Dodaj do ulubionych

świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna

08.05.07, 08:18
Witam znawców przedewszystkim z europy zachodniej ale może i z polski gdzie takie świece nie są zbyt popularne, myślę że ze względu na cenę i dostępność.
Może kolega ze skandynawi Skydad się wypowie na temat co mi poprawi tego typu świeca w silniku benzynowym 2 litrowym 130 konnym, jakie realne korzyści włoży mi zainwestowanie w jedną taką świecę tyle co w komplet zwykłych standardowych świec? czyli komplet wychodzi 4 X więcej niż standard i czy ktoś na tym jeździ i ma doświadczenia. Prosze o konstruktywne opinie.
Obserwuj wątek
    • ddr6 Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 08.05.07, 08:25
      o zalet jest mnostwo wymienie tylko najwazniejsze : 4X wieksza szybkosc
      maksymalna ,4X wieksza moc silnika ,4X mniejsze spalanie ,4X szerszy
      usmiech producenta,4X wieksza prowizja sprzedawcy ,
      tylko jedna wada -4pkt IQ mniej
      • kayo Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 08.05.07, 08:45
        mówisz o oczywiście swoim IQ oczywiście jeśli nie umiesz zrozumieć prostej prośby o wypowiedzi tylko tych co cokolwiek wiedzą.
    • bzyku_bzyku Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 09.05.07, 03:03
      tadpraha.cz/index_pl.php?pid=388
      tadpraha.cz/index_pl.php?pid=341&cid=124
    • chris62 Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 09.05.07, 15:16
      Zależy jaki system zapłonu zastosowano.
      W moim silniku ( też 2 litry - 140 KM) układ zapłonowy Siemens mam zwykłe NGK
      które zmieniam co 60 tys. km bez względu na to jakie są po tym przebiegu i nie
      ma problemu.
      Jeden myk - na świecach bezpośrednio zamocowane są cewki więc strat prądu na
      kablach wysokiego napięcia brak.
      Jeżeli masz kable to pewnie coś tam wniosą no a pozatym ich trwałość będzie
      większa o ile w jakiś inny sposób nie ulegną uszkodzeniu np mechanicznemu.
      O ile producent auta przewiduje taki typ świec to nie zaszkodzi je zastosować.
      Zapytaj mechanika wiem, że np. zniektóre silniki miały problemy ze świecami z 2
      - 4 elektrodami dolnymi
      • kayo Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 10.05.07, 06:04
        W moim silniku jest aparat zapłonowy denso też jeżdzę na NGK ale zmieniając na NGK pierwsze świece wykręciłem Denso, sprzedawca twierdzi że te świece zmniejszają pobór prądu w układzie zapłonowym, są wydajniejsze i mniej się grzeją, mi by to wystarczyło tylko chciałem zapytać czy ktoś ewentualnie nie używa i ma jakieś spostrzeżenia.
        dziękuję za wszystkie wypowiedzi, świece zakupiłem jeszcze nie wkręcone, wątpię żebym zauważłył istotną różnicę a nawet jeśli tak to dopiero na większej trasie, jakby co to się podzielę informacjami.
        • miskorabol Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 10.05.07, 08:31
          chris to są i elektrody górne ??
          naprawde sprzedaje świece ISKRY polskie i jak czytam podniecanie sie swiecami
          NGK czy DENSO albo BRISk to smiac mi sie chce. DObry mechanik Ci powie że
          swiece wymienia sie wtedy kiedy olej czyli sredni co 15 tys km. Tak narzekacie
          na ISKRE a pewnie zaden z Was nie załozył i nigdu nie jezdził. Tak na
          marginesie Brisk kupuje swiece od Iskry i sprzedaje je po marka Brisk dwa razy
          drozej. Przez zmiane nazwy maja kopa ze dwa razy wiekszego nie !!
          • celicaman Re: świece IRIDUM POWER denso silnik 2.0 benzyna 10.05.07, 09:19
            > DObry mechanik Ci powie że
            > swiece wymienia sie wtedy kiedy olej czyli sredni co 15 tys km.
            Nie pomyliłeś czasem świec z filtrem oleju? Bo z Twojego posta wynika, że
            książke serwisową do mojej toyoty opracował jakiś ignorant, bo jak wół stoi, że
            świece należy wymienić po 120.000 km ( były właśnie irydowe)
            P.S. Używałem dawno temu Iskry i bardzo je chwaliłem, więc tu sie z Tobą
            zgadzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka