devote 31.10.06, 00:32 www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1549292,00.html Link Zgłoś Obserwuj wątek
fazi_ze_sztazi Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 31.10.06, 02:17 nie wiedzialem ze w zeszlym roku Kia sprzedala wiecej aut w USA niz VW. pomimo tego ze eos sprzedawany jest od jakiegos czasu, widzialem go raz, na dodatek na tablicach dilera. pozyjemy zobaczymy. Link Zgłoś
devote Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 01.11.06, 23:57 przeciez eos to nie auto dla mas ja jeszcze zadnego nie widzialem na drodze,nowego gti tylko raz na drodze widuje sie tylko nowe jetty i passaty Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 02.11.06, 02:52 CLS500 tez nie jest dla mas, a widze 2-3 dziennie. wydaje mi sie ze VW jest za drogi w porownaniu do konkurencji japonskiej (toyota, honda). widuje sie je na ulicach, czesto diesle. ciekawe czy jak w 2007 roku wprowadza nowe normy na rope, bedzie sie widziec ich wiecej. pzdr. Link Zgłoś
devote Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 02.11.06, 03:32 nie bedziesz widzial wcale bo przestali sprzedawac z TDI.nie spelnia nowych norm. dopiero bedzie jako 2008 rocznik z nowym common rail Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 04.11.06, 22:40 czy wiesz moze czy na diesle sa oddzielne normy w kazdym stanie, czy podpadaja pod jedna federalna? slyszalem ze CA nie dopuszcza diesli do sprzedazy i ze ma to sie zmienic w 2007 jak zmienia paliwo. czy to prawda? pzdr. Link Zgłoś
devote Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 04.11.06, 23:10 sa dwie normy pierwsza na cale stany to SULEV (Super Ultra-Low Emission Vehicles) druga to norma PZEV (Partial Zero Emissions Vehicle) i podlega pod ta norme kilka stanow jak CA,NY.silniki TDI nie spelniaja tej normy.tylko benzynowe. normy sie zaostrzaja w calych stanach,wchodzi nowy mniej zasiarczony ON i obecne TDI nie jest wstanie spelnic tych norm.jak zapowiada VW silniki z common rail spelnia te normy.w CA i NY beda z filtrami czastek czy jakos tak.TDI common rail bedzie dostepny w ofercie VW jako roczniki 08. Link Zgłoś
largo703 Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 02.11.06, 07:04 Po pierwsze, to Amerykanie glownie potrzebuja jezdzic tanio i niezawodnie. Nie maja nigdy pieniedzy na utrzymanie, naprawy itp. Ci, ktorzy maja $, kupuja drozsze marki. Klasa robotnicza nie przywiazuje tez wagi do jakosci wnetrza i wlasciwosci jezdnych. Polowa ludzi kupuje pickupy. Kobiety chca vany lub duze SUV. Reszta kupuje Camry i Accord, ktore jezdza 200 tys km bez zagladania pod maske i kosztuja tyle, co VW Golf (ponizej $20k). W Polsce jest wiele warsztatow, gdzie mozna naprawic samochod szybko i za grosze. W Stanach kazda wizyta do dilera, to spory wydatek. Kupisz uzywany VW a gdy padnie skrzynia, to jej remont bedzie kosztowal rownowartosc samochodu. 90% Amerykanow nie ma zadnych oszczednosci a wrecz dlugi. Link Zgłoś
traktorzysta Dlatego tam oferta zaczyna się od 3.0 V6 200 KM he 02.11.06, 09:10 hehehe . U nas to już sportowy samochód np. Mondeawooooo ST220 heheh. W Ameryce tanie serwisy aut były już 20 lat temu . To co u nas dopiero wchodzi w życie w USA już było 20 lat wcześniej . W USA jest najbardziej liberalny rynek części nie to co monopole w UE . Chyba ci padło na dekiel komuchu . Link Zgłoś
737ng Re: Dlatego tam oferta zaczyna się od 3.0 V6 200 02.11.06, 10:25 Rynek czesci liberalny, komuch czy nie komuch - nie mnie sadzic. Faktem jest, ze moi znajomi ktorzy woza sie VW bo jest to cool i trendy piszcza cienko kiedy przyjdzie cos naprawic. A zdarza sie czesciej niz by chcieli. Kolezanka wlasnie calkiem ladna jette odstawila na kolki, bo za naprawe skrzyni zaplacilaby wiecej, niz dala za jakiegos wyjezdzonego civica, ktory stuka i chrzesci ale sie toczy i pasc nie chce. Znajomym passat TDI wyzional ducha i zamiast znow ladowac sie w naprawy (a silnik juz wymieniali przy ca 60kkm) wyciagneli z szopy starego forda pickupa. Zreszta, nawet w Mr. Lube plyny eksploatacyjne musza lac inne, specjalne dla VW i drozsze. I takie te VW tutaj sa: prowadza sie fajnie, wygladaja ladnie i trzeba je naprawde lubic, zeby kupic i sie szarpac. To moj subiektywny punkt widzenia, z Kanady. K. Link Zgłoś
largo703 Re: Dlatego tam oferta zaczyna się od 3.0 V6 200 02.11.06, 17:30 Nie wiem, dlaczego ktos wypalil z tym "komuchem " ale smieszne. Moze napisze inaczej. Wyobraz sobie utrzymanie VW lub Audi , gdyby w Polsce nie bylo szrotow i podworkowych mechanikow. Wyobraz sobie wizyte w serwisie, bo padl ABS w 5 letnim Audi A6 i bedzie to kosztowac 6000 PLN. Link Zgłoś
skodamoher nie wiem gdzie wy mieszkacie w tym usa 02.11.06, 22:46 ja od 3 lat jestem w dallas w texasie i w tym czasie moze widzialem 3 razy jakiegos VW, nigdy zadnego tdi, u mnie jezdzi pelno luksusowych samochodow jakies mercedesy amg najnowsze to standard pod kazdym centrum handlowym stoi ich kilka, ludzie ze srednich sfer jezdza, e klasami, bmw5, cadillacami, czasem chryslerami, biedniejsi maja nowe accordy i camry, duzo jest tez aut sportowych jak s2000, crossfire, slk, clk itd vw passata w dieslu to widze jak przyaltuje do rodziny do polski Link Zgłoś
devote Re: nie wiem gdzie wy mieszkacie w tym usa 02.11.06, 23:05 skodamoher napisał: > ja od 3 lat jestem w dallas w texasie i w tym czasie moze widzialem 3 razy > jakiegos VW, nigdy zadnego tdi, u mnie jezdzi pelno luksusowych samochodow > jakies mercedesy amg najnowsze to standard pod kazdym centrum handlowym stoi > ich kilka, ludzie ze srednich sfer jezdza, e klasami, bmw5, cadillacami, czasem > > chryslerami, biedniejsi maja nowe accordy i camry, duzo jest tez aut sportowych > > jak s2000, crossfire, slk, clk itd > > vw passata w dieslu to widze jak przyaltuje do rodziny do polski typowe osiedle dla Texasu w Fort Worth i passat przed domem img.photobucket.com/albums/v326/18TMKIV/Passat/100_0821.jpg img.photobucket.com/albums/v326/18TMKIV/Passat/100_0822.jpg Link Zgłoś
skodamoher Re: nie wiem gdzie wy mieszkacie w tym usa 02.11.06, 23:12 ty no patrz, ktos ma jednego, moze gdzies jest drugi, myslisz ze to tdi? ciekawe gdzie tankuje z truckami z duzych dystrybutorow? Link Zgłoś
warka.strong Re: nie wiem gdzie wy mieszkacie w tym usa 05.11.06, 23:06 skodamoher napisał: > ty no patrz, ktos ma jednego, moze gdzies jest drugi, myslisz ze to tdi? no właśnie, to nie jest tdi img.photobucket.com/albums/v326/18TMKIV/Passat/100_0823.jpg Link Zgłoś
franek_jelito Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 02.11.06, 22:14 largo703 napisał: > Po pierwsze, to Amerykanie glownie potrzebuja jezdzic tanio i niezawodnie. Nie > maja nigdy pieniedzy na utrzymanie, naprawy itp. Ci, ktorzy maja $, kupuja > drozsze marki. Klasa robotnicza nie przywiazuje tez wagi do jakosci wnetrza i > wlasciwosci jezdnych. Polowa ludzi kupuje pickupy. Kobiety chca vany lub duze > SUV. Reszta kupuje Camry i Accord, ktore jezdza 200 tys km bez zagladania pod > maske i kosztuja tyle, co VW Golf (ponizej $20k). W Polsce jest wiele > warsztatow, gdzie mozna naprawic samochod szybko i za grosze. W Stanach kazda > wizyta do dilera, to spory wydatek. Kupisz uzywany VW a gdy padnie skrzynia, to > jej remont bedzie kosztowal rownowartosc samochodu. 90% Amerykanow nie ma > zadnych oszczednosci a wrecz dlugi. ale bzdury byles ty kiedys w USA? warsztaty samochodowe na kazdym rogu ulicy nawet na stacjach benzyno2wych naprawiaja samochody.oczywiscie lepiej jechac do dilera bo wiadomo ze zrobia dobrze ale trzeba dobrze zaplacic.golf kosztuje 15k$.aha,nie trzeba miec kasy na koncie aby naprawic auto wiec stwierdzenie ze nie maja kasy na naprawy to bzdura. Link Zgłoś
largo703 Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 02.11.06, 23:34 Nie trzeba miec kasy ? Mozna zaplacic karta kredytowa ale srednia rodzina w USA ma $6tys dlugu na kartach, to na wysokich %. Nawet do 20%. Moze poprostu nie chca wydawac tysiecy na skrzynie biegow czy inne naprawy. Wola kupic sobie inne rzeczy. VW Golf kosztuje od $15k do 25 za GTi, czy $30k za R32. No i wiem, ze w Stanach sa wszedzie warsztaty ale wiedza czy checi mechanikow nie zawsze sa najlepsze. A czesci..? dzis padl mi przeplywomierz w VW. Dzwonilem do serwisu i bedzie to ok $450 , w tym $75 wymiana :) To juz drugi w 2 latach. Link Zgłoś
devote Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 02.11.06, 23:58 largo703 napisał: > dzis padl mi przeplywomierz w VW. Dzwonile > m > do serwisu i bedzie to ok $450 , w tym $75 wymiana :) To juz drugi w 2 latach. tylko debile i niedorozwinieci amerykanie kupuja czesci u dilera a od czego jest internet?diagnoza i wymiana to 5 minut roboty. www.worldimpex.com/item_detail.html?sku=228252 przestan przesadzac.co ty z tymi skrzyniami biegow?akurat ta zecz nawala najmniej w vw.no chyba ze jak ktos nie dba i jezdzi jak debil. Link Zgłoś
franek_jelito Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 03.11.06, 00:03 largo703 napisał: > dzis padl mi przeplywomierz w VW. Dzwonile > m > do serwisu Od razu dzwonisz do dilera i pytasz o przeplywke nie wiedzac co sie zepsulo? ???????????? A z kad wiesz ze to przeplywka? Moze tym razem czujnik temperatury silnika.Objawy podobne.Sciemniasz cos kolego na poczekaniu. Link Zgłoś
largo703 Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 03.11.06, 04:52 Objawy te same, co ostatnio, gdy padl. Jestem raczej pewien, zreszta to zdarza sie b czesto w VW. Nie jestem zreszta mechanikiem. Link Zgłoś
devote Re: Time Magazine o volkswagenie w ameryce 03.11.06, 22:45 chciales powiedziec ze sie zdarzalo w tej chwili wyeliminowali ten problem tak samo jak z cewkami zreszta nie bedziemy sie klocic o przeplywke bo ta pierdolka kosztuje tutaj grosze Link Zgłoś