Dodaj do ulubionych

Jakie OPONY letnie?

20.04.03, 17:44
Witam Wszystkich!
Proszę o kilka słów na temat Waszych doświadczeń z oponami letnimi. Które
możecie polecić, które nie. W szczególności będę wdzięczny za opinie nt. opon:
Dunlop SP 01
Michelin Energy XV1
Bridgestone RE 720
Goodyear Eagle F1-GSD2
Continental Conti Premium Contact
Obserwuj wątek
    • Gość: Rumburaak Re: Jakie OPONY letnie? IP: *.local.pl / 172.16.202.* 20.04.03, 20:09
      Witam.Niecały Tydzień temu kupiłem najnowsze Dunlopy Sp Sport 01 (195/60 R15) i
      jestem jak na razie zadowolony.Ciche, na suchym świetne trzymanie, ładnie
      wyglądają.Nie wiem jeszcze jak na mokrym ale podono też super.O scieralności
      będę coś wiedział za pare(naście) tys km.Ogólnie polecam.Pzdr
      • Gość: ARAFAT Re: Jakie OPONY letnie? IP: 80.48.235.* 20.04.03, 20:30
        Witam!

Bridgestone są rewelacyjne jednak są stosunkowo malo komfortowe, CO do Conti to
        sa faktycznie rewelacyjne pod każdym względem. Michelin i DUnlop to nowości
        zatem trudno mi się wypowiedzieć. Michelin jest strasznie drogi a Dunlop mu
        rzadko ustępuje przy o wiele korzystniejszej cenie. Ja bym wziął albo Conti
        albo Dunlopa. Na temat Goodyear nic nie moge powiedzieć po za tym ze są drogie
        i są włascicielem DUnlopa
        Pozdrawiam ARAFAT
    • Gość: Gość Re: Jakie OPONY letnie? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 22:43
      gwidosz napisał:

> Witam Wszystkich!
      > Proszę o kilka słów na temat Waszych doświadczeń z oponami letnimi. Które
      > możecie polecić, które nie. W szczególności będę wdzięczny za opinie nt. opon:
      > Dunlop SP 01
      > Michelin Energy XV1
      > Bridgestone RE 720
      > Goodyear Eagle F1-GSD2
      > Continental Conti Premium Contact

Nikt nie jest w stanie udowodnic wyższości jednych nad innymi.
      Z wymienionych wybierz najtańsze.
      Albo najładniejsze.
      • gwidosz Re: Jakie OPONY letnie? 22.04.03, 12:17
        Napiszcie na jakich oponach jeździcie itd.
        • dsl Re: Jakie OPONY letnie? 22.04.03, 12:30
          > Napiszcie na jakich oponach jeździcie itd.

Mam ten sam problem - nie bardzo wiem ktore wybrac.
          Jak czytasz po angielsku to polecam:

www.delti.com/reifentests/e-index.html
          www.tyres-online.co.uk
          A jak po niemiecku:
          www.reifentest.com/
          Jednak czytajac te wszystkie testy to trudno sie oprzec wrazeniu, ze to w
          wiekszosci wypadkow zwykle bicie piany... Szczegolnie jak jezdzisz zwyczajnie,
          bez zadnych ekscesow i kupujesz opony rozsadnej jakosci. Rozumiem, ze opony
          maja duzo znaczenie przy jezdzie sportowej. Ale dla normalnego uzytkownika
          Dunlop/Firestone/Goodyear/etc to pewnie jeden pies...

• dsl teraz jezdze na Dunlopach 22.04.03, 12:31
            ale nastepne kupie Bridgestone - bo moge je dostac akurat troche taniej.
            • gwidosz Re: teraz jezdze na Dunlopach 29.04.03, 23:19
              Po nieudanych przejściach z internetowym sklepem oponiarskim - dziś kupiłem
              w "zwykłym" sklepie Michelin Pilot Primacy 195/60R15 88 V. Opony nowe (z
              dwunastego tygodnia 2003, a więc mają miesiąc od daty produkcji).
              • Gość: Niknejm Re: teraz jezdze na Dunlopach IP: 143.26.82.* 30.04.03, 13:29
                gwidosz napisał:

> Po nieudanych przejściach z internetowym sklepem oponiarskim - dziś kupiłem
                > w "zwykłym" sklepie Michelin Pilot Primacy 195/60R15 88 V. Opony nowe (z
                > dwunastego tygodnia 2003, a więc mają miesiąc od daty produkcji).

Kupowałóeś na www.opony.com.pl?
                Wyjątek z ich regulaminu zakupów:
                "Wszystkie oferowane przez nas opony, są produktami nowymi i
                pełnowartościowymi, pochodzącymi często prosto z magazynów producenta."

Jeśli opony mają 3 lata, to jak dla mnie nowe nie są ;-)

Ja kupowałem na www.opony.com.pl już kilka kompletów, jak dotąd najstarsze miły
                bodajże 5 miesięcy...

A Baloon nigdy nie odpowiedział na moje zamówienia ;-) Oni mnie nie chcą, to i
                ja ich olewam ;-)

Pzdr
                Niknejm
              • Gość: sknera Re: teraz jezdze na Dunlopach IP: *.epsa.pl 30.04.03, 14:17
                Co Cię skłoniło do kupna tych opon? To stary model, następcy to Energy XH i HV.
                Drogie jak cholera. Ja mam 195/55/R15 to dość nietypowy rozmiar w zeszłym roku
                po uszkodzeniu musiałem dokupić jedną sztukę ponad 600 pln bez montażu i trudno
                znaleźć. Z warunków trakcyjnych po 35 tys. przebiegu są gorsze na mokrym niż na
                suchym - ABS ciągle pyka.
    • Gość: FF Re: Jakie OPONY letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.03, 16:32
      gwidosz napisał:

> Witam Wszystkich!
      > Proszę o kilka słów na temat Waszych doświadczeń z oponami letnimi. Które
      > możecie polecić, które nie. W szczególności będę wdzięczny za opinie nt.
      opon:
      > Dunlop SP 01
      > Michelin Energy XV1
      > Bridgestone RE 720
      > Goodyear Eagle F1-GSD2
      > Continental Conti Premium Contact

W ubiegłym roku zamieniłem w swoim Focusie Micheliny Energy (po 3 latach) na
      Pirelli P3000 (175/14cośtamcośtam).
      Porównując P3000 do Michelina, to muszę stwierdzić, że na P3000 jeździ mi się
      zdecydowanie, ale to zdecydowanie lepiej. Przede wszystkim na mokrej
      nawierzchi. Michelin dosłownie wkurzał mnie bardzo często, gdyż na mokrym
      obsuwał się na boki, zwłaszcza podczas jazdy po koleinach. Pewnego razu, w
      ubiegłym roku jak mnie wyrzuciło i cudem uniknąłem dachowania, powiedziałem
      sobie: dość i zamieniłem na P3000. P3000 doradzili mi w serwisie Forda, i
      jestem im za to naprawdę wdzięczny. Teraz nie ma różnicy: sucha czy mokra
      nawierzchnia, zawsze czuję się pewnie, a poza tym samochód jedzie obecnie o
      wiele ciszej.
      Wydawać by się mogło, że "słabość" Michelinów wynikała z ich zużycia, jednak
      odnoszę wrażenie że niepewnie z Michelinami czułem się już od początku zakupu
      nowego Focusa z Michelinami właśnie.
      Dodam jeszcze, że wcześniej jeździłm (innym samochodem) na Bridgestonach a
      następnie na Continentalach. W swietle komfortu jazdy na ww oponach, mój
      prywatny ranking powyższych typów opon przedstawia się następująco:
      1. Bridgestone (zdecydowanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
      .
      .
      2. Pirelli
      3. Michelin
      .
      .
      .
      .
      4. Continental :((((

Dziekuję za uwagę i pozdrawiam
      FF

• Gość: STYRO Re: Jakie OPONY letnie? IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 30.04.03, 19:24
        Ja jezdze na MABOR M70 175/70 R13 nie mam zdania bo auto kupilem z tymi gumami
        i po prostu nie mam porownania... Kilka miesiecy przelozylem przod na tyl i
        jeszcze z 2-3 miesiace wytrzymaja a potem... Wlasnie co potem? Chyba zdecyduje
        sie na "kukurydze" Goodyeara, bo P3000 ma nieciekawe opinie na opony.com.pl

Pozdrawiam
      • gwidosz Re: Jakie OPONY letnie? 02.05.03, 00:00
        Obecny samochód kupiłem nowy z aluminiowymi felgami i na oponach Bridgestone
        B371. Potwierdzam wysoką jakość tej marki. To były opony rewelacyjne. Zrobiłem
        na nich równo 60 tysięcy km i po tym przebiegu jeszcze od biedy można było
        jeździć.
        Od wczoraj jeżdżę na tych Michelinach Pilot Primacy i jak na razie wrażenia mam
        pozytywne.
        • Gość: Jacek Re: Jakie OPONY letnie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.03, 23:11
          W lutym kupiłem autko z fabrycznymi Dunlope P9 (185/65 R14) ... autko ma
          obecnie nabujane 65000 Km i jeszcze ten sezon da się jeździc ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka