Dodaj do ulubionych

SUZUKI SX4

29.12.06, 11:01
Witajcie,

Noszę się z zamiarem kupna SX4 nowej - cena przystępna przy sporym wyposażeniu
no i japończyk. Czy ktoś może już jest szczęśliwym posiadaczem tego samochodu
i czy może się podzelić wrażeniami?? Warto w niego zainwestować czy może
lepiej w używaną astrę?? Podzielcie sie swoim zdaniem ze mną.

Dzięki wielkie
Obserwuj wątek
    • ania_sfincter Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 11:09
      Nowe można odebrać w termnie koniec lutego/marzec 2007.
      Zaliczka w trójmieście 5000 zł.
      Fajna bryczka z mikroskopijnym bagaznikiem (jak w yaris),
      brak mozliwosci diesla 1.9 jtd ( tak twierdzą w salonie).
      Benzyniak 1.6 żre paliwo w miescie jak dziki.
      • cc_2004 Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 11:53
        W Bydgoszczy zapisy tez na II połowę lutego, bo do tego czasu wszystko już
        sprzedane.

- Bagażnik -
        W podstawowym ustawieniu faktycznie jak w Yarisie, albo Corolli. Maksymalna
        pojemność to 1045 litrów, a więc nawet mniej niż w Yarisie. Powodem jest dość
        obszerne wnętrze (zdecydowanie bardziej niż w Yarisie) i układ napędu już od
        projektu dostosowany do 4WD (zwykle idzie to kosztem bagażnika).

- Diesel -
        Będzie w przysłym roku w specyfikacji modelowej 2007, ale niestety w
        ograniczonej ilości - tylko na zapisy.

- Zużycie paliwa -
        Średnio ok. 8,5 litra. W testowym modelu średnie wyniosło 8,7 przy
        przeważającej jeździe w mieście. Nie jest to dużo - jeździłem samochodami z
        silnikami 1.2 - 1.4, które więcej spalały i były to same nowe konstrukcje 16V
        itd.
        • cc_2004 Re: SUZUKI SX4 - zużycie paliwa 29.12.06, 11:56
          Oczywiście te 8,5 to w mieście!
          Średnie spokojnie poniżej 7,0. Podobny silnik i nawet niższe spalanie jest w
          Lianie, a ta do aerodynamicznych nie należy ;-)
    • habudzik Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 11:12
      Ja tam wybrałbym nowe auto . Zawsze pewniejsze choc Opel to moja ulubiona marka .
    • szumarek Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 14:42
      To nie jest japończyk, to Fiat produkowany do spółki z Suzuki w fabryce na
      Węgrzech.
      • obrzezna Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 15:23
        No chyba jednak w wiekszej części japończyk niż fiat, tak sie składa że podobno
        włosi zajeli się wyglądem samochodu a panowie z kraju kwitnącej wiśni silnikiem,
        zawieszeniem, układem jezdnym itd. Zawsze mogłem czytać złe artykuły ale tak
        piszą...
        • cc_2004 Re: Japończyk czy nie, ale NIE Fiat 29.12.06, 16:36
          SX4 produkowany jest obecnie w Japonii i na Węgrzech.
          Samochód od założeń projektowych po produkcję pozostaje w rękach Suzuki. Włoski
          wkład do stylizacja oraz silnik Fiata 1.9 JTD.

A artykuły różne bzdury zawierały na ten temat (np. w "Motorze" napisali w
          teście Fiata Sedici, że jakiś podobny model wytwarza też Suzuki na Węgrzech :D).
      • primerasri Re: SUZUKI SX4 30.12.06, 21:39
        szumarek napisał:

> To nie jest japończyk, to Fiat produkowany do spółki z Suzuki w fabryce na
        > Węgrzech.

BZDURA. Jedno co Fiat ma z tym autem wspolnego to silnik 1.9 DDIS to nic innego
        niz 1.9MultiJat. Nadwozie stylizowal Giugiaro ale ich studio design nie jest
        wlasnoscia fiata.
        Autko oparte jest na plycie podlogowej Swifta 2005.
        A swoja droga to samochod calkiem udany, smialo polecam.
    • andy85 Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 20:22
      Po pierwsze: nie jest istotne gdzie produkują. Na pewno nie robią tego w
      stodole i z trzech nie składają jednego. W nowych fabrykach reżimy
      technologiczne są jednakowe. Kompy, na których śmigamy robią w Malezji, Chinach
      itp. egzotycznych krajach i nie ma z nimi żadnych problemów. Rozważania na
      temat miejsca produkcji i spółek firm, ktore przyczyniły się do powstania auta,
      są moim zdaniem szukaniem dziury w całym.

Po drugie: oglądałem go i jestem pod wrażeniem. Tylko.... ten bagażnik. Żeby
      nie on, to pewnie już bym jeździł SX4. Stosunek ceny do wyposażenia nie ma
      sobie równych (chyba że teraz Kia ceed powalczy).

Po trzecie: www.autocentrum.pl/?FF=146 - to jest link do prostego
      kalkulatora pozwalającego wyliczyć przewagę diesla nad benzyniakiem albo
      odwrotnie. Sądzę, ze jeżeli przejeżdżasz mniej niż 40000 rocznie, to
      opłacalność ropniaka jest problematyczna.
    • kwasniewski2 Re: SUZUKI SX4 29.12.06, 20:36
      Miałem okazję odbyć jazdę próbną wersją 1.6 z napędem na obie osie. Pierwsze
      wrażenie, to bardzo ciasne wnętrze, mam 186cm i ledwie się zmieściłem za
      kierownicą. Bardzo szeroki słupek przedni - słaba widoczność na boki pomimo tej
      szybki. Silnik za głośny i ciągnie dopiero przy wysokich obrotach. Bagażnik za
      mały, tylna kanapa też nie rozpieszcza. No i całe drzwi plastikowe, żadnej
      tapicerki. Trakcja na 4 koła - jestem lekko rozczarowany, zbyt nadsterowny. Z
      dobrej strony wypada ocenić zawieszenie (chociaż w nowym aucie trudno zeby nie
      było dobre). Jak dla mnie cena 58 tys, jest przeszacowana.
      • cc_2004 Re: SUZUKI SX4 30.12.06, 10:53
        A ja przy 1,82 cm miałem dużo miejsca i za mną wszedł jeszcze spokojnie dorosły
        człowiek. Tylko, że ważę 86 kg, a nie np. 120, więc może tu jest pies
        pogrzebany ;-))

Widoczność na boki po skosie faktycznie kiepska.

Napęd na 4 koła - lepszy ma tylko Subaru. SX4 jest łatwy do opanowania nawet w
        ekstremalnie ciasnych zakrętach. Jeżeli ktoś sobie z tym nie radzi, potrzebny
        mu ESP, ABS/EBD/BAS i 8 poduszek oraz jakiś anioł stróż ;-)

Silnik faktycznie głośny. Tzn. nie słychać go jak jest włączony, ale jak
        nacisnąć gaz, to buczy.
        • habudzik Re: SUZUKI SX4 30.12.06, 12:00
          cc_2004 napisał:

> Widoczność na boki po skosie faktycznie kiepska.

To normalne , wszystkie ata o podobnej budowie maja problemy z widocznościa na
          lewo/prawo-skos . Kazdy van i suv z duzymi słupkami A ma takie problemy .
          Jeszcze nim nie jeździłem ale chyba sie wybiore na jazde .
          • obrzezna Re: SUZUKI SX4 30.12.06, 12:49
            no ja sie umówiłem na najbliższa sobotę na jazdę testową autkiem z napędem na
            jedną oś, podziele sie z Wami swoimi wrażeniami, niestety zmartwili mnie w
            salonie bo samochodu można się spodziewać dopiero pod koniec kwietnia (początek
            maja) przy zamówieniu w tej chwili :]

• habudzik Re: SUZUKI SX4 30.12.06, 17:37
              obrzezna napisała:

> no ja sie umówiłem na najbliższa sobotę na jazdę testową autkiem z napędem na
              > jedną oś, podziele sie z Wami swoimi wrażeniami,

Czekamy na wyniki !!!! Chetnie poczytam .

niestety zmartwili mnie w
              > salonie bo samochodu można się spodziewać dopiero pod koniec kwietnia (początek
              > maja) przy zamówieniu w tej chwili :]

Czyli sprawa ma sie tak jak z Hondą . Jest zebrana pewna ilość zamówień ,
              zapalaja na hali swiatło , wzywaja złoge , włączają roboty i nastepuje począrtek
              produkcji .
            • primerasri Szczerze mowiac naprawde ciekawe auto. 30.12.06, 21:56
              OK, wiec na poczatek to autko calkiem udane - oparte na plycie podlogowej
              nowego swifta.
              Fakt, nie nalezy do aut najcichszych ale to nie jest najmocniejsza strona
              suzuki. Samochod powinien nalezec do bardzo niezawodnych... czasem az za bardzo
              jak brac pod uwage punkt widzenia dealera - nie da sie zarobic na naprawach (i
              to na serio bo suzuki sa bardzo niezawodne).
              Nie mam pojecia jakie jest wyposazenie w PL ale tutaj naprawde przyzwoicie -
              "bieda wersja" ma klimatyzacje i 2x elektryczne szyby, ABS, EBD, 6x airbag itp
              pozostale maja wszystkie szyby elektrycznie sterowane, keyless entry&start,
              climate control itp.
              Pozdrawiam i powodzenia na jezedzie testowej. Mysle, ze bedziesz zadowolona.
              Aha, jakbys trafila na kiepskiego sprzedawce co zapomni pokazac jak sie sklada
              fotele i potem je jeszcze raz podnosi to mu o tym przypomnij. Calkiem niezle to
              rozwiazanie. My mamy kilka franchises i jk bym mial jezdzic na co dzien i mi np
              dali do wyboru SX4 albo nowy Dodge Caliber to bym wybral suzuki SX4
              Pozdr
      • cc_2004 Re: SUZUKI SX4 a wzrost 07.01.07, 01:27
        Na stronie autocentrum są dwie opinie posiadaczy.
        Jeden ma 1,86 m, a drugi 1,93 m i dla obu jest dużo miejsca. Może kwasniewski2
        powinie sobie fotel odsunąć i obniżyć?

Więcej:
        www.autocentrum.pl/go/28__ocena_kierowcy_Suzuki_SX4_2006_1.6__30__1635__1389678208__1__0.html
        • primerasri Re: SUZUKI SX4 a wzrost 07.01.07, 08:47
          cc_2004 napisał:

> Na stronie autocentrum są dwie opinie posiadaczy.
          > Jeden ma 1,86 m, a drugi 1,93 m i dla obu jest dużo miejsca. Może
          kwasniewski2
          > powinie sobie fotel odsunąć i obniżyć?
          >

Tak szczerze mowiac problemy zaczynaja sie przy wzroscie powyzej 2m (i to sporo
          powyzej 2m. No chyba, ze ktos ma bardzo nietypowa budowe tzn np krotkie nogi i
          reszte nieproporcjonalnie dluga to wtedy sie faktycznie nie zmiesci (ale mialem
          tylko jednego takiego klienta).
    • cc_2004 Re: o wadach i zaletach z 18.12.2006 30.12.06, 11:11
      www.motofakty.pl/artykul/suzuki_sx4_16_4wd_gs.html
    • obrzezna Re: SUZUKI SX4 06.01.07, 17:13
      Obiecalem ze wypowiem sie po jezdzie testowej wiec to robie :). Zaczne od wad:

Niestety SX4 jest"dosc" glosny, mi to osobiscie nie przeszkadza bo lubie slyszec
      czym jade i jak pracuje silnik, druga wedlug mnie i najwieksza wada to brak
      miejsca. Obawiam sie ze porownujac samochody o podobnych rozmiarach SX4 byl by w
      ogonie gdyby porownywac wygode podrozujacych zwlaszcza gdy jedzie sie w
      conajmniej 4 osoby (przy 2 osobach problem znika :D)

Teraz zalety

Samochod prowadzilo mi sie bardzo dobrze. Autko pomykalo po naszych dziurawych
      drogach jak po szynach. Zawieszenie jak na polskie drogi jest idealne, dosc
      twarde wiec gdy wpakujemy sie w dziure samochod nie buja sie jak kolyska tylko
      od razu wraca do pionu. Skrzynia biegow mogla by byc troche lepiej dopracowana
      ale do ogolnej pracy nie mam zarzutow. Silnik, hmmm, rozpedza sie standardowo,
      nie ma zadnych rewelacji przy nizszych obrotach ale podobno (i z tym sie zgadzam
      bo sprawdzilem) ten motorek lubi jak sie go troche przycisnie :). Jezdzilem
      niestety samochodem z napedem na obydwie osie wiec domyslam sie ze przy tylko 1
      osi dynamika jeszcze powinna sie poprawic. Zachwycily mnie lusterka boczne, sa
      OGROMNE, wlasciwie przy dobrze ustawionych mozna wyrzucic wewnetrzne lusterko.
      Dorzuce jeszcze fakt ze deska rozdzielcza moim zdaniem jest bardzo ladnie
      zaprojektowana i patrzac na nia nie przychodzi do glowy glupia mysl "co to
      pokretlo tu robi i kto je tu wsadzil"

Reasumujac jestem jak najbardziej za tym autkiem, uwzgledniajac jeszcze jak na
      tej klasy samochod wyposazenie uwazam ze nie ma konkurencji w tym segmencie dla
      SX4. Zapewne teraz odezwa sie osoby ktore sa bardzi mocno przywiazane do innych
      marek ale coz, tak bywa, ja go biore i jestem w stanie poczekac nawet do maja :)
      • piotr33k2 Re: SUZUKI SX4 06.01.07, 17:34
        auto w porządku jak wzystkie suzuki z tym że jak brak diesla to nie kupuj albo
        szukaj na zchodzie z dieslem bo tam napewno są w tej wersji.
        • cc_2004 Re: test w najnowszym adMoto 06.01.07, 19:14
          przed chwilą czytałem:
          www.admoto.pl/pub/art.asp?g=GS&n=1167&f=jd%5F417%2Exml
        • primerasri Re: SUZUKI SX4 06.01.07, 21:00
          piotr33k2 napisał:

> auto w porządku jak wzystkie suzuki z tym że jak brak diesla to nie kupuj
          albo
          > szukaj na zchodzie z dieslem bo tam napewno są w tej wersji.

Jak chodzi o silnik diesla to bylby to MultiJet fiata (wersja 1.9 120BHP).
          Silnik polaczony ze skrzynia 6 biegowa. Ale jest duzo glosniejszy niz 1.6
          petrol.
      • primerasri Re: SUZUKI SX4 06.01.07, 21:04
        > Jezdzilem
        > niestety samochodem z napedem na obydwie osie wiec domyslam sie ze przy tylko
        1
        > osi dynamika jeszcze powinna sie poprawic.

Nie licz na poprawe dynamiki w autku z napedem 2WD... najprawdopodobniej
        podczas jazdy testowej naped na tyl nie mial nawet okazji sie dolaczyc
        (wlaczany jest tylko kiedy zaczynasz tracic trakcje)
        A autko goraco polecam - nie mialem klienta, ktory by nie byl zadowolony po
        zakupie.
        Pozdr
    • amatorski Re: Jak to może być tańsze od Fiata Pandy?? 10.01.07, 08:55
      Panda 4x4 z podobnym wyposażeniem kosztuje 1000 zl więcej niż to SX 4??
      www.admoto.pl/forum/forum.asp?g=&inf=28171.001
      • obrzezna Re: Jak to może być tańsze od Fiata Pandy?? 10.01.07, 17:39
        Hehe, a jednak moze, niestety fiaty sa drogie, za drogie jak na to co soba
        reprezentuja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka