Dodaj do ulubionych

ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ??

IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 23.04.03, 20:05
HEj!
MAm pytanko, otóż zauważyłem, że podczas jazdy swoim autkiem,ze ściąga mnie
trochę w lewo. CO to znaczy, coś ze zbieżnością, gdzie z tym pojechać, żęby
nie zdarli z człowieka skóry i jeszcze dobrze zrobili w W-wie?
Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.03, 20:18
      Tez tak miałem,to mogą być różne rzeczy.U mnie to 1 amortyzator padnięty(wymiana
      niestety parami) i problem zniknął.
    • Gość: Krzysiek Re: ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ?? IP: *.acn.waw.pl 23.04.03, 21:21
      Krakowska 12a. To raczej problem z geometria a nie zbieznoscia. Problemem moga
      byc tez nierowne opony (roznica w obwodzie), nierownomierne zuzycie sprezyn
      itd...
      • Gość: mada Re: ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ?? IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 22:19
        jesli masz volvo s40 to one tak maja - tak przynajmniej twierdza w serwisie. a
        konkretnej przyczyny nie potrafia znalezc nawet po 3 tyg
      • Gość: Master Re: ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.03, 10:59
        A jaki koszt jest badania geometrii?
    • Gość: Kuba-Rapid Re: ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ?? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.04.03, 22:51
      automatycznie wyprzedzanie sie włącza :-p
    • Gość: kris Re: ŚCIĄGANIE w lewo - ZBIEŻŃÓŚĆ?? IP: *.combidata.com.pl 24.04.03, 09:54
      Ja to mam w autku - wyjechałem prosto z salonu na krzywą drogę i od razu
      musiałem kontrować kierownicą bo ciągneło w lewo - z resztą w lewo najczęściej
      ciągnie. Więc od razu na kontrolę do ASO i o okazało się, że było za mało
      powietrza w jednym kole, a dodatkowo po krótkiej przejażdżce z mechanikiem
      okazało się, że ściąga raz w lewo raz w prawo - zależy od profilu drogi. Moja
      rada - spróbuj na jakimś super równym odcinku asfaltu przy dużej szybkości ( im
      szybiej jedziesz tym bardziej powinno to być zauważalne) zrobić test czy dalej
      ściąga - jak nie to wina drogi ( a te w Polsce krzywe :_(( )
    • Gość: robert zanim rozgrzebiesz zwieszenie IP: *.acn.pl 24.04.03, 11:04
      sprawdź ciśnienie w oponach i ew. zamień je miejscami (przednie koła). Jeśli
      zacznie zciągać w prawo, to daruj sobie szukanie przyczyn w zawieszeniu. To
      wina nierównych opon. Musisz wtedy to polubić:-))
      • js72 Re: zanim rozgrzebiesz zwieszenie 24.04.03, 11:23
        Ja też tak miałem i jeszcze raz po zimie wyważyłem opony i dodatkowo zamieniłem
        prawą na lewą. Ściągało już prawie niezauważalnie. Darowałem sobie ustawianie
        geometrii kół za 50 zł. Samochód miał być niedługo sprzedawany. I tak nowy
        właściciel cieszy się z kupna starego samochodu a stary właściciel starego
        samochodu cieszy się z pozbycia się problemu.
        • Gość: Master Re: zanim rozgrzebiesz zwieszenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 13:18
          Wniosek: muszę sprawdzić opony przede wszystkim?
          Może rzeczywiście któraś jest gorzej podpompowana.
          • greenblack Re: zanim rozgrzebiesz zwieszenie 25.04.03, 13:29
            Niedopompowana opona, to pierwsza i najczęstsza przyczyna ściągania. Jeśli nie
            pomoże dopompowanie, to tylko kontrola geometrii może coś wyjaśnić.

Pozdrawiam
            • Gość: Lekito Re: zanim rozgrzebiesz zwieszenie IP: *.pustki.gdynia.pl 26.04.03, 22:43
              Ewentualnie lekko hamulce z jednej strony trzymaja - zapieczone cylinderki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka