalem na te o podwyzszonej nosnosci
                Pozdrawiam
    • Gość: obi. Re: Jakie opony wybrać ? IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 11.02.03, 23:22
      Skoro priorytetem jest dla Ciebie zachowanie się na mokrej nawierzchni, to
      wybierz opony z grupy tzw. "deszczowych" z bieżnikiem kierunkowym, czyli np.
      GoodYear Eagle Ventura, Uniroyal 640 czy Pirelli P5000 Drago (ale ten model
      chyba już nie jest produkowany). Są to opony, w których producent kładzie
      nacisk właśnie na przyczepność na mokrym. Oczywiście odbywa się to kosztem np.
      troszkę dłuższej drogi hamowania na suchym, ale skoro taki właśnie masz
      priorytet, "deszczówki" na mokrym nie mają sobie równych. Ventury byłyby tu na
      pewno dobrym wyborem.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka