Dodaj do ulubionych

wymiana oleju

31.10.06, 17:50
Witam,
POsiadam opla corse - II właściciel, samochód jest na gwarancji
ile kosztuje wymiana oleju w serwisie?
Obserwuj wątek
    • habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 18:56
      Nic . Wystarczy kupic olej u nich .
      • mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 19:50
        dziękuje za informację...ale pewnie i tak sobie policzą jak to w serwisie:(
        • habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 20:04
          mozarellka napisała:

> dziękuje za informację...ale pewnie i tak sobie policzą jak to w serwisie:(

Nie tak dawno kosztowało to 196PLN z filtrem oczy wiście
          • mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:10
            a podobno mając auto na gwarancji nie trzeba sewisować go w ASO - jakieś
            przepisy unijne?
            • habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:13
              A nie trzeba ale po co ?
              • mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:49
                tak się zastanawiam...jeśli wymienie olej w dowolnym serwisie, a potem cos się
                wydarzy np. awaria silnika, czy inne takie, czy ASO sie nie wypnie i powie że
                gwarancja starciła ważność, bo auto nie było serwisowane u nich
                • sowik85 Re: wymiana oleju 31.10.06, 22:55
                  Ja powiem tak: prawo prawem, ale jak ASO sie uprze to i tak powiedza ze
                  serwisowane poza siecia i gwarancje mozna sobie do kosza wyrzucic. Ja sam
                  dogladam swojego samochodu, wiem co mam sprawdzic zeby auto poprawnie
                  funkcjonowalo. No ale nie kazdy sie na tym zna wiec pozostaje serwis. A te
                  prawie 200zł to strasznie drogo jak na wymiane oleju, ja za wymiane oleju w
                  Pandzie w ASO z kupionym u nich olejem (Shell Helix 10 W40 pólsyntetyk) i
                  filterm oleju dalem dokladnie 101zł...
                  • mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:01
                    fakt trochę sporo jak za samą wymianę, ale w przypadku utraty gwarancji,
                    poważniejszych napraw....w zasadzie nic...
                  • habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:04
                    Eeee , to mnie przebiłes tym 101PLN
                • habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:03
                  Gwarancja producenta jest tworem dobrowolnym i juz pisałem ze jest możem a
                  zgodność towaru z umową jest oceanem i jest prawem niezbywalnym .
                  • mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:19
                    habudzik napisał:

> Gwarancja producenta jest tworem dobrowolnym i juz pisałem ze jest możem.
                    Jaja sobie robisz.
                    • mozarellka Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:24
                      no to jak to jest..?
                      • mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:49
                        Gwarancja.
                        Jeżeli kupujący otrzymał dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej od
                        sprzedawcy to w razie wątpliwości co do treści umowy wystawca dokumentu
                        (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia
                        rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w
                        gwarancji. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi
                        jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Można zastrzec
                        w gwarancji, że obejmować ona będzie tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w
                        sprzedanej rzeczy.

Rękojmia.
                        W prawie cywilnym rozróżniamy dwa rodzaje rękojmi za wady fizyczne danej rzeczy
                        lub za jej wady prawne. Instytucja rękojmi występuje w wielu rodzajach umów
                        (między innymi przy umowie sprzedaży, przy darowiźnie). Przy sprzedaży rękojmia
                        za wady fizyczne ma następujące cechy sprzedawca jest odpowiedzialny względem
                        kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub
                        użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności
                        lub z przeznaczenia rzeczy. Sprzedawca odpowiada także, jeżeli rzecz nie ma
                        właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została
                        kupującemu wydana w stanie niezupełnym. Rękojmia za wady prawne przy sprzedaży
                        nakłada na sprzedawcę odpowiedzialność, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność
                        osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej. Sprzedawca jest
                        zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o
                        wadzie w chwili zawarcia umowy. Generalnie uprawnienia z tytułu rękojmi za wady
                        fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat
                        trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana, a uprawnienia
                        rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej wygasają zwykle z upływem roku od
                        chwili, kiedy kupujący dowiedział się o istnieniu wady.
                    • habudzik Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:43
                      Jedyne jaja jakie zrobiłem to błąd ortograficzny - miało byc morze .
                      Gwarancji nie musi nikt dawać , jest dobrowolna .
                      • mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:45
                        habudzik napisał:

> Jedyne jaja jakie zrobiłem to błąd ortograficzny - miało byc morze .
                        > Gwarancji nie musi nikt dawać , jest dobrowolna .
                        Owszem, ale jeśli ją da, to obowiązuje.
                        • habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:10
                          mobile5 napisał:

> habudzik napisał:
                          >
                          > > Jedyne jaja jakie zrobiłem to błąd ortograficzny - miało byc morze .
                          > > Gwarancji nie musi nikt dawać , jest dobrowolna .
                          > Owszem, ale jeśli ją da, to obowiązuje.

No i OK ale ja pisałem że jest tworem dobrowolnym , nic poza tym . Nikt nikomu
                          nie musi dawac gw , natomiast zgodność towaru zumowa jest niezbywalna . Krótko
                          mówiąc jesli pojedzie do nieASO może gwarancje utracic bo małym druczkiem jest
                          napisane..... natomiast nawet jeśli pojedzie do nieASO nie mozna mu odmówic
                          prawa do ZTzU . Dlatego to jest lepsze rozwiązanie.
                      • wallenrode Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:49
                        albo wystarczy nie zjawiać się na przeglądy na których tną kasę za nic.
                        wymiana oleju niewiadomo jakiego bo z beki - nalepią Elf albo Mobil a tam
                        ParaFlu lub inny tańszy.
                        Wymiana klocków lub świec ...

w dobie kryzysu sprzedaży nowych aut - firmy powinny zniść opłaty za serwisy
                        gwarancyjne-darmowe wymiany...

• mamon3 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:45
      3 litru oleju góra 38 złotych, klucz i jedziesz i po co robić problemy, kto wie
      że wymieniłeś olej
      • sowik85 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:48
        mamon3 napisał:

> 3 litru oleju góra 38 złotych, klucz i jedziesz i po co robić problemy, kto wie
        > że wymieniłeś olej

Za ta cene to chyba mozna kuopic oliwe z oliwek w markecie, hehe:D
        • mobile5 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:50
          sowik85 napisał:

> Za ta cene to chyba mozna kuopic oliwe z oliwek w markecie, hehe:D

Kupisz półsyntetyk "hehe:D".
          • sowik85 Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:54

> Kupisz półsyntetyk "hehe:D".

Pólsyntetyk za taka cene?? Gdzie?? Zaraz sie dowiem ze od kilku lat przeplacam:)
            Bańka 4l pólsyntetyku (dobrej marki) zazwyczaj kosztuje do 130PLN, takiego za
            38zł jeszcze nie widziałem... No chyba ze w butelkach litrowych..
          • diapazon Re: wymiana oleju 31.10.06, 23:55
            3 litry za 38zł-owszem ale mineralny:-)
            • mobile5 Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:10
              Nie wierzysz w super oferty Makro?
              Lotos semisyntetic10W-40 poj.4+0,5l za 59,77.
              1l 13,28, to 3l 39,84
              Oferta od 7.11. do 20.11.
              • diapazon Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:14
                Lotos? Nie,dziękuję...
                Raz na 10tys mogę kupić coś lepszego;-)
              • habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:22
                mobile5 napisał:

> Nie wierzysz w super oferty Makro?

Zapomnieli dodać że przez ostatnie 6 lat stał otwarty w magazynie i dopiero
                terraz go zauważyli wiec sprzedaja po promocyjnej cenie .
                • mobile5 Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:28
                  No nie wiem, na każdym opakowaniu jest data produkcji, chyba że to też opanowali.:-)
                  • habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:33
                    mobile5 napisał:

> No nie wiem, na każdym opakowaniu jest data produkcji, chyba że to też opanowal
                    > i.:-)

Skoro z kiełbasami kiedyś wyszło to i tu może .
                  • sowik85 Re: wymiana oleju 01.11.06, 00:34
                    Patrz Pan, w Makro dawno nie bylem. Ale chyba jednak Lotos to nie jest cos co
                    nalałbym do swojego samochodu. Nie jestem zadnym znawca, ale ta marka kiepsko mi
                    sie kojarzy. Lepiej mi sie kojarzy Shell i takiż kupuję:-)
                    • mobile5 Re: wymiana oleju 01.11.06, 01:19
                      To z ich strony:
                      "Oleje z rodziny LOTOS to najnowocześniejsze oleje silnikowe i przekładniowe,
                      posiadają aprobaty przyznawane przez renomowanych producentów samochodów m.in.
                      Volkswagen, Mercedes, Volvo oraz klasyfikacje jakościowe według API i ACEA".

Jeśli mają aprobatę MB, to powinni też chyba mieć aprobatę Habudzika.
                      • habudzik Re: wymiana oleju 01.11.06, 09:35
                        mobile5 napisał:

> To z ich strony:
                        > "Oleje z rodziny LOTOS to najnowocześniejsze oleje silnikowe i przekładniowe,
                        > posiadają aprobaty przyznawane przez renomowanych producentów samochodów m.in.
                        > Volkswagen, Mercedes, Volvo oraz klasyfikacje jakościowe według API i ACEA".
                        >
                        > Jeśli mają aprobatę MB, to powinni też chyba mieć aprobatę Habudzika.

Pewnie bym go i zaaprobował jeśli nie stał ( jak wcześniej pisałem ) jakiś długi
                        czas otwarty na szafie w mag.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka