Dodaj do ulubionych

jaki olej do diesla

15.04.03, 07:15
Czy ktoś może polecic jakiś olej do diesla (konkretnie clio 1,5 dci).Ja waham
się pomiędzy castrolem a mobilem 5w/40.W benzynowym silniku stosowałem mobil
0w/40 i byłem zadowolony, a teraz nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: arklin Re: jaki olej do diesla IP: 212.160.231.* 15.04.03, 07:59
      Mobil 0W40 to świetny olej, na pewno będzie dobry do tego silniczka. Jeśli
      chcesz to sprawdź w instrukcji jakiej klasy olej zaleca producent i zalej taki
      lub lepszy. Podejrzewam, że Mobil spokojnie spełnia tę klasę.
      Pozdrófka
    • Gość: Tomek Re: jaki olej do diesla IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 15.04.03, 08:01
      MOBIL!!! Castrol strasznie brudzi silnik w srodku. Mobil jest sprawdzony i
      chyba nie ma nikogo,kto bylby przeciwko. Jedyna wada Mobila jest cena. Ale dla
      nowoczesnego diesla chyba warto wydac pare zlotych wiecej i miec komfort
      psychiczny... Polecam tez Lotosa 5W40 - ma klase SL, a po moich wczesniejszych
      doswiadczeniach z tymi olejami moge z czystym sumieniem polecic.
    • Gość: Henry Re: jaki olej do diesla IP: *.telia.com 15.04.03, 09:12
      Sa specjalne oleje do diesli rowniez,w innym przypadku sprubuj Mobil Syntet.
      0W-30 ,to powszechnie uzywana "viscositet" na pln. brzegu Baltyku-w Polsce tez
      powinna byc dobra. Pzdr. HH
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Michal Re: jaki olej do diesla IP: *.telia.com 15.04.03, 11:11
        Przychylam sie do wypowiedzi Tomka.Nie ma to jak Mobil No-1 moze byc 0-40.
        Pzdr.Michal
    • Gość: zbig Re: jaki olej do diesla IP: 212.160.128.* 15.04.03, 12:39
      radek.z napisał:

> Czy ktoś może polecic jakiś olej do diesla (konkretnie clio 1,5 dci).Ja waham
      > się pomiędzy castrolem a mobilem 5w/40.W benzynowym silniku stosowałem mobil
      > 0w/40 i byłem zadowolony, a teraz nie wiem.
      Przecież zaleca się olej marki ELF.Tak na marginesie każdy tz.markowy olej
      spełniający określone paramety nadaje się.Moga powstać jedynie skojarzenia
      wywołane na przyład sugestywną i plastyczną reklamą.
      Pozdr
    • monia-k1234 [...] 11.09.14, 21:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nazimno ...a kogo to obchodzi...., co ty masz 11.09.14, 22:09
        ...spamerko
        • tiges_wiz ale ... 11.09.14, 22:40
          diamentowa łopata tygodnia za odkopanie 11 letniego wątku się należy :)
          ostatnio forum atakują spamerzy-archeolodzy.
    • chris62 Re: jaki olej do diesla 12.09.14, 10:41
      radek.z napisał:

> Czy ktoś może polecic jakiś olej do diesla (konkretnie clio 1,5 dci).Ja waham
      > się pomiędzy castrolem a mobilem 5w/40.
      -----------------------------------

Jest to Renault a więc najlepiej elf klasy ACEA C3 jeżeli masz FAP co zakładam.
      Teraz są specjalnie opracowane oleje do silników z dpf/FAP i inny typ jest do filtrów suchych inny do mokrych.

Scenica eksploatowałem na elfie 14 lat i do dziś bzyka jak pszczółka.

Obecnie od roku używam Shella bo po zakupie nowszego auta zawsze wymieniam olej i akurat Shella Helix Ultra Extra udało mi się korzystnie kupić - silnik pracuje cichutko, trzyma poziom nie mam uwag póki co.

Jeżeli nie masz FAP możesz stosować oleje klasy B3 - wsio ryba który.
      Niemniej ja na Twoim miejscu lałbym elfa(lub totala) - jakośc/cena jest OK.
      • tiges_wiz przez 11 lat to on zmienił pewnie ze 3 samochody 12.09.14, 11:17

• chris62 Re: przez 11 lat to on zmienił pewnie ze 3 samoch 12.09.14, 11:43
          O kurdę.. - to kto wykopał taką staroć?
          • tiges_wiz Re: przez 11 lat to on zmienił pewnie ze 3 samoch 12.09.14, 11:55
            spamer archeolog z literką C teraz ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka