Dodaj do ulubionych

Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... ?

05.02.07, 19:16
Wiem, że pytań takich jest sporo, ale ja miałem już swoich faworytów i
podzielę się wrażeniami :

1. Potrzebuję zupełnie NOWE auto (nie sprowadzane Golfy i BMW :)
2. Musi mieć klimę, poduszki, ABS, światła przeciwmgielne, silnik benzyna
min. 90 KM (170 km/h prędkość max to minimum)

Upatrzyłem sobie KIA Cee'd (1.4 lub 1.6) i SUZUKI SX4 (1.6 2WD)

Jestem po jazdach próbnych, moje wrażenia :

CEE'D
- dobra dynamika,
- słaba jakość wykończenia, nadruki itp
- głośny powyżej 140 kmh

SX4 (napęd na 1 oś):
- niezła dynamika
- głośnawy silnik nawet na wyższych obrotach
- ładne wykończenie

I w sumie jestem w punkcie wyjścia. Obydwa autka w jakimś stopniu mi się
spodobały i mają swietne wyposażenie standardowe. A Wy co byście wybrali ?
Może jakaś inna propozycja wśród innych producentów ?

Dziękuję z góry za głosy. Acha - maxymalna kwota jaką chcę przeznaczyć to 55
tys zł.
Obserwuj wątek
    • obrzezna Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 05.02.07, 19:53
      A wiec tak... mialem podbny problem dotyczacy tych dwoch modeli i wybralem SX4,
      szczerze mowiac pewni do tej pory nie kupilbym zadnego gdyby nie moj kolega
      (pracowal jako dealer ale dla zadnej z tych marek), zacytuje wiec jego slowa:

"jezeli masz juz upatrzone 2 lub 3 modele samochodow i na zaden z nich nie
      mozesz sie zdecydowac bo wszystkie maja pdobne parametry, wyposazenie i cene, to
      kieruj sie tylko i wylacznie wygladem, powinienes kupic ten model ktory w
      pierwszym momencie wywarl na tobie lepsze wrazenie"

to tyle, mi sie podabal bardziej SX4, no i nie bede sie bal ze zostawie zderzak
      na jakims krawezniku :)
      • charles13 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 08:54
        A jakiego SX4 masz ??
        Ja również szukam nowego samochodu. Niestety nikt z mich znajomych nie jeżdzi
        suzuki i nic tak naprawdę nie wiem o tych samochodach?? Długo go masz???
        • obrzezna Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 09:08
          na papierku mam od miesiąca, a dojedzie do naszego kraju marzec-kwiecień :),
          niestety troche się czeka a nie miałem okazji być szczęśliwcem i dostac 1 ze 110
          egzemplarzy które sprzedali w 2006 roku :)
          • charles13 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 09:14
            Jest to bardzo ciekawa propozycja samochodu.Bardzo dobre wyposażenie i naprawdę
            rossądna cena jak za nowy samochód. Powiem Ci ze od dosyć dawna szukam czegoś
            ale nie zwracałem uwagi na SX4, ewentulanie na swift'a.
            Myślałem też o honda civic - ale ten model kosztuje aż 64 tys. Forda raczej nie
            chcę a golfem jeżdze od 5 lat i to będzie koniec przygody z vw. :-)
            Nie jest łatwo ;-))
    • primerasri zdecydowanie SX4 ... 05.02.07, 20:07
      Ale to dlatego ze z Suzuki stykam sie na co dzien a znajomy pracuje w kii..i
      jezdzi suzuki ;-) Moze cee'd jest lepiej wykonany niz Sorento ale po wysluchaniu
      kilku mrozacych krew w zylach (prawdziwych) opowiesci od kii bym sie trzymal z
      daleka.
    • wielki_czarownik Głośność Suzuki 05.02.07, 20:38
      Spróbuj zatankować Suzuki benzyną 98 albo V-power. Powinien być zdecydowanie cichszy. Nie wiem czemu, ale tak jest w tych silnikach 1.6 od Suzuki.
    • cc_2004 Re: jak nie masz uprzedzeń, to bierz kija 05.02.07, 21:06
      inaczej zostaje ci tylko drugie wyjście ;-)
      Tylko nie rozumiem co to znaczy "głośny nawet na wyższych obrotach"?
      Jechałem tym raz i wydawał się nieźle wyciszony tak do 4,000 obr.
      • aerofan Re: jak nie masz uprzedzeń, to bierz kija 05.02.07, 21:08
        No ja nim jechałem 165 kmh (1.6) i w sumie jak na tę prędkość to może
        faktycznie nie był zły.
        • aerofan Re: jak nie masz uprzedzeń, to bierz kija 05.02.07, 21:08
          Mowa o kia. Suzuki był głośnawy nawet przy niejszych prędkościach.
    • aerofan Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 05.02.07, 21:07
      Nie wspomniałem jeszcze o beznadziejnych radioodtwarzaczach z wyposażenia
      standardowego. Najgorsze jest to, że nie można ich wymienić na lepsze
      (wbudowane w tapicerkę i podpięte pod przyciski w kierownicy).
      • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 00:29
        Beznadziejnych radiootwarzaczach?! Ani w ceed ani w SX4 nie ma radiootwarzacze,
        tylko są radia z odtwarzaczami CD i MP3. Nie wiem jak w Suzuki, ale w KIA jest
        sprzęt w technologii 2DIN, niedostępny w wielu autach luksusowych nawet za
        dopłatą. Sprawdzałem - spisuje się świetnie! Ja miałem podobny wybór, ale oprócz
        SX4 i ceed'a brałem też pod uwagę megana z wyprzedaży 2006 w sedanie. Wybrałem
        ceed'a: najnowocześniejsze zawieszenie, najlepsze parametry silnika 1,4
        (ekonomika+osiągi), przyzwoite wykończenie wnętrza, najbardziej przestronny no i
        bagażnik większy niż w SX4. Życzę udanego wyboru!
        P.S.
        ku mojemu zdziwieniu w salonie KIA udało mi się z głupia frant utargować 1,5
        tysia z ceny katalogowej :P
        • test-driver i cos jeszcze? 06.02.07, 11:21
          bzdety piszesz
          • lenarty Re: i cos jeszcze? 06.02.07, 12:57
            "Bzdety piszę"? To może w swojej łaskawości zechcesz napisać, co w mojej
            wypowiedzi jest "bzdetem" (nieprawdą, pomyłką?!)
            pozdrawiam
            • moderator10 Re: i cos jeszcze? 06.02.07, 13:10
              lenarty napisał:

> "Bzdety piszę"? To może w swojej łaskawości zechcesz napisać, co w mojej
              > wypowiedzi jest "bzdetem" (nieprawdą, pomyłką?!)
              > pozdrawiam

Wszystko co piszesz ociera sie o podejrzenia ze jestes pracownikiem Kia .
              Sam osibiscie ten samochod ogladalem choc sie nie przejechalem bo
              wyroslem juz latania po salonach i testowania samochodw ktorych i tak
              nigdy bym nie kupil.
              Samochod jest poprawny za dosc rozsadna cene .Wnetrze przecietnej jakosc
              ale nie razi ,z zewnatrz nawet dosc rowno zmontowany choc do elementow
              przodu (maska ,blotniki ,lampy mozna miec zastrzezenia).
              Powtarzem jeszcze raz to zwykly samochod zadne objawienie ,wiecej na ten
              tema twrzasku i jest on warty.To tylko kolejna opcja dla kogos kto szuka
              taniego samochodu tej klasy.
              • lenarty Re: i cos jeszcze? 06.02.07, 13:27
                Kto jeszcze na tym forum i wielu innych jest pracownikiem firmy KIA? Cholerka,
                może faktycznie powinienem zgłosić się do nich po wypłatę... :P Dla mnie
                zastanawiające są dwa fakty:
                1. Każdy, kto wykazuje zalety cee'da (albo wręcz przewagę nad konkurentami),
                posądzany jest o to, że pracuje dla KIA. Dla mnie to absurd.
                2. Dyskusja nad KIA po stronie odpierania argumentów zwolenników tego auta
                sprowadza się do uwag typu "nic nadzwyczajnego", tania opcja itp. Brakuje
                rzeczowych argumentów.
                Zachęcam aby porównać charakterystyki układu napędowego, zawieszenia,
                wykończenia, estetyki itp tej kijanki z konkurencją i rzeczywistej (ODERWANEGO
                OD UPRZEDZEŃ) oceny wad i zalet aut z tego segementu. Ja właśnie tak zrobiłem
                (skrupulatnie i czasochłonnie), bo nosiłem się z zamiarem kupna auta. Co to np
                znaczy "kolejna opcja dla kogoś kto szuka taniego auta tej klasy?". Szczerze nie
                widzę konkurentów choćby w 90% tak dobrych i choćby nawet tylko o 105 droższych
                (nie mówiąc o autach równie dobrych i tanich). Co do Suzuki np, to jest jednak
                trudno porównywalny, bo to taki niby-SUV (mniejszy, za to wyżej zawieszony etc).
                Na koniec rozeznania nie miałem wątpliwości, do wybrać, za miesiąc autko do
                odbioru :)
            • test-driver tak tak 06.02.07, 13:37
              żeś się utargował heheheheh chłopie to nie hameryka.
              samochód jako nówka - zapisy a ty sie utargowałeś......
              hehehehe
              zachęcasz przyszłych klientów? by przyszli ?

samochód z lipną gwarancją kótra się skończy po 2-3 latach a nie żadna 7 !!!!

okłamują ludzi!
              • wujaszek_joe Re: tak tak 06.02.07, 13:41
                w jaki sposób okłamują ludzi z tą gwarancją?
                • moderator10 Re: tak tak 06.02.07, 13:52
                  wujaszek_joe napisał:

> w jaki sposób okłamują ludzi z tą gwarancją?
                  Klamstwo za duzo powiedziane ale ta garancja to moze byc problem niz
                  pozytek .Fakt zawsze mozna z niej zrezygnowac ale nie nalezy jej tez
                  brac jako duzy atut.
                  Caly czas nie wiem jaki jest koszt i interwal przegladow bo juz
                  byly rozne wersje 600,800, 280zl .To ile wreszcie.
                  Jesli jest to 600zl co 10 tys to wtedy pojecie klamstwo ma tu
                  jakis sens.
                  • wujaszek_joe Re: tak tak 06.02.07, 13:59
                    krótka gwarancja -zle, długa też zle. jak tu dogodzić? :)
                    nikt cie nie zmusza żeby tą gwarancję utrzymywać, możesz przestac jezdzic na
                    przeglądy gdy przestanie ci to odpowiadać
                    • test-driver Re: tak tak 06.02.07, 20:20
                      mam broszurkę przy sobie i jest napisane - 7lat gwarancji lub 150tyśkm.

to na co jest te 7 lat a no na ukłąd napędowy czyli silnik.

to teraz powiedz co się zniszczy w silniku przez 150tyś km lub 7 lat?

wiadomo że KIA ma na tym interes i nie będzie dokładać do biznesu.....

kolejna sprawa 5 lat lub 150 koła km na cały samochód.

to też lipa bo prędzej sie zużyją elementy niż się zepsują a na gwarancji
                      musisz je wymienić jeżeli tak postanowi majster - za to bulisz ....

czyli zakładając że co roku będziesz miał wymieniane sworznie bo lepiej
                      wymienić i niech klient płaci niż by potem serwis za friko je wymienił plus
                      uszkodzonie i spadek wizerunku.

trzeba byc idiotą by brać pod uwagę takie "kukułcze jajo" jako bonus i dlatego
                      inne firmy dają max 3 wiosny.

właśnie tak jest że jezeli samochó kiepski to tzreba czyms innym zaskoczyć.

i jeszcze jedno - tagedia Kia polega na jej "śmiesznej" nazwie co w europie ma
                      bagatelne znaczenie.

Europa to tradycja ,wyczucie i smak - również w motoryzacji i nawet raporty
                      TUV czy ADACA są mało istotne - Francuskie wozy niby sie psują a ludzie je
                      kupują....

KIA odnosie sukcesy ale przeważnie w AZJI i AMEryce w europie nigdy nie
                      odniesie sukcesu i mogę sie założyć o wszystko.

nie samą gwarancją się podbija rynek i ceną.

ktoś tu robił porównanie - i za kia wyszło mu 61 i co z tego przecież jak sie
                      bierze kredyt to może czasem warto dołozyć jeszcze z dwa tysie i mieć Markę
                      typu Ford czy VW Nissan Honda itp.

to nie chleb że smakuje tak samo i po co przeplacać - lepiej dołożyć i mieć coś
                      z lepszą metką i potem nawet mniej stracić w odsprzedaży.....

• wujaszek_joe Re: tak tak 06.02.07, 20:59
                        jeżeli tak podchodzi do sprawy to każda gwarancja jest lipą.
                        a co gdy w czteroletnim aucie zepsuje ci się katalizator czy komputer?
                        to już są pieniądze
                        ciekawy jestem tego porównania, uwzględniającego wyposażenie, gdy kia jest dwa
                        tysiące tańsza od forda czy VW.
                        co do marki to europejczycy racjonalnie podchodzą do samochodu (który służy do
                        jeżdżenia) czego dowodem jest niespodziewany poziom sprzedaży logana we francji
                        czy pierwszej octavii
                        • test-driver Re: tak tak 06.02.07, 22:24
                          powiem tak.
                          jeszcze nie słyszałem by się zepsuł katalizator-a co niby ma się zepsuć czy
                          komputer-ten ostatni prędzej się zawiesi itp...

a moze z innej beczki - dlaczego koncerny tak bardzo walczyły by ASO miało
                          wyłączność do pzredlużania gwarancji? a to temu że to są wielkie pieniądzę o
                          których tu nie mówimy!

nie jest rzeczą nową czy tajemnicą że zwyczajowo przeglądy serwisowe-
                          gwarancyjne są drogie.

po postach widać ze mało kto jest zorientowany jak to wygląda więc szybko
                          napiszę - ogólnie.

jest zatem kilka rodzajów pzreglądów - nazwijmy je tak - pierwszy drugi i
                          następuję tzw. duży - drogi jak diabli od 500zł w zwyż - zależy jak nowoczesny
                          samochód więc 1000zł to średnia - wiem.

i znowu są tak zwane cykliczne -albo przebieg albo półr./rok - zalezy jak kto
                          jeździ i jak firmy ustalą.

i aż do wygaśnięcia gwarancji....

cóż - przeglądy mają to do siebie że co postanowi majster i jego koputer to
                          tzreba zrobić... a jak nie pasi to żegnam i brak pieczątki co wiąże sie z tym
                          że pieniądze wydane na poprzednie przeglądy są wyrzucone w błoto.

w tym sens że najważniejsza część gwarancji - ostatni okres jest bardzo ważna
                          mo faktycznie moze cos pierdyknąć - ale nie musi. a żeby "wytrzymać" do końca
                          to trzeba mieć zawsze odłożone w portfelu pare dobrych stów a im więcej lat tym
                          więskze wydatki na pzreglądzie bo ito się psuje a to już zepsute i piszczy i
                          stówki lecą....

różne są ASO ale nikt nikogo nie oszuka że to jest droga sprawa - to
                          serwisowanie.

KIA będzie miała ASA w kieszeni gdyż jest mało serwisów KIA - i tylko nieliczne
                          zakłady znaja sie na tej marce - chyba ze podjedziemy do Bogdana kótry reperuje
                          poldki i audiki - platynowa dłoń ale za to duze ryzyko w stylu " panie , nie
                          robię tego bo nie robiłem wcześniej"

jednym słowem - gwarancja tak ale nie zawszelka cenę - jak kogos stać to proszę
                          bardzo , ja tam umiem sam sie troszyczyć więc chrzanie gwarancje - za sumę tych
                          pieniedzy można wyjechać potem na 3 tyg. wakacje do Egiptu - samolotem -
                          oszczędziłem , byłem i wiem.

dlatego jestem wrogiem wciskania ludziom kitu z 7 letnia gwarancją która nie
                          bedzie nigdy 7letnia bo prędzej większość nabije te 150 kola KM i zostawi i tak
                          z 3tysiaki przez ten okres.

• sojomail Re: tak tak 07.02.07, 22:27
                        wiekszych pie..w zyciu nie slyszalem,
                        jak przypuszczam masz 15 letniego zloma golfa
                        • test-driver nie nie 07.02.07, 23:28
                          mam 4letni samochód i jako drugi właściciel.
                          a tak na marginesie - jaki ma związek posiadanie golfa do własnego zdania?

niezłe chamstwo tu panuje na tym forum! widać że zaczepki są na niskim poziomie.

• lenarty Re: tak tak 06.02.07, 14:00
                    przeglądy co 15.000 km; koszt - prosta sprawa: wejść na www.kia.pl, sprawdzić
                    listę dilerów, przy dilerach wyświetla się ikonka serwisu, jeśli mają, zadzwonić
                    i zapytać, najlepiej w kilka miejsc
                    pozdr
              • lenarty Re: tak tak 06.02.07, 13:44
                :D uśmiałem się :D
                pisz tak dalej.. ciekawe czy od takiego pisania te zapisy się skrócą :) fakty
                świadczą same za siebie: ponad 800 zamówień (podobno) w czasie 1 miesiąca
                co do zejścia z ceny: to kwestia salonu - trafiłem do b. dobrego (nie dość że
                czas oczekiwania ok 1 m-ca - w innych nawet już 5 m-cy, bo nie robili na zapas
                rezerwacji z fabryki w Żylinie), to jeszcze można się dogadać co do ceny.
                Kryptoreklamy robić nie będę :)
                pozdro
                • test-driver Re: tak tak 06.02.07, 20:24
                  szczerze ci powiem że na torsje mi sie zbiera jak czytam twoje posty i
                  wszystkie zachwałki o KIA ....

a co on takiego ma , stary , podniecasz się koreańską wydmuszką za normalną
                  cenę jaką powinna mieć ta marka!

trudno żeby kia kosztowała ttyle samo co focus z tym samym wypasem!

chyba żeś tak nie myślał!? przypadkiem.

• sojomail Re: tak tak 07.02.07, 22:31
                    test-driver napisał:

> szczerze ci powiem że na torsje mi sie zbiera jak czytam twoje posty i
                    > wszystkie zachwałki o KIA ....
                    >
                    > a co on takiego ma , stary , podniecasz się koreańską wydmuszką za normalną
                    > cenę jaką powinna mieć ta marka!
                    >
                    > trudno żeby kia kosztowała ttyle samo co focus z tym samym wypasem!
                    >
                    > chyba żeś tak nie myślał!? przypadkiem.
                    >

jest tansza, ladniejsza, ma dluzsza gwaracje (co jest zaleta a nie wada,
                    bo przegladu nie masz co 10.000 km za 2000zl., i jak slysze te brednie to sie smiac chce), jest tak samo wykonczona - i daje leb ze 50% mniej awaryjna jak focus.
                    • test-driver Re: tak tak 07.02.07, 23:35
                      nie dawaj łba bo nie wiesz :) dobra rada na przyszłość.

a gdzie ja napisałem że przegląd masz co 10koła po 2ptysie?

wkurzająco upierdliwy jesteś niczym baba na straganie.
                      wiesz co to znaczy mieć przez 7 lat obowiązkowe przeglądy?
                      i nie pisz proszę ze można zrezygnować gdyż jeżeli rezygnujesz to od razu ale
                      jak ktoś kupuje nówkę to po to by mieć gwarancję... i nie podważaj tego -
                      bardzo ciebie proszę :)

a teraz ciebie zapytam? podaj mi OFICJALNE KOSZTY PRZEGLĄDY KIA CEED i nie
                      tylko pierwszego ale również tzw. zbiorczego po np;100tyś km.

czy znasz te ceny? czy ty wogóle miałeś samochód , powiedzmy nowoczesny za ok.
                      50tyś zł i czy wiesz ile kosztują przeglądy w takich samochodach?

czekam na odpowiedź.
        • aerofan Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 11:31
          No proszę Cię.. Radioodtwarzacze sa w obydwu, a CD z radiem to nie
          radioodtwarzacz ? Słuchałem w obydwu autach, nie umywają się jakością dźwięku
          do byle JVC 4x50 za 300 zł jaki mam obecnie w moim aucie. Nie chcę dyskutować
          o jakości, bo to jest kwestia indywidualna, dla mnie radyjka seryjne są zbędnym
          dodatkiem i niestety nie można ich zbyt łatwo usunąć.
          • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 13:00
            jasne, nie ma co dyskutować o wrażliwości ucha ;-) ale z tym radyjkiem za 300 zł
            to "lekko" przesadziłeś, mam wrażenie, że jednak nie popróbowałeś dobrze tego
            audio w Suzuki i KIA.
            • aerofan Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 13:10
              Przesadziłem ?

www.allegro.pl/item163143845_jvc_mp3_kd_g_332_331_fa_nowy_gw24pl_model_2007r.html

Mam dokładnie to radio, kosztuje jak widać nowe 304 zł, jest z mp3 , moc 4 x 50
              i naprawdę słychać tę moc w głośnikach. Jak podgłosiłem radyjka w Kii i Suzuki
              to słyszałem pierdzenie głośników. No takie są fakty i nie ma co dyskutować.
              • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 13:30
                nie wiem co tam ustawiłeś, że Ci pierdziało w głośnikach (może źle ustawiona
                częstotliwość jakiejś stacji radiowej) ale dla mnie to dziwne - sprawdzałem te
                radia dokładnie z tych samych względów o których i Ty piszesz - że nie da się
                ich później wymienić. Dla mnie bardzo ok. Przepraszam, że się powtórzę: w kia
                masz nawet audio 2DIN, to powinno Ci mówić samo za siebie (nie widzę, jak można
                porównać te Jvc do radia w 2din)
                • moderator10 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 13:46
                  lenarty napisał:

Dla mnie bardzo ok. Przepraszam, że się powtórzę: w kia
                  > masz nawet audio 2DIN, to powinno Ci mówić samo za siebie (nie widzę, jak
                  można
                  > porównać te Jvc do radia w 2din)

Ale co ma 2DIN do jakosci sprzetu?To jest tylko parametr wielkosci
                  przedniej czesci nic wiecej.
                  Ze sie wtrace do dyskusji, zdecydowania przy tej (najczesciej sredniej
                  lub ponizej sredniej ) jakosc sprzetu jaki montuja standardowo to
                  najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku maja glosniki.
                • goodmorning1 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 13:47
                  Problem w seryjnym nagłośnieniu przeważnie nie leży po stronie radyjka a
                  marnych głośników.
                  Stara zasada audio: cały sprzęt jest tyle wart co najsłabsze w zestawie ogniwo.
                  Tutaj: głośniki.
                  Wymiana fabrycznego kompletu na kompletny zestaw np. jbl nie jest zbyt drogi a
                  wtedy nawet fabryczne radyjko może zagrać jak trzeba.
                  Ciągle coś wspominasz o 2DIN - możesz rozwinąć myśl?
                  • primerasri Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:14
                    Zgadzam sie z tymi glosnikami - najlepiej zaczac od wymiany glosnikow i ew kabli
                    i roznica jest ogromna.
                    A z tym rozmiarem radia to faktycznie wesole ;-) Co On sie tak uparl przy tym 2
                    din? Wiekszosc aut azjatyckich miala radia 2 din i to do tego calkiem sporo
                    mialo jeszcze zabytkowa kasete razem z CD...ale to nie ma wplywu na jakosc!!!
                    • goodmorning1 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:31
                      Załapałem z tym "2DIN"!
                      Chodzi o rozmiar :-)))
                • aerofan Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:29
                  W KIA mociumpanie jest seryjnie radio produkowane przez firmę... ClaTronic.
                  Taką informację uzyskałem od dealera.

I tutaj chyba należy upatrywać słąbego punktu, no chyba, że głośniki montują
                  tejże samej firmy :)
                  • aerofan Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:29
                    Oczywiście w Szuzuki montują ClaTronic. Już mi się pomieszało to wszystko.
                    • moderator10 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:39
                      aerofan napisał:

> Oczywiście w Szuzuki montują ClaTronic. Już mi się pomieszało to wszystko.

To rzeczywiscie klasowa marka az dziw bierze ze sie jeszcze do tego nic
                      nie wartego badziewia przyznaja.
                      • goodmorning1 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:42
                        Nic nie mów: miałem kiedyś suszarkę tej marki.
                        Zaraz po gwarancji ją wyrzuciłem (jak się zepsuła).
                        A widziałem też całkiem niedrogie tostery.
                        :-)))
                        • wujaszek_joe Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:45
                          taki golf też jest w jakiejś części chiński i co z tego?
                          tu przynajmniej masz 5lat spokoju
                          • moderator10 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 15:01
                            wujaszek_joe napisał:

> taki golf też jest w jakiejś części chiński i co z tego?

Chinski a w chinach wyprodukowany to istotna roznica.Piszemy o jakosci
                            nie gdzie zostal wyprodukowany.
                            > tu przynajmniej masz 5lat spokoju
                            Jakiego spokoju?
                            Jakiego spokoju ,dlugosc gwarancji to nie wszystko licza sie warunki .
                            Jesli bedziesz srednio placil po 700zl co 10tys to policz ile ta
                            gwarancja bedzie ciebie kosztowac po 150tys km . I wez pod uwage ze
                            wiekszosc znaczacych elementow jest objeta znacznie krotsza gwarancja .
                            • obrzezna Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 15:46
                              Czego się tak przyssaliście do tego sprzętu audio, czyżbyście byli chłopakami z
                              otwartymi szybami, łokciem na zewnątrz (nie ważne przy jakiej pogodzie) i cała
                              okolica musi słuchać "Waszej" muzyki?? :) Kurcze jak się wybiera samochód ze
                              względu na to czy można wymienić radio czy też nie to ja chyba przestane się
                              wypowiadać na tym forum :>, kurde sprzęt jak sprzęt, tworzy pewną całość z deską
                              rozdzielczą i tyle, mi nic nie buczało, dźwięczało itd. itp. ani w cee'dzie ani
                              w sx4, nie wiem czego się czepiacie...
                              • knurzynski Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 20:33
                                tu nie chodzi o to czy jest głośny tylko o jakość i co ci dają bez możliwości
                                zmiany.

radio "jakoś" odgrywa znaczenie - zobacz co montują w bardziej markowych
                                samochodach.
                            • wujaszek_joe Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 21:01
                              czemu chcesz pzeglądać samochód co 10tyś km skoro wystarczy co 15?
                              wielu ludzi nawet po gwarancji robi przeglądy w ASO, reszta nie musi. twój wybór
                              czy chcesz utrzymac gwarancje czy nie.
                              tak źle i tak niedobrze:)
                    • cc_2004 Re: Clatronic :DDDDD Cla, cla cla 06.02.07, 16:27
                      Dotąd dostawcą radioodtwarzaczy do samochodów Suzuki był głównie CLARION.
                      Ostatnio doszedł Blaupunkt i Kenwood.
                      Ale ci kitu nawciskano, aż żal...

Coś klakało, ale nie w tym kanale :D
                      • aerofan Re: Clatronic :DDDDD Cla, cla cla 06.02.07, 17:08
                        Bije sie w piers, byc moze to był CLARION. W każdym bądź razie niespecjalnie mi
                        się kojarzy ta nazwa, a jakość dźwięku jaka była taka była...
                        • primerasri Re: Clatronic :DDDDD Cla, cla cla 06.02.07, 17:25
                          clarion akurat jest calkiem niezla marka - moze bez 'wodotryskow' ale jakosc
                          dzwieku akurat niezla.
                        • pindoll Re: Clatronic :DDDDD Cla, cla cla 08.02.07, 11:11
                          aerofan napisał:

> Bije sie w piers, byc moze to był CLARION. W każdym bądź razie niespecjalnie
                          mi się kojarzy ta nazwa

a więc nie powinieneś sie wypowiadać w kwestii samochodowego audio -
                          zdecydowanie.
                          • big_natural Re: Clatronic :DDDDD Cla, cla cla 08.02.07, 11:14
                            radio simensa głośniki blaupunkta ; żródło producent
                            • cc_2004 Re: siemens 08.02.07, 11:40
                              zapomniałem - jest też Siemens/VDO, np. w Niemczech. Różne radia są montowane w
                              Europie. Na USA i Japonię idą japońskie (Clarion, Kenwood).
                              Ale na pewno nie Clatronic, czy inny Roadstar ;D
                • habudzik Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 14:56
                  lenarty napisał:
                  w kia
                  > masz nawet audio 2DIN, to powinno Ci mówić samo za siebie (nie widzę, jak można
                  > porównać te Jvc do radia w 2din)

Coś Ty sie tak uparł na to 2Din ? Wiesz jaka jest różnica miedzy 2Din a 1Din ?
                  • moderator10 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 15:02
                    habudzik napisał:

> lenarty napisał:
                    > w kia
                    > > masz nawet audio 2DIN, to powinno Ci mówić samo za siebie (nie widzę, jak
                    > można
                    > > porównać te Jvc do radia w 2din)
                    >
                    > Coś Ty sie tak uparł na to 2Din ? Wiesz jaka jest różnica miedzy 2Din a 1Din ?

Ja wiem - 1DIN
                    • habudzik Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 15:03
                      Brawo!!!! Wygrałeś worek trocin !
    • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 06.02.07, 19:56
      Zainspirowany tak żywą dyskusją na temat KIA cee'd, założyłem forum poświęcone
      autom KIA. Serdecznie zapraszam!
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45903
      • goodmorning1 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 08:37
        > Zainspirowany tak żywą dyskusją na temat KIA cee'd, założyłem forum poświęcone
        > autom KIA. Serdecznie zapraszam!

I się zacznie wzajemne lizanie po ja...cach ...
        Podobnie jak na forum hondy.
        • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 10:35
          jak ktoś ma ochotę dokopać autom KIA, albo ich "naiwnym" użytkownikom to...
          zapraszam właśnie na forum KIA. Do tego też jest! (że użyję sformułowań kolegi:
          można nie tylko wzajemnie się lizać po jajcach, ale też zasunąć komuś z czuba w
          te kijankowe jajca) :D
          • goodmorning1 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 12:39
            Nie chodzi o dokopywanie - nie w tym rzecz. Jeździłem tym autem i mam pozytywne
            o nim zdanie.
            Mimo to mam wrażenie, że bardzo gorączkowo podchodzisz do cee'da.
            Bo napisz mi np. co za super-nowoczesne zawieszenie ma ta kia, w świetle
            zawiasu np. audi A3 lub (szczególnie) alfy 147/156?
            I w czym lepsze jest radio "no name" 2DIN od porządnego 1DIN?
            Zastanawiałeś się tak w ogóle nad dopuszczalną ładownością tej kijanki?
            Bo coś mi się obiło o uszy że jest to "aż" 350 kg i to w najlżejszej wersji 1.4.
            Całkiem sporo jak na obszerny, pięciomiejscowy kompakt, nie uważasz?
            • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 14:01
              Gorączkowo nie podchodzę, takie mam tylko entuzjastyczne nastawienie do życia :)
              Nie twierdzę, że cee'd to jest cud natury, ale za te pieniądze daje
              nadspodziewanie dużo i to więcej od konkurencji. Z autami typu a3 czy alfa156
              nie porównuję, bo to inna półka, inne pieniądze. Co do zawieszenia:
              wielowachaczowe z tyłu, to już jest coś, do tego bardzo fajnie sztywno
              zestrojone, co prawda czuć drogę może mocniej niż byśmy chcieli, ale dobrze
              wyłapuje nierówności, nie buja się na dziurach, myślę, że długo posłuży. Audio -
              gra ładnie przy 6 głośnikach, a że 2DIN - to tylko dodatkowa zaleta + oczywiście
              taka, że jest sterowanie w kole kierownicy. Jeżeli chodzi o ładowność: 447 kg,
              nie widzę w niej nic niepokojącego (jeśli nie wierzysz producentowi, zawsze
              można sprawdzić na stronach Samaru:
              www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,37/con/28228/__Kia-ceed.html)
              5 osób po 80 kg daje 400 kg + 47 kg na bagaż - jeździłeś tak kiedyś kompaktem?
              pozdrawiam serdecznie! :)
              • goodmorning1 Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 14:33
                Nośność tzw. katalogowa a rzeczywista to dwie różne bajki.
                Rzeczywistą możesz określić na podstawie homologacji konkretnego pojazdu np.
                lub pomiaru nacisku osi w ASO.
                Przeważnie faktyczna nośność jest sporo mniejsza - w przypadku cee'da
                niepokojąco niska, bo faktyczna masa wersji 1.4 to coś koło 1350 kg - zostaje
                więc ok. 350 kg ładowności. Mało jak na tej wielkości rodzinny kompakt.
                Poza tym pisałem już to wcześniej: w tej klasie aut jest to bardzo dobra
                propozycja. I super alternatywa dla wyrośniętej klasy B, typu yaris, jazz, clio
                itd.
            • habudzik Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 17:58
              goodmorning1 napisał:

> Mimo to mam wrażenie, że bardzo gorączkowo podchodzisz do cee'da.

Ja mu się nie dziwie . Kupił samochód to i chce troche pogadać a i tak robi to
              dyskretniej niz ci którzy zamieszczaja fotki swoich aut i wylewają zachwyty nad
              samochodem typu : "jakie to on ma przezroczyste szyby"
              • lenarty Re: Jakie NOWE auto za 50 tys zł? Cee'd , SX4 ... 07.02.07, 18:33
                Hehe :) przyznaje, jest w tym trochę racji. Kupił człowiek, wydał te 50 tysiów,
                to się chce nacieszyć, no i upewnić, że dobrze zrobił :)
                pozdrowienia dla wszystkich auto-maniaków
                P.S.
                ale ten cee'd ma okrągłe koła!!! :P
                • big_natural ................................. .sukces KiA 07.02.07, 21:27
                  Firma KiA jest ciekawym przykładem dla ludzi którzy interesują się nie tylko
                  motoryzacją ale szczególnie marketingiem i public relations firma dotąd dla
                  przeciętnego Europejczyka nieznana , nie mówiąc o Polsce wbiła się niesamowicie
                  mocno i agresywnie dzięki modelowi cee'd
                  Obserwuję forum gazety temat ceda nie schodzi z 1 strony od momentu kiedy sie
                  pojawił czy to nie jest już sukces dla koncernu, i o to im właśnie chodziło.
                  można przyczepić się do wszystkiego w tym aucie nawet do nagłośnienia :)) ale
                  nikt z was mi nie powie że nie zna teraz tej marki.
                  Wielkie słowa uznania i szacunku z mojej strony.

ktoś napisał że kia nigdy nie osiągnie sukcesu w Europie chyba waśnie powoli to
                  robi :)
                  pamiętajcie że oni nie odpuszczą to Azjaci a oni mają inne podejście do życia
                  niż my cee'd to wg mnie dopiero początek teraz czas na kolejne segmenty

ps. pare postów niżej jest wypowiedz szczęśliwca który zakupił nowa corolle z
                  silniekiem 1,4 w cenie ogromnej jak na kompakt :) czyż to nie jest kolejny
                  wspaniały sukces marketingu i reklamy

azjaci powoli nas zjadają

pozdr.
                  • grzek Re: ................................. .sukces KiA 07.02.07, 21:50
                    big_natural napisał:

> Firma KiA jest ciekawym przykładem dla ludzi którzy interesują się nie tylko
                    > motoryzacją ale szczególnie marketingiem i public relations firma dotąd dla
                    > przeciętnego Europejczyka nieznana , nie mówiąc o Polsce wbiła się niesamowicie
                    > mocno i agresywnie dzięki modelowi cee'd
                    > Obserwuję forum gazety temat ceda nie schodzi z 1 strony od momentu kiedy sie
                    > pojawił czy to nie jest już sukces dla koncernu, i o to im właśnie chodziło.
                    > można przyczepić się do wszystkiego w tym aucie nawet do nagłośnienia :)) ale
                    > nikt z was mi nie powie że nie zna teraz tej marki.

Może i zna ale czy często widuje?

> Wielkie słowa uznania i szacunku z mojej strony.
                    >
                    > ktoś napisał że kia nigdy nie osiągnie sukcesu w Europie chyba waśnie powoli to
                    > robi :)
                    > pamiętajcie że oni nie odpuszczą to Azjaci a oni mają inne podejście do życia
                    > niż my cee'd to wg mnie dopiero początek teraz czas na kolejne segmenty
                    >
                    >
                    > ps. pare postów niżej jest wypowiedz szczęśliwca który zakupił nowa corolle z
                    > silniekiem 1,4 w cenie ogromnej jak na kompakt :) czyż to nie jest kolejny
                    > wspaniały sukces marketingu i reklamy
                    >
                    > azjaci powoli nas zjadają

Kia zrobiła coś takiego jak opirus, wypas prawie na maksa tylko nikt tego nie
                    chce kupować. A cee'd żeby miał szansę to cenę powinien mieć na poziomie punto
                    czy fabii.
                    • lenarty Re: ................................. .sukces Ki 07.02.07, 22:18
                      grzek napisał:

> big_natural napisał:
                      >
                      > > Firma KiA jest ciekawym przykładem dla ludzi którzy interesują się nie ty
                      > lko
                      > > motoryzacją ale szczególnie marketingiem i public relations firma dotąd d
                      > la
                      > > przeciętnego Europejczyka nieznana , nie mówiąc o Polsce wbiła się niesam
                      > owicie
                      > > mocno i agresywnie dzięki modelowi cee'd
                      > > Obserwuję forum gazety temat ceda nie schodzi z 1 strony od momentu kiedy
                      > sie
                      > > pojawił czy to nie jest już sukces dla koncernu, i o to im właśnie chodzi
                      > ło.
                      > > można przyczepić się do wszystkiego w tym aucie nawet do nagłośnienia :))
                      > ale
                      > > nikt z was mi nie powie że nie zna teraz tej marki.
                      >
                      > Może i zna ale czy często widuje?

No cóż, może nie zwróciłeś na to uwagi,ale cee'd dopiero co wszedł do sprzedaży
                      i jego pierwsze egzemplarze wyjeżdżają na ulice - jasne jest więc, że tych aut
                      jeszcze się nie widuje. Jednak skala zamówień i czas oczekiwania na ich
                      realizację pozwalają sądzić, że tych aut będzie wkrótce dużo. I tu właśnie jest
                      szansa - o której pisze "big natural" - dla KIA na zbudowanie swojej pozycji na
                      rynku europejskim, w tym w POlsce.

>
                      > > Wielkie słowa uznania i szacunku z mojej strony.
                      > >
                      > > ktoś napisał że kia nigdy nie osiągnie sukcesu w Europie chyba waśnie pow
                      > oli to
                      > > robi :)
                      > > pamiętajcie że oni nie odpuszczą to Azjaci a oni mają inne podejście do ż
                      > ycia
                      > > niż my cee'd to wg mnie dopiero początek teraz czas na kolejne segmenty
                      > >
                      > >
                      > > ps. pare postów niżej jest wypowiedz szczęśliwca który zakupił nowa corol
                      > le z
                      > > silniekiem 1,4 w cenie ogromnej jak na kompakt :) czyż to nie jest kolejn
                      > y
                      > > wspaniały sukces marketingu i reklamy
                      > >
                      > > azjaci powoli nas zjadają
                      >
                      > Kia zrobiła coś takiego jak opirus, wypas prawie na maksa tylko nikt tego nie
                      > chce kupować. A cee'd żeby miał szansę to cenę powinien mieć na poziomie punto
                      > czy fabii.

Uważasz że koreańczyk segmentu C powinien być w cenia włocha czy czecha segmentu
                      B, aby się przyjął? Ciekawy pogląd, ale myślę, że zabrakło Ci tu trochę daru
                      przewidywania. Popularność cee'da już teraz rośnie lawinowo, a cena jest b.
                      atrakcyjna.
                      • grzek Re: ................................. .sukces K 08.02.07, 08:13
                        lenarty napisał:

> No cóż, może nie zwróciłeś na to uwagi,ale cee'd dopiero co wszedł do sprzedaży
                        > i jego pierwsze egzemplarze wyjeżdżają na ulice - jasne jest więc, że tych aut
                        > jeszcze się nie widuje. Jednak skala zamówień i czas oczekiwania na ich
                        > realizację pozwalają sądzić, że tych aut będzie wkrótce dużo. I tu właśnie jest
                        > szansa - o której pisze "big natural" - dla KIA na zbudowanie swojej pozycji na
                        > rynku europejskim, w tym w POlsce.

A jaka to skala zamówień? Myślisz, że sprzedadzą 5000 do końca roku. Sukcesem to
                        byłoby 500. Przy tej skali to na ulicy może zobaczysz gdzieś auto raz w miesiącu.

>
                        > Uważasz że koreańczyk segmentu C powinien być w cenia włocha czy czecha segment
                        > u
                        > B, aby się przyjął? Ciekawy pogląd, ale myślę, że zabrakło Ci tu trochę daru
                        > przewidywania. Popularność cee'da już teraz rośnie lawinowo, a cena jest b.
                        > atrakcyjna.

Jedynie cena może być argumentem przyjęcia na rynku. Nawet siedmioletnia
                        gwarancja może nie być skuteczna. Przypomnij sobie jak kiedyś wchodziło Daewoo.
                        Jakie były ceny lanosa i espero.
                        • lenarty Re: ................................. .sukces 08.02.07, 11:19
                          Jaka to skala zamówień? Służę informacją: w styczniu w POlsce zamówiono blisko
                          850 egz., przy planowanej rocznej sprzedaży modelu na 2500 sztuk. Wyraźnie
                          widać, że są szanse nawet na podwojenie albo wręcz potrojenie planowanego
                          wyniku. Nie widzę powodów, dla których mielibyśmy już teraz (jak dopiero
                          pierwsze egz. tego auta są na ulicach) porównywać "na oko" (widać, czy nie
                          widać) ilość tych aut np z focusami, golfami, corollami czy astrami, które
                          jeżdzą od lat.
                          Jeśli chodzi o daewoo - nie jestem zwolennikiem tych aut, ale tu się akurat
                          wyraźnie mylisz. Wyniki sprzedaży lanosa (a także to, na co zwracasz uwagę:
                          widok na ulicy) wyraźnie dowodzą popularności tego auta.
                    • habudzik Re: ................................. .sukces Ki 08.02.07, 09:41
                      grzek napisał:

> ale
                      > > nikt z was mi nie powie że nie zna teraz tej marki.
                      >
                      > Może i zna ale czy często widuje?

Dość często widuje samochody z KIA na atrapie . Są zresztą inne marki też znane
                      które jednak nie zdobyły i nie zdobedą nigdy rynku europejskiego nawet w połowie
                      tka jak KIA .
                      • grzek Re: ................................. .sukces K 08.02.07, 10:40
                        habudzik napisał:

> Dość często widuje samochody z KIA na atrapie . Są zresztą inne marki też znane
                        > które jednak nie zdobyły i nie zdobedą nigdy rynku europejskiego nawet w połowi
                        > e
                        > tka jak KIA .

Wszystko zależy od ilości dielerów w danym regionie. Być może w niektórych
                        miastach czy województwach jest więcej. Jednak nie są to samochody wybierane
                        przez firmy, których udział w rynku nowych jest prawie 50% i daleko im do
                        popularności opli, toyot czy skód. Koło mojej pracy są trzy komisy i w żadnym
                        nie ma marki KIA. Na prakingach pod hipermarketami bywaja pojedyncze egzemplarze.
                        • simr1979 Re: ................................. .sukces 08.02.07, 11:00
                          grzek napisał:

>
                          > Koło mojej pracy są trzy komisy i w żadnym
                          > nie ma marki KIA. Na prakingach pod hipermarketami bywaja pojedyncze egzemplarz
                          > e.

Komisy ??? A co świat komisów ma tu do rzeczy....? ;)
                          I tu jest chyba pies pogrzebany - gdyby Polacy byli normalnym społeczeństwem,
                          tzn takim które kupuje mniej więcej tyle samo samochodów nowych, co używanych,
                          kia byłaby na jednym z czołowych miejsc w statystykach sprzedaży.
                          Tak właśnie jest we wschodnich, biednych landach RFN - na parkingach przed
                          supermarketami w moim przygranicznym mieście widzę sporo kijanek: prawie
                          wszystkie na niemieckiej rejestracji.
                          • grzek Re: ................................. .sukces 08.02.07, 11:24
                            simr1979 napisał:

> Komisy ??? A co świat komisów ma tu do rzeczy....? ;)

Chodzi o popularnośc marki. Jeżeli jest atrakcyjna, to dużo samochodów jest
                            również na rynku wtórnym. Podobnie z ogłoszeniami w gazetach czy internecie.

> I tu jest chyba pies pogrzebany - gdyby Polacy byli normalnym społeczeństwem,
                            > tzn takim które kupuje mniej więcej tyle samo samochodów nowych, co używanych,
                            > kia byłaby na jednym z czołowych miejsc w statystykach sprzedaży.

Mogłoby tak być, jak kiedyś z daewoo. Ale jest jakiś powód, że ludzie wolą kupić
                            nowego opla, toyotę albo skodę a o chevrolecie, potomku daewoo, juz zapomnieli.
                            • simr1979 Re: ................................. .sukce 08.02.07, 11:50
                              grzek napisał:

> Mogłoby tak być, jak kiedyś z daewoo. Ale jest jakiś powód, że ludzie wolą kupi
                              > ć
                              > nowego opla, toyotę albo skodę a o chevrolecie, potomku daewoo, juz zapomnieli.

Zapomnieli, bo kupują importowane używki za 15-20 tyś - za czasów popularności
                              daewoo takiej możliwości nie było.
                              • swoboda_t Re: ................................. .sukc 08.02.07, 16:53
                                Miałem dziś przyjemność zapoznać się z Ceed'em. Niesttey, tylko w salonie, bo
                                nie chiało mi się sprzedawcom zawracać d... skoro i tak go nie kupię. Ale jakiś
                                tam pogląd mam. W katowickim salonie stoi czarna, wyposażenie Optimum. Z
                                zewnątrz auto prezentuje się bardzo dobrze i mówię to jako osoba, która nie
                                ceni hatchbacków i w ogóle kompaktów. To już nie jest dziwwaczna azjatycka
                                stylistyka, widać europejski rodowód auta. Środek był dla mnie sporymz
                                askoczeniem - spodziewałem się ładnej stylistyki ubranej w bardzo przeciętne
                                materiały. I, ku zaskoczeniu, prawdę mówiąc nie wiem o co chodzi osobom, które
                                mówią, że jest tandetny. Plastiki są twarde, ale przyjemne w dotyku i - poza
                                tymi u dołu - nie dają wrażenia taniości. Dolna partia drzwi i pokrywa schowka
                                są z tańszego plastiku, nie spodobał mi się szary kolor, ale nie jest to
                                tandeta. W Caymanie pokrywa schowka też była taka twarda :P Konsola, górna
                                część deski, kierownica, zegary, boczki drzwi itp. - naprawdę w porządku.
                                Całość porównywalna z Toledo II, którym często jeżdżę. Wg. mnie taka Megane II
                                ma gorsze jakościowo wnętrze. Tapicerka siedzeń - super! Optimum ma półskórę
                                (sztuczną :P) i tak w dotyku jak i wyglądzie siedzenia prezentują się bardzo
                                fajnie. Są wygodne, miejsca w środku jest sporo, a pozycja za kierownicą w
                                porządku - jedynie osiowa regulacja wolantu jak dla mnie trochę zbyt mała.
                                Ogólnie jednak samochód prezentuje się bardzo dobrze, nie ma śladu
                                dawnej "koreańskości". Jeśli jazda też jest na takim poziomie, to naprawdę poza
                                marką mamy do czynienia z porządnym, dojżałym kompaktem mogącym śmiało
                                konkurować z foką i resztą towarzystwa.
                                P.S.: Radio czyta MP3, niby drobiazg, ale nieczęsty. Optimum ma dodatkowo
                                gniazdo do podłączenia odtwarzacza.
                                P.S.2: Pierwszy przegląd (benzyna 15tkm, diesel 20tkm) kosztuje 600zł - nie
                                wiem jak u konkurencji, ale bezwzględnie to dość drogo. Tym bardziej, że salon
                                i ASo w K-cach nie są okazałe (więc nie płacimy raty za szkło i aluminium). Z
                                drugiej strony, gdyby u konkurencji np. niemieckiej czy francuskiej (2 lata b/o
                                km) każdy przegląd kosztował aż o 300zł mniej, to po 7 latach i/lub 150tkm
                                zostawimy o 2-3 tysiące więcej. Wg. mnie nie jest to wysoka cena za posiadanie
                                auta na gwarancji przez dodatkowe kilka lat/kilkadziesiąt tkm. I na koniec -
                                sam fakt, że producent daje długą gwarancję może dawać nadzieję, że auto jest
                                solidne. Nikt nie broni innym producentom dawać dłuższej, ale jakoś w Europie
                                się nie śpieszą i od lat japońskie 3/100k to hohoooo.
                                • test-driver wkońcu konkret 08.02.07, 17:04
                                  600setek za przegląd to bardzo drogo a ciekawe jak wygląda sprawa przeglądu po
                                  100tyś gdyż więcej rzeczy - rozrząd ;) olej , płyny, świece , itd można
                                  wyliczać i wyliczać więc taki przegląd może nawet 1200złotówek kosztować -
                                  dziękuję.

a jestem ciekawy jeżeli mieszkam w pcim dolnym to gdzie mogę kupić i gdzie mogę
                                  serwisować takie ceeudo?

niech KIA zadba najpierw o sieć dilerską i ASO a nie mami gwarancją!

i to jest kolejny dowód na niskie zainteresowanie.

dziękuję
                                  • test-driver chyba że można kupić drogą internetową 08.02.07, 17:06
                                    z dostawa pod dom.

ale to nie masserati biturbo
                                  • habudzik Re: wkońcu konkret 08.02.07, 17:13
                                    test-driver napisał:

> a jestem ciekawy jeżeli mieszkam w pcim dolnym to gdzie mogę kupić i gdzie mogę
                                    >
                                    > serwisować takie ceeudo?

To akurat blisko do Krakowa
                                  • swoboda_t Re: wkońcu konkret 08.02.07, 17:13
                                    Rozrząd jest pędzony łańcuchem :) Tak więc parę setek zostaje w kieszeni. Tak
                                    jak wyżej wspomnialem - zakładam, że przeglądy Ceed'a bębą droższe srednio o
                                    trzy stówy niż u konkurencji(pozostaje kwestia częstotliwosci przeglądów). Po 7
                                    latach daje to 2100, a po 150tkm 3000 złotych. To wg. mnie nie jest wysoka cena
                                    za dodatkowe kilka lat gwarancji. A jak komuś nie pasuje, zawsze może
                                    zrezygnować z ASO(teoretycznie w ogóle nie tzreba tam jeździć, ale wiadomo jak
                                    to w Polsce...).
                                • habudzik Re: ................................. .suk 08.02.07, 17:11
                                  swoboda_t napisał:

> P.S.2: Pierwszy przegląd (benzyna 15tkm, diesel 20tkm) kosztuje 600zł - nie
                                  > wiem jak u konkurencji, ale bezwzględnie to dość drogo.

No dość drogo zważywszy że MB pierwszy kosztuje coś koło 450-480PLN z
                                  najdroższym chyba olejem na rynku oraz sprawdzeniem klimatyzacji . Problemem
                                  może byc duży przegląd bo nigdzie nie mogłem wyczytać ile orientacyjnie kosztuje .

I na koniec -
                                  > sam fakt, że producent daje długą gwarancję może dawać nadzieję, że auto jest
                                  > solidne. Nikt nie broni innym producentom dawać dłuższej, ale jakoś w Europie
                                  > się nie śpieszą i od lat japońskie 3/100k to hohoooo.

Tu akurat to różnie bywa . MB dawał 1 rok i miał rzesze klientów a daje 2 lata i
                                  nie widać napływu chetnych poza normalnym wzrostem sprzedazy . Taki R-R nie
                                  dyskutuje o gwarancji . Słyszałem anegdotke że klient kupił Rolls-Royce i po
                                  dłuuuuuugim czasie nastąpiła awaria samochodu . Przyleciał pan helikopterem auto
                                  naprawił i poleciał . Po miesiącu właściciel samochodu dzwoni do R-R z pytaniem
                                  " gdzie rachunek za naprawe ? " a R-R odpowiada na to : " Za jaką naprawe ?"
                                  Czy to prawda czy nie , nie wiem , ale wiem że w pewnej klasie nie rozmawia się
                                  o tak przyziemnych sprawach .
                                • black_code Re: ................................. .suk 08.02.07, 17:33
                                  swoboda_t napisał:

. Nikt nie broni innym producentom dawać dłuższej, ale jakoś w Europie
                                  > się nie śpieszą i od lat japońskie 3/100k to hohoooo.

To jest kwestia wzgledna czy 3lata gwarancji z limitem kilometrow jest
                                  lepszym niz 2 i b/o
                                  przyznasz?
                                  • swoboda_t Re: ................................. .su 08.02.07, 18:18
                                    3 lata i 100 tkm w japońcach i koreańcah to standard od kilkunastu lat(w PL
                                    było trochę inaczej). Pozostali dawali w tym czasie rok, dwuletnią gwarancję
                                    wymusiły na wszystkich dopiero przepisy unijne. I zasadniczo wszyscy producenci
                                    się tego minimum trzymają, ew. oferując dłuższą gwarancję odpłatnie, albo
                                    lokalnie dodatkowo np. rok gwarancji dealerskiej (jak kiedyś u nas Toyota i
                                    Nissan czwarty i piąty rok) . Brak limitu kilometrów to też nie do końca
                                    prawda - część podzespołów ma ograniczenia.
                                    • habudzik Re: ................................. .s 08.02.07, 20:53
                                      swoboda_t napisał:

Brak limitu kilometrów to też nie do końca
                                      > prawda - część podzespołów ma ograniczenia.

Tak , amorytzatory , paski , rolki itp.
                  • black_code Re: ................................. .sukces KiA 07.02.07, 21:55
                    big_natural napisał:

> ktoś napisał że kia nigdy nie osiągnie sukcesu w Europie chyba waśnie powoli
                    to
                    > robi :)
                    > pamiętajcie że oni nie odpuszczą to Azjaci a oni mają inne podejście do życia
                    > niż my cee'd to wg mnie dopiero początek teraz czas na kolejne segmenty

Moze i tak ale tylko nizej ,im wyzszy segment tym wieksze znaczenie ma
                    juz marka.Nikt nie bedzie kupowal samochodow Kia za ponad 150tys zl a taniej
                    sie nie da zrobic dobrego auta w segmencie E.
                    Zreszta wystarczy looknac na statystyki sprzedazy
                    segment D zdecydowana przewaga niemieckich marek francuzi ,Volvo ,troszke
                    Toyot
                    segment E praktycznie tylko niemieckie i Volvo
                    luksusowe -sami Niemcy

> ps. pare postów niżej jest wypowiedz szczęśliwca który zakupił nowa corolle z
                    > silniekiem 1,4 w cenie ogromnej jak na kompakt :) czyż to nie jest kolejny
                    > wspaniały sukces marketingu i reklamy
                    >
                    > azjaci powoli nas zjadają
                    • uki145 Re: ................................. .sukces Ki 07.02.07, 22:47
                      Witam! to jest bardzo słuszna uwaga. prestizowe marki dominuja w najwyzszych
                      segmentach ,liczy sie tylko prestiz ,a nie rozsadna kalkulacja(cena i co za to
                      dostaniemy). w tej chwili jedna z najatrakcyjniejszych cenowo ofert w klasie
                      bmw 5 był peugeot 607.auta zeszłoroczne srzedawane z opustem nawet ponad 50 tys
                      zł kosztowały w podstawowych wersjach mniej niz 100 000 zł .dopiero taki
                      opust był w stanie ruszyc sprzedaz .normalnie 607 ,jest około 30 tys zł tansza
                      od audi a6 ,czy bmw 5 ale i tak gorzej sie sprzedaje od niemieckich pojazdów(i
                      na prawde nie jest to kwestoia jakosci ).wydaje mi sie ,ze faktycznie w klasie
                      kompakt prestiz nie ma takiego znaczenia .wracajac do tematu nie
                      faworyzowałbym jednak az tak bardzo koreanskiego produktu .moim zdniem ,jak na
                      razie wszysko jest kwestia dobrej reklamy .kia przeciez juz duzo wczesniej
                      miała auta w tej klasie równie atrakcyjne cenowo i wcale nie odbiegajace
                      jakosci od konkurencji .moim zdniem nie ma szans na ogromny
                      sukces .Pozdrawiam Łukasz
                      • test-driver dołaczam się do tego grona 07.02.07, 23:42
                        cena i cena i cena ale i marka i marka się liczy.

w najnowszym magazynie technika samochodowa jest opis ceeda - zapraszam do
                        zakupu i przeczytania.

• macandi Jak ktoś chce Jeździć tym co wszyscy to ceed 08.02.07, 18:04
      Widzę że jednak ceed zdobedzie popularność ale przecież Lanosy też kiedyś
      przodowały w rankigach sprzedaży a teraz każdy nimi gardzi. Jak ktoś lubi mieć
      to co wszyscy to niech kupi sobie Ceeda lub Fabie wszystkie wsioki tym jeżdzą
      ale jeżeli chcesz coś więcej wybierz inne auto. Nie daj się wpuścić w kaczy pęd.
      • swoboda_t Re: Jak ktoś chce Jeździć tym co wszyscy to ceed 08.02.07, 18:23
        Jak ktoś się chce wyróżnić, to nie kupuje kompakta. No, może C4 lub AR147.
        Reszta to bezpłciowa masówka i... i takie auta sprzedają się najlepiej. Cee'd
        nie powieli modelu Lanosa czy Astry Classic, które stoją za każdym rogiem, bo
        gra w innej lidze, konkurencja jest liczna, a zbyt ograniczy licha sieć
        przedstawicielstw. Wg. mnie to nie będzie ultrapospolite auto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka