Dodaj do ulubionych

Jak rozpoznać tuning

IP: *.pgi.waw.pl 14.02.03, 15:21
Po czym rozpoznać tuningowane auto (na pierwszy rzut oka)? Czy spojler
świadczy o tuningu? Czy ciemne szyby to tuning? A może wystarczy wizerunek
diabła na tylnej szybie i napis Pioneer? Liczę na rzeczowe pomysły.
Obserwuj wątek
    • mapmuh Re: Jak rozpoznać tuning 14.02.03, 15:33
      Najwłaściwszy wydaje mi się do tego celu jednak zmysł
      słuchu, w szczególności audiofilskie uszy wyczulone na
      niskie tony, emitowane przez:

a) niezwykle sportowe układy wydechowe

b) hi-endowe zamienniki półek tylnych

c) tych wspaniałych mężczyzn w ich szybkich samochodach
      (komunikaty przenoszące standardowe treści typu
      "Spierdalaj", "Ale zapierdalam" jak również beknięcia)

Detekcja słuchowa sprwdza się w 97% przypadków.
    • Gość: polokokt Re: Jak rozpoznać tuning IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.03, 17:42
      A ja mysle Hipie ze to Ty powinienes powiedziec po czym rozpoznac, bo ostatnio
      tym tematem jestes bardzo zainteresowany, na ulicach spotykasz licznych
      przedstawicieli tej grupy spolecznej (jakos ja dzis przez wawe przejechalem
      najpierw z polnocy na poludnie, za pol godziny powrotna droga i wyobraz sobie
      ze na iles tysiecy minietych samochodow tylko jeden mial wydech glosniejszy od
      innych , naprawde staralem sie zwracac na to uwage). A jak widze na tym forum
      nie ma wiekszego znawcy przynajmniej z tematyki wyodrebniania poszczegolnych
      grop spolecznych niz Ty. A prostactwo, dresiarstwo i inne rozpoznajesz z
      odleglosci conajmniej kilometra. Wiec mysle ze wiekszego autorytetu w tej
      dziedzinie tu nie spotkasz.
      Pozdrawiam
      • Gość: hip Re: Jak rozpoznać tuning IP: *.pgi.waw.pl 17.02.03, 09:53
        Gość portalu: polokokt napisał(a):

> A ja mysle Hipie ze to Ty powinienes powiedziec po czym rozpoznac,
        hip: Wydawało mi się, że mniej więcej wiem, ale widzę, że są różne opinie, więc
        pytam zupełnie poważnie.

na ulicach spotykasz licznych
        > przedstawicieli tej grupy spolecznej (jakos ja dzis przez wawe przejechalem
        > najpierw z polnocy na poludnie, za pol godziny powrotna droga i wyobraz sobie
        > ze na iles tysiecy minietych samochodow tylko jeden mial wydech glosniejszy
        od
        > innych , naprawde staralem sie zwracac na to uwage).
        hip: 1. Jeśli jechałeś wczesnym raankiem to wszystko się zgadza. Tuningowcy o
        tej porze śpią (albo są pijani, albo skacowani, albo zmęczeni po nocnych
        wyścigach na ulicach miast lub po nocnym smarowaniu lamp pastą oraz
        inną "substancją organiczną", o czym pisał greenblack.
        2. Jeśli jechałeś wieczorem czy po południu to fakt, że nie zauważyłeś ryczącej
        hołoty może być wynikiem słabej spostrzegawczości (dowodem może też być
        nieumiejętność odnajdywania na stronach tuningowych cytowanych przeze mnie
        tekstów mimo Twoich usilnych prób), albo czystym przypadkiem.

A prostactwo, dresiarstwo i inne rozpoznajesz z
        > odleglosci conajmniej kilometra. Wiec mysle ze wiekszego autorytetu w tej
        > dziedzinie tu nie spotkasz.
        hip: Z tym kilometrem to na ogół przesada, ale istotnie potrafię rozpoznawać
        pewne zjawiska społeczne i chyba nie jestem tu wyjątkiem (pomijam oczywiście
        tuningowców, których o nadmiar inteligencji nie śmiem posądzać):)
        serdecznie pozdrawiam
        • Gość: polokokt Re: Jak rozpoznać tuning IP: *.pjwstk.edu.pl 17.02.03, 12:42
          > 2. Jeśli jechałeś wieczorem czy po południu to fakt, że nie zauważyłeś
          ryczącej
          >
          > hołoty może być wynikiem słabej spostrzegawczości (dowodem może też być
          > nieumiejętność odnajdywania na stronach tuningowych cytowanych przeze mnie
          > tekstów mimo Twoich usilnych prób), albo czystym przypadkiem.

Predzej przypadek, na ow stronie poprostu zastosowalem jedynie prosta
          przeszukiwarke do forum, zas na stronach tuningowych w polsce od lat nie ma
          ciekawych tresci wiec tam nie zagladam (zreszta czesc ostatnio zada oplat za
          cos co mozna na zagranicznych serwisach dostac za darmo), czasami jakies forum
          przejze, ale tez bardziej fachowe i traktujace od strony technicznej niz od
          takiej wizualnej i doznaniowej (jak w tym zacytowanym kawalku). A fragment
          cytowany przez Ciebie wygladal ze pochodzi z forum, wiec ograniczylem sie i tak
          do niemalej ilosci postow w liczbie sporo ponad 1000.
          A czy to byl przypadek, czy nie to nie wiem. Jechalem tak okolo 13-15 wiec
          raczej juz nie spia. Natomiast racje Ci przyznam w tej kwestii, ze w piatek i
          sobote wieczorem zdecydowanie latwiej spotkac ow pojazdy.
          Co do mojego podejscia do tuningu to fakt czesc rzeczy mi sie podoba a czesc
          nie. Ale moje podejscie jest takie ze szkoda na to pieniazkow, na spozytkowanie
          ktorych znam 1000 innych ciekawszych metod. Zreszta ostatnio nie mam czasu na
          wiele rzeczy, termin obrony pracy inzynierskiej zbliza sie nieublagalnie wiec
          trzeba sie cos nie cos przygotowac do tego wielkiego wydarzenia.
          Co mi sie jeszcze nasunelo na mysl to to, ze Twoja walka z tym zjawiskiem
          przypomina mi walke Don Kichot-a z wiatrakami, przynajmniej obserwujac
          dotychczasowe wyniki. Byc moze tak jak mowisz po wejsciu do Unii cos sie
          zmieni, ale mysle ze to jeszcze troche musi potrwac. Chyba wszystkie kraje to
          przechodzily, mysle ze to normalny proces rozwijania sie kraju, praw w nim
          obowiazujacych i chyba nie bardzo da sie to przyspieszyc. No ale na pewno
          trzeba probowac, jak w kazdym innym przypadku.
          Pozdrawiam
          • Gość: hip Re: Jak rozpoznać tuning IP: *.pgi.waw.pl 17.02.03, 13:33
            Gość portalu: polokokt napisał(a):

Natomiast racje Ci przyznam w tej kwestii, ze w piatek i
            > sobote wieczorem zdecydowanie latwiej spotkac ow pojazdy.
            hip: Właśnie. Na Bemowie, bo tam mieszkam, to jest ostatnio istna plaga.

Zreszta ostatnio nie mam czasu na
            > wiele rzeczy, termin obrony pracy inzynierskiej zbliza sie nieublagalnie wiec
            > trzeba sie cos nie cos przygotowac do tego wielkiego wydarzenia.
            hip: Zatem życzę sukcesu!

> Co mi sie jeszcze nasunelo na mysl to to, ze Twoja walka z tym zjawiskiem
            > przypomina mi walke Don Kichot-a z wiatrakami, przynajmniej obserwujac
            > dotychczasowe wyniki.
            hi: Bo jakież ja mam możliwości oddziaływania? Ot, trochę sobie popiszę tu i
            tam.

Byc moze tak jak mowisz po wejsciu do Unii cos sie
            > zmieni, ale mysle ze to jeszcze troche musi potrwac.
            hip: Podzielam opinię.

Chyba wszystkie kraje to
            > przechodzily, mysle ze to normalny proces rozwijania sie kraju, praw w nim
            > obowiazujacych i chyba nie bardzo da sie to przyspieszyc. No ale na pewno
            > trzeba probowac, jak w kazdym innym przypadku.
            hip: OK. Dzięki za zrozumienie.
            pozdrawiam
            • Gość: Rycho Re: Jak rozpoznać tuning IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 17.02.03, 23:39
              Zależy od tego co Ty uważasz za tuning.
              Osobiście uważam,że te dużej średnicy rury wydechowe,spojlery,szerokie opony
              itp.duperele to nie jest tuning.Jeżeli ktoś chce na to wydawać pieniądze to
              jego sprawa.Mnie osobiście te rzeczy nie przeszkadzają chociaż sam nigdy czegoś
              podobnego nie założę z tej przyczyny,że uważam iż to w istotnym stopniu nie
              poprawia osiągów samochodu.
              Podoba mnie się natomiast tuning profesjonalny na zewnątrz niewiele widoczny a
              zdecydowanie poprawiający osiągi samochodu.Jest to jednak zabawa droga i
              naprawdę takich samochodów jest niewiele.Przykładem tego jest firma AMG
              która "tuninguje"Mercedesy w sposób całkowicie profesjonalny.Pozdr
              • Gość: hip Re: Jak rozpoznać tuning IP: *.pgi.waw.pl 18.02.03, 07:25
                Gość portalu: Rycho napisał(a):

> Zależy od tego co Ty uważasz za tuning.
                > Osobiście uważam,że te dużej średnicy rury wydechowe,spojlery,szerokie opony
                > itp.duperele to nie jest tuning.

hip: Ale jednak firmy i sklepy tuningowe w Polsce na pierwszym miejscu
                reklamują układy wydechowe, felgi, tłumiki, spojlery itp. pierdoły, a w
                artykułach o tuningu także te rzeczy są traktowane jako istotne dla tzw.
                tuningu zewnętrznego (optycznego).

sam nigdy czegoś podobnego nie założę z tej przyczyny,że uważam iż to w
                istotnym stopniu nie poprawia osiągów samochodu.
                hip: Chciałbym, abyś zrozumiał, że ryczące, a nawet mocno buczące wydechy mogą
                być niezwykle uciążliwe ze wzgklędu na hałas, szczególnie w osiedlach gdzie
                wzdłuż głównych ulic ustawione są wysokie bloki.

> Podoba mnie się natomiast tuning profesjonalny na zewnątrz niewiele widoczny
                a
                > zdecydowanie poprawiający osiągi samochodu.Jest to jednak zabawa droga i
                > naprawdę takich samochodów jest niewiele.Przykładem tego jest firma AMG
                > która "tuninguje"Mercedesy w sposób całkowicie profesjonalny.
                hip: OK. Zgoda. Podkreślasz, że jest takich samochodów niewiele. To prawda.
                pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka