petr82 24.10.06, 12:14 Czy ważność gaśnicy jest sprawdzana w czasie rocznego przeglądu tehnicznego samochodu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
nie_ja Re: Pytanie o gaśnicę 24.10.06, 12:47 Nie spotkałem sie jeszcze z tym ale teoretycznie moga sprawdzić. Sprawdzają raczej stan techniczny samochodu. Link Zgłoś
petr82 Re: Pytanie o gaśnicę 24.10.06, 12:57 Dzieki właśnie dzisiaj wypada mi przegląd a rano sprawdziłem ze gaśnica była ważna do czerwca... Link Zgłoś
celicaman Re: Pytanie o gaśnicę 24.10.06, 13:31 Zwykle nie sprawdzaja, ale w tym roku robiłem przegląd w innym warsztacie i nadgorliwiec jeden sie przyczepił do gasnicy (termin waznosci wygasł chyba 2 lata temu) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Pytanie o gaśnicę 24.10.06, 13:33 Przegląd gaśnicy i naklejka legalizacyjna kosztuje tylko 5zł brutto Kilkanaście lat temu, gdy wprowadzono obowiązek posiadania gaśnicy policja podczas rutynowej kontroli sprawdzała "obecność" oraz legalizację (termin przydatności do użycia). Teraz im przeszło, ale zawsze mnogą to zrobić. "Nieaktualna" gaśnica = brak gaśnicy. Link Zgłoś
petr82 Re: Pytanie o gaśnicę 24.10.06, 13:46 Jak najbardziej si zgadzam ze muszę mieć aktualna ale przegląd mam ważny do dzisiaj i raczej interesowało mnie to czy nie będę miał problemów z tego powodu przy przeglądzie technicznym. a nową gaśnicę zakupię pewnie jutro. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Pytanie o gaśnicę 24.10.06, 13:54 Bywam na różnych stacjach diagnostycznych i nigdy nawet nie sprawdzano czy mam gaśnicę. Link Zgłoś
flamengista pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 17:11 sprawnej gaśnicy? Nowa kosztuje w supermarkecie 20-30 zł. Teoretycznie nigdy nie musi być użyta. Ale co jeśli będzie taka potrzeba, a w bagażniku leży zardzewiałe g.wno? Na bezpieczeńśtwie ne należy oszczędzać, szczególnie gdy to tak mało kosztuje... Link Zgłoś
dokto Re: pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 18:26 Jest tu na forum taki film o płonącym BMW. Niejedną gaśnicę zużyto na ugaszenie pożaru a i tak skończyło się na przjeździe straży. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 18:35 jedna taka gasniczka to i tak tylko papierosa moze zgasic. Link Zgłoś
qwertys22 Re: pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 18:45 owszem, ale kilka takich gaśnic ( od przejeżdżających kierowców) może dać dodatkowe cenne sekundy potrzebne aby np wyciągnąć kierowcę(pasażerów) z palącego się samochodu. pzdr! Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 18:50 pare lat temu babka splonela zywcem. w wawce to bylo. 5 tych popierdólek nie starczylo. na stacji diagnostycznej wiedza ze to sztuka dla sztuki i nie traca czasu na egzekwowanie dat waznosci bo nic ta data nie zmienia. Link Zgłoś
qwertys22 Re: pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 19:08 Nie można generalizować. Celowo w mojej poprzedniej wypowiedzi napisałem ,że takie gaśnice MOGĄ dać trochę dodatkowego czasu na uratowanie kogoś z płonącego samochodu, mogą ale nie muszą i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Wiem jaka jest "skuteczność" takich gaśnic, mimo to uważam, że obowiązek ich posiadania jest słuszny ponieważ może się zdarzyć sytuacja, w której właśnie takie "popierdółki" uratują komuś życie i to, jak ktoś już powyżej wspomniał, za cenę 20-30 złotych. pozdrawiam! Link Zgłoś
kodem_pl Re: pytanie tylko czy warto nie mieć... 24.10.06, 19:16 Skutecznosc jest wystarczajaca, tylko uzywac trzeba z glowa i miec nieco farta. Jak plonie cos pod maska i otwiera sie maske, zeby to ugasic to mozna od poegnac sie z autem. Maske mozna co najwyzej uchylic itp. Generalnie to przy obecnej technice auta pala sie tak czesto jak windy urywaja. Tak wiec produkujac setki tysiecy beznadziejnych gasnic zabijamy wiecej ludzi trujac srodowisko, niz ratujemy. Link Zgłoś