tipp01 11.10.06, 21:00 Chcę kupić prostownik. Przyznam, że kompletnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę. Na jaką firmę, jakie dodatkowe funkcje? Kompletne echo. Chciałbym żeby posłużył mi trochę. Doradzcie coś... Link Zgłoś Obserwuj wątek
737ng Re: Prostownik - zakup 11.10.06, 21:39 Jesli kompletnie nie masz pojecia - kup automatyczny, z kilkoma roznymi pradami ladowania. Ustaw na prad ktory jest rowny 1/10 pojemnosci aku w amperogodzinach, czyli jesli bateria ma 45Ah - okolo 4.5A pradu ladowania. Jesli masz czas na dlluzsze ladowanie ustaw na mniej, tak jest lepiej dla baterii. Niektore prostowniki maja funkcje rozruchu, jesli auto nie chce ci odpalac i winna jest bateria moze to pomoc. A swoja droga po co ci prostownik? Nie wnikam, ale jesli masz klopoty z rozruchem a samochod to nie 126p z pradnica to moze wskazana bylaby wizyta u elektryka samochodowego? Jedyna bateria ktora ja laduje to ta w przyczepie kempingowej - uzywam najtanszego i najprostszego prostownika 1A. Jeszcze jedna madrosc: akumulatory kwasowo-olowiowe, takie jak w samochodach, nie lubia rozladowywania - zasiarczeniu ulegaja plyty. K. Link Zgłoś
polam5 Re: Prostownik - zakup 11.10.06, 21:44 A do czego on Ci ma sluzyc? - Ladowanioa zupelnie wyladowanego akumulatora? - Doladowywania od czasu do czasu? - Startowania auta przy wyladowanym akum? A moze wszystko co powyzej? tipp01 napisał: > Chcę kupić prostownik. > Przyznam, że kompletnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę. > Na jaką firmę, jakie dodatkowe funkcje? Kompletne echo. > Chciałbym żeby posłużył mi trochę. > Doradzcie coś... Link Zgłoś
dr.verte Re: Prostownik - zakup 11.10.06, 23:24 do ładowania akumualtora,a korzystałem kilka razy zeszlej zimy przy ciężkich mrozach,wystarczy zwykły z tesco za 5 dych,nie mam mu nic do zarzucenia Link Zgłoś
tipp01 Re: Prostownik - zakup 12.10.06, 07:08 Ida mrozy i nauczony doświadczeniem z ubiegłego roku wolałbym przygotować się na zimę. Robię niezbyt długie trasy w ciągu dnia i boję się, że mogę mieć pewnego dnia problemy. Link Zgłoś