02.11.06, 08:59
Tyle sobie jechał dzisiaj kierowca audi na pustej ulicy bez dodatkowych ograniczeń, w dziennym świetle, bez oblodzenia, pieszych na jezdni, rowerzystów.
Spotkałem go w drodze do pracy i zastanawiam się, czy u nas możliwy byłby taki mandat, jakim ostatnio we Francji ukarano kierowcę jadącego 36 km/h na ograniczeniu 50 i blokującego długą kolumnę samochodów?
Audi też blokowało ruch, bo ulica była przelotowa a za mną szybko utworzył się sznurek samochodów.

A z kolei na Al. Krakowskiej w Warszawie, dwa pasy jechały sobie 40/h mimo mniejszego niż zawsze ruchu.

Chyba policja powinna czasami odłożyć suszarki a wziąć w rączki alkomaty...

Pozdrawiam,
Mejson
--
Automobil
Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
Obserwuj wątek
    • myrkgrav Re: 30 km/h 02.11.06, 10:02
      Na takich trzeba uważać, na bank był nawalony..
    • emes-nju Re: 30 km/h 02.11.06, 10:46
      Policja sama blokuje ruch w czasie patrolowania wiec na zatrzymanie zawalidrogi mozna liczyc wylacznie w dwoch przypadkach. Jak zbliza sie koniec miesiaca i trzeba plan karania kierowcow wyrobic, albo jak zawalidroga nie pozwala przejechac radiowozowi, ktorego zalodze sie spieszy.

Zreszta jak mozna w Polsce ukarac kogos za zbyt wolna jazde skoro cala idea przyswiecajaca znakologom, polega na zwalnianiu ruchu do srednich predkosci co bardziej raczego rowerzysty?
      • tipp01 Re: 30 km/h 02.11.06, 10:51
        A może wiózł jajka, a może ma coś z zawieszeniem...
        Może z jakiegoś powodu musiał jechać z taką prędkością i niekoniecznie był nawalony?
        • mejson.e Powód 02.11.06, 10:56
          tipp01 napisał:

"A może wiózł jajka, a może ma coś z zawieszeniem...
          Może z jakiegoś powodu musiał jechać z taką prędkością i niekoniecznie był nawalony?"

Jakiś powód miał, skoro jechał.
          Czy był nawalony, to nie wiem, chciałbym jedynie by w takich przypadkach interweniowała policja i sprawdzała, co jest przyczyną jazdy z predkością utrudniającą ruch.

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • wujaszek_joe Re: 30 km/h 02.11.06, 10:57
          kiedyś wiozłem tort luzem więc musiałem jechać bardzo płynnie i ostrożnie.
          i nie jakoś odstawałem od innych kierowców
        • emes-nju Re: 30 km/h 02.11.06, 10:58
          Zwroc uwage, ze ja nic o potencjalnym nawaleniu kierowcy nie pisalem... Moze musial jechac z taka predkoscia, a moze chcial. Faktem jest natomiast, ze sa kraje gdzie za takie zachowanie mozna dostac mandat - dokladnie tak samo jak mozna dostac mandat jadac za szybko, bo sie MUSI zdarzyc na czas.
    • skodamoher Re: 30 km/h 02.11.06, 11:32
      mógł tak jechać. dolne ograniczenie jest tylko na autostradach. jeśli nie
      blokował lewej strony to nie rozumiem oburzenia. a może po prostu rajdowcy nie
      potrafią wyprzedzić samochodu jadącego 30 kmh?
      • tiges_wiz Re: 30 km/h 02.11.06, 11:35
        a skad dolne ograniczenie na autostradach? moze jakis przepis z KD?
    • pack3t Re: 30 km/h 02.11.06, 12:03
      patrze z pogardą na osoby które podczas lata dopier.dalają 190km/h w swoich
      superfurach a w czasie zimy toczą się na prostym odcinku 30-40km/h
      • skodamoher Re: 30 km/h 02.11.06, 12:08
        dlaczego z pogardą? to się nazywa dostosowanie prędkości do warunków panujących
        na drodze. ja patrzę ze zdziwieniem na tych którzy w lecie jadą 90-100kmh, a
        jak zacznie nagle padać deszcz albo śnieg to myślą że mogą tyle samo i zaraz
        ich widać po rowach leżących na dachu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka