Dodaj do ulubionych

Pomocy.. klucz do felg

04.07.07, 19:19
Mam problem. Astra felgi aluminiowe. i zgudbiłam klucz kupiłam nowe opony i
nie moge ich wymienic. Zabezpieczenie. Klucz sie juz nie znajdzie.Zaden
mechanik nie chce sie podołac tego, z mysla ze zniszczy felgi. Co teraz.?
Jden mechanik próbował ale sa zapieczone i nie ma szans... Co ja mam robić??
Obserwuj wątek
    • dewulot1 Daj wiecej informacji 04.07.07, 20:55
      Czy to jest klucz do dekielka posrodku felgi przykrywajacego sruby do kol?
      Czy to jest klucz do tej jednej nie-szesciakatnej sruby mocujacej kolo?
      Czy te felgi przyszly z samochodem jak byl kupiony nowy, czy sa pozniej
      dokupione prywatnie?
      Jakbys podala te informacje to bylaby jedna odpowiedz a nie dzesiec zgadywanek.
      • agusia101 Re: Daj wiecej informacji 04.07.07, 21:31
        sorry...
        klucz do jednej ze srub.
        • dewulot1 Re: Daj wiecej informacji 04.07.07, 22:05
          Jezeli to bylo oryginalne wyposazenie samochodu, kazdy dealer Opla ma to w
          komputerze, musisz mu podac VIN i pewnie udowodnic ze jestes wlascicielem
          samochodu, jak juz dostaniesz ta nasadke na klucz to ja kawalkiem linki
          STALOWEJ przywiaz do klucza do kol.
          Jezeli te sruby byly dokupione pozniej to gorzej, ale nie trac nadziei. Jak
          sruby byly kupione razem z felgami to pojedz do najwiekszego w okolicy sklepu z
          felgami, najlepiej majacego na skladzie takie same felgi i tam droga prob
          dobiora Ci wlasciwy klucz, ich jest pewnie nie wiecej jak tylko z dziesiec do
          wyboru.
          Powodzenia
          • purhed wszystko da się zrobić 05.07.07, 12:16
            każdą śrubę da się odkręcić:)
            Miałem kiedyś taki sam problem - gó..ane zabezpieczenie z allegro (śruby o
            prawie okrągłym (walcowatym) łebku naciętym w kilku miejscch i klucz do nich -
            nasadka z wypustkami w odpowiednich miejscach, niestety po kilkakrotnym użyciu
            nasadka się "objechała" i kręciła się po śrubach).
            Pojechałem do znajomego wulkanizatora i po godzinie było po kłopocie.
            Wiertarką porobiliśmy w śrubach coś na kształt rowka wiercąc 3-4 otwory obok
            siebie - wyglądało to mniej więcej tak: (ooo), w ten rowek wbiliśmy młotkiem
            majzel, który złpaliśmy kluczem francuskim. Klucz francuski przedłużony był
            kawałkiem rury. Takim zestawem śruby dało się odkręcić nie niszcząc śrub.
            • mobile5 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 12:46
              Jeśli to jest CrMo i 10.9, to będzie kłopot i z wierceniem i z przyspawaniem jakiegoś przedłużenia.
              • dewulot1 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 18:35
                Mobile, jest taka zasada ze to sruby sa supertwarde a nakretki gowniane. W
                razie zerwania gwintu nasatapi to w nakretce, daje sie nowa nakretke za pare
                groszy i po sprawie, bo sruba jest nie uszkodzona. Niektorzy producenci jednak
                wola wkrecac srube w piaste i wtedy ewentualna naprawa jest o wiele trudniejsza.
                Te nakretki z roznymi konfiguracjami to moim zdaniem lipa, jak ktos chce ukrasc
                kola to ukradnie, a najwiecej problemow stwarza to samemu wlascicielowi w
                przypadku zgubienia tej nasadki.
                • mobile5 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 18:54
                  dewulot1 napisał:

> Mobile, jest taka zasada ze to sruby sa supertwarde a nakretki gowniane. W
                  > razie zerwania gwintu nasatapi to w nakretce, daje sie nowa nakretke za pare
                  > groszy i po sprawie, bo sruba jest nie uszkodzona. Niektorzy producenci jednak
                  > wola wkrecac srube w piaste i wtedy ewentualna naprawa jest o wiele trudniejsza

Zrozumiałem że pisze o wkręcanej śrubie, nie nakrętce.
                  • dewulot1 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 19:02
                    Te w ksztalcie cylindra z nacieta nieregularna osemka czy innym esem floresem
                    to sa zawsze nakretki. Ale moge sie mylic jezeli chodzi o Opla.
                    • mobile5 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 19:16
                      www.allegro.pl/item209242543_sruby_zabezpieczajace_opel_fiat_grande_punto_.html
                      Śruby też mają łby-dziwolągi.
                    • mobile5 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 19:23
                      Jeśli łeb jest schowany, to chyba jedyne wyjście jak pisałeś, to szukanie odpowiedniej końcówki u sprzedawcy takich śrub. Jeśli wystaje, to spróbować naciąć na obwodzie i zabawa z majzlem, bez gwaracji powodzenia.
            • dewulot1 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 15:40
              Chodzi o to zeby zrobic ale sie nie narobic. Nie przerywajac siedzenia na
              fotelu wykonujac telefon do dealera jak klucz jest oryginalny i ewentualnie
              otrzymujac go poczta za pare dni.
              • engimi Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 21:50
                Są chyba jeszcze "wykrętaki" do śrub-stożkowa śruba z lewym specjalnym gwintem.
                Nawierca się centralnie otwór w śrubie i wkręca "wykrętak"-wykręcając
                śrubę.Wykręcałem w silnikach (dużych) urwane śruby M24-32.
                Jest to chyba wszędzie do kupienia w sklepach narzędziowych.
                • dewulot1 Re: wszystko da się zrobić 05.07.07, 23:19
                  Ale tu chodzi chyba o nakretke, zdaje sie ze tej istotnej roznicy sie nie
                  dowiemy.
    • hilly_billy Re: Pomocy.. klucz do felg 06.07.07, 23:16
      Jesli mieszkasz w okolicach wloszczowej to ci to reka odkrece...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka