Gość: Paul IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 22.02.03, 18:21 Jezdzę z włączona klimą własciwie cały czas. Czy w ten sposób nie skracam nadmiernie "życia" tego urządzenia ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
skolmi Re: Klimatyzacja-pytanie 22.02.03, 18:23 W zimę np. musisz włączać klimę na co najmniej pół godziny w miesiącu. Lodówka też chodzi prawie non-stop, nie widzę zagrożenia pzdr Link Zgłoś
Gość: brunner Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.MAN.atcom.net.pl 22.02.03, 22:19 Przy temperaturze poniej +5°C (dla wiekszosci marek) raczej klima (agregat instalacji chlodniczej) nie powinien zaskoczyc, dlatego mozna sobie tylko "popstrykac" guziczkiem. Ale "dla zdrowotnosci" tego agregatu (chodzi o smarowanie) rzeczywiscie dobrze jest go raz na 2-3 tygodnie uruchomic na jakies 15 minut (w ogrzewanym i - co wazne - wentylowanym garazu lub korzystajac z goscinnosci jakiegos cieplego warsztatu). Ale dobrze, ze czasem pozwala na to nasza zimowa - NIE zimowa pogoda. Link Zgłoś
Gość: Staruch Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.fys.sdu.dk 22.02.03, 22:25 czasem moze sie to tez udac w czasie przymusowego stania (korek,przejscie graniczne etc.). Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 23.02.03, 00:01 Pomijając paliwko które jest wciągane w morderczym tempie to luzik. Jak wyżej wspomniano : lodówka to lodówka, dobrze jest przedmuchać min raz na kwartał itd. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.atlanta-38-39rs.ga.dial-access.att.net 23.02.03, 02:04 Wez to na logike. Urzadzenie ktore dziala na 100% zuzywa sie bardziej niz to ktore nie dziala. Ale z drugiej strony nie wlaczanie klimy przez cala zime moze sie dla niej zle skonczyc. Z trzeciej strony jak ktos wczesniej zauwazyl - wiekszosc automatycznych klimatyzacji w niskich temperaturach i tak sie sama wylacza. Zeby wybrnac z tego skomplikowanego wywodu proponuje w zimie wlaczac klime raz na tydzien. Chyba ze temperatura przekracza +25 stopni (tak jak to bylo dzis u nas...) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.telia.com 23.02.03, 13:17 Takie juz cieplo u Was jest Marku.Niesamowite .Wlasnie wrocilem z nart.Jezdzilem tylko 3 godziny.Wracajac tak wlasnie zrobilem z moja "klima" wlaczylem zaskoczyla i pozniej w odstawke na dwa tygodnie.Jedno co sie psuje w agregacie to lozyska ,ale jak napelniamy piracko.Prawdziwa firma dodaje srokow smarujacych.Pilnujcie kondensera/chlodniczki/ myc ja sikawka raz na miesiac.Sol Wam wrabie caly metal i gaz ucieknie.Wtedy tez beda problemy.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 23.02.03, 15:06 A ja mialem dzis jechac na narty, ale straszny wiatr jest - do 40 MPH. Wiec spauzowalismy bo jazda 300 KM w taka pogode nie jest rozsadna. A propos samodzielnego doladowywania klimy - sa puszki ktore zawieraja wszystko co trzeba w jednej dawce - olej, specjalne swinstwo do utrzymywania o- ringu w dobrym stanie, R134, uszczelniacz mniejszych wyciekow i cos tam jeszcze. Dzialanie zdumiewajace - po wstrzyknieciu tego do Cavaliera klima jest tak zimna ze trudno wytrzymac. Niestety do GTP mi sie wstrzyknac nie udalo bo zawor do napelniania klimy jest polozony w wyjatkowo niewygodnym miejscu i za nic sie nie da tej puszki odpowiednio docisnac. Link Zgłoś
Gość: murcki Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.arcor-ip.net 23.02.03, 13:23 Hi, ty Marek to chyba piszesz z Karaibów - życzę udanego urlopu. Co do tego zużycia to mogę tylko powiedzieć że poza minimum 1 do nawet 2 litrów paliwa więcej /100km, oraz "ruinowania" zdrowia (to nestety skutek uboczny klimatyzacji - np. reumatyzm) trzyma się wszystko w granicy. Nie mówię o tym ze zazdrości ale z doświadczenia. Jeżdżę już z klimatyzacją ok. 11 lat, i używam jej tak mało jak możliwe. Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 23.02.03, 15:01 Jakie tam Karaiby... Wczoraj bylo +25, ale dzis juz jest +3 (moze sie cos rozgrzeje pozniej)... Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Klimatyzacja-pytanie IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 23.02.03, 20:47 Gość portalu: Paul napisał(a): > Jezdzę z włączona klimą własciwie cały czas. Czy w ten sposób nie skracam > nadmiernie "życia" tego urządzenia ? Dzięki wszystkim (tak na marginesie, to mam manualna) Pozdr Link Zgłoś