milaczki 04.06.07, 14:31 chcę kupić peugeot 407, disel 1.6, proszę doswiadczonych o poradę czy ma dobre przyspieszenie i czy przy wyprzedzaniu nie jest "mułowaty" Link Zgłoś Obserwuj wątek
purhed Re: peugeot 407 04.06.07, 14:55 wybierz się na jazdę próbną, mułowatość to pojęcie względne Link Zgłoś
mariusz-ef Re: peugeot 407 04.06.07, 15:50 407 z silnikiem tej pojemnosci daje rade tak w miescie jak i w trasie co nie znaczy, ze bedzie to auto o zacieciu sportowym powiedziec "mul" to moze przesada, ale nie spodziewaj sie fajerwerkow i przeciazen niczym z f16 (przynajmniej tych f16 ktore sie jeszcze do latania nadaja) jesli bedziesz jezdzil sam to moze troszke dreszczyka poczujesz, ale gdy auto bedzie wiozlo jakis bagaz plus np 4 doroslych pasazerow to... zastanowisz sie 3 razy nim wyprzedzisz autobus a blogoslawienstwem beda dla Ciebie (i auta) zjazdy z gorek ;-) jak chcesz sportowych osiagniec 407 to kup cos z 6 cylindrami jesli zalezy Ci na spokojnej jezdzie i umiarkowanym spalaniu silnik 1.6 bedzie ok Link Zgłoś
margotje Re: peugeot 407 04.06.07, 16:38 Właśnie takiego 407 bierze mój małż w leasing. Z ta tylko drobna różnica, ze z silnikiem 2 litry. W czasie próbnej jazdy okazał się być dość żwawy, przyspieszenie hmhmmmhmhmhmh.... nie kosmiczne! Zachwytu nie wywołał, w każdym razie. Obawiam się, ze z mniejszym silnikiem będzie na pewno mułowaty. Link Zgłoś
sram_w_budzik Re: zapomnij 04.06.07, 17:21 al9 napisał: > muł straszny > weż większego diesla! Sam jesteś muł. Ma lepszą elastyczność niż ten twój Vtec. > > al Link Zgłoś
al9 Re: zapomnij 04.06.07, 17:37 1,6 diesel???? żartujesz sobie Moze 2 hdi 136KM ale i tak zostaje daleko daleko w tyle... al Link Zgłoś
daria.1 Re: zapomnij 12.08.07, 19:20 Twoja Honda to moze jedynie tylnią rurkę wydechu 20hdi oglądać i to niezbyt długo Link Zgłoś
radioaktywny Re: peugeot 407 04.06.07, 20:48 Jeździłem obydwoma wersjami Hdi, tj. wersją 110KM i 136KM. Pierwsza wersja zachwyca ekonomiką - średnio spalała mi 5.5 litra na setkę. Drugi silnik spala mi 6,4 litra (średnia z 17 tyś km). Oba silnika nie zrywaja asfaltu pod światłami ale maja znakomita elastyczność od 3 biegu wzwyż. Silnik 2,0 ma doskonały wynalazek "overboost" który robi z samochodu prawdziwa torpedę, w przypadku konieczności błyskawicznego przyspieszenia. Nie wiem czy ma to wersja 110KM, w każdym razie, jeśli nawet ma to efekt jest dużo mniejszy. Jeśli moge doradzić to wersja 110KM wystarcza do spokojnej, ekonomicznej jazdy, jeśli jednak chce się mieć margines dynamiki polecam ten o mocy 136KM, 320-340(overboost)Nm. Nie bez znaczenia jest również skrzynia 6 biegowa. Na ostatnim biegu, przy szybkości 130 km/godz. obrotomierz ledwie przekracza 2 tyś obrotów, a spalanie wynosi przeciętnie 5,7 litra. Pozdrawiam. Link Zgłoś
buraque Re: peugeot 407 04.06.07, 22:21 milaczki napisała: > chcę kupić peugeot 407 nie przeszkadza ci że jest taki szkaradny? Link Zgłoś
margotje Re: peugeot 407 06.06.07, 23:13 buraque napisał: > > nie przeszkadza ci że jest taki szkaradny? To bardzo subiektywne stwierdzenie! Powinienes dodac "moim zdaniem" . Ja nie uwazam 407 za szkaradne auto. Wrecz przeciwnie. Link Zgłoś
baartur Re: peugeot 407 04.06.07, 22:36 > chcę kupić peugeot 407, disel 1.6, proszę doswiadczonych o poradę czy ma > dobre przyspieszenie i czy przy wyprzedzaniu nie jest "mułowaty" Jeżeli szukasz auta ekonomicznego do spokojnej jazdy myślę że ci wystarczy w mieście nie powinno spalanie przekroczyć 6L. Mogą być lekkie problemy na trasie przy wyprzedzaniu przy większych prędkościach. Ale jedno kosztem drugiego ;) Link Zgłoś
lechudyd1 Re: peugeot 407 05.07.07, 16:26 Wlasnie od miesiaca jestem posiadaczem 407 z silnikiem 2.0. Przed zakupem odbylem jazdy probne modelami 1.6 HDi i 2.0 HDi. Jak dla mnie 1.6 jest niestety za słaby. Czlowiek nie ma tego komfortu podczas przyspieszania. Nie mowie w tym przypadku o jakims sciganiu sie ale o normlanym zachowaniu na drodze. Niekiedy zapas mocy jest naprawde potrzebny. 1.6 owszem jezdzi ale wydajac prawie 100 tys chyba warto miec cos z czego bedzie sie zadowolonym. Ogolnie autko super. Link Zgłoś
przemekthor Re: peugeot 407 05.07.07, 16:40 Test takiego auta (407 1.6 HDi) byl w ostatnim Auto Motor i Sport. Pozytywnie, przejechali sie do Wiednia i z powrotem na jednym zbiorniku. Link Zgłoś
radioaktywny Re: peugeot 407 05.07.07, 17:01 przemekthor napisał: > Test takiego auta (407 1.6 HDi) byl w ostatnim Auto Motor i Sport. Pozytywnie, > przejechali sie do Wiednia i z powrotem na jednym zbiorniku. Też czytałem dziś ten artykuł. Autorzy mieli zdecydowanie pozytywne wrażenia, ale mam wrażenie, że wciskali jednak pedał aby sprawdzić auto bo ciut wysokie było to średnie spalanie. Miesiąc temu byłem swoją 407 2,0 hdi we Włoszech. Zrobiłem w sumie około 2500 km, i średnie spalanie wyszło mi 5,7 litra na 100 km. Z centralnej Polski dojechałem bez tankowanie do granicy austriacko - włoskiej (ok.1000 km). Mogłem jechac jeszcze jakies 100-150 km, ale wolałem już nie przeginać. Dodaję, że do Wiednia jechałem tasama trasą co testerzy z pisma. Później autostradami, więc szybkości musiałem mieć dostosowane do ruchu na nich. W sumie tankowałem 2 razy. 1,6 hdi, jak sadzę, zmiesciłby się w 5 litrach. Link Zgłoś
przemekthor Re: peugeot 407 05.07.07, 19:20 > Też czytałem dziś ten artykuł. Autorzy mieli zdecydowanie pozytywne wrażenia Mieli, zdecydowanie. Samochod ladny, duzy, oszczedny, niedrogi w zakupie. Same plusy. Pytanie, jak bedzie wygladal po 3-ech latach :) Trwalosc nie jest mocna strona Peugeotow, wiem to po swoim (juz) czterolatku. Lakier i plastiki na zewnatrz sa marne. Link Zgłoś
radioaktywny Re: peugeot 407 05.07.07, 19:35 przemekthor napisał: > Pytanie, jak bedzie wygladal po 3-ech latach :) Trwalosc nie jest mocna > strona Peugeotow, wiem to po swoim (juz) czterolatku. Lakier i plastiki na > zewnatrz sa marne Będąc kilka razy w Egipcie ze zdumieniem stwierdziłem, że peugeoty i japońskie są podstawą ich motoryzacji. W przypadku marki francuskiej są to auta z których najmłodsze mają 10-15 lat i chyba trzymaja się dobrze bo wygladaja krzepko i jest ich naprawdę mnóstwo... Link Zgłoś
przemekthor Re: peugeot 407 06.07.07, 10:57 Mamy dwa auta - volvo stoi sobie w podziemiu, 206-ka przed domem. Tego drugiego uzywamy, gdy trzeba skoczyc do sklepu. Jezdzimy nim tez na lotnisko, rano mnie musze sie tarabanic z walichami winda na dol i gonic przez pol budynku, male auto mam tuz pod drzwiami. Poniewaz latam duzo i czesto, duzo bardziej opyla sie miec drugie auto, niz placic za taksowki. Link Zgłoś
piopry Re: peugeot 407 11.08.07, 16:42 radioaktywny napisał: > Też czytałem dziś ten artykuł. Autorzy mieli zdecydowanie pozytywne wrażenia, > ale mam wrażenie, że wciskali jednak pedał aby sprawdzić auto bo ciut wysokie > było to średnie spalanie. > Miesiąc temu byłem swoją 407 2,0 hdi we Włoszech. Zrobiłem w sumie około 2500 > km, i średnie spalanie wyszło mi 5,7 litra na 100 km. Z centralnej Polski > dojechałem bez tankowanie do granicy austriacko - włoskiej (ok.1000 km). Mogłem > jechac jeszcze jakies 100-150 km, ale wolałem już nie przeginać. > Dodaję, że do Wiednia jechałem tasama trasą co testerzy z pisma. Później > autostradami, więc szybkości musiałem mieć dostosowane do ruchu na nich. > W sumie tankowałem 2 razy. > 1,6 hdi, jak sadzę, zmiesciłby się w 5 litrach. > Heh, mam 407 1,6 HDi i muszę Cię zmartwić - jechałem w lipcu do Wenecji i powrót (trochę też pojeździłem na miejscu), przejechałem w sumie 2850 km a spalanie średnie wyszło... 6,4 l/100 km ! Fakt, że nie jeżdżę raczej tak jak znaki nakazują, ale 160 na autostradzie to nie jest wg mnie przegięcie;) Sądzę,że 2,0 hdi ma tu przewagę z racji 6-biegowej skrzyni, co znacznie redukuje spalanie przy dużej prędkości... Dodam, że w mieście mi pali ok. 7,2/100 km a najmniej na trasie osiągnąłem Zakopane-Kraków 4,2 l (spokojna jazda, bez zawalidróg), więc rozpiętość jest duża... Niechlubny rekord to Kraków-Katowice-Kraków z dużą prędkościa i wtedy komputer pokazał średnie spalanie na całej trasie...8,9 litra ! Link Zgłoś
radioaktywny Re: peugeot 407 11.08.07, 17:01 > Heh, > mam 407 1,6 HDi i muszę Cię zmartwić - jechałem w lipcu do Wenecji i powrót > (trochę też pojeździłem na miejscu), przejechałem w sumie 2850 km a spalanie > średnie wyszło... 6,4 l/100 km ! Fakt, że nie jeżdżę raczej tak jak znaki > nakazują, ale 160 na autostradzie to nie jest wg mnie przegięcie;) > Sądzę,że 2,0 hdi ma tu przewagę z racji 6-biegowej skrzyni, co znacznie redukuj > e > spalanie przy dużej prędkości... > Dodam, że w mieście mi pali ok. 7,2/100 km a najmniej na trasie osiągnąłem > Zakopane-Kraków 4,2 l (spokojna jazda, bez zawalidróg), więc rozpiętość jest du > ża... > Niechlubny rekord to Kraków-Katowice-Kraków z dużą prędkościa i wtedy komputer > pokazał średnie spalanie na całej trasie...8,9 litra ! Myślę, że w dużej mierze to kwestia techniki jazdy. Moje aktualne średnie spalanie z 25kkm wynosi 6,3 litra, a jest to silnik 2,0 hdi. W poniedziałek rozpocznie sie test na dystansie 20kkm 407 z tym własnie silnikiem w MOTORZE. Nie spodziewam sie cudów bo to gazeta niemieckiego koncernu. Niemniej wrażenia wrogów francuskiej motoryzacji moga być tym bardziej wartościowe. Link Zgłoś