Dodaj do ulubionych

20 minut i test ABS

04.05.07, 08:44
Do pracy dojechałem w 20 minut i bez ani jednego korka ulicznego! To mi się
podoba. :-D Ja chcę tak zawsze! W pracy byłem o pół godziny za wcześnie. Ale
to nic, wyjdę pół godziny wcześniej. :D

Pozdrawiam
Wobi
Obserwuj wątek
    • typson Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 09:12
      A gdzie w tym test ABS? Zakladam oczywiscie, ze czegos nie zrozumiałem, bo w
      sumie to chorawy jestem :(
      • wo_bi Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 09:21
        typson napisał:

> A gdzie w tym test ABS? Zakladam oczywiscie, ze czegos nie zrozumiałem, bo w
        > sumie to chorawy jestem :(

Zrozumiałeś dobrze, bo zapomniałem napisać. ;)

Trafił mi się inteligent bez świateł stopu. Oczywiście przy tym był strasznie
        uprzejmy, bo postanowił puszczać ludzi na lewo i prawo. Troszkę za późno się
        zorientowałem, że w pewnym momencie za szybko się do niego zbliżam. Skończyło
        się na depnięciu hamulca w podłogę i zjechaniu na pas sąsiedni. Zatrzymałem się
        w połowie jego bagażnika, na szczęście obok tego bagażnika. Właściwie nić
        nadzwyczajnego, ale do jakiegoś czasu byłem niestety przyzwyczajony do tego, że
        nie mam ABS (mechaniczne działanie) i popełniałem błąd puszczając hamulec, aby
        zmieniać tor jazdy. Dzisiaj reakcja w 100% była prawidłowa. Ot, Wobi nauczył się. ;)
        • lexus400 Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 09:36
          No tez bylem zdziwiony jak typson o co chodzi:)) czyli nie ma tego zlego co by
          na dobre nie wyszlo:))
        • marekatlanta71 Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 14:21
          A ja sie zaloze ze nadal w 100% nie wykorzystales mozliwosci ABS'u. Pierwszy
          blad jaki ludzie robia to puszczenie hamulca jak im zacznie terkotac. Tego sie
          juz oduczyles. Drugi blad to nie cisniecie z calej sily. Jak nie cisniesz ile
          sie da, to ABS nie dziala w 100% efektywnie. Sprobuj taki test w jakims
          bezpiecznym miejscu - raz hamuj tak jak dotychczas, a raz jakbys chcial zlamac
          pedal. Roznica w drodze hamowania jest naprawde spora pomimo ze ABS dziala w obu
          przypadkach.
          • wo_bi Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 19:58
            marekatlanta71 napisał:

> A ja sie zaloze ze nadal w 100% nie wykorzystales mozliwosci ABS'u. Pierwszy
            > blad jaki ludzie robia to puszczenie hamulca jak im zacznie terkotac. Tego sie
            > juz oduczyles. Drugi blad to nie cisniecie z calej sily. Jak nie cisniesz ile
            > sie da, to ABS nie dziala w 100% efektywnie. Sprobuj taki test w jakims
            > bezpiecznym miejscu - raz hamuj tak jak dotychczas, a raz jakbys chcial zlamac
            > pedal. Roznica w drodze hamowania jest naprawde spora pomimo ze ABS dziala w ob
            > u
            > przypadkach.

Hmm, mozliwe, ze masz racje.
            Ale depczenie w pedal mam opanowane. ;) Z tym nie mam problemu. W kazdym razie
            sprobuje przy najblizszej okazji (tzn. tak bez okazji, ale w jakims miejscu, w
            ktorym innych nie zaskocze). ;)
            • lobuzek1 Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 20:03
              Po kupnie Focusa właśnie w ten sposób ćwiczyłem na parkingu supermarketu
              (oczywiście już po zamknięciu). Trening to podstawa.
          • typson Re: 20 minut i test ABS 04.05.07, 20:26
            kilka dni temu trafiłem na "szkole auto" na TVNie Turbo (ktorego od miesiecy w
            ogóle nie oglądam) i tam zwracali właśnie uwage na te dwie jakze istotne rzeczy
            - cisnąć mocno w pedał oraz za żadne skarby nie odpuszczać
          • sherlock_holmes Re: 20 minut i test ABS 05.05.07, 08:33
            Ale gdy jest EBD, układ sam zwiększa ciśnienie w układzie tylnych kół - gdy przednie juz sie blokują (=zaczyna działać ABS).
            Choć i tak pewnie żeby nie eksperymentowac lepiej ufać własnej nodze i zapierać się o fotel :)
            • bassooner Re: 20 minut i test ABS 06.05.07, 21:33
              sherlock_holmes napisał:

Choć i tak pewnie żeby nie eksperymentowac lepiej ufać własnej nodze i zapierać
              się o fotel :)

Tudzież o bok łóżka...;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka