Gość: Marek IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 15:52 Czhyba juz wakacje bo szukam jakiegos ciekawego watku na Forum i nic nie moge znalezc... Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Wakacje 17.06.03, 17:53 Marku, reaktywowałem wątek o automatach. Liczę na Twój aktywny udział:) Pozdrawiam PS. Czyżbyś wpadł w depresję po kupnie domu?;) - ostatnio jesteś mało aktywny. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Wakacje IP: *.telia.com 17.06.03, 18:07 Niech tylko przygrzeje,obiecuje bedzie wesolo,nigdzie w tym roku nie wyjezdzam. Pamietajcie wracomy do gwory.Pzdr.Michal P.S Unas juz zaczely sie 10 juni tyle ,ze cholera tak zimno,nawet przestalem szykowac lodke do sezonu.Zapowiadaja deszcze i do 8C wnocy.W dzien cieplej ale deszczowo.Wiecie najwieksze swieto sie zbliza ,w sobote jest midsomar a piatek Midsomarafton czyli wigilia pijanstwa i zabaw do rana i swietnego jedzenia. Czyli taki Polski Sw. Jan. Najwiekszy popis w przygotowywaniu ryb wszelakich na wszelakie sposoby,naprawde dobre i niema chyba lepszego jedzenia.Oczywiscie z wismienitym winkiem.Oj zapomnialbym trzeba skoczyc po dobre winka do Dani i piwka. Link Zgłoś
Gość: verte Re: Wakacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.03, 18:19 W czwartkowej Wyborczej Duży Format będzie wielki artkuł o chrzszczeniu paliw. Będzie dyskusja na 100 wpisów w jeden dzień.A poza tym wszystko już było.... Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 19:12 U nas tez pogoda jakas taka nie letnia - leje, leje, burze, powodzie. Poza tym zimno - w dzien nie przekracza +28 a w nocy i ponizej +20 moze spasc... Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 19:11 Chba wpadlem w depresje. Przy roznych kredytach jakie trzeba zaciagnac na dom, bede jezdzil Cavalierem jeszcze przez conajmniej rok... Link Zgłoś
greenblack Re: Wakacje 17.06.03, 19:13 Jaki optymista - tylko przez rok;) Dla poprawienia humoru możesz sobie sprawić Fiato-Pontiaca 1.2 bez turbo;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Wakacje IP: *.ces.clemson.edu 17.06.03, 19:21 Gość portalu: Marek napisał(a): > Chba wpadlem w depresje. Przy roznych kredytach jakie > trzeba zaciagnac na dom, bede jezdzil Cavalierem jeszcze > przez conajmniej rok... to prawda, jesli nie dasz duzego downpayment, to na poczatku placisz glownie odsetki. Ale wez pod uwage to, ze domy (w odroznieniu od samochodow) raczej nie traca na wartosci a czesto nawet zyskuja. Poza tym ten zysk (jesli zdecydujesz sie sprzedac dom za pare lat) jest wolny od podatku a czesto sa to spore sumy. Oczywiscie te tysiace ktore zaplacisz w odsetkach tez odpisujesz od podatku. Druga sprawa, ze splata domu bedzie taka sama teraz i za 5 lat a ceny apartamentow rosna co najmniej raz do roku (lub czesciej). Poza sprawami finansowymi komfort mieszkania we wlasnym domu jest niewymierny. jesli mozna zapytac, jakie oprocentowanie dostales ? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 19:26 Chce wziasc albo 7/1 ARM albo 10/1 ARM. W tej chwili oferuja mi 3.8-4.1%. Do tego Equity Line of Credit - okolo 6%. Nie mam zalokowanego oprocentowania jeszcze bo closing dopiero 1 wrzesnia. Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Wakacje IP: *.ces.clemson.edu 17.06.03, 19:40 Gość portalu: Marek napisał(a): > Chce wziasc albo 7/1 ARM albo 10/1 ARM. W tej chwili > oferuja mi 3.8-4.1%. Do tego Equity Line of Credit - > okolo 6%. Nie mam zalokowanego oprocentowania jeszcze bo > closing dopiero 1 wrzesnia. bardzo dobre (i.e niskie) oprocentowanie. Dziwie sie tylko, ze przy tak tanich kredytach decydujesz sie na ARM zamiast na fixed rate. Oprocentowanie napewno pojdzie w gore w ciagu najblizszych paru lat. Link Zgłoś
greenblack Re: Wakacje 17.06.03, 19:44 No proszę - już mamy ciekawy wątek motoryzacyjny;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Wakacje---- dla Marka na rozweselenie IP: *.telia.com 17.06.03, 20:37 > Reklama Whirpool: > Firma Whirlpool chciala zdobyc ukrainski rynek, a w zwiazku z tym, ze > reklama to klucz do sukcesu, > amerykanscy specjalisci od reklam zaprosili do siebie - aby pokazac jak > sie robi reklame - ukrainskich > filmowców i puscili film. Na pierwszym kadrze widac super nowoczesny > wierzowiec dalej kamera zaglada > do jakiegos pokoju - calego bialego w ktorym na srodku stoi piekna nowa > pralka Whirpool. > Kolejna scena przedstawia jak do tego pokoju wchodzi wyluzowany > amerykanin - pieknej budowy ciala - > rozbiera sie do naga i ubrania wklada do pralki nastepnie do tegoz > pokoju wchodzi piekna kobieta, ktora > rownierz sie rozbiera - nastawiaja program prania i na tej pralce fiku > miku sobie baraszkuja. Ostania > klatka przedstawia napis "PRANIE Z WHIRLPOOL TO CZYSTA PRZYJEMNOSC". > Amerykanie zadowoleni z siebie ze taka fajna reklame mowia do Ukraincow > teraz Wasza kolej zrobcie > reklame na bazie tego ale z uwzglednieniem tradycji Waszego kraju. I tak > tez sie stalo. Za kilka miesiecy > przychodzi zaproszenie do Lwowa dla amerykanskich specjalistow na > projekcje reklamy : > Pierwszy kadr przedstawia z lotu ptaka Dniestr i stepy wokól rzeki. > Nastepnie kamera zbliza sie i u wód > Dniestru pokazuje Masze - która nachylona z wypieta pupa - kijanka > pierze koszule. Nastepny kadr > pokazuje jadaca sotnie Kozaków brzegiem rzeki. > Nastepne ujecia pokazuja radosc Kozakow, którzy zobaczyli Masze z jej > wypieta naga pupcia, nastepne > kadry przedstawiaja jak kazdy po kolei, razem i na rózne sposoby > "bierze" zaskoczona Masze. Ostani > kadr filmu przedstawia ogromny napis JEBALI, JEBUT I BUDU JEBAT PAKU > MASZA NIE KUPLIAT > PRALNOJE MASZINU > WHIRLPOOL" > > Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Wakacje IP: *.toya.net.pl 17.06.03, 20:44 Zwlaszcza,ze nie wiemy,czy to ten dom,ktory nie chcial odbyc jazdy probnej i na dodatek wszystkie plastiki w nim skrzypialy:) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 22:57 To ten, ale odbylem 2x4 godzinne jazdy probne. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 22:56 A ja nie mam zamiaru siedziec 30 lat w tym domu. Max 7 lat i nastepny. Wiec po co brac kredyt na 30? Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Wakacje IP: *.ces.clemson.edu 17.06.03, 23:39 Gość portalu: Marek napisał(a): > A ja nie mam zamiaru siedziec 30 lat w tym domu. Max 7 > lat i nastepny. Wiec po co brac kredyt na 30? dlugosc kredytu ma sie nijak do tego jak dlugo zamierzasz mieszkac w domu. Teraz planujesz ze pomieszkasz 7 lat, a za 3 lata moze sie okazac, ze bedziesz chcial zmienic... Oczywiscie najlepiej brac jak najkrotszy kredyt, bo wtedy najmniej placisz odsetek, ale wiekszosc pozyczek mozesz przeciez splacic wczesniej bez zadnej kary. Czy nie mozna dostac fixed rate na mniej niz 15 lat ? Roznica w oprocentowaniu miedzy 7 ARM a 15 fixed jest teraz pewnie tylko okolo pol punkta, a po roku dwoch moze zmienic sie na niekorzysc. Jeszcze pare lat temu bylo przeciez 7-8% Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 18.06.03, 12:56 7/1 ARM ma niezmienny rate przez pierwsze 7 lat i to jest jego zaleta. A roznica miedzy 7/1 a 30 fixed to calkiem sporo pieniedzy... Link Zgłoś
tralalumpek Re: Wakacje 17.06.03, 20:47 Gość portalu: Marek napisał(a): > Chce wziasc albo 7/1 ARM albo 10/1 ARM. W tej chwili > oferuja mi 3.8-4.1%. Do tego Equity Line of Credit - > okolo 6%. Nie mam zalokowanego oprocentowania jeszcze bo > closing dopiero 1 wrzesnia. no coz, pociesze cie ze sa kraje gdzie oprocentowanie kredytow na finansowanie domow miesci sie miedzy 1,5 a 3,25% Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Wakacje IP: *.telia.com 17.06.03, 20:50 tralalumpek napisała: > Gość portalu: Marek napisał(a): > > > Chce wziasc albo 7/1 ARM albo 10/1 ARM. W tej chwili > > oferuja mi 3.8-4.1%. Do tego Equity Line of Credit - > > okolo 6%. Nie mam zalokowanego oprocentowania jeszcze bo > > closing dopiero 1 wrzesnia. > > > no coz, pociesze cie ze sa kraje gdzie oprocentowanie kredytow na finansowanie > domow miesci sie miedzy 1,5 a 3,25% ---------------------------------------- Wiesz ,ale kredyt to splacasz cale zycie,lub 40lat.Pierwsze lata sa ostre ale pozniej to zgorki. Link Zgłoś
tralalumpek Re: Wakacje 17.06.03, 20:56 Gość portalu: Michal napisał(a): > ---------------------------------------- > Wiesz ,ale kredyt to splacasz cale zycie,lub 40lat.Pierwsze lata sa ostre ale > pozniej to zgorki. nie koniecznie, nigdy nie wzielabym kredytu na 40 lat, to kopletny bezsens a poza tym sa rozne formy kredytow na swiecie sa i takie, ktore sa dla klienta korzystne a nie dla banku Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Wakacje IP: *.ces.clemson.edu 17.06.03, 21:10 tralalumpek napisała: > Gość portalu: Michal napisał(a): > > > > ---------------------------------------- > > Wiesz ,ale kredyt to splacasz cale zycie,lub 40lat.Pierwsze lata sa ostre > ale > > pozniej to zgorki. > > > > nie koniecznie, > nigdy nie wzielabym kredytu na 40 lat, to kopletny bezsens > a poza tym sa rozne formy kredytow na swiecie sa i takie, ktore sa dla klienta > korzystne a nie dla banku z dlugimi kredytami problem jest taki, ze za dom zaplacisz 2.5-3 razy tyle co jego cena. Ale nie kazdego stac na to, zeby zaplacic 200 - 250 k$ gotowka (a w niektorych rejonach USA trudno jest cos sensownego znalezc ponizej 350 - 400 k$), lub zeby splacac 4-5 k$ miesiecznie. Link Zgłoś
Gość: toudi Re: Wakacje IP: *.oc.oc.cox.net 18.06.03, 03:33 > > > (a w niektorych rejonach USA trudno jest cos > sensownego znalezc ponizej 350 - 400 k$), > w poludniowej CA nie znajdziesz nic sensownego ponizej 750 tys $ Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Wakacje IP: *.ces.clemson.edu 19.06.03, 00:20 Gość portalu: toudi napisał(a): > > > > > > > (a w niektorych rejonach USA trudno jest cos > > sensownego znalezc ponizej 350 - 400 k$), > > > > > w poludniowej CA nie znajdziesz nic sensownego ponizej 750 tys $ no chyba, ze bardzo daleko od morza, im dalej na wschod tym taniej. mysle, ze na Hawajach ceny domow tez sa niewyobrazalnie duze. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wakacje IP: *.atlanta.ga.us 17.06.03, 22:59 Nie ma kredytow dobrych dla klienta - wszystkie sa dobre dla bankow... A kupno domu nalezy traktowac jak kupno samochodu - taki dluzszy leasing za ktory reczy sie glowa... Link Zgłoś
wowo5 Re: Wakacje 18.06.03, 03:46 Gość portalu: Marek napisał(a): > Nie ma kredytow dobrych dla klienta - wszystkie sa dobre > dla bankow... > > A kupno domu nalezy traktowac jak kupno samochodu - taki > dluzszy leasing za ktory reczy sie glowa... Gratuluje. Ja przeszedlem to samo prawie 2 lata temu. Na poczatku przezylismy szok bo zamiast placic $470 miesiecznie i miec spokoj przyszlo nam placic ponad $1800 miesiecznie (z podatkiem od nieruchomosci) plus mnostwo innych wydatkow (kosiarka, narzedzia, miotla, lopata, polewaczka, szlauch, woda, naprawy, itp) i bolu glowy. Teraz juz sie przyzwyczailismy. W miedzyczasie zrefinansowalismy pozyczke. Nie taki diabel straszny (sluchaj Prezesa i bierz fixed rate - teraz mozna dostac 5.3% - 30 lat). Nie zrazaj sie 30 latami prawie nikt nie placi pozyczki tak dlugo. Link Zgłoś
Gość: Walter Re: Wakacje IP: 64.187.29.* 18.06.03, 14:33 To prawda, że mało kto spłaca dom przez 30 lat. Mnie to zajęło nie całe 11 lat i obecnie od 4 miesięcy jestem „mortgage free”. Jak pomyślę, że te $20k, co rocznie płaciłem za hipotekę, mogę teraz zużytkować na coś bardziej „przyjemnego”, to od razu humor mi się poprawia. Życzę powodzenia, nie ma się czego obawiać wszystko się ułoży OK. Jedyny problem to to, że możesz połknąć bakcyla „home improvements”, i zacząć nie kończonce się usprawnienia. Z drugiej strony jest to fajne hobby, więc nie jest tak źle. Pozdrawiam.... Link Zgłoś
tomek854 Re: Wakacje 18.06.03, 12:35 Gość portalu: Marek napisał(a): > Czhyba juz wakacje bo szukam jakiegos ciekawego watku > na Forum i nic nie moge znalezc... Komu wakacje, temu wakacje... NIektorzy jeszcze sesjuja :) Link Zgłoś