Gość: Ściungacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.03, 11:09 A zawieszenie po remoncie. Co to moe być, że mnie ściunga w lewo? To denerwujące i zapewne niebezpieczne. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ttt Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? IP: 81.15.182.* 01.04.03, 12:02 Balastować, balastować ttt Link Zgłoś
Gość: bernstein Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? IP: *.icpnet.pl 01.04.03, 12:05 podstawowa rzecz ktora mam nadzieje ze zrobiles - rowne cisnienie w oponach.... Wg mnei powinienes zrobic nastepujace rzeczy: a). wspomniane wyzej wyrownanie cisnienia we wszystkich oponach b). jesli dlugo jezdziles z rozwalonym zawieszeniem mogly sie opony nierownomiernie zetrzec wiec czesto pomaga przerzucenie opon z tylu na przod c) po praktycznie bezplatnych zabiegach wymienionych w pkt a i b jesli nadal sciaga- trzeba ustawic geometrie. Teraz wiele serwisow ma odpowiednie przyrzady a kosztuje to okolo 100 zl w zaleznosci od rodzaju samochodu. d) jesli nadal sciaga to niestety zawieszenie jest zle zrobione. Jesli wszystkie wazne elementy - tuleje, sworznie itp byly wymienione to przyczyna moze byc wygiety jakis inny element zawieszenia. ale wtedy to mozesz reklamowac naprawe. Niebezpieczna rzecza jest zuzyty sworzen dolny - jesli nie byl wymieniony to powinien byc jak najszybciej. Objawia sie to zawsze sciaganiem samochodu i takim uczuciem ze samochod lata na dziurach raz w lewo raz w prawo. Aha i jeszcze jedna rzecz - w zasadzie podstawowe pytanie ktore zapomnialem zadac- sciaga zawsze czy tylko przy hamowaniu ? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? IP: *.atlanta.ga.us 01.04.03, 13:56 Najlepiej wjechac rozpedem na kraweznik. Przy pewnej dozie szczecia uda Ci sie przestawic geometrie tak by zaczelo sciagac na prawo. Link Zgłoś
Gość: airdream Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? IP: *.adslplus.ch 01.04.03, 14:55 kontruj na prawo! Link Zgłoś
mr.bond Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? 03.04.03, 17:02 Jeszcze jeden hint. Sprawdz wywazenie kol. Mnie sie raz trafilo, ze ciezarek odpadl (sic!). Duzo bylo szukania i wyszlo przypadkiem. Teraz wiem ;) Link Zgłoś
krakus.mp Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? 03.04.03, 17:31 Gość portalu: Ściungacz napisał(a): > A zawieszenie po remoncie. Co to moe być, że mnie ściunga w lewo? To > denerwujące i zapewne niebezpieczne. Zapisz się do SLD. A poważnie,to sprawdź czy opony są OK.Najlepiej,jak zamienisz je miejscami(lewa na prawo). Link Zgłoś
Gość: zx Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? IP: *.crowley.pl 04.04.03, 09:08 Miałem niegdyś podobny przypadek, pojechałem nawet do warsztatu, który miał ramę do pomiaru / naciągania podwozia (samochód był powypadkowy). Panowie stwierdzili skrzywienie tylnej belki w okolicy lewego koła i zaproponowali naciąganie karoserii za 1500 zł. Jako, że byłem wówczas studentem, to nie posiadałem na zbyciu 1500 zł... Kiedyś przypadkiem robiąc coś (klocki czy coś takiego) pomyliłem koła: lewe poszła na prawą stronę a prawe na lewą. Samochód nagle zaczął ściągać w przeciwną stronę... Wymieniłem dwie przednie felgi + opony na fabrycznie nowe. Ściąganie ustąpiło jak ręką odjął... I tylko pomyślałem sobie później, że gdybym miał wtedy te 1500 zł, to goście pogieliby mi samochód celowo, aby wytworzyć siłę ściągającą go w drugą stronę, żeby zbalansować siłę wynikającą z odkształcenia koła... Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Ścinga mnie na lewo - co robić? IP: *.telia.com 04.04.03, 09:28 Gość portalu: Ściungacz napisał(a): > A zawieszenie po remoncie. Co to moe być, że mnie ściunga w lewo? To > denerwujące i zapewne niebezpieczne. ________________________________________________________________________________ Na przednim fotelu pasazera posadz mloda ladna dziewczyne,to sie wyrowna- nie bedzie Cie zciagac. Pzdr. HH ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś