wo_bi 04.05.07, 08:44 Do pracy dojechałem w 20 minut i bez ani jednego korka ulicznego! To mi się podoba. :-D Ja chcę tak zawsze! W pracy byłem o pół godziny za wcześnie. Ale to nic, wyjdę pół godziny wcześniej. :D Pozdrawiam Wobi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typson Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 09:12 A gdzie w tym test ABS? Zakladam oczywiscie, ze czegos nie zrozumiałem, bo w sumie to chorawy jestem :( Odpowiedz Link
wo_bi Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 09:21 typson napisał: > A gdzie w tym test ABS? Zakladam oczywiscie, ze czegos nie zrozumiałem, bo w > sumie to chorawy jestem :( Zrozumiałeś dobrze, bo zapomniałem napisać. ;) Trafił mi się inteligent bez świateł stopu. Oczywiście przy tym był strasznie uprzejmy, bo postanowił puszczać ludzi na lewo i prawo. Troszkę za późno się zorientowałem, że w pewnym momencie za szybko się do niego zbliżam. Skończyło się na depnięciu hamulca w podłogę i zjechaniu na pas sąsiedni. Zatrzymałem się w połowie jego bagażnika, na szczęście obok tego bagażnika. Właściwie nić nadzwyczajnego, ale do jakiegoś czasu byłem niestety przyzwyczajony do tego, że nie mam ABS (mechaniczne działanie) i popełniałem błąd puszczając hamulec, aby zmieniać tor jazdy. Dzisiaj reakcja w 100% była prawidłowa. Ot, Wobi nauczył się. ;) Odpowiedz Link
lexus400 Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 09:36 No tez bylem zdziwiony jak typson o co chodzi:)) czyli nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo:)) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 14:21 A ja sie zaloze ze nadal w 100% nie wykorzystales mozliwosci ABS'u. Pierwszy blad jaki ludzie robia to puszczenie hamulca jak im zacznie terkotac. Tego sie juz oduczyles. Drugi blad to nie cisniecie z calej sily. Jak nie cisniesz ile sie da, to ABS nie dziala w 100% efektywnie. Sprobuj taki test w jakims bezpiecznym miejscu - raz hamuj tak jak dotychczas, a raz jakbys chcial zlamac pedal. Roznica w drodze hamowania jest naprawde spora pomimo ze ABS dziala w obu przypadkach. Odpowiedz Link
wo_bi Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 19:58 marekatlanta71 napisał: > A ja sie zaloze ze nadal w 100% nie wykorzystales mozliwosci ABS'u. Pierwszy > blad jaki ludzie robia to puszczenie hamulca jak im zacznie terkotac. Tego sie > juz oduczyles. Drugi blad to nie cisniecie z calej sily. Jak nie cisniesz ile > sie da, to ABS nie dziala w 100% efektywnie. Sprobuj taki test w jakims > bezpiecznym miejscu - raz hamuj tak jak dotychczas, a raz jakbys chcial zlamac > pedal. Roznica w drodze hamowania jest naprawde spora pomimo ze ABS dziala w ob > u > przypadkach. Hmm, mozliwe, ze masz racje. Ale depczenie w pedal mam opanowane. ;) Z tym nie mam problemu. W kazdym razie sprobuje przy najblizszej okazji (tzn. tak bez okazji, ale w jakims miejscu, w ktorym innych nie zaskocze). ;) Odpowiedz Link
lobuzek1 Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 20:03 Po kupnie Focusa właśnie w ten sposób ćwiczyłem na parkingu supermarketu (oczywiście już po zamknięciu). Trening to podstawa. Odpowiedz Link
typson Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 20:26 kilka dni temu trafiłem na "szkole auto" na TVNie Turbo (ktorego od miesiecy w ogóle nie oglądam) i tam zwracali właśnie uwage na te dwie jakze istotne rzeczy - cisnąć mocno w pedał oraz za żadne skarby nie odpuszczać Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: 20 minut i test ABS 05.05.07, 08:33 Ale gdy jest EBD, układ sam zwiększa ciśnienie w układzie tylnych kół - gdy przednie juz sie blokują (=zaczyna działać ABS). Choć i tak pewnie żeby nie eksperymentowac lepiej ufać własnej nodze i zapierać się o fotel :) Odpowiedz Link
bassooner Re: 20 minut i test ABS 06.05.07, 21:33 sherlock_holmes napisał: Choć i tak pewnie żeby nie eksperymentowac lepiej ufać własnej nodze i zapierać się o fotel :) Tudzież o bok łóżka...;-) Odpowiedz Link