Dodaj do ulubionych

Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Octavia

18.08.06, 13:22
Klamcy. Ale po koleji:

1. Kto jedzie do poludniowej Portugalii via Paryz???
2. Samochod pochlonal litr oleju? To jakis grat chyba...
3. Samlotem jest taniej ALE dla jednej osoby - max 2. Powyzej tej liczby
zawsze auto wyjdzie taniej - no chyba ze ktos kupi bilety na rok do
przodu :)))
Obserwuj wątek
    • stevexxx Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 13:35
      "Druga trójka wsiadła do załadowanego po roletę przepastnego bagażnika Octavii"
      Wsiedli do bagażnika? Nie wygodniej na siedzeniach ;)
    • jako_tako Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:19
      Autor tego artykulu to jakis analfabeta ekonomiczny. Wedlug niego koszt jazdy
      autem to tylko paliwo i olej. A gdzie amortyzacja?
      Kogo oni przyjmuja do pracy w tej gazecie.
      • frequentflyer Re: Taniej, bez dwóch zdań 18.08.06, 14:38
        przecie pisze autor że również opłaty autostradowe, noclegi, ale nie wspomina
        o kilku posiłkach w każdą stronę - pewnie sam jeździ z kanapkami na dwa dni
        (realnie do Portugalii jedzie się trzy) i jajkami na twardo.
        zwłaszcza ostatnie dwa dni takich wakacji, spędzone na autostradach francji i
        niemiec i w dziurach polskich dróg, to niezapomniane wspomnienie. za to może
        parę groszy oszczędziłbym. nie muszę.
        amortyzacja mało ważna akurat bo polski samochód traci wartość wyłącznie z
        powodu upływu czasu a nie przebiegu. jak by został w garażu, też by tracił.

• bishopandroid Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:39
      LUDZIE - czytajcie ze zrozumieniem - jedynym błędem autora tego paszkwila było
      pominięcie uwagi ARTYKUŁ SPONSOROWANY ;-)
    • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:43
      jay_z napisał:

> Klamcy. Ale po koleji:
      >
      > 1. Kto jedzie do poludniowej Portugalii via Paryz???

zarowno viamichelin jak i mappy.com taka trase pokazuja...

> 3. Samlotem jest taniej ALE dla jednej osoby - max 2. Powyzej tej liczby
      > zawsze auto wyjdzie taniej - no chyba ze ktos kupi bilety na rok do
      > przodu :)))

bzdura, jak autor pokazal samolotem wyszlo taniej, policz sobie:4 osoby i trasa
      tylko do Niemiec 1000km w jedna strone,niech auto pali 8l/100km- koszt paliwa w
      2 strony to ok. 800zł, a bilety mozesz kupic srednio za 30-40euro /os/2strony
      (jak sie postarasz to utrafisz promocje jeszcze taniej niekoniecznie na rok
      wczesniej) tj.jakies 160€x 3,8 = 608zł.200zł taniej i w dodatku znacznie
      szybciej.

• jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:49
        Nie badz smieszna... policzylas oplaty lotniskowe??? oraz dojazd z i do
        lotniska??? W PL to tanio bedzie, ale na miejscu sie juz zaplaci minimum 15
        euro od osoby...

Trasa:
        Warszawa-Wroclaw-Dresden-Norymberga-Karlsrue-Mulhouse-Lyon-Montpelier -
        • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:23
          proponuje, zebys posprawdzal sobie ceny tanich przewoznikow, owszem rzadko jest
          bilet za przyslowiowe 1€, najtanszy jakim lecialam do Niemiec (cena koncowa) to
          50€, ale ostatnio upolowalam za 19€ z oplatami, a zatem nawet jadac w 4 osoby
          bardziej oplaciloby sie leciec niz tluc sie autem 1000km.
          Poza tym sa rozne sytuacje:ja bralam pod uwage taka, ze na miejscu mam auto
          gratis albo , ze nie jest ono potrzebne.
          • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:51
            Te 50 Euro to w jedna strone, to po pierwsze. Po drugie to wynika ze oplaty
            lotniskowe masz na poziomie mniej niz 5 Euro... Podaj mi na jakim lotnisku sa
            ona utrzymane na takim poziomie? wirtualnym?
            • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 15:15
              jay_z napisał:

> Te 50 Euro to w jedna strone, to po pierwsze. Po drugie to wynika ze oplaty
              > lotniskowe masz na poziomie mniej niz 5 Euro... Podaj mi na jakim lotnisku sa
              > ona utrzymane na takim poziomie? wirtualnym?

czy ty choc raz leciales tanimi liniami?Chyba a nawet na pewno NIE, czy mam ci
              przyslac na maila moj bilet za 50€ w dwie strony i kolejny w jedna strone za
              19€ oba na trasie:Krakow-Stuttgart?
              • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 15:40
                Jest bardzo mala szansa ze trafilas takie bilety, bo oznacza to ze lecialas na
                tzw "promo fare" za 0.01 + oplaty. Czyli bilet kupias jakies pol roku na przod.
                Jak tu jest sens? Malo kto moze sobie na takie cos pozwolic, zwlaszcza ze nie
                wiadomo co bedzie powiedzmy za miesiac...

Poza tym, nie policzylas chyba kosztu dowozu z lotniska do miasta itp. Np z
                takiego Hahn ceny sa od 15 euro (sa tansze, ale w srodku nocy hehehe) a liczy
                sie od osoby. I tak, srednio bulet kosztuje 300 Euro dla 4 osobowej rodziny +
                15x4=60, to daje nam wynik 360 Euro. Samochod bylby tanszy... Aha, nie
                zapominaj ze RZADKO 4 osobowa rodzina nie przekroczy limitu bagazu...
                • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 18:01
                  jay_z napisał:

> Jest bardzo mala szansa ze trafilas takie bilety, bo oznacza to ze lecialas
                  na tzw "promo fare" za 0.01 + oplaty. Czyli bilet kupias jakies pol roku na
                  przod.

BZDURA! bilet kupiony 29.01, termin wylotu : 11.03., cena: 51,67€ na ktora
                  sklada sie:
                  flight price:2.00€
                  air security fee : 3,97€
                  passenger service charge:17,80€
                  fuel-surcharge:12,00€
                  Surcharge: 13,90€
                  Additional charge-credit card fee:2,00€

dojazd z k-c do balic -auto prywatne, i dojazd ze Stuttgartu do VS auto
                  prywatne i wez mi powiedz, ze oplacalo mi sie jechac te 1100km swoim autem.

inny przyklad:lot do Dublina , zakup biletu :10.05, wylot 15.06, cena
                  biletu:296 PLN, planowo wylot mialbyc z Wroclawia bo ten sam bilet z K-c
                  kosztowal 2 razy tyle, na moje szczescie odwolali lot z Wroc i lecialam z k-c,
                  tez uwazasz, ze bez sensu?Owszem lecialam sama ale nawet ten sam bilet dla 2-3
                  osob bylby bardziej korzystny niz jazda autem do Dublina.

> Jak tu jest sens? Malo kto moze sobie na takie cos pozwolic, zwlaszcza ze nie
                  > wiadomo co bedzie powiedzmy za miesiac...

skoro nie mozesz sobie zaplanowac jakis czas wczesniej wyjazdu to juz chyba nie
                  moja wina.

> Poza tym, nie policzylas chyba kosztu dowozu z lotniska do miasta itp. Np z
                  > takiego Hahn ceny sa od 15 euro (sa tansze, ale w srodku nocy hehehe) a liczy
                  > sie od osoby. I tak, srednio bulet kosztuje 300 Euro dla 4 osobowej rodziny +
                  > 15x4=60, to daje nam wynik 360 Euro. Samochod bylby tanszy... Aha, nie
                  > zapominaj ze RZADKO 4 osobowa rodzina nie przekroczy limitu bagazu...

w takim razie jak wytlumaczysz fakt, ze tanimi liniami nie lataja ludzie
                  wylacznie w pojedynke a wlasnie cale rodziny?Jesli byloby to tak nieoplacalne
                  jak usilujesz to udowodnic to po jaka cholere mieliby przeplacac?
                  • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 20:35
                    Nie lataja rodziny - wiem bo duzo latam.

Co do podrozy do Dublina. Ja wczesniej caly czas mowie o podrozach na
                    KONTYNENCIE. Irlandia Europa co prawda jest, ale to wyspa. Wiesz na upartego
                    mozemy pogadac o podrozach na Islandie... to tez Europa...

Co do ceny biletu. Podalas ja w 1 strone, a przeciez trzeba jeszcze wrocic...
                    hehehe.
                    • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 21:20
                      jay_z napisał:

> Nie lataja rodziny - wiem bo duzo latam.

mam powazne watpliowsci czym i czy wogole latasz, bo opowiadasz niezle
                      farmazony.Tym bardziej, ze jestes fanem tluczenia sie auta na drugi koniec
                      Europy....

>
                      > Co do podrozy do Dublina. Ja wczesniej caly czas mowie o podrozach na
                      > KONTYNENCIE. Irlandia Europa co prawda jest, ale to wyspa. Wiesz na upartego
                      > mozemy pogadac o podrozach na Islandie... to tez Europa...

jasne, bardzo chetnie.

> Co do ceny biletu. Podalas ja w 1 strone, a przeciez trzeba jeszcze wrocic...
                      > hehehe.

heheh cena 51€ (lot marcowy) dotyczyla podrozy w OBIE strony, dotarlo????
                      • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 21:25
                        Rodziny lataja glownie w wakacje i na swieta - jesli juz lataja. Nie kupisz
                        taniego biletu na te okresy.

Bilet w 2 strony? Klamiesz... wystarczy wejsc na byle przewoznika lotniczego i
                        skalkulowac jakikolwiek lot. Na samych oplatach lotniskowych bedziesz ponad 50
                        euro... I to by bylo na tyle, bo "i tak wiesz lepiej".
                        • trypel Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 07:57
                          Rany boskie ale jesteś uparty...
                          Wejdź na stronę wizza (choćby teraz) i wpisz sobie jakąś listopadową datę na lot
                          na trasie Katowice-Rzym-Katowice. Ze wszystkimi opłatami w obie strony wyjdzie
                          180 pln. Jeszcze raz W OBIE STRONY.
                          Rekord na trasie Wawa-Dortmund-Wawa wykupiony miesiąc przed wylotem to 145 pln
                          (w OBIE STRONY). A taksówka z lotniska do centrum Dortmundu kosztuje 12-13 euro...
                        • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 10:28
                          jay_z napisał:

> Rodziny lataja glownie w wakacje i na swieta - jesli juz lataja.
                          BZDURA

> Nie kupisz taniego biletu na te okresy.

tu ameryki nie odkryles...sluchaj rocznie kupuje sluzbowo bilety na kwote pol
                          miliona zlottych wiec moze daruj sobie pouczanie mnie w tej kwestii.
                          >
                          > Bilet w 2 strony? Klamiesz... wystarczy wejsc na byle przewoznika lotniczego
                          i skalkulowac jakikolwiek lot. Na samych oplatach lotniskowych bedziesz ponad
                          50 euro... I to by bylo na tyle, bo "i tak wiesz lepiej".

sprawdz maila a potem wszystko odszczekaj.
                          • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 11:07
                            p.s. odrzuca mi Twoj adres emailowy -gazetowy...nie mam pojecia dlaczego....
                            • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 11:08
                              iberia30 napisała:

> p.s. odrzuca mi Twoj adres emailowy -gazetowy...nie mam pojecia dlaczego....

System rozpoznal falszywe tresci...
                              • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 12:30
                                jay_z napisał:

>> System rozpoznal falszywe tresci...

hahah bardzo zabawne....
                          • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 11:07
                            Nadal jest to nie realne. Pokaz mi rodziny, ktore podrozuja w tzw "martwych
                            sezonach"??? Roziny jak wiadomo sa uzaleznione od np roku szkolnego itp,
                            dlatego dla RODZINy NIGDY podroz samolotem nie bedzie korzystna - moze w
                            skrajnych sytuacjach, ale to w bardzo skrajnych i przy zakupie biletu na
                            minimum pol roku przed lotem.

Ale ty i tak wiesz lepiej, masz rodzine i ciagle jestes w "ruchu"...
                            • iberia30 jay_z niedowiarek jakich malo.... 21.08.06, 12:34
                              jay_z napisał:

> Nadal jest to nie realne.

Bo?Jakies uzasadnienie, ze nie wierzysz w to co dostales na maila??
                              Wybacz ale jakos nie mam sily ci dalej udowadniac jak bardzo sie mylisz, jak
                              widac nie ja jedna tu na forum.

> Pokaz mi rodziny, ktore podrozuja w tzw "martwych
                              > sezonach"???
                              ruch w biznesie jest przez caly rok.

>Roziny jak wiadomo sa uzaleznione od np roku szkolnego itp,
                              > dlatego dla RODZINy NIGDY podroz samolotem nie bedzie korzystna - moze w
                              > skrajnych sytuacjach, ale to w bardzo skrajnych i przy zakupie biletu na
                              > minimum pol roku przed lotem.

jasne, powiedzial specjalista, ktory jezdzi autem a samolot zna z obrazka.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=41205819&v=2&s=0

> Ale ty i tak wiesz lepiej, masz rodzine i ciagle jestes w "ruchu"...
                              ???
                              • jay_z Re: jay_z niedowiarek jakich malo.... 21.08.06, 12:41
                                Hahaha... dobre sobie. Bzdura nad bzdurami. Wez skoncz z opowiadaniem bajek, bo
                                ludzi usypiasz.
                                • iberia30 Re: jay_z niedowiarek jakich malo.... 21.08.06, 13:17
                                  jay_z napisał:

> Hahaha... dobre sobie. Bzdura nad bzdurami. Wez skoncz z opowiadaniem bajek,
                                  bo ludzi usypiasz.

jasne powiedzial znafca ktoremu braklo argumentow.....
    • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:44
      Dodam jeszcze. Przeciez jak sie juz dojedzie do tej Portugalii to warto by cos
      jeszcze zobaczyc, czego z samolotu sie nie zobaczy. Np po drodze mozna zobaczyc
      Andore... piekne miejsce. Mozna takze pozwiedzac okolice na miejscu, co w
      przypadku samolotu generuje kolejny koszt np wynajmu auta na miejscu itp.

Samolot sie moze oplacic jak leca 2 osoby na tydzien lezenia na plazy i nic nie
      robienia. Jak sie chce cos zobaczyc to za Chiny Ludowe sie samolot nie oplaca.

Nie rozumiem, CZEMU autor wybral maksymalnie dluga trase? Po to zeby zawyzyc
      koszty oplat drogowych czy jak?
      • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:52
        to jedź samochodem na Kretę, jest wykonalne, odległość porównywalna.
        ja polecę, na miejscu wypożyczam samochód za 20 euro dziennie, i to jest cala
        twoja oszczędność.
        o zwiedzaniu po drodze zapomnij, jak być chciał to robić, w ciągu miesiąca do
        portugalii nawet nie dojedziesz. Andorrę sobie zwiedzisz np jak polecisz
        lowcostem na tydzień do prowansji albo kraju basków. ale twoja sprawa, możesz
        po drodze do portugalii zwiedzać przez dobre pół dnia np Poczdam. jest mniej
        więcej po drodze.
        • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 14:56
          Ja nie mowie o jezdzie autem na Krete, Rodos czy do Tunezji, ale o zwyklym
          kontynentalnym miejscu.

Za 20 Euro??? Nie osmieszaj sie bo to cena nie realna. No moze realna ALE BEZ:

- ubezpieczenia;
          - paliwa.

I co nadal bys ryzykowal? hehehe...
          • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:12
            daruj se swoje hehehe bo paliwo i tak musisz opłacić. a cena jest realna, choć
            tylko na wyspach, skąd samochód trochę trudniej zwinąć.
            Myślę że Twój czas jest marnie opłacany, co wpływa na twoje rachunki i
            przekonanie że nie ma to jak blisko tydzień wakacji spędzonych na autostradzie.
            Gdy jednak Ty wreszcie dojeżdżasz do Warszawy lecąc na ryj ze zmęczenia, ja
            wypoczęty od trzech dni zarabiam na nastepny wypadzik np. na Reunion, w tempie
            180 PLN/h.
            • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:18
              A krajobraz europejski mozna podziwiac z wysokosci 33 tys stop, co nie? Kazdy
              odpoczywa jak woli, jednak podroz samochodem NIE JEST tansza niz samochodem dla
              3-4 osobowej rodziny. Nie jest, nie byla i nie bedzie. Gdyby byla to nie bylo
              by korkow na autostradach w tamtym kierunku.

Ps
              Ja do Portugali mam lekko ponad 12 godzin samochodem.
              • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:26
                zapomniałem o korkach jako jeszcze jednym argumencie za samochodem. krajobrazy
                obejrzę sobie z bliska, w danym regionie, jak pojadę w pireneje czy do masywu
                centralnego. widziałeś jakiś krajobraz jadąc po autoroute? ja widziałem głównie
                tył smrodzącego autobusu, za krórym dane mi było się wlec. a takich zdjęć
                Aconcaguy, Islandii, Rodrigues, Petersburga, czy Mt. Shasta jakie zrobiłem z
                33000 stóp ty z autostrady nie zrobisz. w dodatku masz ręce zajęte a szybę
                zapaćkaną owadami. chyba że tkwisz w korku,, to se umyjesz.
                • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:49
                  Smrodzace autobusy to moze masz na wschod od Gorlitz...

Co do reszt to gadal dziad do obrazu a obraz... Ja o Europie, a ty o lotach
                  miedzykontynentalnych...
                  • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:53
                    poza islandią wszystkie były lokalne.
                    • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:55
                      Lot nad Andami zalicasz do "lokalnego"? Fiu fiu...
                      • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:01
                        z SCL do EZE chyba nie jest międzykontynentalny.
                        • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:06
                          Czlownieku, mowimy o EUROPIE a nie lotach miedzy Santiago a Buenos Aires!!!

Jak chesz sie pochwalic zes taki globtroter, to pomyliles fora!
                          • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:11
                            ty pierwszy zacząłeś, deprecjonując w swoim besserwisserstwie możliwość
                            podziwiania ładych widoków na iluś tam stopach. ja tylko zdementowałem.
                            • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:13
                              W dosyc glupkowaty sposob. Lepiej bys to zrobil powolujac sie na widok Alp. Ale
                              ten widok takze ma to do siebie ze inaczej wyglada z gory jak i z dolu.

Nie martw sie. Z wiekiem ci przyjdzie doswiadczenie i umiejetnosc
                              sensownego "dogadywania" starszym.
        • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:25
          dokladnie, ale jak widac jay_z jest kolejnym wszystkowiedzacym.
          • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:53
            Nie kobieto, wystarczy ci prosty kalkulator i umiejtnosc poslugiwania sie nim.

Ja dodatkowo wyciagam wnioski z zycia takze.

Przyklad. Lece sobie niedlugo do II PRL. Bilet dla 20 osob to 270 Euro (kupiony
            3 miesiace temu). Samochod = 155 Euro (tyle zaplacilem za paliwo 3 miesiace
            temu). Proste co nie?
            • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 15:20
              jay_z napisał:

> Nie kobieto, wystarczy ci prosty kalkulator i umiejtnosc poslugiwania sie
              nim.
              >
              > Ja dodatkowo wyciagam wnioski z zycia takze.
              >
              > Przyklad. Lece sobie niedlugo do II PRL. Bilet dla 20 osob to 270 Euro
              (kupiony 3 miesiace temu). Samochod = 155 Euro (tyle zaplacilem za paliwo 3
              miesiace temu). Proste co nie?

zakladam, ze miales na mysli 2 osoby a nie 20....skoro tobie oplaca sie
              samochodem to sobie jedz, mnie sie oplaca samolotem to nim lece.
              Choc np. wyjazd do gdyni dla jednej osoby autem jest malooplacalny , duzo
              taniej wyszloby by pociagiem a jednak pojade autem.Pytanie dlaczego-jak myslisz?
              • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 15:35
                Oczywiscie ze 2 osoby. No i powiedz mi jak 270 ma byc taniej od 155? Bo o ile
                wiem to matematyka jest jedna, ale moze cos przeoczylem...

Taka wyprawa jak piszesz, dla jednej osoby, jest oczywiscie nie oplacalna, ale
                z samochodu wiecej zobaczysz i wieksza frajda...
                • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 18:38
                  jay_z napisał:

>> Taka wyprawa jak piszesz, dla jednej osoby, jest oczywiscie nie oplacalna,
                  ale z samochodu wiecej zobaczysz i wieksza frajda...

bosh... co zobaczysz z autostrady-abstrahuje od wyjazdu do 3miasta???wybacz ale
                  to nie jest argument.Argumentem moze byc to ze jest sie niezaleznym majac auto.
                  • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 20:36
                    Takimi tekstami tylko potwierdzasz, ze podroze to ty znasz... palcem po mapie.
                    • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 21:21
                      zwroc uwage, ze nie ja jedna zadalam ci takie pytanie,poza tym co innego drogi
                      boczne a co innego autostrada-wybacz ale jakos jadac 1100km do Schwarzwaldu nie
                      moge powiedziec, zebym zobaczyla np.Norymberge.
                      • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 21:27
                        Zawsze mozna zjechac - samolotem nie wyladujesz.

Zreszta ty i tak wiesz lepiej, wiec po co z toba rozmawiac? Idz dalej lataj i
                        jezdzij palcem po mapie.

Zreszta jak bym mial 10 letniego Forda to tez bym sie bal nim wyjechac za
                        rogatki.
                        • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 10:32
                          jay_z napisał:

> Zawsze mozna zjechac

ale nie bredz, ze jadac z autostrady cokolwiek zwiedzisz albo zobaczysz, bo
                          wlasnie ci udowadniam, iz na ogol tak nie jest.

- samolotem nie wyladujesz.
                          tego akurat nie kwestionuje.

> Zreszta ty i tak wiesz lepiej, wiec po co z toba rozmawiac? Idz dalej lataj i
                          > jezdzij palcem po mapie.

jakos nie musze palcem po mapie w przeciwienstwie do ciebie.

>
                          > Zreszta jak bym mial 10 letniego Forda to tez bym sie bal nim wyjechac za
                          > rogatki.

daruj sobie bo jestes smieszny, braklo argumentow?Wyobraz sobie, ze tym 8
                          letnim obecnie fordem jezdze i jakos nie mam obaw, ze mi sie na drodze
                          rozkraczy w przeciwienstwie do super hiper 3 letniej laguny2 do ktorej strach
                          wsiasc nie mowiac o jezdzie w trase rzedu 300km i wiecej.
                          • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 11:09
                            Moze sobie chociaz wypozycz taka Lagune i potem sie wypowiedz, bo fora
                            internetowe sa zapchane opowiesciami tych, ktorzy co prawda nie maja ALE
                            slyszeli od znajomych.
                            • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 12:29
                              jay_z napisał:

> Moze sobie chociaz wypozycz taka Lagune i potem sie wypowiedz, bo fora
                              > internetowe sa zapchane opowiesciami tych, ktorzy co prawda nie maja ALE
                              > slyszeli od znajomych.

no z tym wypozyczeniem masz racje, bo skoro ta stoi ciagle w ASO to nie ma
                              innego wyjscia, dobrze ze zaprzyjazniona wypozyczalnie ma lagune ale
                              benzynowa....Auto jest sluzbowe, pisalam o tym x razy na forum, wiec moze zanim
                              cos napiszesz to sie zorientuj w temacie.
                              Jesli dla ciebie lepszy jest zlom jak laguna, ktora juz miala wymieniany
                              silnik, remont skrzyni 3 razy, sprzeglo wymieniane 3 razy itd.to ok, szerokiej
                              drogi tym cudem techniki zycze, a ja sobie pojezdze jeszcze moim escortem.
                              • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 12:40
                                Jak by ta Laguna byla w takim stanie jak opisujesz, to nawet w Polsce by ci
                                wymienili na nowa - zwlaszcza jesli chodzi o egzemplarz sluzbowy/flotowy.

Skoncz z bujaniem, bo jeszcze ktos uwierzy.
                                • iberia30 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 13:20
                                  jay_z napisał:

> Jak by ta Laguna byla w takim stanie jak opisujesz, to nawet w Polsce by ci
                                  > wymienili na nowa - zwlaszcza jesli chodzi o egzemplarz sluzbowy/flotowy.

proponuje zebys na wlasnej skorze pouzeral sie z dealerem.....a jak chcesz
                                  zobaczyc i auto-za niedlugo bedzie do kupienia moze sie skusisz??-i papiery to
                                  zapraszam , chetnie ci pokaze faktury i ow okaz felerny.

> Skoncz z bujaniem, bo jeszcze ktos uwierzy.

aha niewieny tomaszek :-DD, wieszc co w nosie mam czy ty mi wierzysz czy nie,
                                  poczytaj na forum bo juz x razy podobne tematy byly poruszane.
                                  TYm samym uwazam dyspute z madrala od lowcostow jak i super hiper aut za
                                  zakonczona.
                                  • zgryzliwy1 habudzik bis ???? 22.08.06, 18:35
                                    qrna , nastepny co zaczyna habudzikowac (te piekne schodki)

lepiej dac sobie z nim spokoj bo za chwile sama nie bedziesz pamietac o co tu
                                    chodzi :-))))
    • computerland1 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 15:51
      dyskusja sie toczy o kosztach samej podrozy, a nie ile mozna w danym czasie
      zarobic, itp. i tutaj jay_z ma racje.
      • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:00
        tu też nie ma racji. chyba że żre jajka na twardo przez trzy dni z rzędu. cenę
        jajek rzędu 30 groszy za sztukę można rzeczywiście pominąć. obiad to
        kilkanaście euro od osoby - chyba że wsuwasz śmieci typu bigmak - razy 3-4
        osoby, razy 3 dni w jedną i 3 z powrotem, choć może i dłużej bo jak tu
        przepuścić taką okazję jak Andorra? a jeszcze jakieś śniadanko, jakiś lanczyk?
        • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:03
          Nie jak jade na wakacje to musze sie stolowac w knajpach minimum 4
          gwiazdkowych, gdzie jedzenie ladniej wyglada niz smakuje. Metroseksualizm
          zostawiam w miescie. Zreszta wystarczy zwykly kalkulator zeby policzyc co jest
          dobre dla RODZINY (nie dla singla czy pary, bez wymagan).

Jak widac nie masz dzieci a wiec nie wiesz, ze nie wyjada bez misia, ktory jest
          takich rozmiarow ze trzeba by mu tez kupic bilet.
          • frequentflyer Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 16:09
            mam, ale w wieku iberia30. jeżdzą same, z wybranymi przez siebie maskotkami,
            większymi od dużych misiów. ale też bardziej latają niż jeżdżą.
    • ss85 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 18.08.06, 20:23
      To była na pewno 2.0 TDI, bo 1.9 by spaliła spokojnie koło 5,5 - 5,8 na autostradach przy w miarę stabilnej prędkości ok. 130 kmh. A gdyby jechać normalnymi drogami, byłoby nieco dłużej, za to taniej o koszt autostrad, a średnie spalanie mogłoby spaść spokojnie do poziomu poniżej 5l/100km. Tylko trzeba wiedzieć jak jeździć.
      2.0 TDI są zdecydowanie bardziej paliwożerne od swojego genialnego poprzednika 1,9...
      • kodem_pl Nadajesz sie na posiadacza Skody.. 18.08.06, 21:45
        Te rozwazania... ahh:-)
        • robert888 pieprzycie o jakichś kosztach, bigmakach i innych 19.08.06, 09:32
          duperelach, a wogóle wam nie przeszkadza że rodzina skodziarzy zapie..ła w
          bagazniku? I to mają byc wakacje?
          • mitificus Re: pieprzycie o jakichś kosztach, bigmakach i in 20.08.06, 14:38
            Błąd w tekście dotyczący podróżowania w bagażniku został wytknięty na początku
            forum, więc nie "pieprz" tylko czytaj uważniej. Chyba, że chodziło Ci o coś
            innego.
          • mitificus Re: pieprzycie o jakichś kosztach, bigmakach i in 20.08.06, 14:38
            Błąd w tekście dotyczący podróżowania w bagażniku został wytknięty na początku
            forum, więc nie "pieprz" tylko czytaj uważniej. Chyba, że chodziło Ci o coś
            innego.
            • robert888 znalazł się "uwazny" co wysyła podwójne posty 20.08.06, 16:41
              hehe
    • habudzik Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 20.08.06, 21:28
      Nie da się jednoznacznie ocenić co się bardziej opłaca , samolot czy samochód ?
      Pierwszym kryterium zawsze bedzie portfel , kolejnym chęć zwiedzenia , a jeszcze
      kolejnym czas urlopu .
      Ja wole samochodem bo wiecej zwiedze , wszędzie dojade , zatrzymuje się kiedy
      mam chęć . Byłem w Faro , Portimao i dalej całe wybrzeże zwiedziłam (
      najbardziej malownicze plaze w Europie ) ale samochodem to 6 dni jazdy .
      Wybieram więc samolot .
    • grzek Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 12:50
      jay_z napisał:

> 3. Samlotem jest taniej ALE dla jednej osoby - max 2. Powyzej tej liczby
      > zawsze auto wyjdzie taniej - no chyba ze ktos kupi bilety na rok do
      > przodu :)))

W przypadku wyjazdu na wczasy z biura podróży może być taniej. Ja byłem w
      południowej Hiszpanii. Pobyt z TUI 2 tygodnie 100 euro dziennie za dwie osoby,
      dziecko za darmo - ok. 5600zł, podróż z kosztami paliwa jedzeniem i hotelami -
      ok 3500zł. Dla 2+1 można znaleźć wczasy samolotem dużo poniżej 9000 zł.
    • carnivore69 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 14:32
      Swietny artykul. Teraz pora na wykazanie, iz taniej jest poleciec do Singapuru
      niz dojechac. Nawet maluchem.

Pzdr.
    • jay_z Do iberia30 21.08.06, 14:40
      Znajdz mi prosze tanie polaczenie dla rozin:
      2+1 i 2+2 w dowolne miejsce TURYSTYCZNE, czyli tam gdzie wybieraja sie ZWYKLE
      rodziny. W okresie wakacyjnym oczywiscie + ewentualnie w okresie swiat
      (zimowych jak i wielkanocnych).

To powinno rozwiac watpliwosci.

• iberia30 Re: Do iberia30 21.08.06, 17:44
        jay_z napisał:

> Znajdz mi prosze tanie polaczenie dla rozin:
        > 2+1 i 2+2 w dowolne miejsce TURYSTYCZNE, czyli tam gdzie wybieraja sie ZWYKLE
        > rodziny. W okresie wakacyjnym oczywiscie + ewentualnie w okresie swiat
        > (zimowych jak i wielkanocnych).
        >
        > To powinno rozwiac watpliwosci.

powtarzam, ze nie zamierzam ci udowadniac czegokolwiek, bo nawet jak dostajesz
        (np. w mailu) czarne na bialym to i tak to kwestionujesz,zatem po co?Po jaka
        cholere mam mitrezyc czas na takiego niewiernego tomaszka jak ty?Nie widze ani
        pol powodu i...pasuje jak frequentflyer..ty wiesz lepiej, zyj sobie w tym
        przekonaniu.

Jest oczywistym,ze terminy swiateczne nie sa tanie , czesto maja ceny polaczen
        rejsowych, choc pewnie jakby sie dobrze przylozyc i poszukac mozna byc cos
        utrafic.Poza tym wez pod uwage, ze nie zawsze cena jest czynnikiem decydujacym,
        chyba jest znacznie wiekszy komfort podrozy caly dzien (liczac od wyjscia z
        domu, via lotnisko, lot, i dotarcie do miejsca docelowego) niz
        kilkanscie/kilkadzisiat godzin tluc sie w aucie.Co kto lubi.
        • jay_z Re: Do iberia30 21.08.06, 18:51
          Sama napisalas, ze jest drogo w tym poscie. To konczy temat.

Ps
          Nie uzywaj mojego okreslenia "wiedziec lepiej" a jesli juz to tylko w
          odniesieniu do siebie.
          • iberia30 Re: Do iberia30 22.08.06, 17:44
            jay_z napisał:

> Sama napisalas, ze jest drogo w tym poscie. To konczy temat.

Chyba logicznym i nie wymagajacym tlumaczenia jest, ze okres SWIATECZNY czy
            WAKACYJNY byl, jest i bedzie najbardziej oblegany a co za tym idzie DROGI,
            zarowno w lowcostach jak i w rejsowych polaczeniach.Ameryki nie odkryles.

>
            > Ps
            > Nie uzywaj mojego okreslenia "wiedziec lepiej" a jesli juz to tylko w
            > odniesieniu do siebie.

wiesz co:spadaj na drzewo bo juz naprawde nic wiecej nie mam ci do powiedzenia.
            • jay_z Re: Do iberia30 22.08.06, 18:56
              Kobieto, powiedz mi jaka rodzina w Polsce podrozuje w czasie nie wakacyjnym lub
              swiatecznym (czyli wtedy kiedy jest albo wolne dla rodzicow albo wolne w
              szkole) ??? No powiedz mi? Bo o to sie tu rozchodzi. W tym okresie auto ZAWSZE
              bedzie taniej. W wiekszosci innych okresow takze, wiec prosze nie pitol jak sie
              nie znasz i nie podrozujesz tak, bo klepiesz gupoty.

Tak ciezko ci sie jest przyznac, ze nie masz racji???
        • habudzik Re: Do iberia30 21.08.06, 20:08
          iberia30 napisała:

>
          > chyba jest znacznie wiekszy komfort podrozy caly dzien (liczac od wyjscia z
          > domu, via lotnisko, lot, i dotarcie do miejsca docelowego) niz
          > kilkanscie/kilkadzisiat godzin tluc sie w aucie.Co kto lubi.

No niezupełnie tak jest . Lot trwajacy 2 h jest tak samo męczący dla organizmu
          jak całodniowa jazda samochodem . Poza nielicznymi wyjatkami tak szybkie
          wznoszenie sie a potem lądowanie nie jest obojetne dla organizmu . Do tego
          dochodzi zbyt skokowa zmiana klimatu oraz dla niewtajemniczonych stres zwiazany
          z samym lotem .
          Jeśli jedziesz samochodem masz mozliwość wcześniej zakończyć podróż lub ja na
          dłuzej przerwać . Moim zdaniem wiekszy luksus chyba że wybiramy sie do Cancun ,
          tam raczej auto w gre nie wchodzi .
          • iberia30 Re: Do iberia30 22.08.06, 17:46
            habudzik napisał:

>
            > No niezupełnie tak jest . Lot trwajacy 2 h jest tak samo męczący dla organizmu
            > jak całodniowa jazda samochodem .

Zalezy dla kogo, wiele osob bardzo dobrze znosi loty, a z tym porownaniem do
            calodniowej jazdy autem to chyba przesadzasz i to bardzo.

> Poza nielicznymi wyjatkami tak szybkie
            > wznoszenie sie a potem lądowanie nie jest obojetne dla organizmu .

dzieki za uswiadomienie, ale akurat naleze do tych osob ktore fatalanie znosza
            ladowanie....
            Majac do wyboru :tluczenie sie autem do Niemiec (zachodnich) , Holandii czy
            Francji w pojedynke jak i we dwie osoby wybieram samolot.
    • terazpolska2 Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 17:31
      > 1. Kto jedzie do poludniowej Portugalii via Paryz???
      Ten kto omija Pireneje od Zachodu.
      • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 21.08.06, 18:50
        terazpolska2 napisał:

> > 1. Kto jedzie do poludniowej Portugalii via Paryz???
        > Ten kto omija Pireneje od Zachodu.

Z powodu pewnych okoliocznosci znam ceny autostrad we Francji. Akurat ta droga
        nalezy do najdozszej opcji...
        • janptak Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 22.08.06, 15:47
          jay_z napisał:

> Z powodu pewnych okoliocznosci znam ceny autostrad we Francji. Akurat ta
          droga
          > nalezy do najdozszej opcji...

A mozesz napisac jaka trase sugerujesz? Przy zalozeniu ze zalezy nam tez na
          czasie, nie tylko na kosztach oplat autostradowych, ktore przyznaje, sa wysokie
          na odcinku od Paryza do granicy z Hiszpania.

Zdrowko,
          JP
          • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 22.08.06, 16:28
            A prosze bardzo:

Saarbrucken-Metz-Nancy-Dijon-Lyon(ale via A39)-Clermont-Ferrand-Brive la
            Gaillarde-Toulouse-Lleida-Zaragoza-Madrid-Badajoz i masz Portugalie.

W zaleznosci gdzie do Portugalii jedziesz decyzje podejmujesz w Madrycie, bo
            tam wybierasz na PLD czy na PN.

Korka na drodze mozesz sie spodziewadz jedynie kolo Lyonu.

Milej drogi, uwazjan na Vitesse Controle ;-)
            • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 22.08.06, 16:30
              A i zapomnialem, W Metzu warto podjechac 35 km do Luksemburga zeby zatankowac
              auto do pelna. Cena paliwa w calym kraju regulowana jest administracyjne, wiec
              na kazdej stacji taka sama. Na granicy masz 2 ogromne do wyboru (Shell i Aral).
              Tak wiec polecam.
              • janptak Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 22.08.06, 17:41
                jay_z napisał:

> A i zapomnialem, W Metzu warto podjechac 35 km do Luksemburga zeby zatankowac
                > auto do pelna. Cena paliwa w calym kraju regulowana jest administracyjne,
                wiec
                > na kazdej stacji taka sama. Na granicy masz 2 ogromne do wyboru (Shell i
                Aral).
                >
                > Tak wiec polecam.

A dzieki, postaram sie wyprobowac.
                zdrowko,
                jp
              • janptak Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 22.08.06, 17:48
                A i jeszcze zapytam, jaki to wychodzi dystans w porownaniu z tradycyjna trasa
                proponowana przez np via michelin, i jeszcze jak jest na tej trasie z
                noclegami. Robie taka trase Lizbona - Katowice, w dwie doby i nocleg zwykle w
                okolicy Paryza, w formula 1. Na trasie jaka polecasz latwo o miejsce w hotelach
                tego typu (Ibis, Formula1)??

zdrowko
                jp
                • jay_z Re: Lotem taniej? - test długodystansowy Škody Oc 22.08.06, 18:54
                  1800km masz z Saarbrucken do Madrytu. Co do noclegu. Owszem sa, ale ja polecam
                  Etap'a. Zwykle jest razem z Ibisem, trosze nizszy standard (wielkosc pokoju),
                  ale jest toaleta w pokoju (nie tak jak w Formule 1:( ) Miejsce owszem jest, ale
                  ja i tak bym wczesniej zarezerwowal, choc to zalezy kiedy jedziesz - najgorzej
                  jak trafisz na Tour de France... wtedy to w promieniu i 200km nic nie
                  znajdziesz :)

Trasa ma to do siebie, ze jest duzo odcinkow autostrad gdzie... nie placisz, np
                  z Metz do Nancy i dalej kolo Lyon. W Hiszpanii takze tylko maly platny odcinek,
                  potem masz ladne ekspresowki za darmo, praktycznie puste. Polecam ta trase.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka