wiktoria11 09.08.06, 21:21 Mam pytanie może ktoś wie po jaki czort szyberdach jest podpięty do ABS dokładniej czujnik prędkości może ma sie np zamknąć jak będę gwałtownie chamować lub przekroczę jakąś prędkość Link Zgłoś Obserwuj wątek
edek40 Re: Szyberdach a ABS 10.08.06, 11:27 To znaczy do akumulatora? Jaki czujnik? Ten on ABSu (cztery sztuki) czy ten do komputera (czyli VSS)? Tak na marginesie za chamowanie ABS nie odpowiada w ogole. Link Zgłoś
6izy6da Re: Szyberdach a ABS 10.08.06, 11:44 a mo0ze odpowiada za hamowanie? bo za chamowanie to raczej nie Link Zgłoś
pupix Re: Szyberdach a ABS 10.08.06, 11:53 W najnowszych autach z górnej półki (flagowe lexusy, bmw, mercedesy) jest system "przygotowania do wypadku" czy coś takiego. Związany jest on z radarem z przodu samochodu. Jeśli ten wyczuje że niebezpiecznie zbliżamy się do czegoś bardzo szybko, to wtedy zwiększa ciśnienie płynu w układzie hamulcowym, zamyka okna i szyberdach, prostuje oparcia foteli. Natomiast co ma do tego ABS to nie wiem. Tym bardziej, jeśli mówisz o aucie normalnym, tj. dostępnym dla przeciętnego Kowalskiego. Nie słyszałem żeby któryś samochód zamykał szyberdach podczas gwałtownego hamowania. Niektóre marki, np. Renault stosują system wspomagania hamowania, tzn. podczas gwałtownego hamowania komputer maksymalnie dociska pedał do podłogi, odcina zapłon i włącza światła awaryjne. Być może o tym mówisz. Link Zgłoś
wiktoria11 Re: Szyberdach a ABS 10.08.06, 21:20 Jest to czujnik prędkości ABSu (nie mylić z czujnikiem prędkości koła) zadałem to pytanie w serwisie i potwierdzili że taki czujnik jest podpięty do szyberdachu ale po co? Tego nie wiedzieli mają sprawdzić bo nigdy sie tym nie interesowali. Samochud raczej nie dla Kowalskiego segment E szyberdach oczywiście elektryczny . nigdzie nie napisałem że ABS jest odpowiedzialny za hamowanie tylko ,,przy nagłym hamowaniu" co za tym idzie ABS jest aktywny i może zamknąć np szyberdach czy okna podobno zamyka też po przekroczeniu 160 km/h Link Zgłoś