Dodaj do ulubionych

Gdzie pompować koła

IP: *.chello.pl 26.05.03, 20:36
Jakie jest Wasze zdanie.Czy lepiej pompować opony kół naszych samochodów w
mieście np.w Krakowie,Warszawie czy też np.w Zakopanem w czasie Niedzielnego
tam pobytu.Wszk tam powietrze zawiera mniej zanieczyszczeń.Pzdr.H
Obserwuj wątek
    • Gość: robert do wentylkuffff:) IP: *.acn.pl 26.05.03, 21:07
    • Gość: Rafał Re: Gdzie pompować koła IP: *.int.warszawa.sint.pl 27.05.03, 19:06
      Gość portalu: Henio napisał(a):

>Wszk tam powietrze zawiera mniej zanieczyszczeń.

O - to akurat bzdura. Mało jest miejsc o równie zanieczyszczonym powietrzu.
      Chyba , że napompujesz na Gubałówce ( z własnej pompki )
      W Zakopanem większość wozów używanych przez tubylców ( właściwie : tambylców )
      nie spełnia jakichkolwiek norm czystości spalin. Najlepszy przykład - minibusy -
      Mercedesy pamiętające Kaisera i Gomółkowskie Nysy. Swoją drogą , to ciekawe ,
      ile flaszek trzeba tam postawić za pieczątkę w dowodzie rejestracyjnym ???
      Domy z kolei ogrzewane są zazwyczaj z pieców węglowych , w związku z czym zimą
      biały śnieg jest dopiero na Hali Gąsienicowej , a i to nie zawsze.
      Istnieje teoria , że wszechobecny w Zakopanem zapach końskiego łajna działa
      degradująco na współczesne ogumienie i lakiery, co powoduje , że miejscowa
      ludność woli pojazdy z lat 70-tych , jako mniej wrażliwe.
      Lepiej już pompować w drodze powrotnej , np. na Śląsku..... Odkąd tamtejszy
      przemysł przeszedł do historii - okoliczności przyrody są wręcz uzdrowiskowe !
      • Gość: gazda Re: Gdzie pompować koła IP: *.chello.pl 27.05.03, 22:01
        Ja bym napompował nie na Gubałówce a w Morskim Oku.
        • Gość: Rafał Re: Gdzie pompować koła IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.05.03, 13:00
          Ale jak tam dojechać ??? Parking na Palenicy ( z wszystkimi urokami j.w +
          kopcące ciężarówki na pobliskim przejściu granicznym ) jest ostatnim miejscem
          dostępnym dla przyjezdnego.
          Ale dla chcącego nic trudnego . w oddalonym od granicy o 1/2 h. jazdy słowackim
          Smokowcu - powietrze jest czyściutkie , a i kompresor się znajdzie !
          • Gość: cytryniec Re: Gdzie pompować koła IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.05.03, 17:07
            Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Ale jak tam dojechać ???
            Wygodny jesteś.
            Bierzesz koła pod pachę i dymasz nad Morskie Oko. A z góry turlasz.
        • tricky Re: Gdzie pompować koła - ważne 29.05.03, 12:36
          co za bzdurne odpowiedzi...
          ale powiem wam jedną rzecz: ( mam nadzieje, że jeszcze nikt o tym nie pisał).
          Pompować auto trzeba w autoryzowanych salonach, które mają homologowane
          automaty ciśnieniowe! Byłem wczoraj u mechanika - opona mi piszczała,
          sprawdził zbieżność po czym ciśnienie w kołach - okazało się, że w każdym
          miałem o 0,5 atmosfery za mało.
          Podobno te gówniane urządzonka na stacjach benzynowych rozszczelniają się i
          pokazują każde co innego i rzeczywiście zaraz potem pojechałem na
          moją "ulubioną" stację i miałem inne wskazania niż u mechanika... pojechałem
          do innnego serwisu i były takie jak u mojego speca...
          polecam uwadze
    • Gość: Paul Re: Gdzie pompować koła IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 28.05.03, 17:49

> Jakie jest Wasze zdanie.Czy lepiej pompować opony kół naszych samochodów w
      > mieście np.w Krakowie,Warszawie czy też np.w Zakopanem w czasie Niedzielnego
      > tam pobytu.Wszk tam powietrze zawiera mniej zanieczyszczeń.Pzdr.H
      Dodam, ze jest tam specjalna atmosfera i tylko tam nalezy m.in pompować koła.
      • Gość: Zbyrcyn Re: Gdzie pompować koła IP: *.chello.pl 28.05.03, 19:14
        Tyko u nos łobocycie sami.Łopony Wase dłużej pozyją.
        • Gość: Rafał Re: Gdzie pompować koła IP: *.int.warszawa.sint.pl 29.05.03, 15:43
          No , chyba że ktosik nam podpadnie , to wtedy ciupazecke wrazim miedzy felge a
          łopone. Dla pewności w kilku miejscach....
          • Gość: Henio Re: Gdzie pompować koła IP: *.chello.pl 09.06.03, 23:12
            Z pozoru temat błachy,lecz uwzględniając że czynimy to w Zakopanem przy
            temp.np.-5 stopni C wracamy np.do Gdańska gdzie jest+20 to o ile wzrośnie
            ciśnienie w naszych oponach jeśli w Zakopcu wynosiło 1,8 atm.Pzdr.H
            • Gość: Kierowiec Zmiana cisnienia IP: 212.6.124.* 10.06.03, 08:17

> Z pozoru temat błachy,lecz uwzględniając że czynimy to w Zakopanem przy
              > temp.np.-5 stopni C wracamy np.do Gdańska gdzie jest+20 to o ile wzrośnie
              > ciśnienie w naszych oponach jeśli w Zakopcu wynosiło 1,8 atm.Pzdr.H

Z rownania gazu absolutnego (powietrze w normalnych tempearturach moze byc
              dobrze przyblizone gazem doskonalym) wynika, ze przy zmianie z -5 na +20 st. C
              cisnienie (przy stalej objetosci) wzrosnie o 9,33 %.

(293 K / 268 K = 1,093283...)

Czyli z 1,8 atü zrobi sie 1,968. Bledy wskaznikow cisnienia sa tego samego
              rzedu wielkosci.

Zmiany powodowane nagrzewaniem sie opony podczas jazdy sa wieksze, jednak sa
              one wkalkulowane w zalecenia producenta co do cisnienia, ktore wg. instrukcji
              ma byc mierzone przy zimnych oponach.

POzdr.

K.
    • bisnesmen Re: Gdzie pompować koła 10.06.03, 00:02
      Nieważne gdzie, ważne czym. Najczystsze powietrze uzyskasz w dowolnym miejscu
      używając specjalnych "inflate cans", np. takiej:
      www.douglas.de/dgdeeplink.process?ref=AFFDEEVI2000&type=product&prodid=117658
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka