Dodaj do ulubionych

Najcichszy samochód

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.03.03, 10:40
Niedawno w którejś z pism auto-moto zamieszczono test VWPhaeton'a, w którym
zmierzono 62dB przy 130km/h. O ile wiem, to najniższy poziom hałasu wewnątrz
kabiny, spośród produkowanych obecnie samochodów.
Auto-Bild dał artykuł porównujący najnowszego Rolls'a z Maybachem.62, i ew.
tam możnaby szukać jeszcze wyższego wyciszenia.
Czy ktoś ma może wyniki pomiarów hałasu w kabinie Maybacha? Zastanawiam się
po prostu, czy i o ile jeszcze jest tam ciszej niż w Phaeton'ie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ARAFAT Re: Najcichszy samochód IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 11:17
      Też tak mysłałem. Phateon przy 100 ma 59dB ale S klasa i chyba 7 BMW ma 58 dB
      przy 100 dzisiaj wieczorkiem spojrze i napisze. A wiesz kto osiągnął najlepszą
      drogę hamowania ze 100? Mercedes E 430 w poprzedniej budzie z wynikiem 33,8 m!!!

Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: Ralph Re: Najcichszy samochód IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.03.03, 12:45
        Ta droga hamowania...jakim cudem? Nie, żebym nie wierzył, nie w tym rzecz, ale
        o ile wiem, ta wersja nie miała jakichś specjalnych wzmocnień hamulców, więc
        jak coś takiego mogło się udać? To, było nie było, 20% lepiej (circa)
        niż "standardowo"... No i o ile nie założyli do testu jakichś gigantycznych
        opon, a asfalt nie był specjalnie przygotowany.
        Co do pomiarów głośności. Faktycznie to nie pamiętam, ile było przy 100,
        utkwiło mi to, na co zwracam najczęściej uwagę, czyli właśnie 130 (wtedy "S"
        i "7" i, również cichutkie A8, mają ok. 65-6). Imponujące zresztą przy
        Phaeton'ie było, że przy 200 miał 72dB (albo 73), a to jest jeszcze poziom
        hałasu naprawdę do zaakceptowania na dłuższą, a wygodną jazdę. No i do tego
        dochodzi ponoć najwyższa sztywność karoserii,

pozdrawiam z zasypanego przez jedną noc na maxa! śniegiem Bielska
        • Gość: ARAFAT Re: Najcichszy samochód IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 13:52
          stało się to w teście Auto motor I sport sami napisali: rekordowa wartość
          opoznienia jaką kiedykolwiek zmierzyli w testowanym aucie . Artykuł pochodzi z
          testjahrbuch chyba 2001. Poszukam w domu i dam znać Opony były całkiem
          normalne. I na dodatek chyba był to test porównawczy zatem podam wyniki
          konkurentów . Drugi wynik hamowania z jakim się spotkałem to Porsche Boxster
          jakieś 34,7 Metra
          Pozdrawiam z miasta bez sniegu
    • Gość: ARAFAT Re: Najcichszy samochód - mam IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 14.03.03, 18:40
      A więc Mercedes S 500 4matic przy 100 58dB przy 130 - 62 dB

A ta droga hamowania 33,8 to merceds E430 Avantgarde na kołach 235/45 ZR17
      Goodyear Eagle F1 dla porównania w tym samym teście porównawczym passat W8
      35,4 metra oraz BMW 540i 37,5 metra
      Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: ARAFAT Re: Najcichszy samochód - mam IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 14.03.03, 18:42
        Phateon odpowiednio przy 100 - 59 i przy 130 - 63
        • Gość: jolly_bb Re: Najcichszy samochód IP: *.eranet.pl 15.03.03, 19:36
          a z normalnych aut jakie jest ciche?
          pytam o auta do klasy sredniej. czyli o segmenty a,b,c,d.
          z ciekawosci :)
          i ile im brakuje do klasy luksusowej?
          lubie cisze w aucie :)
          • Gość: ARAFAT Re: Najcichszy samochód IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 15.03.03, 20:58
            Mondeo 1.8 - 65dB - 100
            Laguna 1.8 - 64dB - 100
            Mazda 6 1.8 aż 73 dB - 100
            Vectra 1.8 - 65dB - 100
            Passat 2.0 - 68dB - 100
            Audi A4 2.0FSI - 65 - 100
            BMW 318i - 66dB - 100
            MB 180 K - 64 dB - 100
            Saab 9-3 2.0 t - 67 dB - 100

Passat 1.9tdi - 64
            Vectra 2.2 DTI - 62
            Laguna 1.9 DCI - 63
            Mondeo Tdci - 63

MB E500 - 63dB
            BMW 540i - 65dB
            Jaguar S-type 4.2 - 66dB
            Vel Satis 3.5 - 61dB
            Peugeot 307 1.6 - 66
            Megane II 1.6 - 64 dB
            Gof 1.6 67 dB

Pozdrawiam ARAFAT
            • Gość: jolly_bb Re: Najcichszy samochód IP: *.home.net / 192.168.1.* 16.03.03, 11:06
              rozumiem ze vel satis jest najlepszy, ale dlaczego diesle wypadaja ciszej???
            • Gość: cc Re: Najcichszy samochód - Lexus LS 430 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 11:24
              59 dB przy 100
              63 dB przy 130 (trochę gorzej niż Phaeton)
    • Gość: 45821173 zostawiając na boku Phaetona IP: *.ipartners.pl 16.03.03, 16:08
      to kilka razy usłyszałem/przeczytałem, że nowa Vectra jest zaskakująco cicha,
      cichsza od całej konkurencji z klasy średniej. Niestety nie miałem okazji sam
      sprawdzić; w tabelach głośności wypada bardzo dobrze, ale nie rewelacyjnie
      (wersja 1.8 bodaj 67 db przy 130).

Jeszcze co do klasy średniej: kiedyś miałem okazję być przewiezionym Audi A4 z
      dźwiękoszczelnymi szybami i pamiętam, że wrażenie było niesamowite. O ile wiem,
      w Polsce dźwiękoszczelne szyby są w opcji i kosztują 5.000 PZN. Niestety
      nigdzie się nie doczytałem jak wypada pomiar głośności w takim aucie. Nie
      zdziwiłbym się, gdyby grubo poniżej 65 db przy 130.

• Gość: Ralph Re: Najcichszy samochód IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.03.03, 21:20
      Dzięki ARAFAT za szczegóły- też się gdzieś z nimi spotykałem, ale zestawienie
      razem to jest to.
      Jest jeszcze jedno odnośnie wyciszenia kabiny. Tzn. możliwe jest ponoć
      wyciszenie na poziomie zupełnie nieosiągalnym dla współczesnych samochodów,
      nawet najlepszych. Mianowicie robi się to przy pomocy generatorów dźwięku w
      przeciwfazie (mechanizm emisji fal dźwiękowych o amplitudzie odpowiadającej
      lustrzanemu odbiciu fal pierwotnych), jednak jest to i trudne, i- uwaga!,
      niepotrzebne. Ponoć dla przeciętnego kierowcy pewien poziom odgłosów wydawanych
      przez samochód jest bardzo istotny, a sam hałas we wnętrzu jest kompozycją tak
      dalece złożoną, że lepiej, aby niektóre jego elementy (być może najtrudniejsze
      do usunięcia) pozostały w tle bardziej znośnych dla ucha ludzkiego odgłosów.
      Ale to już jest chyba dość oczywiste, że przykra nie jest głośna muzyka, ale
      (choćby ciche) rzępolenie (a może żępolenie?),
      pozdrawiam
      • greenblack Re: Najcichszy samochód 18.03.03, 22:26
        Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Tzn. możliwe jest ponoć
        > wyciszenie na poziomie zupełnie nieosiągalnym dla współczesnych samochodów,
        > nawet najlepszych. Mianowicie robi się to przy pomocy generatorów dźwięku w
        > przeciwfazie (mechanizm emisji fal dźwiękowych o amplitudzie odpowiadającej
        > lustrzanemu odbiciu fal pierwotnych),

Tak, jest to wykorzystanie "antyhałasu" przesuniętego fazowo. Robi się to przy
        pomocy skomplikowanego systemu mikroefonów i nadajników. Wszytko działa dobrze,
        dopóki nie nastąpi minimalne choćby przesnięcie fal. Wtedy hałas jest podwójny.
        Ten system wykorzystano w Lotusie Omega, ale jak widać się nie przyjął.

jednak jest to i trudne, i- uwaga!,
        > niepotrzebne.

Może nie tyle niepotrzebne, co zbyt kosztowne, zawodne i mało skuteczne.
        Silniki są dzisiaj tak wyciszone, że powyżej 100 km/h głównym źródłem hałasu są
        opływające powietrze i opony.

Ponoć dla przeciętnego kierowcy pewien poziom odgłosów wydawanych
        >
        > przez samochód jest bardzo istotny, a sam hałas we wnętrzu jest kompozycją
        tak
        > dalece złożoną, że lepiej, aby niektóre jego elementy (być może
        najtrudniejsze
        > do usunięcia) pozostały w tle bardziej znośnych dla ucha ludzkiego odgłosów.

Oprócz samego poziomu decybeli ważna jest częstotliwość hałasu. Dlatego diesle
        stoją na straconej pozycji, bo nawet o kilka decybeli głóśniejszy benznynowiec
        wydaje się cichszy z powodu innej częstotliwości hałasu.

Pozdrawiam
        • Gość: cc Re: Przeciwhałas IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 00:10
          Można kupić słuchawki do walkmana/discmana etc. z systemem redukcji szumów
          otoczenia (Koss, Aiwa). Ponoć polecane do użytku np. w samolocie pasażerskim.
    • Gość: tur Re: Najcichszy samochód IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 22:11
      w zasadzie wszystkie nowe samochody są ciche.
      Normy hałasu są też stopniowo zaostrzane.
      Ale jak wręcz bezszumny samochód jedzie po kostce
      brukowej to i tak powoduje olbrzymi hałas właśnie
      przez tę kostkę.
      Dlatego też trzeba stopniowo całkowicie wyeliminowac kostkę
      brukową z naszych ulic. Istotne jest to zwłaszcza w mieście.
      Istnieje jednak lobby miłośników urokliwego bruku które ciągle chce
      nas terroryzowac hałasem.
      • Gość: Ralph Re: Najcichszy samochód IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.03.03, 23:12
        Zgadzam się z perspektywy kierowcy kilkuletniego kompakta, którym jazda po
        kostce (zwłaszcza nierównej) jest przykra. Za to słyszałem (czytałem) gdzieś
        opinię, że jazda po kostce jakimś (chyba poprzednim) modelem siódemki BMW
        jest "dość przyjemnym doświadczeniem". CZyli- luksus w klasie luksusowej nawet
        po kostce? Dobrze wiedzieć, że (choć teoretycznie) kostka na jezdni bywa nie
        tylko ładna,
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka