Gość: maly2 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 14:56 Który z tych samochodów wybrać a może ktoś ma jakieś inne typy prosze o pomoc, chodzi o auta z silnikiem 1.6 lub 2.0 w 307 a w Octawi 1.9TDi 110 km lub 2.0 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: darekk Re: 307 vs Octawia IP: 217.153.15.* 09.04.03, 15:14 jezdzilem octavia 2,0 i jestem rozczarowany. 307 to znacznie obszerniejsze i nieporownywalnie nowoczesniejsze auto. najlepszym rozwiazaniem byloby 307 hdi. Link Zgłoś
Gość: ajk Re: 307 vs Octawia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.03, 16:27 Zdecydowanie polecam 307 ! Octawia to przestarzala konstrukcja sprzed dobrych kilku lat , 307 jest nowoczesniejszy i bezpieczniejszy ! No i ma duzow wiecej miejsca w srodu, bo Octawia to plyta podlogowa ciasnego Golfa. Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: 307 vs Octawia IP: 213.241.54.* 09.04.03, 16:45 Zdecydowanie polecam 307 - sam posiadam takową z silnikem 1,6 (110 KM) i jestem zadowolony. Link Zgłoś
barkas Re: 307 vs Octawia 09.04.03, 22:58 Kup Octavię. To dopracowana konstrukcja, będziesz zadowolony. A wg. mnie lepiej jest mieć auto którym przyjemnie się jeździ, które ma wysoki komfort jazdy i duzy bagażnik, oraz pewne zawieszenie, niż jakiegoś niedopracowanego (fakt ze ładnego) "francuza". Octavia dobrze sie prowadzi, jej karoseria jest ponadczasowa, moim zdaniem 307 już się opatrzył. Wiem też że właściciele narzekają na kiepskie zawieszenie i upierdliwą elektronikę silnika.Poza tym auto w rzeczywistośći ma kiepsko wykonane i trzeszczace wnetrze. Co do silników to polecam 1.9 TDI 110 KM, pali ok. 5.5-6.0 litrów ON/100km i ma świetne osiągi i elastyczność.Miałem takie auto i było ok. Teraz tez mam Octavię, z tym że z silnikiem 1.8 TURBO 150 KM. Auto ma wyposazenie Laurin&Klement, moim zdaniem luksusowy kompakt. Silnik pozwala na przyspieszenie o-100 km/h w 8.5 s. niestety lubi "wypić". Kupuj 1.9 TDI 110 KM, o Peugeocie zapomnij. Link Zgłoś
Gość: niemiaszek Re: 307 vs Octawia IP: 217.30.132.* 09.04.03, 23:33 barkas napisał: > Kup Octavię. To dopracowana konstrukcja, będziesz zadowolony. > A wg. mnie lepiej jest mieć auto którym przyjemnie się jeździ, które ma wysoki > komfort jazdy i duzy bagażnik, oraz pewne zawieszenie, niż jakiegoś > niedopracowanego (fakt ze ładnego) "francuza". haha 307 niedopracowany! Tylko ze to 307 a nie Octawia zosatal samochodem roku swego czasu! > > Octavia dobrze sie prowadzi, jej karoseria jest ponadczasowa, moim zdaniem 307 > już się opatrzył. no tak octawia od poczatku miala "krowiasta" sylwetke wiec jest ponad czasowa - caly czas tak samo brzydka ! Wiem też że właściciele narzekają na kiepskie zawieszenie i > upierdliwą elektronikę silnika.Poza tym auto w rzeczywistośći ma kiepsko > wykonane i trzeszczace wnetrze. > > Co do silników to polecam 1.9 TDI 110 KM, pali ok. 5.5-6.0 litrów ON/100km i > ma świetne osiągi i elastyczność.Miałem takie auto i było ok. > > Teraz tez mam Octavię, z tym że z silnikiem 1.8 TURBO 150 KM. Auto ma > wyposazenie Laurin&Klement, moim zdaniem luksusowy kompakt. Silnik pozwala na > przyspieszenie o-100 km/h w 8.5 s. niestety lubi "wypić". > > Kupuj 1.9 TDI 110 KM, o Peugeocie zapomnij. Sliniki to jedyna zaleta Octawi ale hdi w 307 z pewnoscia tez jest super ! I musisz przyznac ze Octawia to auto juz starenkie sprzed 7 lat ! pzdr. > Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: 307 vs Octawia IP: Cerber:* / 192.168.0.* 10.04.03, 08:23 Smiac mi sie chce jak poczytalem o tym ze Octawia jest lepsza od 307. Stary tandetnie wykonany samochod z za malym rozstawem osi w stosunku do dlugosci auta postawic preciwko prawie najlepszemu w klasie (no chyba tylko Corolla jest lepsza). Owszem TDI jest bardziej dynamiczny ale kultura pracy jest o wiele nizsza. Link Zgłoś
remo29 Re: 307 vs Octawia 10.04.03, 08:42 A mnie się śmiać chce z hurraentuzjastów. Jeszcze słyszę echa bluzgów rzucanych przez moich znajomych, którzy jeżdżą właśnie 307-kami. To prawda, peugeot jest nowocześniejszy i chyba nawet ładniejszy od octavii (choć to rzecz gustu), ale argumentowanie, że 307 jest lepszy, bo dostał "samochód roku" to śmieszne. Bravo/brava też były samochodami roku i rynku nie zawojowały. To czy samochód jest lepszy czy gorszy okazuje się po paru latach, na razie słyszę na lewo i prawo o masie niedoróbek z tytułu wieku niemowlęcego. Zobaczymy, ile ten wiek niemowlęcy będzie trwał, a potem będziemy się spierać co jest lepsze. Link Zgłoś
Gość: 130rapid Tytuł jest nagrodą za koncepcję IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 21:28 Gość portalu: niemiaszek napisał(a): > haha 307 niedopracowany! Tylko ze to 307 a nie Octawia zosatal samochodem roku swego czasu! Ciekawe, że niezmiernie rzadko wygrywają ten konkurs japończyki. Wiele razy wygrywało go Fiaty, które odpowiadają zasadzie "doskonały projekt - gorzej z wykonaniem". W konkursie "Samochód Roku" nagradza się koncepcję samochodu i jego właściwości, a nie trwałość i niezawodność. Link Zgłoś
Gość: POOL Re: 307 vs Octawia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 23:04 FIAT BRAVA też był samochodem roku. Link Zgłoś
Gość: Henry Re: 307 vs Octawia IP: *.telia.com 10.04.03, 08:49 Gość portalu: maly2 napisał(a): > Który z tych samochodów wybrać a może ktoś ma jakieś inne typy prosze o > pomoc, chodzi o auta z silnikiem 1.6 lub 2.0 w 307 a w Octawi 1.9TDi 110 km > lub 2.0 ________________________________________________________________________________ Prosty wybor,jezeli chodzi o benzyniaka-oczywiscie P 307. Na kopciuchach sie nie znam,nie lubie tego,auto to nie traktor. Pzdr. HH ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: rysiu Re: 307 vs Octawia IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 10.04.03, 08:52 Peugeot 307 1.6 XS - wyposażenie po targach z dealerem: kolor metalik, 4 poduchy powietrzne + 2 kurtyny(standard), komputer pokładowy, klimatyzacja automatyczna, radyjko cd - (standard), zmieniarka firmowa blaupunkt - wszystko sterowane kapitalnie ergonomiczną wajchą przy kierownicy,autoalarm immobilajzer centralny zamek,sterowane elektrycznie szyby przednie (standard), podłokietnik w tylnej kanapie, listwy na progach, welurowe dywaniczki i takie tam pierdółki - cenka 58.900 Porównywalne wyposażenie w Skodzie z podobnym silnikiem - 68.000 Skoda jest po prostu bardzo droga i głównie z tego powodu gorąco odradzam. Modele podstawowe peugeota są droższe od skody ale jak tylko zapragniesz czegoś extra cena skody rośnie w zawrotnym tempie. Jeśli chodzi o przestrzeń wewnątrz auta skoda zdecydowanie przegrywa z peugeot i nie tylko z nim. Wygodnie siedzi się w niej wyłącznie na przednich fotelach. Mam 187 cm wzrostu , w ostavi nikt prócz dzieci i zdeterminowanych dorosłych nie usiądzie jeśli zajmę wygodną pozycję za kierownicą. Ktoś mówił o tym że 307 jest autem niedopracownym. Małe sprecyzowanie - był. Problemy z elektroniką występowały w modelach z 2001r. Ale auto jest już na rynku 2 rok większość usterek tzw wieku niemowlęcego samochodu zostało już zdiagnozowanych a PSA sobie z nimi poradziło. Ja na razie przejechałem 20000 km i nie mam uwag. Plastiki trzeszczą nie bardziej niż w nowej corolli. Kiedy zastanawiałem się nad wyborem samochodu wachałem się pomiędzy corollą a almerą. Żonie podobała się 307 (to standard - chyba wszystkim kobitkom się podoba). Ja byłem nieufny w stosunku do Francuzów więc powiedziałem - no dobra chociaż się przejadę. No właśnie tu dochodzimy do sedna sprawy - samochód kapitalnie się prowadzi, progresywne wspomaganie układu kierowniczego działa precyzyjnie ale nie nerwowo jak to bywa w niektórych autach. Samochód doskonale trzyma się drogi. Ja po prostu uwielbam nim jeździć , czasem wybieram dłuższą drogę powrotną z pracy do domu dla samej frajdy prowadzenia a paliwko do najtańszych teraz nie należy. Głośna praca tylnego zawieszenia jest jedyną ryską na tym obrazie bez skazy , ale szybko do tego przywykłem. No i co ciekawe peugeot nie jest wcale mięciutkim Francuzikiem. Gorąco polecam peugeot, ale spróbuj jeszcze nowej corolli też się fajnie prowadzi no i podobno focus jest niczego sobie. Ale chyba daj sobie spokój z octavią - to tak naprawdę drogie auto. Link Zgłoś
Gość: lesio Re: 307 vs Octawia IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 09:57 Hmmmm!!! Cóż powiedzieć?? Miałem okazję jeździć wieloma samochodami- polskie, niemieckie/opel, vw/, japońskie/nissan, toyota/, włoskie/fiat/, francuskie/renault/. Teraz jeżdżę 307 Hdi. Niestety każde miało wady. Wypadło także w ciągu 10 lat średnio co półtora roku zmieniałem auto na nowe!!! licząc na coś dobrego i bez wad - bezskutecznie !!!. Kto wie może miałem pecha. Wracając do 307 Hdi: - przejechane 13000 km - komfort jazdy pozytywny: rzeczywiście twarde zawieszenie - silnik dobry: osiągi porównywalne a nawet lepsze od benzyny/odczucia własne/ - spalał zimą 7,5 do 8,0 w mieście - latem litr mniej - zero negatywnych reakcji na mrozy - rzeczywiście słychać czasami tylne zawieszenie na polskich dziurach - klima -super - prowadzenie -dobre /kupując OKTAWIĘ weż pod uwagę mały rozstaw osi i długi kufer co na pewno utrudni ci znacznie jazdę w zakrętach/ - wnętrze b. obszerne - widoczność b. dobra - nieosiągalna w OKTAWII - JAK TO MÓWIĄ AUTO DO RĘKI Miałem ten sam dylemat : OKTAWIA CZY 307 Wybrałem 307Hdi XT Premium - czas pokaże czy zrobiłem dobrze i czy moje doświadczenia wykorzystane przy zakupie były własciwe! Aha jeszcze jedno - we wszystkich autach produkowanych na zachodzie w tym i w japończykach znajdziesz te same części i podzespoły. Wszystko zależy od montażu!! Link Zgłoś
Gość: maly2 Re: 307 vs Octawia IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:35 Dziekuje za cenne uwagi. Mam jeszcze jedno pytanko jak waszym zdaniem wypada tu 2litrowy Scenic! Link Zgłoś
Gość: rollo tomasi Re: 307 vs Octawia IP: 213.76.135.* 10.04.03, 11:17 HDI nie można porownywac z 1.9 TDI Octawi. Jezdzilem tymi samochodami i okazuje sie ze HDI (w mojej ocenie) jest bardziej mulowaty, wolniejszy i wiecej pali - niz najslabszy TDI w Octawi. Wykonanie srodka chyba nieco lepsze w Peugeot-ie ale sylweta z kolei lepsza w Skodzie ale to akurat rzecz gustu. Dla mnie podstawa to motor a w tej dziedzinie moim zdaniem Skoda (VW) wygrywa w cuglach. Link Zgłoś
Gość: darekk Re: 307 vs Octawia IP: 217.153.15.* 10.04.03, 11:48 jesli mowisz o nowym scenicu, to obawiam sie, ze w polsce jest na razie znany tylko z mediow. pieknie sie prezentuje (ja wiem, rzecz gustu), ale co wiecej mozna powiedziec... darekk p.s. marzy mi sie auto tej kategorii: mini-minivan Link Zgłoś
Gość: zabaa Re: 307 vs Octawia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 12:52 kupiłem w listopadzie 307 w bogatej wersji xt premium,przejechałem 4000 km i muszę stwierdzić że auto jest super, wnętrze pięknie wykonane i funkcjonalne silnik dynamiczny same zalety. w porównaniu z nim octavia wygląda biednie. Wiem bo się zastanawiałem i nad octavią Link Zgłoś
greenblack Do Lesia 10.04.03, 20:01 Czy mnie się zdaje, czy niedawno chwaliłeś się, że bezproblemowo pokonałeś 3000 km Peugeotem, ale 406?! Skąd więc teraz 307 HDI? Pozdrawiam Link Zgłoś
jaki71 Re: 307 vs Octawia 10.04.03, 13:20 Gość portalu: maly2 napisał(a): > Który z tych samochodów wybrać a może ktoś ma jakieś inne typy prosze o > pomoc, chodzi o auta z silnikiem 1.6 lub 2.0 w 307 a w Octawi 1.9TDi 110 km > lub 2.0 Pytasz takze o inne typy. Jesli nie jestes zdecydowany na diesla to moze zastanow sie nad Honda Civic 5dr. Sylwetka podobna do 307 choc honda byla wczesniej. A w porownaniu do 307 jeszcze wiecej miejsca we wnetrzu, wiekszy bagaznik. Zdecydowanie leprzy silnik (porownuje 1,6 w obydwoch). Niby moc i moment takie same ale juz dynamika i zuzycie benzynay zdecydowanie na kozysc hondy. Ktos napisze ze wnetrze i sylwetka ladniejsze w 307 niz w civicu, ale to juz kwestia gustu. Mnie sie honda bardziej podoba. A jesli chodzi o koszty serwisu to nie wiez w bajki. Ja mam opla tesciowa honde i nie liczac materialow to ona placi o polowe nizsz oplaty za te same przeglady co ja. A jesli zastanawiasz sie nad oktawia bo chcesz sedana to w civic 4dr. wypada w porownaniu z 307 jeszcze lepiej. Jesli jednak diesel to ja sie nie wypowiem bo kopciuch nie dla mnie. Co to za silnik co obroty mu sie koncza troche ponad 4000rpm. Jaki Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: 307 vs Octawia IP: *.gorzow.mm.pl 10.04.03, 16:12 Gość portalu: maly2 napisał(a): > Który z tych samochodów wybrać a może ktoś ma jakieś inne typy prosze o > pomoc, chodzi o auta z silnikiem 1.6 lub 2.0 w 307 a w Octawi 1.9TDi 110 km > lub 2.0 Maly2 opowiedz swoje wrażenia zjazd tymi modelami. Ja nie miałem nawet rozterki spowodowanej ceną. Link Zgłoś
Gość: DanteS Re: 307 vs Octawia IP: 213.155.167.* 10.04.03, 16:58 Krótko mówiąc - 307-ka!!! Wnioskuję że zastanawiasz się nad czymś większym... Warto wziąć pod uwagę 307 kombi. Ostatnio w AUTO+ jest porównanie 307 Kombi do Zafiry i Vaneo - wypada całkiem niźle. Ja sam jeżdżę 307 kombi 1.6 100km w wersji XS. Miejsce nie tylko z przodu ale i z tyłu jest bezkonkurencyjne (mam 194cm) nie mówiąc już o komforcie jazdy. Przejechałem 2kkm i nie mam jak to często bywa rozterek że mogłem wybrać inny samochód. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: goofy Re: 307 vs Octawia IP: *.chello.pl 10.04.03, 17:56 Cieszę się że tyle dobrego piszecie o 307 bo właśnie zamówiłem jedną z wersji, tylko martwi mnie jedna dość istotna sprawa moja 307 będzie z silnikiem 1.4 i 75 koniami,jeżeli ktoś jeździ taką wersją proszę o podzielenie się wrażeniami z jazdy. Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Jak 307 to tylko Combi ! IP: 80.48.20.* 10.04.03, 19:27 Zwykła ma bagażnik malutki:( Silnik TDI VW jest dynamiczniejszy od innych konstrukcji i już ! no i trochę głośniejszy:( Wybór ciężki, ale jak Combi i benzyna to wybieram 307. A jak zwykły i diesel to wybieram Skoda Octavia. Link Zgłoś
Gość: Piotr 307 IP: Cerber:* / 192.168.0.* 10.04.03, 20:35 Zgadzam sie ze TDI jest bardziej dynamiczny ale ma on do udzwigniecia mniejsza mase w nizszym aucie co wplywa znaczaco na osiagi. HDI zapewnia wyzsza kulture pracy i nizszy pozim halasu. To po prostu kwestia wyboru co jest wazniejsze dla kogos. Link Zgłoś
Gość: Koolo Re: 307 vs Octawia IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 13:38 Ludzie miejcie świadomość bojkotujcie wszystko co francuskie towary, sklepy, itp. Tylko tak możemy odwdzięczyć się francji za cenne rady i heroiczną postawę narodu francuskiego. Żeby nam jakiś taka świnia czyrak groził jak dawniej stalin czy hitler. Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: 307 vs Octawia IP: *.visp.energis.pl 11.04.03, 22:53 Popieram ; użytkownik TDI Link Zgłoś
Gość: maly2 Re: 307 vs Octawia IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 10:45 No i sie zdecydowalem. Wystarczylo mi raz przejechac francuzem. Wlasnie wczoraj zamowilem 307kombi w wersji Mistral. Dobrze wyposazonom a do tego dostalem gratis odtwarzacz CD blokade skrzyni biegow i 5% rabatu. I tak za ok 62tys mam moim zdaniem dobrze wyposazone autko. dzieki za wszystkie podpowiedzi. Link Zgłoś
Gość: frax Re: 307 vs Octawia IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 12.04.03, 19:23 Gość portalu: maly2 napisał(a): > No i sie zdecydowalem. Wystarczylo mi raz przejechac francuzem. > Wlasnie wczoraj zamowilem 307kombi w wersji Mistral. Dobrze wyposazonom a do > tego dostalem gratis odtwarzacz CD blokade skrzyni biegow i 5% rabatu. I tak za > > ok 62tys mam moim zdaniem dobrze wyposazone autko. dzieki za wszystkie > podpowiedzi. A jakie masz dokładnie wyposażenie, silnik? SW czy kombi? Pochwal sie ;) Link Zgłoś
Gość: kamil Re: 307 vs Octawia IP: 212.160.114.* 13.04.03, 00:15 Gość portalu: maly2 napisał(a): > No i sie zdecydowalem. Wystarczylo mi raz przejechac francuzem. Co mozna powiedziec o samochodzie ktorym 'sie przejechalo'? Nic. > Wlasnie wczoraj zamowilem 307kombi w wersji Mistral. Dobrze wyposazonom a do > tego dostalem gratis odtwarzacz CD blokade skrzyni biegow i 5% rabatu. A powiedzieli Ci (pewnie nie zauwazyles) ze glosniki 'pierdza'? :-) > I tak za > > ok 62tys mam moim zdaniem dobrze wyposazone autko. dzieki za wszystkie > podpowiedzi. To uczy jednego; ze doswiadczenia innych niczego nie ucza. Jak rano nie bedziesz mogl otworzyc samochodu bo centralny zamek ma kaprys, pozniej jak juz Ci sie uda wyjechac ale na czesci pracujacych cylindrow, jak zmarznie Ci tylek bo ogrzewanie kiepskie, jak klapa bagaznika nie otworzy sie kiedy bedziesz chcial wyjac bagaz...itd, itp to powisz sobie: na cholere jak kupowalem ten samochod! hehehe Zyczliwy (posiadacz p307- 3 razy w serwisie, raz zabrala 'go' laweta, 15 tys km) Link Zgłoś
Gość: japonczyk Re: 307 vs Octawia IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 15:05 To twoj wybor i pieniadze nalezy to szanowac ale patrze na te wszystkie samochody po katem pieniadza i chce zeby auto po paru latach 3-5 jak najmniej stracilo a najmniej traci Nissan Honda i Toyota a z tych marek za 54tys w gore z dobrym wyposazeniem zostaje Honda i Nissan a jak jescze Nissan daje auto za 29 tys dzisiaj reszta za rok to nie wiem co tu jeszcze debatowac A juz nie wspominam o gwarancji, awaryjnosci i takich rzeczach. Link Zgłoś
Gość: ser Re: 307 vs Octawia IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 23:23 Gość portalu: japonczyk napisał(a): > To twoj wybor i pieniadze nalezy to szanowac ale patrze na te wszystkie > samochody po katem pieniadza i chce zeby auto po paru latach 3-5 jak najmniej > stracilo a najmniej traci Nissan Honda i Toyota a z tych marek za 54tys w gore > z dobrym wyposazeniem zostaje Honda i Nissan a jak jescze Nissan daje auto za > 29 tys dzisiaj reszta za rok to nie wiem co tu jeszcze debatowac > A juz nie wspominam o gwarancji, awaryjnosci i takich rzeczach. > Ten nissan to chyba w 44% renault ! wspólne koncepcje, silniki itd. - pewno pprzejmie część właściwości aut renault... już takie głosy pojawiają się w szczególności o almerze.... A czy Honda to jest jeszcze 100% honda ? Wie ktoś ? Link Zgłoś