Dodaj do ulubionych

Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla

12.01.07, 20:34
Witam
Mam zamiar wiosna kupić dla żony samochód typowy na miasto czyli mały, z
niedużym silniczkiem - żeby był ekonomiczny i oczywiście w jakiejś całkiem
dobrej cenie.. tzn do 8 tyś.
Jeśli ktoś używa podobny samochodzik z podobnym silniczkiem (do 1.5 ) to ile
wam spala..
Jaki samochód byście polecali..

Dzięki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • zdecydowany4 Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 12.01.07, 23:21
      Zapomniałeś postawić 3 albo 4 z przodu bo za 8 tysięcy to możesz kupić, ale
      dobry rower, a nie miejskiego diesla. Chyba, że jesteś jednym z tzw. fanów golfa
      II czy astry rocznik 91 "w dieslu" to co innego.
      • arekata Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 14.01.07, 18:46
        seat cordoba 1,4 diesel
    • qamillo Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 13.01.07, 00:00
      ja mam starletke 1.5D.Wozikiem chociaz ma juz 18lat zrobiłem od września 2005
      prawie 75tys.km Oprócz wymiany oleju,filtrów,opon musiałem wymienić
      wydech,tarcze hamulcowe,2bodaj żarówki załatac dziure w wydechu...i tyle.oleju
      nie bierze (ogólnie ma dopiero ok 253kkm) przyspiesza do 100 jak mierzyłem
      ostatnio w ok 13s do 100 (fabryka podaje 14.5) Po mieście spala mi przy
      normalnej jezdzie niecałe 5l,przy naprawde ostrej (pedał podłoga)5.8,po trasie z
      wygłupami tzn piłowanie 160-170 ok 6l ,przy 120 ok 5,nie przekraczając setki ok
      4,z kolei przy włóczędze typu 70-80 zamknęła sie (pewnie nie uwierzysz) w 3.2l i
      wreszcie ze sporą przyczepką na dłuższej trasie 5l.W nowszej od mojej czyli
      NP80 silnik jest identyczny z tym,ze łatwiej jest kupic zadbany egzemplarz..Aha
      za swoją zapłaciłem 120EUR w austrii co ze wszystkimi kosztami wyszło "na
      gotowo" 3 kPLN
    • kodem_pl Saxo 1.5 diesel 13.01.07, 00:14
      Nie wiem czy miesci sie w tej kasie, ale to idealne auto dla zony. Silnik jest
      MEGA oszczedny, auto daje rady, niezawodne i w ogole.
      • qamillo Re: Saxo 1.5 diesel 13.01.07, 15:03
        miałem z tym motorkiem ax-a z 95 roku.W porównaniu ze starą starletą gorzej zapalał,był sporo wolniejszy pomimo teoretycznie wyższej mocy i palił min 0.5 l więcej..ten motorek zdaje sie,ze montowali jeszcze do micry i rovera bodaj 111..
        • mobile5 Re: Saxo 1.5 diesel 13.01.07, 15:15
          Chyba masz awersję do francuzów
          "Warto przy tym wspomnieć, że silniki Diesla (zresztą benzynowe również) stosowane w Citroenach AX wypadają bardzo korzystnie na tle innych pod względem zużycia paliwa i dynamiki. Jedyną chyba wadą tych jednostek napędowych jest ich głośniejsza praca tuż po rozruchu.
          Są to obiektywne opinie, bo przecież Citroeny AX nieraz wygrywały rozmaite konkursy na najoszczędniejszy samochód. Zużycie 4 litrów paliwa na 100 km, jakie wówczas odnotowywano, stawia te auta w czołówce najbardziej oszczędnych samochodów (w swojej klasie). Chyba więc nie jest więc pozbawiony prawdy slogan zawarty w jednym z testów, w którym nazywa się Citroena AX "mistrzem oszczędności".
          • qamillo Re: Saxo 1.5 diesel 13.01.07, 15:31
            jak już pisałem miałem taki pojazd (niezbyt długo bo ok 3 tygodni)i zdążyłem go przetestowac.Jeśli chodzi o ax-a to poza silnikiem cała reszta jest lekkim nieporozumieniem jakościowym,jeśli chodzi o saxo-niewiem-ale podejrzewam,ze jest lepiej bo gorzej od ax-a byc nie moze..Jeśli chodzi o motorek był bardzo wporządku niemniej jednak jego praca,odpalanie ,charakterystyka stawiają go technologicznie jakies 10 lat za motorkiem 1.5d od toyotki
            • nerudo Re: A co sądzicie o POLO i CORSA 13.01.07, 20:02
    • black_code Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 13.01.07, 20:12
      Pozwole sobie cos zaproponowac ,otozkierujac sie sie daleko idacym
      rozsadkiem proponuje VW Polo z silnikiem 1.9d .Silnik duzy ale spalanie
      naprawde male 4-7l/100km do tego ten silnik jest wyjatkowo trwaly i
      sprawdzony .
      Polo ma duzo zalet obszerne wnetrze dobrze wykonczone,niezle wlasciwosci
      jezdne.Proponuje chociaz sprawdzic i porownac z innymi .Polo ma jedna wade
      jest dosc drogie niestety za to nie psuje sie czesto a czesci sa tanie
      i latwo dostepne,prosta budowa to niskie koszty ewentualnych napraw.
      aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155832682
      • qamillo Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 13.01.07, 23:13
        czyli wybór jest prosty: niskie koszty napraw albo całkowity brak napraw,ja wybrałem to drugie...
    • 101ola Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 14.01.07, 03:14
      Nawet dzisiaj tzn. 21 lat od premiery (jeśli się nie myle) Citroen AX jest
      samochodzikiem całkiem ok. Mieści wygodnie nawet 5 osób oraz aż 275 litrów
      bagażu. Po faceliftingu (chyba w 1991 lub 1992 roku) stał sie ocynkowany co
      znaczy, że jako bezwypadkowy nie jest zgnity.
      Silnik 1.5 D to prawdziwy rekord świata. Po rozgrzaniu (mimo wieku oraz rodzaju
      konstrukcji) w kabinie jest cicho. Silnik przy rozsądnej jeździe jest w stanie
      spalić średnio około 4,0 l ON (na trasie zdarza się 3,5 l). Licznikowa prędkość
      maksymalna z górki na autostradzie to aż 190 km/h (na płaskim odcinku samochód
      przyspiesza jeszcze nawet powyżej 160 km/h), a przyspieszenie do setki to około
      13-14 sekund (po załadowaniu jest nieco dłużej).
      Przy masie własnej dla autka 5 drzwiowego 805 kg oraz współczynniku oporu
      powietrza rownego 0,29 osiagi oraz zuzycie paliwa nie powinny dziwić.
      Ax 1.1 benzyniak (a zwłaszcza 1.4) to prawdziwa rakieta (1.0 - 4 speed to muł)
      Pomijając drobne defekty (tanie w naprawie) samochód jest " niezawodzący na
      trasie"
      Wadą wynikającą z wieku jest kiepski poziom bezpieczeństwa.
      Aktualnie nie jestem zorientowany w cenach ale jeśli kupimy zadbanego Saxo 1.5D
      za 8 kafli to bedzie tylko lepiej.
      Peugeoty 106 są drozsze (nie wiem dlaczego)
      Gwoli scislosci nadmieniam, ze jest jeszcze Saxo 1.6 około 100 konne w
      zalezności od rocznika oraz Saxo i 106 1.6 16V o mocy około 120 KM.

pozdr
      • nerudo Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 14.01.07, 10:33
        muszę ci powiedzieć że Saxo jakoś mi gdzieś wcześniej uciekło i nie zwracałem
        na nie uwagi.. ale nawet mi się podobało.. muszę się nim bardziej
        zainteresować..
        Dzięki
    • vratislaviak Re: Jaki samochód z małym silniczkiem Diesla 14.01.07, 09:52
      kia picanto 1,1 crdi 75km małe auto do miasta i dla kobiety
      :)
      pozdr. kolege który proponuje 1,9 tdi golfa przecież to nie jest tanie auto :PP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka