Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja-pytanie

IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 22.02.03, 18:21
Jezdzę z włączona klimą własciwie cały czas. Czy w ten sposób nie skracam
nadmiernie "życia" tego urządzenia ?
Obserwuj wątek
    • skolmi Re: Klimatyzacja-pytanie 22.02.03, 18:23
      W zimę np. musisz włączać klimę na co najmniej pół godziny w miesiącu.
      Lodówka też chodzi prawie non-stop, nie widzę zagrożenia

pzdr
      • Gość: brunner Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.MAN.atcom.net.pl 22.02.03, 22:19
        Przy temperaturze poniej +5°C (dla wiekszosci marek) raczej klima (agregat
        instalacji chlodniczej) nie powinien zaskoczyc, dlatego mozna sobie
        tylko "popstrykac" guziczkiem. Ale "dla zdrowotnosci" tego agregatu (chodzi o
        smarowanie) rzeczywiscie dobrze jest go raz na 2-3 tygodnie uruchomic na jakies
        15 minut (w ogrzewanym i - co wazne - wentylowanym garazu lub korzystajac z
        goscinnosci jakiegos cieplego warsztatu). Ale dobrze, ze czasem pozwala na to
        nasza zimowa - NIE zimowa pogoda.
        • Gość: Staruch Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.fys.sdu.dk 22.02.03, 22:25
          czasem moze sie to tez udac w czasie przymusowego stania (korek,przejscie
          graniczne etc.).
    • Gość: Pedro Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 23.02.03, 00:01
      Pomijając paliwko które jest wciągane w morderczym tempie to luzik. Jak wyżej
      wspomniano : lodówka to lodówka, dobrze jest przedmuchać min raz na kwartał itd.
    • Gość: Marek Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.atlanta-38-39rs.ga.dial-access.att.net 23.02.03, 02:04
      Wez to na logike. Urzadzenie ktore dziala na 100% zuzywa
      sie bardziej niz to ktore nie dziala. Ale z drugiej
      strony nie wlaczanie klimy przez cala zime moze sie dla
      niej zle skonczyc. Z trzeciej strony jak ktos wczesniej
      zauwazyl - wiekszosc automatycznych klimatyzacji w
      niskich temperaturach i tak sie sama wylacza. Zeby
      wybrnac z tego skomplikowanego wywodu proponuje w zimie
      wlaczac klime raz na tydzien. Chyba ze temperatura
      przekracza +25 stopni (tak jak to bylo dzis u nas...)
      • Gość: Michal Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.telia.com 23.02.03, 13:17
        Takie juz cieplo u Was jest Marku.Niesamowite .Wlasnie wrocilem z
        nart.Jezdzilem tylko 3 godziny.Wracajac tak wlasnie zrobilem z moja "klima"
        wlaczylem zaskoczyla i pozniej w odstawke na dwa tygodnie.Jedno co sie psuje w
        agregacie to lozyska ,ale jak napelniamy piracko.Prawdziwa firma dodaje srokow
        smarujacych.Pilnujcie kondensera/chlodniczki/ myc ja sikawka raz na
        miesiac.Sol Wam wrabie caly metal i gaz ucieknie.Wtedy tez beda
        problemy.Pzdr.Michal
        • Gość: Marek Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 23.02.03, 15:06
          A ja mialem dzis jechac na narty, ale straszny wiatr jest - do 40 MPH. Wiec
          spauzowalismy bo jazda 300 KM w taka pogode nie jest rozsadna.

A propos samodzielnego doladowywania klimy - sa puszki ktore zawieraja
          wszystko co trzeba w jednej dawce - olej, specjalne swinstwo do utrzymywania o-
          ringu w dobrym stanie, R134, uszczelniacz mniejszych wyciekow i cos tam
          jeszcze. Dzialanie zdumiewajace - po wstrzyknieciu tego do Cavaliera klima
          jest tak zimna ze trudno wytrzymac. Niestety do GTP mi sie wstrzyknac nie
          udalo bo zawor do napelniania klimy jest polozony w wyjatkowo niewygodnym
          miejscu i za nic sie nie da tej puszki odpowiednio docisnac.
      • Gość: murcki Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.arcor-ip.net 23.02.03, 13:23
        Hi, ty Marek to chyba piszesz z Karaibów - życzę udanego urlopu. Co do tego
        zużycia to mogę tylko powiedzieć że poza minimum 1 do nawet 2 litrów paliwa
        więcej /100km, oraz "ruinowania" zdrowia (to nestety skutek uboczny
        klimatyzacji - np. reumatyzm) trzyma się wszystko w granicy. Nie mówię o tym
        ze zazdrości ale z doświadczenia. Jeżdżę już z klimatyzacją ok. 11 lat, i
        używam jej tak mało jak możliwe. Pozdrowienia
        • Gość: Marek Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 23.02.03, 15:01
          Jakie tam Karaiby... Wczoraj bylo +25, ale dzis juz jest +3 (moze sie cos
          rozgrzeje pozniej)...
    • Gość: Paul Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 23.02.03, 20:47
      Gość portalu: Paul napisał(a):

> Jezdzę z włączona klimą własciwie cały czas. Czy w ten sposób nie skracam
      > nadmiernie "życia" tego urządzenia ?

Dzięki wszystkim (tak na marginesie, to mam manualna)
      Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka