Dodaj do ulubionych

3 czy 5 drzwi?

15.10.06, 13:07
witam was serdecznie. mam pytanie do posiadaczy 2/3 drzwiowych samochodów:
czy taka ilosc drzwi jest znacznym utrudnieniem? potrzebuje auto do jazdy po
miescie, z malym dzieckiem, dlatego uparlam sie, ze chce polo 5 drzwiowe, ale
moze uparlam sie nieslusznie? W takich 3 drzwiowych jest wiekszy wybór, poza
tym i cena odpowiednio nizsza...

co myslicie?
Obserwuj wątek
    • malgoniak Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 13:17
      jak z dzieckiem to tylko 5 drzwiowy, sama miałam podobny dylemat i mam 5 drzwi
    • do.ki Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 13:19
      Zadnej dyskusji- tylko 5 drzwi.
    • baartur Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 14:45
      Tylko auto 5-drzwiowe atwiejszy dostęp do tylnych siedzień, a co za tym idzie
      posadzenie dziecka w foteliku...
    • misza36 Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 16:22
      to zalezy ja sam mam 3 drwiowego golfa 4 , jako ze nie posiadam rodziny to mi
      nie przeszkadza ze ni mam 5 drzwi, a jakbym mial dzieci to i tak bym wola 3
      drzwi bo jest ladniejszy a dzieci by i tak wlazly do tylu, wlasciwie to nie ma
      to
    • grzek Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 16:43
      Z dziećmi to zdecydowanie 4/5 drzwiowy. Wygodniej się je parkuje. Drzwi w
      samochodach 3d są dłuższe i potrzeba więcej miejsca z boku żeby je szeroko otworzyć.
      • andre_234 Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 20:25
        grzek napisał:

> Z dziećmi to zdecydowanie 4/5 drzwiowy. Wygodniej się je parkuje. Drzwi w
        > samochodach 3d są dłuższe i potrzeba więcej miejsca z boku żeby je szeroko otwo
        > rzyć.
        I to jest sedno sprawy. Ja w swoim garażu z samochodu 3d musiałbym wysiadać
        przez szyberdach. Na ciasnych parkingach też dyskomfort.
        Tak naprawdę (no może poza szpanerstwem) za 3d nic nie przemawia.
        pzdr.
        • tkjaaa Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 23:13
          andre_234 napisał:

> Tak naprawdę (no może poza szpanerstwem) za 3d nic nie przemawia.

szpanerstwem ??????
          a o wiekszej sztywnosci nadwozia 3D slyszales ?
          • nocebo Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 23:21
            > a o wiekszej sztywnosci nadwozia 3D slyszales ?

Zwykle tak jest, ale nie zawsze.
            Np. Fiat dla modelu PuntoII oficjalnie podawał dla wersji 5D większą wartość
            sztywności (skrętnej) nadwozia niż dla wersji 3D.
    • zolie Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 17:17
      nie wiem juz sama... jestem wlasnie po starciu z moim tesciem, który twierdzi ,
      ze kupujac 5 drzwiowy samochód to prawie jakbym skazywala wlasne dzieck na
      pewno smierc ( bo przeciez moze otworzyc , odpiac sie z fotelika i wyskoczyc z
      samochodu). Twierdzi, ze w 3drzwiowym polo jest wystarczajaco duzo miejsca,
      zeby wygodnie wlozyc dziecko do fotelika z tylu...
      • grzek Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 17:39
        Ja nie słyszałem, żeby jakieś dziecko otworzyło drzwi w czasie jazdy i
        wyskoczyło z samochodu. Na podstawie czego teść twierdzi, że jest wystarczająco
        dużo miejsca, ma jakąś praktykę, czy tylko teoretyzuje albo mu się wydaje.
        • zolie Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 17:40
          oczywiescie ze nie ma ZADNEJ praktyki w tej kwestii, ale i tak wie najlepiej...

;)

• kann2 Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 17:55
        W większości - jesli nie we wszystkich - samochodów są blokady tylnych drzwi,
        właśnie po to, by dziecko nie otworzyło. W Polo jest taka blokada -
        przynajmniej była w moim z 1995 r.
      • nocebo Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 18:39
        1. Małe dziecko powinno być tak zapięte w foteliku żeby samo nie mogło się z
        niego wypiąć.

2. Większe dziecko powinno wiedzieć że nie wyskakuje się z samochodu w czasie
        jazdy :)

3. Chyba we wszystkich współczesnych 4/5-drzwiowych samochodach jest możliwość
        zablokowania możliwości otwarcia tylnych drzwi od środka (właśnie ze względu na
        dzieci!). Zwykle jest to przełącznik (uruchamiany np. śrubokrętem) z boku drzwi
        dostępny po ich otwarciu; większość osób nie wie o jego istnieniu.
        • tipp01 Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 19:12
          Teściu lekko się nie zna. W tylnich drzwiach jest blokada uniemożliwiajaca
          otwarcie ich od wewnatrz, specjalnie stworzona z myślą o dzieciach. Tak samo
          elektryczne szyby posiadają taką blokadę, aby dziecko nie mogło ich otworzyć.
          Z tym odpinaniem pasów w foteliku to lekka przesada...
          Tyko i wyłącznie 5 drzwi.
          • zolie Re: 3 czy 5 drzwi? 15.10.06, 19:51
            dzieki wam, kochani, bo juz myslalam, ze ze mna niedobrze... ;p
            z nim trudno sie dogadac, on twierdzi, ze "wszyscy" tak mówia.... no i
            oczywiscie jego sasiad sobie kupil 3 drzwiowe polo , bo on "nigdy w zyciu by
            nie kupil 5 drzwiowego majac male dzieci"... rece opadaja...

dzieki za dodanie sily do walki... ;)

o tej blokadzie wiedzialam, bo u nas w samochodzie takowa jest, ale nie bylam
            pewna, czy w takim 10 letnim polo tez sa...

moje zniecierpliwienie wynika tez z faktu, ze juz 2 miesiace czekam na jaks
            oferte i nic... a tych 3 drzwiowych pelno wszedzie...
            • programistajava Re: 3 czy 5 drzwi? 16.10.06, 09:13
              Ze tak sie lekko wtrace co tesciowi do waszego auta? On bedzie jezdzil, On
              bedzie placil? Wuj go to obchodzi, jak mu sie nei bedzie podobalo to niech na
              pieszo do Kosciola chodzi :)
              • des4 Re: 3 czy 5 drzwi? 16.10.06, 09:33
                programistajava napisał:

> Ze tak sie lekko wtrace co tesciowi do waszego auta? On bedzie jezdzil, On
                > bedzie placil? Wuj go to obchodzi, jak mu sie nei bedzie podobalo to niech na
                > pieszo do Kosciola chodzi :)

Teściu pewnie sponsoruje, a jak sponsoruje ma prawo stawiać pewne warunki...;)
            • zenon77 Re: 3 czy 5 drzwi? 16.10.06, 15:08
              Jeżeli często korzystasz z tylnych siedzeń to tylko 4/5 drzwi. Jak napisało
              wielu, wkładanie dziecka do fotelika w aucie 3-drzwiowym to gimnastyka nie
              lada, a w przypadku 15-kilogramowego dwulatka to już podchodzi pod masochizm.
              Co do wysiadania "w biegu" przez tylne drzwi to sprawa jest prosta. Wszystkie
              dzieci w mojej rodzinie od najmłodszych lat są uczone jazdy w foteliku z
              zapiętymi pasami. I proszę mnie nie przekonywać, że na krnąbrnej dwulatce nie
              da się tego wyegzekwować...
              • do.ki Re: 3 czy 5 drzwi? 16.10.06, 15:54
                > I proszę mnie nie przekonywać, że na krnąbrnej dwulatce nie
                > da się tego wyegzekwować...

Oczywiscie, ze sie da. I to nawet do tego stopnia jak w przypadku mojej
                najstarszej corki, ktora zapinanie pasow bezwzglednie egzekwuje na kierowcy i
                pozostalych pasazerach.

Dopiero w przypadku 4-latkow i starszych tylne drzwi przestaja byc konieczne, bo
                dzieciak sam umie wsiasc i zapiac pasy.
    • crannmer Slusznie sie uparlas 15.10.06, 19:38
      Samochod trzydrzwiowy do wozenia dziecka moga polecac wylacznie milosnicy bolu
      (glownie bolu wlasnych plecow) albo osoby wogole nie majace praktyki w wozeniu
      dziecka.

Sprawa przetrenowana osobiscie i z roznymi trzy-, i z pieciodrzwiowymi samochodami.

A co do mozliwosci wyskoczenia, to ktos musial sie opic, zeby taki argument
      wytoczyc.

MfG

C.
      • roxy361 Re: Slusznie sie uparlas 15.10.06, 22:58
        co osoba to inne zdanie i to oczywiście normalna sprawa więc moje zdanie jest
        takie: ja ze względu na dziecko jak kupowałam auto do jazdy po miescie dla nas
        dwóch to kupiłam właśnie 3 drzwiowe i naprawde tego nie załuję- szerokie drzwi
        przednie sa właśnie ułatwieniem no i ta przestrzen bo z tyłu nie potrzeba duzo
        miejsca. a dlaczego 3 drzwiowe? właśnie ze względu na bezpieczeństwo i nie
        chodzi tu o możliwośc otwarcia drzwi przez dziecka bo to jest nierealne.
        Natomiast nie zgodze się, z opiniami, że szerokie przednie drzwi sa problemem -
        otwieranie ich bez uszkodzenia stojących aut obok to kwestia przyzwyczajenia i
        oczywiście szacunku do własności innych osób.
        • tipp01 Re: Slusznie sie uparlas 15.10.06, 23:20
          roxy361 napisała:

> co osoba to inne zdanie i to oczywiście normalna sprawa więc moje zdanie jest
          > takie: ja ze względu na dziecko jak kupowałam auto do jazdy po miescie dla nas
          > dwóch to kupiłam właśnie 3 drzwiowe i naprawde tego nie załuję- szerokie drzwi
          > przednie sa właśnie ułatwieniem no i ta przestrzen bo z tyłu nie potrzeba duzo
          > miejsca. a dlaczego 3 drzwiowe? właśnie ze względu na bezpieczeństwo i nie
          > chodzi tu o możliwośc otwarcia drzwi przez dziecka bo to jest nierealne.
          > Natomiast nie zgodze się, z opiniami, że szerokie przednie drzwi sa problemem -
          >
          > otwieranie ich bez uszkodzenia stojących aut obok to kwestia przyzwyczajenia i
          > oczywiście szacunku do własności innych osób.

Rozwiń prosze kwestię wiekszego bezpieczeństwa w 3 drzwiowym.
          Co do komfortu. Nie sądzisz, że łatwiej by Ci było otworzyć tylne drzwi i
          posadzić dziecko na foteliku? Miałem 3 drzwiowy, aby to zrobić musiałem odchylać
          siedzenie, podnieść i przenieść na tył dziecko oraz niejednokrotnie wsiadać
          samemu na tylnim siedzeniu, by w miarę wygodnie go usadowić i zapiąć.
          • des4 Re: Slusznie sie uparlas 16.10.06, 09:05
            Tylko 4/5 drzwi. Sam przećwiczyłem swego czasu temat wożąc dziecko w 3-
            drzwiowym Uno. Owszem, dziecko w foteliku mozna posadzić, jednak w przypadku
            osób wyższych wymaga to sporej gimnastyki. A zimą kiedy na sobie ma się
            kurtkę/płaszcz, a dziecko też jest grubo ubrane, wkładanie go na fotelik w 3-
            drzwiówce to już poezja, chętnym polecam grę "wygibajtuś", przydaje się hehe...
    • polokokt Re: 3 czy 5 drzwi? 17.10.06, 01:16
      tylko i wylacznie 5-cio drzwiowe. mialem polo 3-y drzwiowe z 2000 roku potem
      zmieniłem na autko 5-cio drzwiowe i powiem tak, nigdy więcej auta dwudżwiowego,
      chyba że będzie to coś sportowego. Niby jeździłem sam, ale co chwila trzeba było
      kogoś puszczać do tylu. Do tego Polo (a juz to starsze na pewno) nie ma systemu
      przesuwania fotela do przodu, pochyla sie tylko oparcie (Cinquecento, starsze od
      polo o 4 lata miało system skladania fotela duzo wygodniejszy, ze caly fotel
      szedl do przodu...) co za tym idzie wsiadanie do tylu jest bardzo utrudnione. A
      juz w ogole nie widze jakbym mial tam sadzac dziecko do fotelika trzymając je na
      rekach. Totalna gimnastyka. Generalnie nie polecam 3d chyba ze za spooooro
      nizsza cene(-50%).
      Pozdrawiam
      • mainka Re: 3 czy 5 drzwi? 17.10.06, 11:06
        moje Polo 3d nie stwarza mi wiekszych problemów.Dziecko 7 latek zanim ja dojdę
        do samochodu jest juz dawno w środku - z tyłu, starsza dawno z przodu i jazda. A
        pod szkołą gdy jadę 5d \meza. musze szybko wysiadac z samochodu ,zeby mnie ten
        pierwszoklasista nie wyprzedził i nie wysiadł tylnymi drzwiami
        szybciej......prosto pod jadący samochód.Tutaj spokojnie wysiadam pierwsza,
        pomagam mu wyjść, trzymam za rękaw i przeprowadzam na drugą stronę.
        To blokowanie drzwi (5D)też jest trochę niewygodne, bo póxniej gdy z tyłu jada
        dorosli trzeba wysiąść z samochodu i otworzyć drzwi. A ciagłe blokowanie i
        odblokowywanie jest nie do zrealizowania bo może wykonczyć.
        Wszystko zreszta to kwestia przyzwyczajenia.
        Pewnie ,że 5d - to 5d. Gdybym miała jeden samochód wolałabym 5d ale jak ma byc
        to samochód bardziej "damski" to i 3 d są spoko.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka