mozarellka 31.10.06, 17:50 Witam, POsiadam opla corse - II właściciel, samochód jest na gwarancji ile kosztuje wymiana oleju w serwisie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 19:50 dziękuje za informację...ale pewnie i tak sobie policzą jak to w serwisie:( Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 20:04 mozarellka napisała: > dziękuje za informację...ale pewnie i tak sobie policzą jak to w serwisie:( Nie tak dawno kosztowało to 196PLN z filtrem oczy wiście Link Zgłoś
mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:10 a podobno mając auto na gwarancji nie trzeba sewisować go w ASO - jakieś przepisy unijne? Link Zgłoś
mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:49 tak się zastanawiam...jeśli wymienie olej w dowolnym serwisie, a potem cos się wydarzy np. awaria silnika, czy inne takie, czy ASO sie nie wypnie i powie że gwarancja starciła ważność, bo auto nie było serwisowane u nich Link Zgłoś
sowik85 Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:55 Ja powiem tak: prawo prawem, ale jak ASO sie uprze to i tak powiedza ze serwisowane poza siecia i gwarancje mozna sobie do kosza wyrzucic. Ja sam dogladam swojego samochodu, wiem co mam sprawdzic zeby auto poprawnie funkcjonowalo. No ale nie kazdy sie na tym zna wiec pozostaje serwis. A te prawie 200zł to strasznie drogo jak na wymiane oleju, ja za wymiane oleju w Pandzie w ASO z kupionym u nich olejem (Shell Helix 10 W40 pólsyntetyk) i filterm oleju dalem dokladnie 101zł... Link Zgłoś
mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:01 fakt trochę sporo jak za samą wymianę, ale w przypadku utraty gwarancji, poważniejszych napraw....w zasadzie nic... Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:03 Gwarancja producenta jest tworem dobrowolnym i juz pisałem ze jest możem a zgodność towaru z umową jest oceanem i jest prawem niezbywalnym . Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:19 habudzik napisał: > Gwarancja producenta jest tworem dobrowolnym i juz pisałem ze jest możem. Jaja sobie robisz. Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:49 Gwarancja. Jeżeli kupujący otrzymał dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej od sprzedawcy to w razie wątpliwości co do treści umowy wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Można zastrzec w gwarancji, że obejmować ona będzie tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy. Rękojmia. W prawie cywilnym rozróżniamy dwa rodzaje rękojmi za wady fizyczne danej rzeczy lub za jej wady prawne. Instytucja rękojmi występuje w wielu rodzajach umów (między innymi przy umowie sprzedaży, przy darowiźnie). Przy sprzedaży rękojmia za wady fizyczne ma następujące cechy sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy. Sprzedawca odpowiada także, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym. Rękojmia za wady prawne przy sprzedaży nakłada na sprzedawcę odpowiedzialność, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy. Generalnie uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana, a uprawnienia rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej wygasają zwykle z upływem roku od chwili, kiedy kupujący dowiedział się o istnieniu wady. Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:43 Jedyne jaja jakie zrobiłem to błąd ortograficzny - miało byc morze . Gwarancji nie musi nikt dawać , jest dobrowolna . Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:45 habudzik napisał: > Jedyne jaja jakie zrobiłem to błąd ortograficzny - miało byc morze . > Gwarancji nie musi nikt dawać , jest dobrowolna . Owszem, ale jeśli ją da, to obowiązuje. Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:10 mobile5 napisał: > habudzik napisał: > > > Jedyne jaja jakie zrobiłem to błąd ortograficzny - miało byc morze . > > Gwarancji nie musi nikt dawać , jest dobrowolna . > Owszem, ale jeśli ją da, to obowiązuje. No i OK ale ja pisałem że jest tworem dobrowolnym , nic poza tym . Nikt nikomu nie musi dawac gw , natomiast zgodność towaru zumowa jest niezbywalna . Krótko mówiąc jesli pojedzie do nieASO może gwarancje utracic bo małym druczkiem jest napisane..... natomiast nawet jeśli pojedzie do nieASO nie mozna mu odmówic prawa do ZTzU . Dlatego to jest lepsze rozwiązanie. Link Zgłoś
wallenrode Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:49 albo wystarczy nie zjawiać się na przeglądy na których tną kasę za nic. wymiana oleju niewiadomo jakiego bo z beki - nalepią Elf albo Mobil a tam ParaFlu lub inny tańszy. Wymiana klocków lub świec ... w dobie kryzysu sprzedaży nowych aut - firmy powinny zniść opłaty za serwisy gwarancyjne-darmowe wymiany... Link Zgłoś
mamon3 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:45 3 litru oleju góra 38 złotych, klucz i jedziesz i po co robić problemy, kto wie że wymieniłeś olej Link Zgłoś
sowik85 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:48 mamon3 napisał: > 3 litru oleju góra 38 złotych, klucz i jedziesz i po co robić problemy, kto wie > że wymieniłeś olej Za ta cene to chyba mozna kuopic oliwe z oliwek w markecie, hehe:D Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:50 sowik85 napisał: > Za ta cene to chyba mozna kuopic oliwe z oliwek w markecie, hehe:D Kupisz półsyntetyk "hehe:D". Link Zgłoś
sowik85 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:54 > Kupisz półsyntetyk "hehe:D". Pólsyntetyk za taka cene?? Gdzie?? Zaraz sie dowiem ze od kilku lat przeplacam:) Bańka 4l pólsyntetyku (dobrej marki) zazwyczaj kosztuje do 130PLN, takiego za 38zł jeszcze nie widziałem... No chyba ze w butelkach litrowych.. Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:10 Nie wierzysz w super oferty Makro? Lotos semisyntetic10W-40 poj.4+0,5l za 59,77. 1l 13,28, to 3l 39,84 Oferta od 7.11. do 20.11. Link Zgłoś
diapazon Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:14 Lotos? Nie,dziękuję... Raz na 10tys mogę kupić coś lepszego;-) Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:22 mobile5 napisał: > Nie wierzysz w super oferty Makro? Zapomnieli dodać że przez ostatnie 6 lat stał otwarty w magazynie i dopiero terraz go zauważyli wiec sprzedaja po promocyjnej cenie . Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:28 No nie wiem, na każdym opakowaniu jest data produkcji, chyba że to też opanowali.:-) Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:33 mobile5 napisał: > No nie wiem, na każdym opakowaniu jest data produkcji, chyba że to też opanowal > i.:-) Skoro z kiełbasami kiedyś wyszło to i tu może . Link Zgłoś
sowik85 Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:34 Patrz Pan, w Makro dawno nie bylem. Ale chyba jednak Lotos to nie jest cos co nalałbym do swojego samochodu. Nie jestem zadnym znawca, ale ta marka kiepsko mi sie kojarzy. Lepiej mi sie kojarzy Shell i takiż kupuję:-) Link Zgłoś
mobile5 Re: wymiana oleju 01.11.06, 01:19 To z ich strony: "Oleje z rodziny LOTOS to najnowocześniejsze oleje silnikowe i przekładniowe, posiadają aprobaty przyznawane przez renomowanych producentów samochodów m.in. Volkswagen, Mercedes, Volvo oraz klasyfikacje jakościowe według API i ACEA". Jeśli mają aprobatę MB, to powinni też chyba mieć aprobatę Habudzika. Link Zgłoś
habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 09:35 mobile5 napisał: > To z ich strony: > "Oleje z rodziny LOTOS to najnowocześniejsze oleje silnikowe i przekładniowe, > posiadają aprobaty przyznawane przez renomowanych producentów samochodów m.in. > Volkswagen, Mercedes, Volvo oraz klasyfikacje jakościowe według API i ACEA". > > Jeśli mają aprobatę MB, to powinni też chyba mieć aprobatę Habudzika. Pewnie bym go i zaaprobował jeśli nie stał ( jak wcześniej pisałem ) jakiś długi czas otwarty na szafie w mag. Link Zgłoś