Dodaj do ulubionych

Czy warto kupićPoloneza 2000

IP: 213.77.19.* 15.11.01, 21:33
Ostatnio skradziono mi Poloneza 1994 rok. Postanowiłem za pieniądze odzyskane z
AC kupić kolejnego poldka, i w gazecie znalazłem Poldka z silnikiem i skrzynią
mirafiori - poj.2000ccm, dwa wałki rozrządu w głowicy.
Silnik ogólnie w niezłym stanie, cicho pracuje.
Jazda próbna wypadła dla mnie szokująca. Auto dzięki 112 KM rwało ochoczo do
przodu jak jakaś zachodnia bryka:)
Do mojego poprzedniego 1.5 GLE nie ma porównania.

Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was miał kiedyś takie auto, jak wypadała
awaryjność silnika,czy jest trwały, czy ja do niego jeszcze dostanę części?
Chciałem kupić Poldka z silnikiem Rovera, ale zdecydowano mi to odradzono ze
względu na dużą podatnosc silnika na zrywanie się paska rozrządu, drogie jak
cholera części, jego skomplikowaną budowę i calowe gwinty:(
Obserwuj wątek
    • Gość: zx Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: 212.45.227.* 16.11.01, 09:33
      Z tego co słyszałem, to pada układ napędowy (skrzynia, wał, most)
      niedostosowany do tej mocy.
      Z drugiej strony części do poldziocha są tanie, więc można sobie w
      ostateczności wymieniać co pewien czas w.w. części, nagrodą za niedogodności są
      głupie miny właścicieli matizów i lanosów, którzy ruszając spod świateł chcą
      pokazać właścicielowi poldziocha, o ile lepsze przyspieszenie mają ich bolidy.
      Sądzę, że warto takiego poldziocha 2000 mieć nawet wyłącznie za możliwość
      oglądania ich głupich min (we wstecznym lusterku oczywiście) ;-)))
    • Gość: Pitz Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: 157.25.125.* 16.11.01, 10:50
      Czytalem ostatnio w jakims pismie artykul na temat nietypowych samochodow i
      dostepnoscia serwisu. Polegalo to na tym, ze probowali dokupic jakies czesci do
      silnikow, ale nie pamietam jakie. Miedzy innymi byly opisane Poldki z silnikami
      1.9D od PSA, 1.4 od Rovera i 2000 od nie pamietam czego (wydawaje mi sie, ze od
      Forda i chyba jakas wloszczyzna). Okazuje sie, ze jesli chodzi o czesci, to
      serwisy Daewoo rozkladaja rece. Do 1.9D mozna walic jak w dym po czesci do
      Citroena, 1.4 spoko kupisz od Rovera (kiedys w BMW, a teraz to juz nie wiem) a
      do 2000-czek kupienie czegokolwiek graniczylo z cudem.
      Poza tym uklad przeniesienia napedu, ktory jest zaprojektowany do duzo
      mniejszych mocy, wysiada bardzo szybko (co smieszniejsze on nawet nie
      wytrzymuje tego do czego byl projektowany). Jesli chodzi o czesci typowe dla
      Poldkow, to taniocha, ale z tym silnikiem to bym uwazal. Najlepiej, jak juz
      chcesz zaryzykowac, to pochodz (lub podzwon) po sklepach i sproboj kupic jakas
      czesc od silnika, np. uszczelke pod glowice, filtry paliwa, oleju, pierscienie
      do tlokow, czy cokolwiek innego. To powinno byc najlepszym testem.

Pozdrawiam.
      • Gość: marcin Re: Czy warto kupić Poloneza 2000 IP: 62.148.83.* 16.11.01, 15:21
        Mój ojciec miał kiedyś takiego z silnikiem 2000 od mirafiori i żeczywiście
        jeździł świetnie, przez kilka lat tylko raz był robiony wał. Niestety mial duży
        przebieg ok. 100000 i jego awaryjność wynikała chyba również z wieku, no i był
        bardzo paliwożerny.
        • Gość: Rycho. Re: Czy warto kupić Poloneza 2000 IP: 10.128.128.* 16.11.01, 21:05
          Jeżdziłem osiem lat Poldkiem z silnikiem Rover1,4 przejechałem 242000km i nic
          specjalnego się nie działo.Części zamiennych do oporu na giełdzie tak że
          większych problemów w razie awarii nie ma,a naprawdę sporo teoretycznie
          lepszych bryczek zostawiasz z tyłu.Poważnym problemem są natomiast hamulce-
          nawet w idealnym stanie do dupy.Pozdr.
    • Gość: 130rapid Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.01, 21:09
      Świetny silnik! Mocny, trwały i niezawodny. 12 s. do 100 km, 175 km/h. Tyle, że
      9-10 l na 100 to dla niego absolutne minimum. Normalnie 11, w mieście 12-13.
      Do Poloneza był montowany razem z oryginalnym sprzęgłem, skrzynią biegów i
      tylnym mostem, więc historie o napędzie niedostosowanym do mocy to nie do końca
      prawda.
      "Padający" wał napędowy to zwykle konsekwencja tego, że Polonez 2000 prowokował
      do forsownej jazdy, a wiele egzemplarzy pochodzi z demobilu MO, a tam była
      ciężka służba!
      Niestety, źródełko nowych części zamiennych (do silnika i napędu) dawno
      wyschło. FIAT umywa ręce. Niektóre nowe normalia (np. pasek zębaty) można
      jeszcze wymarać w katalogach. Większości trzeba już szukać po szrotach. Jest
      spory wybór Fiatów z tym napędem 131 Supermirafiori (rzadko), 132 (najczęściej)
      i Argenta (dość często).
      Części z silnika 1995 cm, ale napędzającego przód (FIAT Regata, Lancia Beta)
      mogą nie pasować, bo w tych samochodach silnik był ustawiony poprzecznie i
      pochylony.

Brak części sprawia, że Polonez 2000 jest niepewny jako samochód na co dzień.
      Ale dla prawdziwego konesera to "piękny kwiatek"!
      PZDR
    • Gość: Michał Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: 213.77.19.* 17.11.01, 19:06
      Panowie!!!!Mam od dzisiaj Poloneza 2000 . Dzięki za Wasze spostrzeżenia i
      uwagi.Dowiadywałem się w sklepie z częściami do zachodnich wózków o części do
      mojej maszyny - nie jest tak źle. Paski rozrządu, wszelkie uszczelki, elementy
      zapłonu, ba nawet tłoki, panewki i pierścienie idzie dostać!
      Auto idzie jak burza, właściciele Lanosów, Matizów i innych wozidełek z
      przednim napędem jakoś dziwnie się patrzyli, gdy im na światłach odchodził (i
      to bardzo bardzo szybko)Polonez!!!!!!!
      Jak na razie wszystko ok, zrobiłem dotychczs 200km, jeździ się super.Nawet
      dyfer nie wyje tak jak w moim poprzednim Caro. A jak przyspiesza pod górkę i
      nawet z 4 pasażerami! Polecam każdemu. (nawet tylko dla tych min niedowierzania
      właścicieli BMW) :))))))
      • Gość: 130rapid Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 22:11
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Panowie!!!!Mam od dzisiaj Poloneza 2000 . Dzięki za Wasze spostrzeżenia i
        > uwagi.Dowiadywałem się w sklepie z częściami do zachodnich wózków o części do
        > mojej maszyny - nie jest tak źle. Paski rozrządu, wszelkie uszczelki, elementy
        > zapłonu, ba nawet tłoki, panewki i pierścienie idzie dostać!
        > Auto idzie jak burza, właściciele Lanosów, Matizów i innych wozidełek z
        > przednim napędem jakoś dziwnie się patrzyli, gdy im na światłach odchodził (i
        > to bardzo bardzo szybko)Polonez!!!!!!!
        > Jak na razie wszystko ok, zrobiłem dotychczs 200km, jeździ się super.Nawet
        > dyfer nie wyje tak jak w moim poprzednim Caro. A jak przyspiesza pod górkę i
        > nawet z 4 pasażerami! Polecam każdemu. (nawet tylko dla tych min niedowierzania
        >
        > właścicieli BMW) :))))))

Tylko pamiętaj, że podwozie to samo! A koni pod maską prawie drugie tyle!
      • Gość: 130rapid Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 22:11
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Panowie!!!!Mam od dzisiaj Poloneza 2000 . Dzięki za Wasze spostrzeżenia i
        > uwagi.Dowiadywałem się w sklepie z częściami do zachodnich wózków o części do
        > mojej maszyny - nie jest tak źle. Paski rozrządu, wszelkie uszczelki, elementy
        > zapłonu, ba nawet tłoki, panewki i pierścienie idzie dostać!
        > Auto idzie jak burza, właściciele Lanosów, Matizów i innych wozidełek z
        > przednim napędem jakoś dziwnie się patrzyli, gdy im na światłach odchodził (i
        > to bardzo bardzo szybko)Polonez!!!!!!!
        > Jak na razie wszystko ok, zrobiłem dotychczs 200km, jeździ się super.Nawet
        > dyfer nie wyje tak jak w moim poprzednim Caro. A jak przyspiesza pod górkę i
        > nawet z 4 pasażerami! Polecam każdemu. (nawet tylko dla tych min niedowierzania
        >
        > właścicieli BMW) :))))))

Tylko pamiętaj, że podwozie to samo! A koni pod maską prawie drugie tyle!
      • Gość: Rycho. Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: 10.128.128.* 19.11.01, 09:35
        Michał,cały czas pamiętaj o słabych hamulcach.Wystarczają na jedno i to
        niepełne hamowanie z prędkości pow.160,póżniej muszą stygnąć parę dobrych minut.
        • Gość: 130rapid Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 11:01
          A tak w ogóle, witamy w klubie dziwadeł!
    • Gość: 130rapid Re: Czy warto kupićPoloneza 2000 IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 11:32
      W sam raz dla ciebie: www.kprc.prv.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka