Dodaj do ulubionych

Opel astra II a może jednak Almera.

23.10.06, 20:25
Myśle poważnie o oplu astrze II choc niewiele drozsza jest Almera. Moze warto
sie skusić.
Obserwuj wątek
    • foreks Re: Opel astra II a może jednak Almera. 23.10.06, 21:16
      almera. moja byla astraII miala srednia 4msc. rocznie w serwisie. ale sie
      wqrwialem wowczas :) almere ma kumpel w pracy, wielce kontent.
    • maboo Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 10:47
      Oba auta są generalnie rzecz biorąc przyzwoite, ale pomimo subiektywnego
      spojrzenia na "japońce", to do Almery nie mogę się przekonać. Jest to dla mnie
      bardzo nijakie auto, totalnie niczym nie wyróżniające się, do tego silnikowa
      nędza, ani mocnych jednostek, ani oszczędnych, ani może w miarę sensownej mocy
      z pojemności, aby oszczędzić na ubezpieczeniu - po prostu totalna nijakość,
      przeciętność i z tego co wyczytałem w jakimś motoryzacyjnym brukowcu to
      stosunkowo mało miejsca z tyłu dla pasażerów. Rzekłbym, że prawie jak Corolla,
      pomijając silniki, bo te akurat są w Corolli w miare sensowne, tzn. można coś
      znaleźć dla siebie.
    • sagaris1 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 10:56
      jedyny problem o jakim słyszałem przy Almerze to rdzewiejące tylne klapy. no i
      jeszcze walnięty czujnik obrotów wału korbowego, ale to wymieniają bez żadnych
      problemów.
      Astra będzie Ci się psuła dużo częściej. Dla mnie osobiście nie ma nic bardziej
      wkurzającego od samochodu, z którym muszę co chwilę jeździć do serwisu.

• pack3t Re: Opel astra II a może jednak Almera. 25.10.06, 14:58
        sagaris1 napisał:

> Dla mnie osobiście nie ma nic bardziej
        > wkurzającego od samochodu, z którym muszę co chwilę jeździć do serwisu.

W pełni się z tym zgadzam
    • fredoo Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 14:03
      Kupując Astrę dajesz pracę polskim pracownikom.
    • misza36 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 14:06
      wybierz jednakastre jest tansza dobra jakosciowo to ta z gliwic tanie czesci
      serwis i zamienniki , almera w tym roku zostanie zmieniona
      • diapazon Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 15:01
        Astra z Gliwic=dajesz pracę ludziom w fabryce...sklepom...warsztatom...
        Almera=jeździsz... Tylko uwaga na zawieszenie...Poza tym-dla mnie "nijakość" ma
        wiele zalet:-) Auto ma jeździć i się nie psuć a nie przyciągać wzrok
        "pożyczających inaczej"...
    • mag1974 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 15:02
      Moja astra w ciągu 70 kkm (od 100 kkm) nie miała żadnych awarii
      • diapazon Re: Opel astra II a może jednak Almera. 24.10.06, 15:05
        No to masz fuksa:-) Wymień pasek rozrządu,bo możesz miec 1.awarię czego nie życzę...
        • mag1974 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 25.10.06, 17:25
          Pasek wymieniony, zreszta wszystko robione zgodnie z ksiazka. Chodziło mi o to,
          że nie było żadnych awarii. Co przy Astrze Classic się zdarzyło - np. urwanie
          linki sprzęgła przy 90 kkm, też przy regularnych serwisach
    • koljax Re: Opel astra II a może jednak Almera. 25.10.06, 09:10
      Kiedys mialem podobny dylemat, ale w koncu troche dolozylem i kupilem focusaII
      (poki co nie zaluje, odpukac).
      Gdyby mi zabraklo kasy na focusa to na pewno bylaby astraII. Montuja je w PL i
      jest u nas bardzo popularna a co za tym idzie latwiej dostepny serwis i tansze
      czesci. Co do awaryjnosci, to slyszalem skrajnie rozne opinie, wiec sie nie
      wypowiadam (tym bardziej ze nic nie wiem z wlasnego doswiadczenia). Jechalem
      astraII kilka razy (jako pasazer) i ogolne wrazenie bylo pozytywne. Do tego od
      jakiegos czasu dolozyli nowe silniki ("twinport" czy cos takiego), ktore sa
      podobno troche oszczedniejsze.
      Pseudojaponska almera jest z tego co wiem robiona w GB (czyli z jakoscia moze
      byc srednio...) i jakby nie spojrzec to jest to w Polsce auto niszowe (wiec
      nalezy sie spodziewac drogich czesci i serwisu). Jedyny plus jaki widze to
      nieco ladniejsze wnetrze w almerze (w stosunku do astryII - ale to rzecz gustu).
      No i na koniec wzgledy moralne, jak ktos juz wspomnial, lepiej dac zarobic
      rodakom w Polsce niz rodakom w Anglii (bo jak tak dalej pojdzie to wszyscy
      Polacy tam wyjadą...).
      • dx771 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 25.10.06, 15:57
        Kolijax a jak porównasz zawieszenie focusa II do astry II czy jest to nie bo a
        ziemia wszak foczka II to już nowa generacja (tak jak Astra III).
        • dr.rocco Re: Opel astra II a może jednak Almera. 25.10.06, 16:47
          Predzej foka kontra astra II , foka II generacji to juz inna bajka.
          • dx771 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 25.10.06, 17:21
            Czy różnica między focusem I (a co za tym idzie AstrąII), a focusem II jest tak
            olbrzymia?
            • koljax Re: Opel astra II a może jednak Almera. 26.10.06, 12:14
              dx771 napisał:
              > Czy różnica między focusem I (a co za tym idzie AstrąII), a focusem II jest
              tak olbrzymia?

Wczesniej jezdzilem focusem z 2001 a teraz focusemII (kupiony w marcu 2006).
              Ten nowy focus robi na mnie generalnie lepsze wrazenie (chocby dlatego ze
              jest ...nowy, wiec wszystko idealnie "chodzi"). Ten poprzedni byl juz uzywany
              jak zaczalem nim jezdzic, wiec nie moge porownywac z tym samochodem, ktory mam
              od nowosci. Tamten mial mocniejszy silnik (1.8) i byl kombi a ten (1.6) 5dr
              wiec to tez je troche rozni.
              Co do zawieszenia, to mam wrazanie (moze subiektywne) ze w tym nowym jest
              troche lepiej, ale moze to wynikac z roznicy w wieku tych samochodow.
              AstraII jezdzilem bardzo malo i jako pasazer wiec trudno mi ocenic (pamietam
              tylko ze nie bylo zle). "Niebo a ziemia" to jest jak porownam focusa (nawet
              tego starego) np. do Meganki, natomiast astraII moim zdaniem jest ok.
              Reasumujac, najlepiej (najpewniej) czuje sie w focusieII - mozna wchodzic w
              zakrety z duza predkoscia, przy 180km/h jedzie idealnie do przodu (jakies
              niewielkie nierownosci czy dziury - nie powoduja zadnych szczegolnych wrazen).
              W poprzednim focusie bylo niewiele gorzej, ale jednak nie czulem sie tak
              pewnie. Byc moze jak ten nowy focus bedzie mial kilka lat to bedzie gorzej, bo
              wszystko sie jednak zuzywa i wlasnosci jezdne sie z czasem muszą pogorszyc.
    • frax1 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 26.10.06, 12:19
      Strzeż się Almer. Te auta nie wiadomo czemu są coraz gorzej wykonane. Parę dni
      temu gadałem z mechanikiem ode mnie z serwisu i mówi że w samym tym roku
      wymienili 120 sprzęgieł w Almerze. Nasz firma ma flote kilkuset aut. Co
      najciekawsze to jest jedno z niewielu aut które ma te problemy tak często.
      Pozatym kiepski komfort, małe wnętrze, zagmatwana obsługa i rdza. Jeżeli chcesz
      nissana to kup albo primere przed zmianą albo starą almere. To będę dobre auta,
      obecny model to niestety już koszmarna jakość. Co do astry moim zdaniem lepszy
      wybór ale w kompaktach są lepsze typy.
      Pozdrawiam
      • koljax Re: Opel astra II a może jednak Almera. 26.10.06, 12:31
        Co do astry moim zdaniem lepszy
        > wybór ale w kompaktach są lepsze typy.

Zapewne są lepsze typy ale obawiam sie ze nie za te pieniadze...
        • dx771 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 26.10.06, 18:04
          No i tem mały rozstaw osi w almerze. Skreślam nissana z mojej listy . Skreślam
          tez Octavie I siedziałem w środku porażka tak mało miejsca z tyłu jak w felicji
          (na długość). Biorac pod uwage cenę do 43 - 44 tys. to już niewiele na niej zostało.
          • adek28 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 26.10.06, 19:56
            Ja mam almere 2003 z przebiegiem 130 tys km
            Ojciecma nowa astre II 1,4
            Nie zamieniłbym sie absolutnie.
            Jedyny plus astry wg mnie to wiekszy bagaznik i wiecej miejsca z tyłu
            no i dostepnosc wersji silnikowych
            ceny na dzis na niekorzysc bo almere mozna wyrwac z bogatym wyposazeniem za
            45tys
            pzdr
            • dx771 Re: Opel astra II a może jednak Almera. 26.10.06, 20:53
              No własnie mi chodzi o te miejsce z tyłu i bagaznik, ale uzasadnij proszę
              dlaczego byś się nie zamienił. Jakie sa zalety almery. No i co z tą rdzą. Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka