Dodaj do ulubionych

Focus i jego przjaciólka rdza

IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 21:32
Doszły mnie słuchy na temat Focusa - w tym samochodzie po 3 latach pojawia
sie rdza na karoserii (12 lat gwarancji)
Czekam na opinie posiadaczy tych samochodów
Czy w innych markach tez sa takie problemy ????
Obserwuj wątek
    • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 21:47
      Gość portalu: 007 napisał(a):

> Doszły mnie słuchy na temat Focusa - w tym samochodzie po 3 latach pojawia
      > sie rdza na karoserii (12 lat gwarancji)
      > Czekam na opinie posiadaczy tych samochodów
      > Czy w innych markach tez sa takie problemy ????

Prosze Was nie pomijajcie tego tematu !!!!
      Prawdopodobnie jest to bardzo powazna sprawa !!!!
      Chciałbym żeby ktos poważnu zainteresował sie tą sprawą
      Jak sie ma do tego pierwsze miejsce w teście TUV
    • greenblack Re: Focus i jego przjaciólka rdza 06.06.03, 21:49
      12 lat jest chyba na PERFORACJĘ, czyli jak nie zrobi się dziura na wylot, to
      możesz im...

Pozdrawiam
    • Gość: 007 Re: Focus i jego przyjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:15
      Podnosze ponownie ten wątek
      Będę to czynił ąz ktos zainteresuje sie tym tematem
      • Gość: piotrek Re: Focus i jego przyjaciólka rdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 23:19
        A jeżeli nikt się nie zainteresuje, bo problem nie istnieje? Skąd masz takie
        rewelacje, sprzedajesz Renault?
        Zadzwoń do centrali Forda i podziel się z nimi swoimi wątpliwościami.
        • Gość: piotrek Re: Focus i jego przyjaciólka rdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 23:21
          A poza tym skąd ta pewność, że W KAŻDYM FOCUSIE PO TRZECH LATACH POJAWIA SIĘ
          RDZA?
        • Gość: 007 Re: Focus i jego przyjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:22
          Gość portalu: piotrek napisał(a):

> A jeżeli nikt się nie zainteresuje, bo problem nie istnieje? Skąd masz takie
          > rewelacje, sprzedajesz Renault?
          > Zadzwoń do centrali Forda i podziel się z nimi swoimi wątpliwościami.

Zapytaj sie właściciela focusów ile maja problemów
          Jestem posiadaczem takiego modelu forda
          Rdza: na przedniej masce, na tylnej klapie, na dole tylnych drzwi, odchodzący
          płatami lakier
          • Gość: piotrek Re: Focus i jego przyjaciólka rdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 23:30
            Ja też jestem posiadaczem Focusa, trzyletniego TDDI i nic mi nie rdzewieje. Z
            właścicielami Focusów rozmawiam bardzo często i nikt nie narzeka. Powiem, w
            mojej firmie jest 8 Focusów, 4 Mondeo, 2 Transity - i nic nie rdzewieje.
            Szczerze mówiąc nie wiem gdzie znalazłeś takie wielkie narzekające na te auta
            grono. To dość dziwne, bo Focus jest jednym z najlepiej się sprzedających aut
            nie tylko w Polsce ale też w Europie.
    • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:20
      jest to zaplanowana akcja informacyjna
      co na to TUV ?????
      • polokokt a co na to fakty???? 06.06.03, 23:21
        Muwisz ze doszly Cie sluchy. Kto, gdzie i kiedy. nazwiska prosze, a nie tak
        ogolniki. Zreszta skor kos Ci to powiedzial to moze raczyl by potwierdzic swoja
        teze faktami.
      • Gość: piotrek Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 23:22
        A co ma z tym wspólnego TUV. Przecież on się zajmuje zupełnie czymś innym.
        • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:33

> A co ma z tym wspólnego TUV. Przecież on się zajmuje zupełnie czymś innym.

A kto podał ze to najmniej awaryjny samochód ?
    • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:26
      Prosze poczytać na stronie
      www.focusklubpolska.com.pl/
      zaraz podam kilka przykładów
      • Gość: piotrek Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 23:32
        Podaj link do konkretnej informacji. W news'ach nic nie ma - sprawdziłem.
        • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:35

> Podaj link do konkretnej informacji. W news'ach nic nie ma - sprawdziłem.
          trzeba wejśc na FORUM a na tym forum 7 strona temat rdza
        • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:37

> Podaj link do konkretnej informacji. W news'ach nic nie ma - sprawdziłem.

www.focusklubpolska.com.pl/main.htm
          • Gość: piotrek ????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.03, 00:26
            Problem chyba nie jest powszechny, ponieważ na tym forum na pewno już by się
            pojawił. Takie rzeczy się zdarzają - sporadycznie - w Golfie IV słupki, Almery
            1999 itd. Być może komuś rdza pojawiła się na Focusie ale nie uogólniaj tego na
            całą produkcję. Focusów sprzedaje się mnóstwo, więc jeśli sytuacja wyglądałaby
            tak dramatycznie, jak ją opisujesz, już byłoby o tym głośno.
            Póki co, chyba nie ma sensu polemizować w tym wątku, ponieważ jesteś jego
            jedynym "moderatorem".
            Poczekamy, aż odezwą się inni właściciele Focus'ów, którzy mają podobny problem.
    • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:32
      1. To ja rozpocznę
      Rocznik 2000, parę m-cy temu lakierowana tylna klapa (sedan) wraz z wymianą
      listwy chromowanej (Ghia).
      Obecnie zgłosiłem rdzę na prawych tylnych drzwiach i drzwiach kierowcy od
      wewnątrz na dole - a na pozostałych drzwiach, klapie i masce -> od wewnątrz
      purchle. To pierwsze będą wymieniać, to drugie szlifować i malować (czy jakoś
      tak

2.MOja histori juz znacie, podobna jak u Kitka. Rdza na klapie i na wszystkich
      drzwiach A i zapomnialem o masce, lakier zlazi do blachy od listwy (wewnatrz)

3.Wczorajszego dnia zrobiłem przegląd (po roku, przebieg 17 tys.) i rzuciłem
      kierownikowi serwisu temat korozji. W odpowiedzi usłyszałem, że problem jest mu
      znany, ale dotyczy aut wyprodukowanych w 98 i 99 roku. Wg niego sprawa polega
      na braku odwodnienia wnętrza drzwi (taka mała dziurka w najniższym punkcie).
      Trochę to niewiarygodne, ale zapytuję kolegów z rdzą czy wasze drzwi faktycznie
      nie mają odwodnienia ?

4.U mnie rok 2000, otworki są i rudy żre aż miło - warto robić przegląd blach i
      pilnować tego!! bo inaczej to

5.Potwierdza, że rdza w focusach w pewnych miejscach powtarza się nagminnie, u
      mnie pojawiła się na drzwiach tylnej klapy od jej spodu. Zaczęły wyskakiwać
      bomble i jak je dotknołem to zszedł lakier. Jak pojechałem do serwisu na
      przegląd i wspomniałem serwisantowi, że mam coś z drzwiami odrazu wiedział w
      którym miejscu jest rdza. Prawie każdy, który do nich przyjeżdża ma to samo.
      Tak samo nad rejestracją między listwą a klapą. Gwarancja oczywiście to
      obejmuje, ale trzeba mieć sprawdzany lakier na przeglądzie i wbite do ksiązki
      pojazdu - przegląd co roczny. Tak więc dbajcie o swoje fury.

6.>Rocznik 2000,
      i też sedan, ale rude wylazło spod listwy dopiero ok. 3 miesiące temu. Do tego
      z dolnych rogów klapy (po obu stronach) złazi lakier na kantach i kontynuuje
      złażenie po wewnętrznej stronie (od bagażnika). Nie są to miejsca w jakikolwiek
      sposób narażone mechanicznie, więc nie jest to kwestia uderzeń. Ale trzyma się
      czarny podkład i nie widać nic rudego.
      Jeszcze nie reklamowane.
      W papierach nie mam żadnego śladu nt. przeglądu karoserii.
      Nigdzie indziej nie zauważyłem nic niepokojącego, ale to pewnie kwestia czasu.
    • Gość: 007 Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 23:43
      dla informacji kolejne wypowiedzi z FORUM focusklubpolska
      Tytuł: 1999 kombi, tylna klapa od wewnątrz na dolnej krawędzi,
      Treść: wewnętrzny dół drzwi - lakier schodzi z zardzewiałego podłoża płatem.
      Łączenie progu z podwoziem, a także goła blacha za przednimi kołami w miejscu
      gdzie zwykle jest chlapacz.

Focus wersja sedan 1999, rude wykwity nad i pod listwą, oraz jeden punkcik rdzy
      lekko poniżej rejestracji. Przeglądy w ASO. Nie robili trudnosci klapa już
      pomalowana, miedzy listwę a blachę włożyli jakiś przeźroczysty kawałek plastiku
      który ma zapobiegać rdzy na przyszłośc.

Na razie niewielkie purchle przy zgrzewach tylnych drzwi za kierowcą. W
      serwisie powiedzieli ze to by sie łapało na gwarancję na lakier ale ta jak
      wiadomo jest jednoroczna. Dopóki rdza stamtąd nie wyjdzie tzn. lakier nie
      zacznie odpadać to nie maja podstwy do przyjęcia reklamacji. A jak wyjdzie to
      jest szansa że korozja bedzie juz tak daleko posunięta że bedzie sie
      kwalifikować na wymianę drzwi a nie na naprawę

I jeszcze jeden szczegół dotyczący blachy za przednimi kołami. Ghia tez nie
      miała chlapaczy (moja ciągle nie ma) ale wydaje mi sie ze nie mam tam gołej
      blachy ale zabezpieczone to jest jakims filcem czy czyms takim (chodzi o
      nadkole??)

Rdza pojawiła się pod dolną krawiędzią chromowej listwy na tylnych drzwiach,
      na całej jej długości praktycznie.
      mariuszm
      pozdrawiam FF 1.6 Ghia
      hatchback
      • Gość: driver Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.visp.energis.pl 07.06.03, 19:41
        warunki gwarancyjne Fiata Stilo:
        perforacja 12 lat
        lakier 3 lata
        mechaniczna 2 lata bez limitu km.
        Jak na razie żadnych problemów z korozją. Pozdr.
    • Gość: von Wachtstain Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: *.client.attbi.com 08.06.03, 08:17
      mieszkam w stanach wiec mam ich forda . to ford focus 2001 se silnik
      2.0 .kocham ten samochod moze jest troche ociezaly (automatic) ale kocham go.
      zalozylem na niego bra(skora na przod wyglada swietnie . kazda osoba ktora
      nie zna tego samochodu powinna mu sie bardzeij przyjrzec. prowadzi sie
      swietnie. jedyne wady jakie znalazlem to dosyc czesta (dla amerykanskich
      posiadaczy) usterka sensora cisnienia powietrza (nie wiem czy przetlumaczylem
      dobrze jak ktos zna angielski it's air compression sensor) oraz parowanie
      reflektorow (mozna z tym zyc )
    • krakus.mp Re: Focus i jego przjaciólka rdza 09.06.03, 08:02
      Witam.Z tego co wiem to problem rdzy dotyczy samochodów w wersji Ghia z
      chromowanymi listwami na klapach bagażnika.Koroduje ta listewka od spodu i
      potem rdza przechodzi na nadwozie.Jak chodzi o korozję przednich błotników w
      miejscu chlapaczy,to jest ona spowodowana sposobem ich mocowania.Chlapacze
      (oryginalne)są mocowane metalowymi spinkami do rantów błotnika.Spinki te po
      jednej zimie są skorodowane i w miejscu styku z błotnikiem ,na skutek otarcia
      lakieru ,powodują korozję blachy.W moim aucie z rocznika 1999 korozja nie
      występuje,bo do mocowania chlapaczy zastosowałem spinki z plastiku (od Octavi).
      Jak chodzi o korozję drzwi od dołu,to nie spotkałem sie z takim problemem.Mam
      wielu znajomych co maja Focusy i oni też nie mają takich problemów.To o czym
      piszesz może mieć związek z wadliwymi naprawami blacharskimi. Pozdrawiam.
      • Gość: Art Re: Focus i jego przjaciólka rdza IP: 213.158.197.* 12.06.03, 09:27
        Mam podobny przypadek. Focus sedan ghia. Rdza delikatnie wychodzi z tyłu
        chromowanej listwy na bagażniku. I na nadwoziu nigdzie indziej.
        W środku pojawiła się na metalowej konstrukcji do której zamocowane jest radio
        i deska rozdzielcza - no ale tego nie widać normalnie bez zdjęcia deski i
        oczywiście nie ma na to gwarancji.

Art

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka