nowy8888 02.08.06, 01:22 witajcie, czy korzystacie z samochodu z homologacją dla 6 lub 7 osób? co myślicie o: Honda F-RV, C8, Viano itp... mój optymalny powinien mieć do tego spory bagażnik proszę o poradę dziękuję nowy8888 Link Zgłoś Obserwuj wątek
habudzik Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 02.08.06, 09:22 Mi najbardziej podoba sie VW Caravelle . Klasyczny wyglad ale moze wlasnie dlatego mi sie podoba . Link Zgłoś
bishopandroid Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 02.08.06, 10:56 IMHO jedyny Ładny model spełniający wymagania to Mitsu Grandis. Link Zgłoś
tomeeeek Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 06.08.06, 14:47 Grandis jest super, ale niestety: 1. W tylnym rzędzie dwie dorosłe osoby mogą podróżować tylko na krótkim dystansie 2. Jeśli używamy trzeciego rzędu siedzeń, to bagażnik robi się bardzo mały Tak więc do stałego przewożenia 6-7 osób sie nie nadaje. No chyba, że będą dzieci. Link Zgłoś
do.ki Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 06.08.06, 15:25 Honda FR-Vtylko wyglada, jakby miescila 6 osob, ale pomiesci najwyzej 6 malych Japonczykow. Z tego wszystkiego zastanowilbym sie nad Grand Espace. I mozecie sobie pluc na francuskie auta, to gadanie o awaryjnosci itp nie jest prawdziwe. Prawdziwe za to jest to, ze renowki sa wrazliwe na niekompetentny serwis, a poziom serwisu w Renault jest, no, delikatnie mowiac, rozny... Link Zgłoś
niki27 Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 06.08.06, 15:39 W swojej kategorii Espace jest najlepiej sprzedajacym sie vanem Europy. Londyn, Bruksela, Paryz, Madryt - gdzie nie pojedzisz, tam ten typ vanu jest nabardziej popularny. Zdecydowany faworyt (W UE najpopularniejsze wersje to 1,9 dci i 2,2 dci), o wiele dlugosci dystansujacy Chryslera Voyagera. (Jesli chodzi o wyniki sprzedazy, nie bede sie wypowiadal w sprawie jakosci osiagow - choc nie mam zaufania do samochodow, ktorych tylna os byla jeszcze niedawno resorowana piorammi, nie wiem jak jest w nowej wersji) pzdr Link Zgłoś
do.ki Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 06.08.06, 15:59 Akurat vany mnie interesuja dlatego, ze nie lubie jezdzic osobowkami (bo za nisko sie siedzi i za ciasno, ale to tu nieistotne). Nie dlatego, ze musze wozic az tyle osob- mam dwojke dzieci- ale dlatego, ze potrzebuje duzo miejsca na bagaz (bo mam dwojke dzieci). Podstawowe zastrzezenie do Grandisa jest takie, ze on nie ma porzadnych silnikow. O ile sie nie myle, jest wybor pomiedzy 2 i 2.4 l benzyna i 2 l turbodiesel, wszystkie albo stare, albo za slabe. Ale przyznaje, ze konstrukcja ladna, udana i bylaby wysoko na mojej liscie zakupow, gdybym nie byl tak zadowolony z mojego obecnego auta. Grand Espace ma jeszcze inne ciekawe silniki- 3- litrowy diesel V6 i zdaje sie, ze 2- litrowa turbobenzynke, jak Laguna... Wszystko to bedzie jezdzic lepiej niz Grandis. I dluzej niz Voyager. Jest jeszcze S-Max, ale tu kierownictwu Forda chyba cos sie pomylilo, bo ustawili takie ceny, ze topowa wersja (2.5 l turbobenzyna) dochodzi cena niebezpiecznie blisko do Mercedesa R-klasse (fakt, ze w wersji podstawowej... :-))) A wlasnie, R-klasse- silniki jak marzenie i pewnie wygodne, ale bagaznik nie wiekszy niz w moim autku. Nadal sie upieram: Grand Espace jest wart rozwazenia. PS: moje autko to Honda Stream i to umieszczam w postscriptum, bo juz go nie produkuja, a szkoda. Swietny silnik, duzo miejsca. Tylko raz jechalismy nim w piatke (plus bagaze dla calej zalogi) na trasie liczacej 900 km i wszystkim bylo wygodnie. Dlaczego Honda nie rozwinela tej koncepcji, pchajac sie zamiast tego w FR-V, pozostaje dla mnie niezrozumiale, ale trudno. W mojej Hondzie nigdy nie ma problemu z pakowaniem. Standardowo zabieram lozeczko dla dzidziusia plus DWA wozki i dopiero zaczynam pakowac reszte i nigdy sie nie zawiodlem. 750 kg cementu tez kiedys wrzucilem. :-))) Link Zgłoś
mameja21 Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 07.08.06, 13:39 Ja bym brał S-Maxa. Jeśli piszesz o wysokich cenach Forda to znaczy,że chyba nie mieszkasz w Polsce. Link Zgłoś
do.ki Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 07.08.06, 14:26 Istotnie, nie mieszkam w Polsce. Zeby nie byc goloslownym podaje ceny katalogowe S-Maxa (z VATem): najtansza wersja (Ambiente z 2-litrowym benzyniakiem)- € 25600. Jedyna interesujaca (i jednoczesnie najdrozsza) wersja , czyli Titanium z 2.5-litrowa turbobenzyna € 34965. Teraz zaczynamy rozmowe o opcjach, bo nawet ten Titanium nie ma w standardzie: ESP, skretnych reflektorow, podgrzewanych lusterek na zewnatrz, czujnikow parkowania, jakiegokolwiek radia, ze nie wspomne o GPS. W sumie z opcjami dociagnie sie w okolice € 40000. Za Forda? No bez przesady. Link Zgłoś
chris62 Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 07.08.06, 13:18 Minivan 7 osobowy? Żartujesz chyba miejsca 6 i 7 są w bagażniku a więc w strefie zgniotu. W FRV z przodu 3 i z tyłu 3 fotele nie wiem czy dobrze bym sięczuł mając obok 2 pasażerów podobnie w FIAT Multipla. Sam mam Scenica ale 5 osób to makx. Na 7 osób to coś takiego: moto.o2.pl/?s=1028&t=4921 Link Zgłoś
zenith700 Re: samochód 6 - 7 osobowy - co wybrać? 07.08.06, 14:53 Aby te 6-7 osób mogło jako tako wygodnie podróżować, to musisz pomyśleć o "pełnowymiarowym" vanie, np. Chrysler Voyager (również Dodge), Ford Windstar, Renault Espace, KIA Carnival. Jest też jakiś Hyundai, Toyota Sienna i seria Peugeot 806/Citroen C8/Fiat Ulyses?/Lancia ???. Co do bagażnika, to w tych vanach nie jest on zbyt gigantyczny i nie masz co liczyć, że pomieści swobodnie bagaże wszystkich pasażerów (chodzi oczywiście o walizki lub torby na dłuższą podróż)... Dlatego bardzo przydatne w takim wypadku jest stosowanie "trumny" dachowej. Link Zgłoś
mama_blizniakow Polecam Chryslera Town&Country 07.08.06, 17:57 Grand Voyager to odpowiednik na rynku europejskim.W komfortowych warunkach podróżuje w nim 7 osób plus bagaże. W wersji z siedzeniami stow'n go dodatkowe miejsce na pakunki jest pod stopami w 2 rzędzie siedzeń. A i silniki w tych samochodach są całkiem fajne 3,3 i 3,8 V6. Pozdrawiam i polecam:) Link Zgłoś
daria.1 Re: Polecam Chryslera Town&Country 07.08.06, 18:45 ja mam FRV ,to co piszecie świadczy o waszej małej wiedzy ,jechał z was ktoś w 6 osób FRV ? ja czasami jezdzę to wiem ,mieliśmy też nowa Lagunę ,wyroby samoochodopodobne odradzam , serwis nic nie ma do rzeczy bo auto psuło się na potegę.Jak ci nie przeszkadza rdza to kup Forda nam się nie psuł ale po 1,5 roku wyszła rdza . Link Zgłoś
do.ki Re: Polecam Chryslera Town&Country 07.08.06, 18:51 daria.1 napisała: > ja mam FRV ,to co piszecie świadczy o waszej małej wiedzy A to, co Ty piszesz, swiadczy o Twoich malych wymiarach i/lub malych wymaganiach. > jechał z was ktoś w 6 osób FRV ? I owszem, 150 km i wystarczy. Link Zgłoś
daria.1 Re: Polecam Chryslera Town&Country 08.08.06, 08:53 moje wymagania są normalne a i wymiary też ,FRV to nie autko dla drużyny koszykarskiej tylko dla rodziny a jak zapewne wiesz rodzina to nie osobniki po 1,90 . Jak się bezmyslnie pakuje do samochodu to i Espace bedzie malutki .My wolimy jezdzic samochodem a nie siedziec w serwisie.Jak mieliśmy Lagunę to trochę widzieliśmy co się dzieje w serwisach Renaulta a i zdenerwowanych klientów nie brakowało . Link Zgłoś
tomus2221 Re: Polecam Chryslera Town&Country 08.08.06, 10:59 Wyróżnij się i kup Mazdę 5,w czarnym kolorze ładnie się prezentuje.Dobre silniki i jak na taka masę osiągi, świetne prowadzenie.Dobre rozwiązanie z przesuwanymi drzwiami.Za "stówkę" już sie porzadnie wyposażoną kupi. Link Zgłoś
do.ki mazda 5 09.08.06, 08:33 tomus2221 napisał: > Wyróżnij się i kup Mazdę 5,w czarnym kolorze ładnie się prezentuje.Dobre > silniki i jak na taka masę osiągi Pytanko: ktory z oferowanych silnikow do Mazdy 5 uwazasz za dobry, bo ja sie takowego nie doszukalem. Hint: powinno byc 1 KM na 10 kg masy wlasnej. Minimum. Auto ladne, nie powiem, ale osiagi... takie sobie. Nic dziwnego, przy tak slabych silnikach do tak ciezkiego auta. Link Zgłoś
tomus2221 Re: mazda 5 09.08.06, 10:52 do.ki napisał: > tomus2221 napisał: > > > Wyróżnij się i kup Mazdę 5,w czarnym kolorze ładnie się prezentuje.Dobre > > silniki i jak na taka masę osiągi > > Pytanko: ktory z oferowanych silnikow do Mazdy 5 uwazasz za dobry, bo ja sie > takowego nie doszukalem. Hint: powinno byc 1 KM na 10 kg masy wlasnej. Minimum. > > Auto ladne, nie powiem, ale osiagi... takie sobie. Nic dziwnego, przy tak > slabych silnikach do tak ciezkiego auta. Tu znalazłem.Słyszalem ze silniki maja dobre.I wydaje mi sie ze przyspieszenie 10.8 do setki jak na taki samochod to bardzo dobry wynik.Jest to silnik dwulitrowy.No chyba ze chcesz miec szybszego vana. www.azauto.pl/mazda/page.php?id_kat=190 Link Zgłoś
do.ki Re: mazda 5 09.08.06, 20:49 > Tu znalazłem.Słyszalem ze silniki maja dobre.I wydaje mi sie ze przyspieszenie > 10.8 do setki jak na taki samochod to bardzo dobry wynik.Jest to silnik > dwulitrowy.No chyba ze chcesz miec szybszego vana. Aha, to zwracam honor. W Belgii jest w ofercie tylko benzynowy silnik 1.8 i dwa diesle, stad moja uwaga o marnych silnikach. Dzieki za uzupelnienie informacji. A szybszego vana juz mam :-)) Link Zgłoś
tomus2221 Re: Polecam Chryslera Town&Country 08.08.06, 11:00 moto.money.pl/galerie_aut/Mazda_5_m.html A tu zdjecia. Link Zgłoś
chris62 Re: Polecam Chryslera Town&Country 09.08.06, 08:48 d@aria1 - po co znowu zaczynasz jakościowe wojny całkiem bez sensu. FRV jakkolwiek dobry samochód to jednak minivan i z pewnością z pełnowymiarowym vanem równać się nie może. A to że Ty miałeś problemy z jakąś Laguną nie świadczy o tym, że wszyscy je mają ja mam Scenica siódmy rok i sprawuje się znakomicie a serwis ASO widział tylko w momencie zakupu i nawet gwarancję 12 letnią na perforację blach utraciłem bo ominąłem przeglądy coroczne - i tak wyjdzie taniej nawet jeśli jakaś purchawka wyskoczy. Twoje problemy po części zapewne wynikały z fachowości tych uczniów z ASO a wiem cośo tym bo przerabiałem to mając jeszcze Megane. Co do rdzy to w Hondach występuje tak jak i w Fordach wiec Twój argument przeciwko Fordowi to samobój. Link Zgłoś
kazimirz 6-7 osub siem w wanah bendom menczyc !! 09.08.06, 11:55 Bo bagarz siem wtedy trzyma na kolanah. Pozostaja wienc VW T5 lub T4,chiszpanski Mercedes o nazwie Vito lub gdy siem go wylorzy wykladzinom V-klasa´, oraz inne puldostafcze fjaty,renaulty i ih pohodne. A na jeszcze wieksza drurzynem polecam nowego Sprintera (Mercedes),siem szibko jezdzi i wsziscy majom respekt i robiom miejsce. Mudlmy siem. Link Zgłoś