Dodaj do ulubionych

OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH

IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 15.04.03, 19:46
Proszę o komentarze posiadaczy samochodów z oświetleniem w technice
ksenonowej (na odbłyśnikach/soczewkach). Czy rzeczywiście w codziennym
użytkowaniu jakość oświetlenia i komfort prowadzenia w mieście i na trasie
jest tak diametralnie lepszy w stosunku do halogenów?
Obserwuj wątek
    • Gość: robert wzrasta komfort na szosie IP: *.acn.pl 15.04.03, 20:07
      bo towarzystwo nie dyskutuje, tylko usuwa sie na prawa strone. Zwłaszcza w
      nocy:-))

A tak poważnie - światło jest jaśniejsze, ale nie zauważyłem aby to wpływało na
      dalsze widzenie. Poza tym jest ostra granica miedzy terenem oswietlonym a
      strefa "ciemną". Niektórym (np. mojemu koledze) to przeszkadzało.
      Dużym plusem jest to, ze nie muszę regulować poziomu świateł - automatyka
      załatwia to za mnie.
    • greenblack Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 15.04.03, 20:13
      Mam ksenony na odbłyśnikach. Światło jest jasne, lepiej i dalej widać, kiedy
      nawierzchnia jest mokra. Przy ksenonach odpada problem ustawiania świateł po
      załadowaniu bagażnika.

Pozdrawiam
      • Gość: tralalumpek Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.35.11.vie.surfer.at 15.04.03, 23:11
        greenblack napisał:

> Mam ksenony na odbłyśnikach. >
        >

a u mnie sa normalnie na przodzie samochodu......
        • greenblack Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 16.04.03, 11:03
          Gość portalu: tralalumpek napisał(a):

> a u mnie sa normalnie na przodzie samochodu......

Ohohho! Pani mądra się odezwała. Na Forum często używa się zwrotów potocznych.
          Gdybym napisał: "mam reflektory z żarówkami ksenononowymi w technologii
          swobodnych luster", to byś może zrozumiała. Jak chcesz się czepiać języka, to
          zacznij używać Shifta i Alta. Żałosne.

• tralalumpek Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 16.04.03, 12:48
            greenblack napisał:

> Gość portalu: tralalumpek napisał(a):
            >
            >
            > > a u mnie sa normalnie na przodzie samochodu......
            >
            >
            > Ohohho! Pani mądra się odezwała. Na Forum często używa się zwrotów
            potocznych.
            > Gdybym napisał: "mam reflektory z żarówkami ksenononowymi w technologii
            > swobodnych luster", to byś może zrozumiała. Jak chcesz się czepiać języka,
            to
            > zacznij używać Shifta i Alta. Żałosne.
            >
            >
            >
            a zebys wiedzial ze madra ale nie przemadrzala na szescie.
            Nie czepiam sie jezyka ale niekoniecznie musze sie jezykiem potocznym
            poslugiwac.

Co do ogonków na forum to "mogem nie muszem"......i proponuję zachowanie
            zimnej męskiej krwi, skoro ja ciebie nie obrażam i nie czepiam się w
            niekulturalny sposób do proszę , wrzuć na luz......
            żalosny jest czasem męski szowinizm
    • Gość: fan podobno mało trwałe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 21:25
      Volvo nie stosuje bo przy użytkowaniu całodziennym (np w Szwecji )przetwornica
      wytrzymałaby tylko 2 lata.Jest dość droga.
      • greenblack Re: _podobno_ mało trwałe 15.04.03, 21:38
        Gość portalu: fan napisał(a):

> Volvo nie stosuje bo przy użytkowaniu całodziennym (np w Szwecji )
        przetwornica
        > wytrzymałaby tylko 2 lata.

Nonsens. Volvo montuje biksenony lustrzane w V70/S60/S80/XC90 i ksenony
        pojedyncze w S40.

Pozdrawiam
    • Gość: & Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.idzik.pl 15.04.03, 21:31
      Jestem totalnym przeciwnikiem.Czy naprawdę nikt nie dostał ksenonami po oczach ?
      Czy naprawdę nie przeszkadza nikomu jak ksenon nas wyprzedza a w moim
      samochodzie robi się jasno jak w dzień ?
      Czy nie jest tak że jadący z przeciwka ksenon powoduje że nic nie widzę i przez
      kilkanaście sekund jadę w "w ciemno". Przecież niemożliwe żeby jeżdżący tego
      nie odczuli na własnej skórze. To tak ma wyglądać postęp w oświetleniu?
      To ja dziękuję wolę światła tradycyjne.
    • derwisz911 Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 16.04.03, 00:25
      Omega '98 d2s (soczewki).

Komfort duzo wiekszy, duzo jasniej. Granica swiatlo/cien ostra, ale jak dla
      mnei to nic zlego. Wiem gdzie widze, a gdzie cos sie moze czaic. Faktycznie
      mniejsze zmeczenie oczu w nocy. Lampa z 1998 to juz nie nowosc, wiec pewnie
      nowoczesne odblysniki i soczewki daja jeszcze lepsze rezultaty.
      Acha! I mam urzadzenie do wlaczania swiatel przy pracujacym silniku (jak w
      volvo) i jak do tej pory.. odpukac 5 latek i bez wymiany zarowek.

Co do ksenonow u innych. Jesli goscie maja ORYGINALNIE zainstalowane, to nic
      nie oslepia. Czy to przy mijaniu, czy to przy byciu wyprzedzanym. No, chyb aze
      kolesie jada z brudna szybą (a przez to rowniez brudnymi szklami reflektorow).

Problemy mam jedynie jak siedze w niskim zucie jak 911 albo celica. Wowczas
      np. range rover albo merc ML lubi dac po oczach. Ale nigdy nie zostalem
      powaznie oslepiony.

Co mnie oslepia natomiast:

- Buraki na przeciwmgielnych w dzien sloneczny, a juz najgorzej w pogodna noc.
      - Punto II i inne z refl. soczewkowymi na zarowkach np. H7. Jak jade niskim
      autem, to musze lusterko przelaczac.
      - PRZERABIENE NA KSENONY! To jest juz koszmar! I to moze o tym autor watku
      pisal. Jak kiedys stalem Celiką na swiatlach, a za mną nowotarski burak w A6 z
      soczewkami pod H7, ale zamontowal sobie d2s. Chryste! Bez spryskiwaczy, bez
      regulacji. A za "kratką" mial chyba 200 kilo ladunku. W bialy dzien lusterko
      wsteczne przekrecilem, bo nie moglem sie skupic na jezdzie do przodu. Mam
      nadzieje, ze takich matołów będą wreszcie wyłapywać gliniarze!!! Bo to jest
      NIEBEZPIECZNE.

Ogolnie: Ksenony maja wiele niezaprzeczalnych zalet:
      - Trwalosc zarowek (choc to przy tak wysokich cenach nie jest argumentem).
      - Automatyczne poziomowanie i czyszczenie.
      - Komfort i bezpieczniejsza jazda.
      - Maly pobor energii (ekologiczne!)
      Wady:
      - szpan - a to powoduje, ze masa debilkow przerabia wozy na ksenon i oslepieja
      ludzi.
      - wymiana zarowek moze byc niebezpieczna, jak ktos chce samemu. ;-)

Ksenony:TAK
      Podrobki:NIEEEEE!

pozdrawiam
    • Gość: Henry Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.telia.com 16.04.03, 12:52
      Gość portalu: Morfeusz napisał(a):

> Proszę o komentarze posiadaczy samochodów z oświetleniem w technice
      > ksenonowej (na odbłyśnikach/soczewkach). Czy rzeczywiście w codziennym
      > użytkowaniu jakość oświetlenia i komfort prowadzenia w mieście i na trasie
      > jest tak diametralnie lepszy w stosunku do halogenów?
      ________________________________________________________________________________

Xenony - b.dobra rzecz,w noce bezdeszczowe/mgliste,najlepiej sie sprawdzaja w
      sniezna zime-wspaniala widocznosc. Pzdr. HH
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Lynx Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 16.04.03, 19:37
        Pracuję u dealera VW. Jeśli kogoś stać na dopłaty rzędu 4-6 tyś złotych, bardzo
        polecam reflektory ksenonowe. Rewelacyjna sprawa. W Volkswagenach dostępne są
        ksenony w wersji soczewkowej. To prawda, że w tym typie występuje ostra granica
        między światłem a cieniem; ponad to przed autem występuje mocno jasny obszar.
        Wydaje mi się, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Obecnie w Passacie oferuje
        się też biksenon( tzn. mijania i długie w jednym). Zmiana oświetlenia następuje
        w wyniku zmiany drogi optycznej w układzie (przemieszczenie soczewki względem
        wewnętrznego lustra eliptycznego zawierającego wyładowczą "żarówkę" ksenonową.
        Podobnie pozytywne opinie i do tego fantastyczne długie- po prostu dzień w nocy.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Marek Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.atlanta.ga.us 16.04.03, 19:56
      A ja jakos sie nie moge do ksenonow przekonac:
      - po pierwsze prawie wcale nie jezdze w nocy (noc jest do
      spania a nie poruszania sie po drogach)
      - po drugie jestem tradycjonalista i uwazam ze zarowki sa
      zupelnie wystarczajace
      - po trzecie jako nowator czekam na reflektory diodowe
      ktore za pare lat na pewno sie pojawia i beda
      tansze/jasniejsze niz ksenony
      - po czwarte nastepny samochod jaki kupie bedzie mial
      ksenony i wtedy stane sie ich zagorzalym zwolennikiem i
      bede sie smial z tych co ich nie maja/w nie nie wierza
      • greenblack Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 16.04.03, 20:03
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> A ja jakos sie nie moge do ksenonow przekonac:
        > - po pierwsze prawie wcale nie jezdze w nocy (noc jest do
        > spania a nie poruszania sie po drogach)

W Polsce przez kilka miesięcy noc trwa 18 godzin.

> - po trzecie jako nowator czekam na reflektory diodowe
        > ktore za pare lat na pewno sie pojawia i beda
        > tansze/jasniejsze niz ksenony

Czy będą tańsze, to się zobaczy.

> - po czwarte nastepny samochod jaki kupie bedzie mial
        > ksenony i wtedy stane sie ich zagorzalym zwolennikiem i
        > bede sie smial z tych co ich nie maja/w nie nie wierza

:)))))))))
        • Gość: is300 Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.dyn.optonline.net 16.04.03, 22:30
          Bardzo fajny bajer w aucie.
          Co do oslepiania to nie bede sie powtarzal, jak sa "Zle" zamontowane to beda
          oslepiac.
          To samo mozna powiedziec o zarowkach.
          Przerobki, tez beda dobre, jak ktosc uzywa dobrego nie taniego zestawu xenonow
          i "wie co robi".
          Problem ktorego duzo ludzi nie rozumie jest mianowicie taki:
          Sa dwa rodzaje zarowek xenonowych typu D2S i D2R ktore sa przystosowane tylko
          do reflektorow specialnie do Xenonow. Tanie zestawy xenonowe, uzywaja tych
          zarowek z malym bajerkiem ktory umozliwia montowanie ich w prawie kazdym typie
          reflektorow zamiast 9006, 9005, H4, H7, H3 zarowek. Bajerek ten jest
          mianowicie do kitu, bo nigdy nie pozwala na idealne ustawienie zarowki
          xenonowej w reflektoze do niej nie przystosowanej. Nastempnym problemem jest
          to ze "Kapsolka" xenona nie jest w tym samym miejscu co filament zarowki, to
          powoduje WIEKSZOSC OSLEPIANIA POWODOWANEGO PRZEZ "PODROBKI" XENONOW.
          Nastempnym problemem jest to ze zarowka nie siedzi dosc szczelnie w
          reflektoze, co moze powodowac zbieranie sie rosy/wilgoci w lampie.

Dobry Zestaw Xenonow, nie bedzie mial tych usterek ktore wymienilem powyrzej.

Pozdrawiam.
          I przepraszam za bledy.
          • derwisz911 Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 16.04.03, 23:28
            > Problem ktorego duzo ludzi nie rozumie jest mianowicie taki:
            > Sa dwa rodzaje zarowek xenonowych typu D2S i D2R ktore sa przystosowane
            tylko
            > do reflektorow specialnie do Xenonow. Tanie zestawy xenonowe, uzywaja tych

A drozsze zestawy uzywaja jakich? Pytam z ciekawosci, nie czepiam sie.

> Dobry Zestaw Xenonow, nie bedzie mial tych usterek ktore wymienilem powyrzej.
            Dobry czy zły... I tak nielegalny, "off-road use only"...etc.

pozdrawiam
            • Gość: is300 Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.dyn.optonline.net 17.04.03, 00:08
              derwisz911 napisał:

> > Problem ktorego duzo ludzi nie rozumie jest mianowicie taki:
              > > Sa dwa rodzaje zarowek xenonowych typu D2S i D2R ktore sa przystosowane
              > tylko
              > > do reflektorow specialnie do Xenonow. Tanie zestawy xenonowe, uzywaja tyc
              > h
              >
              > A drozsze zestawy uzywaja jakich? Pytam z ciekawosci, nie czepiam sie.
              >
              >
              > > Dobry Zestaw Xenonow, nie bedzie mial tych usterek ktore wymienilem powyrz
              > ej.
              > Dobry czy zły... I tak nielegalny, "off-road use only"...etc.
              >
              > pozdrawiam

Mowiac prosto, zarowki xenonowe sa robione z inna oprawka/wtyczka, czy jak to
              tam nazwac w stylu standardowej zarowki(H7, H4, H3, 9006, 9005).
              Natomiast "off road use" to jest sporo rzeczy ktore czesto gesto ludzie nie
              przestrzegaja.
              Typu wydech auta( czyli chodzi o wymiane pare rzeczy, czyli czesto gesto sie
              wiaze z znanym wywaleniem katalizatorow dla lebszych osiagow)i wymiana ich
              przez "race pipe".
              Tak samo z tlumikami ktore, wywoluja nie samowite wycie.
              Zawieszenie, czyli za mocno obnizone auto.
              I pare innych fajansow ktorych czesto sie spotyka na drogach.

• derwisz911 Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 17.04.03, 00:13
                Ok Dzieki

pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Morfeusz Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: W3CACHE.VERIZONE.COM.PL:* / 172.20.6.* 16.04.03, 23:43
      Słyszałem o gościu we Wrocławiu, który montuje ksenony do samochodów nie
      wyposażonych standartowo w instalację ksenonową. Zakłada o ile pamiętam za
      jakieś 1500zł. Pytanie czy chodzi o zestawy "full", tzn. ze spryskiwaczami i
      czujnikiem pochylenia na tylnej osi dla automatycznego regulatora położenia
      reflektora?
      Czasem zastanawiam się czy nie trzeba było dokupić ksenonów. Kiedy kupowałem
      moje Clio III w czerwcu ub.r. fabryczne ksenony na soczewkach były w promocji
      za 1900zł!!! Pozdrawiam
      • Gość: is300 Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH IP: *.dyn.optonline.net 17.04.03, 00:01

> Słyszałem o gościu we Wrocławiu, który montuje ksenony do samochodów nie
        > wyposażonych standartowo w instalację ksenonową. Zakłada o ile pamiętam za
        > jakieś 1500zł. Pytanie czy chodzi o zestawy "full", tzn. ze spryskiwaczami i
        > czujnikiem pochylenia na tylnej osi dla automatycznego regulatora położenia
        > reflektora?
        > Czasem zastanawiam się czy nie trzeba było dokupić ksenonów. Kiedy kupowałem
        > moje Clio III w czerwcu ub.r. fabryczne ksenony na soczewkach były w
        promocji
        > za 1900zł!!! Pozdrawiam

W 100% takiego czegosc nie robi, chodzi o spryskiwacze/pozomowanie/ i inne
        bajerki. Za taka cenne tego sie nie zrobi.
        Plus, nastempne pytanie jest takie, czy woglue sie takie cosc da zrobic?
        Odpowiedz, raczej nie, nie da sie tego zrobic w lampach nie przystosowanych do
        tego. Ohhh, moze jeszcze jedno, dalo by sie zrobic, ale cenna bedzie nie
        samowita.
      • greenblack Re: OPINIE FORUMOWICZÓW O KSENONACH 17.04.03, 13:10

> Słyszałem o gościu we Wrocławiu, który montuje ksenony do samochodów nie
        > wyposażonych standartowo w instalację ksenonową. Zakłada o ile pamiętam za
        > jakieś 1500zł. Pytanie czy chodzi o zestawy "full", tzn. ze spryskiwaczami i
        > czujnikiem pochylenia na tylnej osi dla automatycznego regulatora położenia
        > reflektora?

Było:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4816301&s_action=w_add

> Czasem zastanawiam się czy nie trzeba było dokupić ksenonów. Kiedy kupowałem
        > moje Clio III w czerwcu ub.r. fabryczne ksenony na soczewkach były w promocji
        > za 1900zł!!!

Trzeba było brać:P

"Kto oszczędnie kupuje, dwa razy kupuje" - ostatnio często używam tego
        przysłowia.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka