Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ?

IP: 213.77.125.* 02.11.01, 13:50
Nurtuje mnie ten temat od dawna. Własnie, dlaczego ludzie zakładaja na swoje
siedzenia w samochodach (szczególnie nowych) futrzaki i podkoszulki.Proszę mnie
uświadomić. Bo dla mnie to przykład agroturystyki, podobmnie jak dres w innym
kontekście. Pzdr.wsi spokojna wsi wesoła ...
Obserwuj wątek
    • civic_vtec Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? 02.11.01, 15:07
      Gość portalu: mac napisał(a):

> Nurtuje mnie ten temat od dawna. Własnie, dlaczego ludzie zakładaja na swoje
      > siedzenia w samochodach (szczególnie nowych) futrzaki i podkoszulki.Proszę mnie
      > uświadomić. Bo dla mnie to przykład agroturystyki, podobmnie jak dres w innym
      > kontekście. Pzdr.wsi spokojna wsi wesoła ...

A ja zakładam futro i koszulkę wtedy gdy jest mi zimno. Poza tym nie dopieszczam
      w ten sposob mojego siedzenia (mimo, że mam całkiem nowy samochód - co to ma do
      rzeczy?), bo na siedzenie zakładam majtki, ineksrymable i spodnie ;-)

Poważniej: Dlaczego ludzie zakładają do swoich nowych i starych pojazdów
      spojlery, końcowki rur wydechowych, zmodyfikowane tłumiki, alufelgi i poszerzone
      opony itp. - czyli wykonuja tzw. tuning optyczny? Sądzę, że cel jest ten sam
      czyli zindywidualizowanie swojego samochodu, uczynienie go bardziej wlasnym.
      Srodki masz rózne, adekwatne do gustów i zasobności portfela. To sprawa wyłącznie
      właścicieli tych aut, przynajmniej tak długo jak usprawnienia nie zagrażają innym
      uzytkownikom dróg. Nie sądzę by podkoszulki w sąsiednim samochodzie mogły
      doprowadzić Ciebie do wypadku. No chyba, że aż tak ich nie cierpisz, że
      natychmiast krwawa piana występuje Ci na usta a oczy uciekają wgłab czaszki.
      Tyle, że w tym wypadku odradzam Ci siadanie za kierownicą w ogóle.

Jest jeszcze pewien aspekt historyczno-praktyczny. Kiedyś siedzenia tańszych
      samochodów były wykonywane z materiałow "skóropodobnych" i kontakt takiego
      dermowego fotela z ciałem kierowcy i pasażerów nie należał do przyjemności.
      Pokrowiec dawał wówczas namiastkę komfortu nie oferowanego przez producenta. Do
      dziś części ludzi zostały ukształtowane gusta.

I przy okazji nasunąłeś mi świetny pomysł. Przewożę czasem swojego czterołapego
      przyjaciela, który odwdzięcza mi się za tę przyjemność potworną ilością sierści
      zostawioną wszędzie. Tylne siedzenia zabezpieczam wówczas specjalną matą,
      przednie cierpiały niemiłosiernie. Teraz już wiem co zrobić -
      właśnie "podkoszulek", bo łatwo założyć, zdjąć i wyprać. Widziałem takie ostatnio
      w sprzedaży za niewielkie pieniądze i to nawet w kolorku "podchodzącym" pod
      lakier mojego auta.

Pozdrawiam
      Vtec
    • Gość: grogreg Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: 212.160.165.* 02.11.01, 15:25
      Wlasnie siem dowiedzial, zem burak. Albowiem na fotelu mojego polrocznego
      Swift`a zem se ergonomiczne ustrojstwo poistalowal.
      Ten tego czytaj o nieuswiadomiona. Zem se to poinstalowal bom wygodnie chcial
      miec, bom w dupsko cieplo chcial miec i bom nie chcial aby material gdzie
      rzeczone dupsko zasiada sie wycieral.

Czyzem jasno sie wyrazil?
      • Gość: Duk Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.rsk.pl 04.11.01, 12:32

> Czyzem jasno sie wyrazil?

Jasno jak słońce:-)
        a tak poważnie, chciałbym usłyszeć uzasadnienie od mojego sąsiada, który ma
        nowiutką A6 ze skórą w srodku i na to nałozone tzw futrzaki, czyli futerka
        pozszywane z łatek, na dodatek sprawiające wrażenie mocno już wyświechtanych.
        Że niby co? że może lubi?że sentyment?Dla mnie to zajeżdża najnormalniejszą w
        swiecie wiochą.
        • civic_vtec Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? 04.11.01, 14:49
          Gość portalu: Duk napisał(a):

> a tak poważnie, chciałbym usłyszeć uzasadnienie od mojego sąsiada, który ma
          > nowiutką A6 ze skórą w srodku i na to nałozone tzw futrzaki, czyli futerka
          > pozszywane z łatek, na dodatek sprawiające wrażenie mocno już wyświechtanych.
          > Że niby co? że może lubi?że sentyment?Dla mnie to zajeżdża najnormalniejszą w
          > swiecie wiochą.

Prosta recepta - zapytaj! Na wsi ludzie nie wstydzą się swoich sąsiadów :)

A w swoim samochodziku posprzątałeś już dzisiaj by nikt Ci nie wypomniał
          zajeżdżania chlewem? Tak, tak, w bagażniku też...

Przepraszam Książę - źle zaadresowałem - czy służba już sprzątnęła?

• Gość: Duk Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.rsk.pl 04.11.01, 18:27
            Czy kolega mógłby jasniej?
            • civic_vtec Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? 04.11.01, 18:32

> Czy kolega mógłby jasniej?

Proszę bardzo, mógłbym. Co było niejasne?
              • Gość: Duk Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.rsk.pl 04.11.01, 18:45
                Kompletnie nie rozumiem twojego stanowistka.Czy masz jakieś kompleksy na punkcie
                swoim lub samochodu?
                Wydawało mi sie że nawet najgłupsze pytania służą rzeczowej dyskusji, jednak
                twoje posty temu przeczą.Pozdrawiam
                • civic_vtec Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? 04.11.01, 19:00
                  Jeżeli spotkasz człowieka bez jakichkolwiek kompleksów to mu pogratuluj...
                  tego, że nie wie jakie kompleksy ma. To tak na marginesie.

Gwoli wyjaśnienia - ja nie używam "futerałów" na siedzenia i w większości
                  przypadków nie popieram ich zakładania (bo zwykle jest to nieracjonalne).

W tym przypadku usiłowałem przyczepić się do Twojego sformułowania
                  o "zalatywaniu wiochą". Wulgarne to nie jest ale piekne też nie. Wytłumaczyć to
                  mogę Twoimi kompleksami:
                  a) zazdrościsz sąsiadowi, że ma A6
                  b) jesteś tak wielkopańsko-książęcy, że musisz się z tym obnosić.

Prosiłeś o wyjaśnienie i analizę mojej wypowiedzi - teraz ja poproszę o
                  wyjaśnienie z Twojej strony. Napisałeś:
                  > Wydawało mi sie że nawet najgłupsze pytania służą rzeczowej dyskusji,
                  > jednak twoje posty temu przeczą.
                  Chyba mówimy o jednym poście ciut wyżej? Było coś jeszcze?

Proszę, traktuj ten post jako oczyszczanie terenu a nie wojnę.
                  Rzeczowo pozdrawiam
                  Vtec
                  • Gość: Duk Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.rsk.pl 04.11.01, 19:17

I oto właśnie to czynie, ale po koleji:
                    a)A6 zazdroszcze mu jak cholera 2.5 TDI quatro, chyba to nic dziwnego, nie stać
                    mnie i pewnie jeszcze długo nie będzie na takie auto.
                    b)wielkopańsko książęcy nigdy nie byłem i nie bede , mieszkam w mieście średniej
                    wielkości, auto mam słuzbowe i wcale nie mam zamiaru sie obnosić przed sąsiadami
                    tym czy tamtym, bo i nie mam czym, aha a nick pochodzi od nazwiska.
                    > W tym przypadku usiłowałem przyczepić się do Twojego sformułowania
                    > o "zalatywaniu wiochą". Wulgarne to nie jest ale piekne też nie.
                    Masz racje.I być moze moja zazdrość ma tu swój udział, ale nasunęły mi sie
                    skojarzenia z podrasowanym fiatem 125p własnie z takim futrzakami, który widuje
                    codziennie na parkingu w pracy.
                    > Prosiłeś o wyjaśnienie i analizę mojej wypowiedzi - teraz ja poproszę o
                    > wyjaśnienie z Twojej strony. Napisałeś:
                    > > Wydawało mi sie że nawet najgłupsze pytania służą rzeczowej dyskusji,
                    > > jednak twoje posty temu przeczą.
                    > Chyba mówimy o jednym poście ciut wyżej? Było coś jeszcze?
                    Absolutnie.Twoje wcześniejsze wypowiedzi były jak najbardziej w porządku,
                    cowięcej ,z regóły miałem podobne zdanie.
                    > Proszę, traktuj ten post jako oczyszczanie terenu a nie wojnę.
                    i wzajemnmie, chciaż nie mój był w tym udział
                    Pozdrawiam Serdecznie
                    • civic_vtec Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? 04.11.01, 19:31
                      No to chmury żeśmy rozgonili i przed nami droga czysta i równa choć
                      niekoniecznie idealnie prosta (na takiej to nudno strasznie).

Pozdrawiam i do nastepnego spotkania
                      Vtec
                      • Gość: Andre Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.pcplus.com.pl 04.11.01, 19:44
                        civic_vtec napisał(a):

> No to chmury żeśmy rozgonili i przed nami droga czysta i równa choć
                        > niekoniecznie idealnie prosta (na takiej to nudno strasznie).
                        >
                        > Pozdrawiam i do nastepnego spotkania
                        > Vtec

Fiu fiu !
                        Ale nam się obyczaje łagodzą.
                        Mam przeczucie graniczące z pewnością że teraz będzie milej i dorzeczniej.
                        ukłony dla wszystkich
                        • civic_vtec Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? 04.11.01, 19:50
                          Gość portalu: Andre napisał(a):

> civic_vtec napisał(a):
                          >
                          > > No to chmury żeśmy rozgonili i przed nami droga czysta i równa choć
                          > > niekoniecznie idealnie prosta (na takiej to nudno strasznie).
                          > >
                          > > Pozdrawiam i do nastepnego spotkania
                          > > Vtec
                          >
                          > Fiu fiu !
                          > Ale nam się obyczaje łagodzą.
                          > Mam przeczucie graniczące z pewnością że teraz będzie milej i dorzeczniej.
                          > ukłony dla wszystkich

Andre, pomarzyc nie mozna?

Jak chcesz inaczej to proszę - gdzie dziś zdechło Ci Twoje wspaniałe autko?
                          Jezeli tak lepiej :)

Uchylam kapelusza
                          Vtec
        • Gość: Wojtek Re: Do Duka IP: *.waw.cdp.pl 05.11.01, 08:18

> swiecie wiochą.

Spytaj się go czy ma boczne poduszki powietrzne?
          pozdrawiam
          • civic_vtec Re: Do Duka 05.11.01, 09:45
            Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Gość portalu: Duk napisał(a):
            >
            > > a tak poważnie, chciałbym usłyszeć uzasadnienie od mojego sąsiada, który ma
            > > nowiutką A6 ze skórą w srodku i na to nałozone tzw futrzaki, czyli futerka
            > > pozszywane z łatek, na dodatek sprawiające wrażenie mocno już wyświechtanych.
            > > Że niby co? że może lubi?że sentyment?Dla mnie to zajeżdża najnormalniejszą w
            > > swiecie wiochą.
            >
            > Spytaj się go czy ma boczne poduszki powietrzne?
            > pozdrawiam

Jeżeli odpowiedź będzie twierdzącą to wytłumacz jakie głupstwo wymyślił. Może
            uratujesz człowieka (Rany, jaki ja dziś od rana jestem pozytywnie nastawiony do
            świata!)

Vtec
            • Gość: Duk Re: Do Duka IP: *.rsk.pl 05.11.01, 18:31
              civic_vtec napisał(a):

> Gość portalu: Wojtek napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Duk napisał(a):
              > >
              > > > a tak poważnie, chciałbym usłyszeć uzasadnienie od mojego sąsiada, kt
              > óry ma
              > > > nowiutką A6 ze skórą w srodku i na to nałozone tzw futrzaki, czyli fu
              > terka
              > > > pozszywane z łatek, na dodatek sprawiające wrażenie mocno już wyświec
              > htanych.
              > > > Że niby co? że może lubi?że sentyment?Dla mnie to zajeżdża najnormaln
              > iejszą w
              > > > swiecie wiochą.
              > >
              > > Spytaj się go czy ma boczne poduszki powietrzne?
              > > pozdrawiam
              >
              > Jeżeli odpowiedź będzie twierdzącą to wytłumacz jakie głupstwo wymyślił. Może
              > uratujesz człowieka (Rany, jaki ja dziś od rana jestem pozytywnie nastawiony do
              >
              > świata!)
              >
              > Vtec

Na początku nie zaqmałem he he:-)
              ale jeśli miałbym tym komuś pomóc to jaknajbardziej.
              Obawiam się tylko, czy mój sąsiad nie odebrałby tego jako złosliwość z mojej
              strony.
              Tak czy inaczej pozdrawiam serdecznie.

• Gość: Niknejm Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.pg.com 06.11.01, 13:32

> swiecie wiochą.

Bez urazy, ale siedziałeś kiedyś na skórzanym fotelu 'zamarzniętego' samochodu,
          wczesnym, "rześkim" rankiem? Jeśli nigdy, to zazdroszczę. Brrrr. Sprawę ratuje
          mata podgrzewająca, ale nie wszystkie auta to mają. Dlatego welur (przynajmniej
          pod 4 literami) rulezzz. Boki siedzeń mogą sobie być skórzane...
          Zresztą w lecie podobnie - skórzane, rozgrzane siedzenia i kierowca w krótkich
          spodenkach. Bueeee.
          Dlatego mając w standardzie skórę na fotelach dopłaciłbym do opcji 'siedzenia w
          materiale' ;-)
          Inna zupełnie sprawa - to estetyka 'futrzaków'.

Pozdrawiam,
          Niknejm
    • Gość: sonny Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: 212.244.106.* 02.11.01, 15:45
      No bo futerko tak przyjemnie mizia w karczek... i można sobie pomarzyć tak w
      korku, że się samemu nie jest na drodze... (szczególnie istotne dla
      początkujących kierowców)
    • Gość: Ralph Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.11.01, 17:27
      Ja koszulki kupiłem, bo mam fotel na szwie popruty, i mi przed niektórymi
      wstyd, i mnie osobiście też to denerwuje. Szkoda tylko, że czarna barwa
      wypłowiała, i teraz to juz nie wiem, co gorsze, bo pełne pokrowce to nie w tym
      żyyyciu, o baranku nie wspominając (chociaż w zadbanym W`124 to nawet mi się
      podoba)... A co powiesz, kiedy ktoś z folią jeździ od nowości?
      • Gość: Mar Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: 213.25.197.* 04.11.01, 06:28
        Nie wiem, jak w Skodzie (hahahaha) ale w Fiacie (Carserwis - Warszawa) i
        Miwsubishi (Mit-Car) zdejmują folię przed wydaniem samochodu (a może w fabryce
        już jej nie zakładają - nie wiem). Z folią na pewno sprzedają Dajewo...
    • Gość: sowa Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.01, 20:10
      Bo dziury mi się na siedzeniu mojego konisia (skódka lat 8 i pół)
      porobiły.Bardziej to estetyczne i prostsze w obsłudze niż nieustanne cerowanie.
      Ale jak już w przyszłym roku nabędę coś nowszo-lepszo-szybszego...
      • Gość: mac Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: 213.77.125.* 05.11.01, 08:41
        Używanie futer i koszulek w celu zakrycia wad fizycznych foteli jest jak
        najbardziej uzasadnione. Ale bez uzasadnienia jest stosowanie ich przez
        właścicieli nowych aut. Np. : właściciela A6 cytowanego przez DUKA. Przecież są
        pokrowce firmowe i niefirmowe.Pzdr. Dzięki za fachowe futrzane wypowiedzi.
        • Gość: marcin A ja chce kuleczki takie - drzewniane!!! IP: 195.136.21.* 05.11.01, 09:50
          Marze i snie o nich po nocach calych. ;p
          pozdro
          marcin
          • Gość: Greslaw Re: A ja chce kuleczki takie - drzewniane!!! IP: 217.153.88.* 06.11.01, 17:12
            Do nabycia na stadionie XX-lecia (na koronie) za 35 PLN sztuka. To nie majatek.
            Czy ktos moze wie jak się jezdzi z takim wynalazakiem
            Pozdrawiam
    • Gość: M Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: 192.168.2.* 05.11.01, 10:18
      Kiedys czytałem, iz współczesne pokrycia siedzeń w samochodach robione są ze specjalnych materiałów
      zapobiegających wyslizgnieciu sie z fotela podczas stłuczki. Wszelkie pokrowce z misia, podkoszulki, drewniane
      korale czy niefirmowe pokrowce zalozone na siedzenia podobno moga spowodowac wypadnięcie z fotela. Nie
      wiem czy to prawda ale jakis sens w tym jest
      • Gość: oli Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.tele2.pl 06.11.01, 11:00
        prosta sprawa, na "wichurze" ludzie sa na bakier z higieną, wiec specyficzny
        zapach i pot zamiast wzerac sie w siedzenia wzera sie w np misiaka takie fajne
        futerko z krówki, zdejmujemy, pierzemy, zakladamy i dalej na msze w poludnie z
        rodzina, nie wspominajac o zabawie w sobote
      • Gość: Piotr Re: Dlaczego ludzie zakładają futra i koszulki ? IP: *.deu.dupont.com 06.11.01, 13:15
        Gość portalu: M napisał(a):

> Wszelkie pokrowce z misia, podkoszulki, drewniane korale
        > czy niefirmowe pokrowce zalozone na siedzenia podobno moga spowodowac
        > wypadnięcie z fotela. Nie wiem czy to prawda ale jakis sens w tym jest

Szczegolnie odnosi sie to do drewnianych koralikow. W razie stluczki czlowiek
        jedzie po nich, jak po zjezdzalni, w dol i do przodu. I konczy na wlasnym pasie
        bezpieczenstwa, ktory w takiej sytuacji uderza go w szyje. Niezle, co?

Ale koraliczki tak fajnie masuja plecki...

pzdr
    • Gość: Ralph Re: Dlaczego ludzie mogliby zakładać...? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.11.01, 13:51
      Poza tym, wpadłem na pomysł, że naprawdę fajna koszulka z jakimś ciekawym
      wzorem mogłaby być czymś w rodzaju 'rozweselacza', szczególnie dla kogoś, kto
      lubi odmianę i nudzą go standardowe, fabryczne pokrycia. Mógłby się ten ktoś w
      ten sposób realizować, np. 'artystyczna dusza' albo nastolatki, choć
      niekoniecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka