Dodaj do ulubionych

Do znawców ksenonów

IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 08:58
W serwisie wymieniono mi jedną z żarówek i chyba zapłonnik (po prostu jeden
ksenon przestał świecić). Po tej wymianie, reflektor (stary) świeci światłem
o barwie ksenona, a ten w którym wymieniono żarówkę ma inną barwę (światło
praktycznie żółte - no może z lekkim zabarwieniem "prawdziwego" ksenona, ale
tylko zaraz po włączeniu, później świeci na żółto). Czy sytuacja wróci do
normy jak twierdzą w serwisie po jakimś czasie ? czy też robią mnie w balona
i zamontowali nie to co trzeba ?
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Do znawców ksenonów 12.06.03, 09:04
      Gość portalu: ksenon napisał(a):

> W serwisie wymieniono mi jedną z żarówek i chyba zapłonnik (po prostu jeden
      > ksenon przestał świecić). Po tej wymianie, reflektor (stary) świeci światłem
      > o barwie ksenona,

A co to jest "brawa ksenona"?

a ten w którym wymieniono żarówkę ma inną barwę (światło
      > praktycznie żółte - no może z lekkim zabarwieniem "prawdziwego" ksenona, ale
      > tylko zaraz po włączeniu, później świeci na żółto). Czy sytuacja wróci do
      > normy jak twierdzą w serwisie po jakimś czasie ? czy też robią mnie w balona
      > i zamontowali nie to co trzeba ?

Jaki to samochód? Ksenon lustrzany czy soczewkowy? Co było powodem awarii? Ile
      lat ma samochód?

Pozdrawiam
      • Gość: ksenon Re: Do znawców ksenonów IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 09:16
        greenblack napisał:

>>
        > A co to jest "brawa ksenona"?
        Literówka kolego, literówka - BARWA ksenona - nie wiesz jak świeci ksenon ?
        Przepraszam za złośliwość, ale ze ślepym trudno rozmawiać o kolorach !
        >
        >
        > Jaki to samochód? Ksenon lustrzany czy soczewkowy? Co było powodem awarii?
        Ile
        > lat ma samochód?

VW na gwarancji - prawie roczny, a jaki ksenon - no właśnie napisałem pytanie
        do specjalisty! Nie "rozgryzałem" tej specyfiki, czy lustrzany czy soczewkowy.
        >
        Pozdrawiam
        • greenblack Re: Do znawców ksenonów 12.06.03, 09:23

> nie wiesz jak świeci ksenon ?

Wiem. To jak pytanie o kolor nieba. Nie wiesz, jak wygląda niebo? Jest kilka
          odcieni ksenonów - zielonkawe, niebieskie, żółte, fioletowe...

> VW na gwarancji - prawie roczny, a jaki ksenon - no właśnie napisałem pytanie
          > do specjalisty! Nie "rozgryzałem" tej specyfiki, czy lustrzany czy soczewkowy.

Nie kompromituj się. W Volkswagenach są soczewkowe, a czy bi- czy normalny, to
          pewnie też nie będziesz wiedział. Właściwie żarówki powinno się wymieniać
          parami, a różnica (urojona czy prawdziwa) wynika z różnicy zużycia żarówek.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam
          • Gość: robert czasem warto spróbować zrobić samemu IP: *.acn.pl 12.06.03, 09:32
            u mnie przestał świecić ksenon - znajac przemyślność speców z naszych stacji
            zdecydowałem się sam zdiagnozować usterkę zanim oddam im to do rąk. Okazało się
            że został przetarty kabel wysokiego napięcia (podczas montażu "przyciety"
            wewnetrzną śrubą). 5 minut z lutownicą i ksenon jak nowy:-)
            Trochę było tylko kłopotów z wyjeciem reflektora. Ale jaki teraz jestem z
            siebie zadowolony:-)))

• Gość: ksenon Re: czasem warto spróbować zrobić samemu IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 09:56
              Gość portalu: robert napisał(a):

> u mnie przestał świecić ksenon - znajac przemyślność speców z naszych stacji
              > zdecydowałem się sam zdiagnozować usterkę zanim oddam im to do rąk. Okazało
              się
              >
              > że został przetarty kabel wysokiego napięcia (podczas montażu "przyciety"
              > wewnetrzną śrubą). 5 minut z lutownicą i ksenon jak nowy:-)
              > Trochę było tylko kłopotów z wyjeciem reflektora. Ale jaki teraz jestem z
              > siebie zadowolony:-)))
              >
              Racja, można i tak. Ale ja mam samochód na gwarancji, a więc majsterkowanie nie
              wchodzi w rachubę, tym bardziej jak sam piszesz to grubsza sprawa -
              przynajmniej z demontażem reflektora.
              • Gość: robert Re: czasem warto spróbować zrobić samemu IP: *.acn.pl 12.06.03, 10:02
                niby tak, ale żadnej z plomb przy tym nie naruszyłem. Poza tym zajęło mi to
                mniej czasu niż pojechanie do stacji :-)))
                Jestem oszczędny:)
                • greenblack Re: czasem warto spróbować zrobić samemu 12.06.03, 10:05
                  Gość portalu: robert napisał(a):

> Jestem oszczędny:)

Grosik do grosika i na nowe XKR się uzbiera:)

Pozdrawiam
                  • Gość: robert ano:-))) IP: *.acn.pl 12.06.03, 10:25
          • Gość: ksenon Re: Do znawców ksenonów IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 09:52
            greenblack napisał:

>
            > Wiem. To jak pytanie o kolor nieba. Nie wiesz, jak wygląda niebo? Jest kilka
            > odcieni ksenonów - zielonkawe, niebieskie, żółte, fioletowe...
            A tu już przesadzasz, wiem - odcień niebieski. Należało inaczej zapytać -
            czujesz bluesa?

> Nie kompromituj się. W Volkswagenach są soczewkowe, a czy bi- czy normalny,
            to
            > pewnie też nie będziesz wiedział.
            A właśnie wiem i uważam, że się nie kompromituję - normalny (nie bi-) - skąd
            tyle złośliwości w twojej odpowiedzi? Mówisz prawie jak Kołodko ....
            najważniejsze wszystkich zdołować, bo ON ... profseor !

Właściwie żarówki powinno się wymieniać
            parami, a różnica (urojona czy prawdziwa) wynika z różnicy zużycia żarówek
            I tu dochodzimy do sedna - też uważam, że powinni wymienić dwie żarówki,
            właśnie ze względu na różnicę ich zużycia.
            Jeszcze raz podkreślam, że zadałem pytanie do znawców tematu, ja tylko skromnie
            mogę powiedzieć, że dla mnie jest oczywiste, że serwis albo założył nie ten typ
            zapłonnika albo żarówkę o innej barwie światła, a już na pewno powini wymienić
            DWIE ŻARÓWKI - czy z tym sie zgadzasz?

Pozdrawiam (bez złośliwości)
            • greenblack Re: Do znawców ksenonów 12.06.03, 09:59

> A tu już przesadzasz, wiem - odcień niebieski.

A nie widziałeś nigdy zachmurzonego nieba, nieba o zachodzie słońca, przed
              burzą?:)

> A właśnie wiem i uważam, że się nie kompromituję - normalny (nie bi-) - skąd
              > tyle złośliwości w twojej odpowiedzi?

Przepraszam, ale nie trzeba było zaczynać z literówakami ślepcami:P

> Jeszcze raz podkreślam, że zadałem pytanie do znawców tematu, ja tylko
              skromnie
              >
              > mogę powiedzieć, że dla mnie jest oczywiste, że serwis albo założył nie ten
              typ
              >
              > zapłonnika albo żarówkę o innej barwie światła, a już na pewno powini
              wymienić
              > DWIE ŻARÓWKI - czy z tym sie zgadzasz?

Oczywiście. Jak coś jest o rok starsze, to na pewno nie będzie takie samo. Czy
              za wymianę coś płaciłeś?

> Pozdrawiam (bez złośliwości)

Pozdrawiam
              • Gość: ksenon Re: Do znawców ksenonów IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 10:09
                greenblack napisał:

> >
                >
                > > A właśnie wiem i uważam, że się nie kompromituję - normalny (nie bi-) - sk
                > ąd
                > > tyle złośliwości w twojej odpowiedzi?
                >
                > Przepraszam, ale nie trzeba było zaczynać z literówakami ślepcami:P

Przecież to ja popełniłem literówkę i ją sprostowałem !!! - sprawdź to. A już
                na pewno nikogo nie nazwałem "ślepcami" - to po prostu nie mój styl wypowiedzi,
                po prostu nigdy nikogo nie obrażam, a przynajmniej staram się nie obrazić !!!
                >
                > > Jeszcze raz podkreślam, że zadałem pytanie do znawców tematu, ja tylko
                > skromnie
                > >
                > > mogę powiedzieć, że dla mnie jest oczywiste, że serwis albo założył nie te
                > n
                > typ
                > >
                > > zapłonnika albo żarówkę o innej barwie światła, a już na pewno powini
                > wymienić
                > > DWIE ŻARÓWKI - czy z tym sie zgadzasz?
                >
                > Oczywiście. Jak coś jest o rok starsze, to na pewno nie będzie takie samo.
                Czy
                > za wymianę coś płaciłeś?

Nic nie zapłaciłem, bo reflektor nie świecił z winy zapłonnika, a nie żarówki
                (była dobra), a wymieniono ją chyba przy okazji - dlaczego ? - nie wiem.

Pozdrawiam
                • greenblack Re: Do znawców ksenonów 12.06.03, 10:13

> Przecież to ja popełniłem literówkę i ją sprostowałem !!! - sprawdź to.

Ależ to ja napisałem "brawa ksenona":) Ale dość już tych kurtuazji:)

> Nic nie zapłaciłem, bo reflektor nie świecił z winy zapłonnika, a nie żarówki
                  > (była dobra), a wymieniono ją chyba przy okazji - dlaczego ? - nie wiem.

Móze zdradzisz, jaki to Volkswagen - Sharan, Golf?

> Pozdrawiam

Pozdrawiam
                  • Gość: ksenon Re: Do znawców ksenonów IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 10:22
                    greenblack napisał:

> Gość portalu: ksenon napisał(a):
                    >
                    >
                    > > Przecież to ja popełniłem literówkę i ją sprostowałem !!! - sprawdź to.
                    >
                    > Ależ to ja napisałem "brawa ksenona":) Ale dość już tych kurtuazji:)

Ponieważ było to w opcji - "odpowiedz cytując" - uznałem, że ja popełniłem
                    literówkę.

> > Nic nie zapłaciłem, bo reflektor nie świecił z winy zapłonnika, a nie żaró
                    > wki
                    > > (była dobra), a wymieniono ją chyba przy okazji - dlaczego ? - nie wiem.
                    >
                    > Móze zdradzisz, jaki to Volkswagen - Sharan, Golf?
                    >
                    Passat
                    >

Pozdrawiam
                    • greenblack Re: Do znawców ksenonów 12.06.03, 11:53

> Passat

A czy w rocznym Passacie nie powinny być biksenony?

Pozdrawiam
                      • Gość: ksenon Re: Do znawców ksenonów IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 12:04
                        greenblack napisał:

> Gość portalu: ksenon napisał(a):
                        >
                        > > Passat
                        >
                        >
                        > A czy w rocznym Passacie nie powinny być biksenony?
                        >
                        >
                        > Pozdrawiam

Nie wiem, ja mam zwykłe.
    • Gość: karburator Re: Do znawców ksenonów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 21:25
      Początkowo Niemcy reklamowali palniki ksenonowe jako wystarczające na cały
      okres życia pojazdu, i tak były wmontowane, że ich wyjęcie lub wymiana wymagały
      wyższych zdolnosci manualnych.Życie to zweryfikowało, obecnie jest łatwy do
      wymiany, chociaż jego cena dalej jest oderwana od rzeczywistości. Oczywiście
      temperatura światła (ale mądre!) zmienia się z upływem czasu, bardzo gwałtownie
      natomiast pod koniec okresu eksploatacji. Ale nie tu pies się pogrzebał-
      palniki o barwie niebieskiej (błękitnej) które tak rajcowały buraków,
      zastapione zostały innymi, o barwie zbliżonej do światła żarowego (tzw.
      nienobilitującej społecznie), poprzednie natomiast, z tego co wiem, zostały z
      produkcji wycofane. Zalecenie serwisowe jest takie, że w przypadku różnicy w
      barwie proponuje się klientowi wymianę obu, ale, (patrz wyżej) wielu klientów
      się na to nie godzi ze względu na cenę, znakomita reszta ze względu na
      nienobilitującą barwę, pozostały, znikomy procent ma to w dupie, i żąda , aby
      naprawa była skuteczna. I taki jest lajf. Jak chcesz szpanować błękitem, szukaj
      w przedstawicielstwach Bosch lub Osram. Pzdr.
      • Gość: ksenon Re: Do znawców ksenonów IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 10:39
        Gość portalu: karburator napisał(a):

Ale nie tu pies się pogrzebał-
        > palniki o barwie niebieskiej (błękitnej) które tak rajcowały buraków,
        > zastapione zostały innymi, o barwie zbliżonej do światła żarowego (tzw.
        > nienobilitującej społecznie), poprzednie natomiast, z tego co wiem, zostały z
        > produkcji wycofane. Zalecenie serwisowe jest takie, że w przypadku różnicy w
        > barwie proponuje się klientowi wymianę obu, ale, (patrz wyżej) wielu klientów
        > się na to nie godzi ze względu na cenę, znakomita reszta ze względu na
        > nienobilitującą barwę, pozostały, znikomy procent ma to w dupie, i żąda , aby
        > naprawa była skuteczna. I taki jest lajf. Jak chcesz szpanować błękitem,
        szukaj
        >
        > w przedstawicielstwach Bosch lub Osram. Pzdr.

Dziękuję za odpowiedź. Mnie nie chodzi o szpanowanie kolorem świateł, tylko
        chciałbym mieć jednakowe światła, a nie jedno o barwie żółtej (nowe), a drugie
        o barwie niebieskiej (stare), choćby z tej przyczyny, że takie są przepisy i
        narażam się na co najmniej uwagi policji albo nawet mandat, bo przecież nie
        wożę ze sobą żarówki o innej barwie światła i na drodze jej nie wymienię.
        Uważam, że serwis powinien wymienić obie żarówki, a nie próbować oszczędzać
        (przekonywano mnie, że z czasem ta druga się "dopali" i będzie świeciła jak ta
        stara).

Pozdrawiam
        • Gość: karburator Re: Do znawców ksenonów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 20:11
          Po ok. 2-3 min. barwa przestaje się zmieniać. Miło mi że coś ci rozjaśniłem. (
          rozksenonowałem) 8-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka