Dodaj do ulubionych

Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis)

IP: 194.203.181.* 04.05.07, 17:15
Szukam opinii użytkowników, którzy zwiększali moc w volkswagenowskim 2-
litrowym dieslu 136 koni(Passat, Skoda, Mitsubishi Grandis)- czy to się
sprawdza w praktyce i czy są jakieś widoczne skutki uboczne (spalanie,
konieczność częstszej wymiany materiałów eksploatacyjnych itp)
Obserwuj wątek
    • Gość: FIFIK Re: Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:20
      NIE MA ZADNYCH SKUTKOW UBOCZNYCH NAWET NA TRASACH JAK NIE DEPTASZ DO SPALANIE CI
      SPDA O 0,5L NA 100KM\H. JAK PRZESADZISZ Z PODKRECANIEM TO SPADA ZYWOTNOSC
      SILNIKA. NAJLEPIEJ TAK 15-20 KM WIECEJ BO POZNIEJ TO LIPA. JEST ROZNICA BO JEST
      LEPSZY MOMENT OBROTOWY I CZUC MOC:) JA NIE ZALUJE:))) JA JESTEM ZA POZDRO:)
      • Gość: Mike Re: Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 22:29
        I ja również , to po prostu choroba , zrobiłem kiedyś i w każdym następnym to
        robię , obecnie w 2.0d mam ok.180Km i 390Nm więc jakieś 20% więcej
      • Gość: guma Re: Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:47
        dzięki za uwagi nie było mnie przez chwilę dlatego dopiero teraz się odezwałem.
    • Gość: Marzena Re: Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis) IP: *.pools.arcor-ip.net 06.07.07, 01:12
      Mamy chip w Grandisie i sprawdza sie jak najbardziej.Czuc to przyspieszenie
      odrazu,jak sie orzygazuje to czarny dym zostawiamy po sobie ale zuzycie paliwa
      jest takie same a nawet mniej teraz pali.Pozdrawiamy
    • Gość: Piotr Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: 195.187.134.* 25.07.07, 12:38
      zrobiony przy 73000 km przebiegu ( 5 lat) A 170 CDI, cammon rail, waga 1090 kg,
      na hamowani miał: 98 KM, 204 Nn, przyśpieszenie 12,1 sek/100 km, splanie 4,8
      ltr ON średnio z połowy jazd po Niecce Węglwoej i reszta trasy, czasmi z
      prędkościami zegarowymi (160 - 180). Po chiptunningu jest : 118 KM i 240 Nm,
      9,8 - 10 sek /1oo km,zużycie oN spadło o 0,6 ltr/100km, prędkosć napewno
      wzrosła sporo, bo 200 km uyzskał już przy 4000 obrotów z zapasem - jeszcze
      500 obrotów do czerwonego pola. Poprzednio: V max 180 ( i tyle osiągał max) ale
      przy 4500 obrotów, więcej nie wolno. Jestem ustysfakcjonwany, bo skorzystałem
      tylko z 20% możliwości tuningowania tego silnika, przez co serwisant
      zapenił, że taki wzrost parametrów , stsowany jest przez większość
      użytkowników w Niemczech po okresie gwarancji .....nie ma istotnego wpływu na
      techniczne zużycie mechanizmów przniesienia napędu, układu jezdnego i
      wydechowego.Przyśpiedszone zuyżycie zespołów pojawia się przy wzroście
      dynamiki od 30-40 % wzwyż, w stosunku do stanu fabrycznego. Na wszelki wypadek
      wymieniłęm tylko 3 rolki i napinacz oraz pasek klinowy. Po wymianie opon,
      tarcz hamulcowych i klocków...mam zamiar dynamicznie ekspoloatować ten pojazd
      przez następne 75000 km, płacą ubezpiecznie w grnicach 700 -900 zł na rok
      i ...mało mandatów. Pozdrawiam ...umiarkowanych tuuningmanów.
      Mogę podać adres firmy tunnigoweh w Katowiacch, mój kontakt: scherp@poczta.fm
      • Gość: Jrek WaWa Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 11:38
        witam serdecznie, mam również taki sam pojazd i zastanawiam się nad zwiększeniem
        mocy,. Mam kilka pytań: czy czasem nie zacznie bardziej kopcić, i czy turbima
        się szybciej nie wyeksploatuje i również co z silnikiem.A wogóle jak spisuje się
        furka, jestem bardzo ciekawy. Ponadto piszesz że troszkę mniej pali a dynamika
        Adres olgusiaczek15@wp.pl Dziękuje;]
        sporo lepsza. Jak możesz to odpisz. Pozdrawiam i życzę dalszej dobrej eksploatacji.
      • sum_tzw_olimpijczyk Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 09.12.07, 13:10
        200 km uyzskał już przy 4000 obrotów z zapasem - jeszcze
        > 500 obrotów do czerwonego pola. Poprzednio: V max 180 ( i tyle osiągał max) ale
        >
        > przy 4500 obrotów,

Brawo, chipem zmienić przełożenia skrzyni biegów to tylko najwięksi macherzy
        potrafią.
        • Gość: borys Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.chello.pl 10.12.07, 20:45
          no i tu kolego pokazał jak swietnie się zna. Zmiany parametrow
          silnika przesuwają prędkość maksymalną na danym biegu a więc także .
          W przypadku AR z tego co pamiętam na 3-cim biegu sam stożek sprawiał
          że auto jechało 5 km szybciej.
          Nie znasz się to lepiej poczytaj o chipach i o mocy.
          Google twoim przyjacielem.
          Pozdrawiam
          • sum_tzw_olimpijczyk Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 10.12.07, 21:34
            Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Pan napisał, że taką samą prędkość ma przy
            innych obrotach, a to się nazywa zmiana przełożenia.
            • Gość: borys Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.chello.pl 13.12.07, 21:12
              Obniżenie obrotów przy jakich silnik osiąga maksymalne parametry
              pracy może skutkować takimi efektami. Auto ma większe zapasy mocy i
              pojedzie szybciej. Dwa razy licznikiem nie zakrecisz trzeba zmiescic
              sie w jednej skali.
              Pozdrawiam
              • Gość: borys Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.chello.pl 13.12.07, 21:13
                kolego sum_tzw (itd) chyba nigdy nie chipowałeś auta. Zobacz kiedyś
                z bliska. Czytanie art w prasie nie powie ci wszystkiego.
                Pozdrawiam
                • sum_tzw_olimpijczyk Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 13.12.07, 23:00
                  :D Rozbawiasz mnie :D Jak rozumiem, auta o mocy 200KM i 100KM ,ale tej samej
                  skrzyni biegów osiągają różną prędkość na tym samym biegu przy tych samych
                  obrotach?:D A Ziemia jest płaska?
                  • Gość: a.s.d Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.vwes.pl 12.05.08, 11:53
                    sum_tzw_olimpijczyk: szkoda słów, nie gadaj z debilami :) usmialem
                    sie po pachy. Tak się teraz zastanawiam jaką trzeba mie moc zeby
                    jechac 200km/h na wolnych obrotach. Moze koledzy mondrale maja na to
                    jakiś algorytm.
              • tiges_wiz Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 14.12.07, 09:20
                > Obniżenie obrotów przy jakich silnik osiąga maksymalne parametry
                > pracy może skutkować takimi efektami.

zmiana przelozenia? :D.. przestan bredzic.
                • Gość: borys Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.chello.pl 15.12.07, 14:21
                  Powiem że najprościej sprawdzić doswiadczalnie. Ja wiem ze nie masz
                  racji ty upierasz się przy swoim
                  • tiges_wiz Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 15.12.07, 19:21
                    ok .. masz 4000 obr na silniku, przekladnie sumarycznie 1:4 .. ile bedzie na kolach?

a teraz wymysl jak z ta przekladnia 1:4 uzyskac inny wynik na kolach :) przy
                    4000 obr :)
                  • lambibambi Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 09.05.08, 15:55
                    Kolego Borys obniż sobie gorączke bo nie masz racji i nic na to nie
                    poradzisz. Aby zmienic prędkość przy danych obrotach musisz zmienić
                    przełożenie w skrzyni biegów i nawet milion koni ci w tym nie pomoże
                    • Gość: a.s.d Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.vwes.pl 12.05.08, 11:56
                      > Kolego Borys obniż sobie gorączke...

Gorączka, hmm to by wiele wyjaśniało.
      • Gość: a.s.d Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.vwes.pl 12.05.08, 11:42
        >>...prędkosć napewno wzrosła sporo, bo 200 km uyzskał już przy 4000
        >>obrotów z zapasem - jeszcze 500 obrotów do czerwonego pola...

Chyba czegos tu nie kleje ? zmieniłes przełożenie w skrzyni czy
        zchip-owałeś silnik ?
        Co to za historia ?
        • Gość: lambibambi Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... IP: *.chello.pl 12.05.08, 23:28
          Zachipował motor ale tak się zajarał że mu się liczby poprzestawiały
          mogę zrozumieć kolęgę poprostu euforia POZDRAWIAM
          • wsk175 Re: Chip Tuning Merc A 170 CDI... 17.01.09, 22:36
            Borys poraża swoją głupotą.ZAmiast wykazywać się totalną niewiedzą lepiej by
            odrobił lekcje i powyciskał syfy na nosie. Chyba że przy okazji czipowania
            naprawiono obrotomierz lub ślizgające się sprzęgło.
    • Gość: fahóra Re: Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis) IP: *.toya.net.pl 29.05.08, 00:41
      bo może z tuningiem silnika , robią też tuning licznika...buhahaha
    • Gość: Auto_doktor Re: Chip Tuning diesla 2.0 (Grandis) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.01.09, 20:26
      Ja kupiłem na allegro takiego powerboxa od sprzedającego mizi21 :
      www.allegro.pl/ite..._4_1_9_2_0.html
      Jestem bardzo zadowolony mam go już pół roku - samochód pali tyle samo w wkręca
      się na obroty naprawde dobrze już od najniższych obrotów.
      Moim zdaniem powerbox czy prawdziwy chiptuning może zniszczyć auto jak będziecie
      je piłować i nie dbać o nie. Ja dbam o mój samochód - regularnie dokonuje
      wszystkich wymian a powerboxa używam głównie przy wyprzedzaniu dlatego mam
      pewność że z moim autem jest i będzie wszystko OK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka