Dodaj do ulubionych

Dziwna nieobecność Fiata w crash testach

07.07.03, 10:39
Dlaczego Euro-NCAP nie przetestowało Alfy 156, 166; Lancii Lybra, Thesis; czy
w końcu Fiata Stilo? W testach brały udział znacznie droższe i mniej
popularne samochody. I dlaczego nie opublikowano wyników Fiata Stilo, który w
nieoficjalnym crash teście miał zdobyć "4,5*"? Czy to nie zastanawiające?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wichura Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach 07.07.03, 14:33
      Podobne podejrzenia wygłosiłem w wątku o szwedzkiej firmie oceniającej realne
      wypadki. Tam też nie pojawiło się ani jedno włoskie autko. Moja odpowiedź:
      makaroniarze daja w łapę, byle nie publikować tych danych. Twierdzenie to
      opieram na własnych obserwacjach polskich dróg. Wiem, że Punto II w NCAP (tuż
      po premierze) wypadło świetnie, ale mnie do włoszczyzny nikt nie przekona.
      Pozdrawiam
      • Gość: mAbZ Co do szwedzkich testów, wichura IP: *.riksdagen.se 07.07.03, 17:19
        wichura napisał:

> Podobne podejrzenia wygłosiłem w wątku o szwedzkiej firmie oceniającej realne
        > wypadki. Tam też nie pojawiło się ani jedno włoskie autko. Moja odpowiedź:
        > makaroniarze daja w łapę, byle nie publikować tych danych. Twierdzenie to
        > opieram na własnych obserwacjach polskich dróg.

Twoje wnioski są kompletnie fałszywe!
        W Szwecji po prostu jest marginalnie mało Fiatów.
        Fiat nie ma własnego przedstawicielstwa.
        Jedynie niektóre modele są importowane przez kilka małych firm.
        Fiatów jest tu po prostu zbyt mało, by figurowały w szwedzkich statystykach.

(inna sprawa że są powody, dlaczego ich jest tak mało :-)))
      • Gość: 444 Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.me.put.poznan.pl 08.07.03, 12:52
        wichura napisał:

> opieram na własnych obserwacjach polskich dróg. Wiem, że Punto II w NCAP (tuż
        > po premierze) wypadło świetnie, ale mnie do włoszczyzny nikt nie przekona.
        > Pozdrawiam

Podobnie jak mnie niemieckich i japonskich. FORZA ITALIA!!!!!!!!!!
      • Gość: eryk Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.me.put.poznan.pl 08.07.03, 12:55
        wichura napisał:

> opieram na własnych obserwacjach polskich dróg. Wiem, że Punto II w NCAP (tuż
        > po premierze) wypadło świetnie, ale mnie do włoszczyzny nikt nie przekona.
        > Pozdrawiam

Fiat posiada dwa samochody, ktore zdobyly 5 gwiazdek: Lancia Phedra i Fiat
        Ulysse.
        • greenblack Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach 08.07.03, 13:00
          Gość portalu: eryk napisał(a):

> Fiat posiada dwa samochody, ktore zdobyly 5 gwiazdek: Lancia Phedra i Fiat
          > Ulysse.

Które właściwie są Peugotami/Citroenami i to w rzeczywistości jeden i ten sam
          samochód.

Tak wyglądają vany produkowane samodzielnie przez Fiata:

www.euroncap.com/details.php3?id=fiat_multipla_2001
          ,

www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Fiat_Doblo.asp?ComponentID=4656&SourcePageID=8650%231

Pozdrawiam

• przemo_c Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach 07.07.03, 14:39
      A po co to testować?? ;)

Chyba się boją wyników swoich testów i gdzieś przepływa duży pieniądz... I to
      chyba jedyne wytłumaczenie...
      • Gość: Michal Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.telia.com 07.07.03, 15:09
        Panowie, testowanie to jest ciezka praca " i chyba nie myslicie ze ktos chce
        byc zabity przy pracy z powodu pryskajacyh czesci na boki".Byly robione
        takowe ,ale wychodzily ponizej krytyki dopuszczalnej i zaniechano
        publikacji.Osobiscie dawniej sie interesowalem Fiatami i ogladalem i
        analizowalem kazda krakse fiatowska.Juz paroletni na ogol sie przelamywal,tak
        naprawde to w uzywanym fiato pochodnym aucie jest to smierc.Dlaczego nie sa
        publikowane,no chyba sie musze z Wami zgodzic.Zreszta na rynku szwedzkim ma
        taka sama opinie jak renowka.To sa najwieksze dwie gowniane firmy wyrazajac sie
        za przeproszeniem oglednie.Ostanio ta druga poprawila sie bardzo w
        bezpieczenstwie ,ale duzo wody w sundzie uplynie zanim ludzie przestawia swoje
        myslenie na pozytywny tor odnosnie tych dwoch marek.Podobnie jest z niektorymi
        japsami ,ze teraz jada na bardzo dobrej opini.Pzdr.Michal
        • Gość: Milos Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: 62.233.141.* 07.07.03, 20:45
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Panowie, testowanie to jest ciezka praca " i chyba nie myslicie ze ktos chce
          > byc zabity przy pracy z powodu pryskajacyh czesci na boki".Juz paroletni na
          ogol sie przelamywal,tak
          > naprawde to w uzywanym fiato pochodnym aucie jest to smierc.

Witam

Masz dużo racji. W lutym mój szwgier miał wypadek. Był lód na jezdni i jakaś
          babka w Punto nie zdążyła wyhamować przed piaskarką czy pługiem, odbiła na
          przeciwległy pas i zaczęło ją rzucać po jezdni. Szwagier jechał z naprzeciwka
          starą Camry z 1988 roku. Zobaczył ją z daleka i zdążył wyhamować prawie do
          zera. Wtedy babka go zdrowo pierdolnęła czołowo, jej Punto odbiło się i
          poleciało na bok i do tyłu z 10 metrów, a szwagier został tam gdzie stał. Jemu
          w 15 letnim aucie poszła atrapa, maska się zgięła i to mniej więcej wszystko.
          Podłużnice całe, nawet lampy właściwie całe. Natomiast jak wysiedli okazało się
          że Punto tak jak mówisz się rozsypało i połowę części zostawiło w miejscu
          uderzenia. Na szczęście babce nic się strasznego nie stało. Coś sobie złamała i
          to wszystko, szwagier też chodził miesiąc w kołnierzu bo napiął mięśnie karku.

Pzdr
          • greenblack Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach 07.07.03, 21:04
            Gość portalu: Milos napisał(a):

> Podłużnice całe, nawet lampy właściwie całe. Natomiast jak wysiedli okazało
            się
            >
            > że Punto tak jak mówisz się rozsypało i połowę części zostawiło w miejscu
            > uderzenia.

I o czym ma świadczyć ten przykład? Tak się dzisiaj robi samochody - miękkie
            strefy zgniotu i sztywna klatka bezpieczeństwa. Przód ulega zniszczeniu, bo ma
            przyjąć jak najwięcej energii.

Pozdrawiam
            • Gość: trooper Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.nsm.pl 07.07.03, 21:35
              Dokładnie tak - samochód może wyglądać jak wyrzygany przez psa, byle w nim
              ocaleć. Żaden więc to przykład, choć Punto I w encap było kiepskie.
          • Gość: Joasia Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.03, 22:23
            To z mojego wypadku powinnam wyciagnac wniosek: Lancia (technicznie to samo co
            Fiat Croma) jest o wiele lepsza od Mercedesa.
            Stalam Lancia przed czerwonymi swiatlami i w tyl wjechal mi Mercedes 190 - u
            mnie tylko wydech do wymiany bo MB hamujac "nurkowal" i dostal moim zderzakiem
            powyzej wlasnego - swiatla, atrapa, chlodnica do wymiany to tylko to co bylo na
            pierwszy rzut oka oczywiste.
          • Gość: Sławek Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 08.07.03, 15:57
            Gość portalu: Milos napisał(a):

>> Witam
            >
            > Masz dużo racji. W lutym mój szwgier miał wypadek. Był lód na jezdni i jakaś
            > babka w Punto nie zdążyła wyhamować przed piaskarką czy pługiem, odbiła na
            > przeciwległy pas i zaczęło ją rzucać po jezdni. Szwagier jechał z
            naprzeciwka
            > starą Camry z 1988 roku. Zobaczył ją z daleka i zdążył wyhamować prawie do
            > zera. Wtedy babka go zdrowo pierdolnęła czołowo, jej Punto odbiło się i
            > poleciało na bok i do tyłu z 10 metrów, a szwagier został tam gdzie stał.
            Jemu
            > w 15 letnim aucie poszła atrapa, maska się zgięła i to mniej więcej
            wszystko.
            > Podłużnice całe, nawet lampy właściwie całe. Natomiast jak wysiedli okazało
            się
            >
            > że Punto tak jak mówisz się rozsypało i połowę części zostawiło w miejscu
            > uderzenia. Na szczęście babce nic się strasznego nie stało. Coś sobie
            złamała i
            >
            > to wszystko, szwagier też chodził miesiąc w kołnierzu bo napiął mięśnie
            karku.
            >
            > Pzdr

Zastanów sie troche stary nim coś naskrobiesz...

pozdr
    • Gość: trooper Alfa 147, SC, biedne manekiny! :) IP: *.nsm.pl 07.07.03, 15:02
      Po testach Alfy 147 i Seicento ENCAP stwierdziło, że szkoda marnować manekiny!!!
      • tyciarek Re: Alfa 147, SC, biedne manekiny! :) 07.07.03, 15:31
        No właśnie.Kolega jeszcze zapomniał o równie fenomenalnych wynikach w teście
        Multipli.Bodajże 18% skuteczności czołowej.

Może ktoś już widział jakis crash- test Stilo ?
        Może ktoś sam go przeżył ?
        Intryguje mnie to prawie pięć gwiazdek.

• dreaded88 Chociaż Ulysse powinien być dobry :-) 07.07.03, 16:08
      I Lancia Phedra też.
      Najdziwniejszy jest ewidentnie brak Stilo. Jak wygląda jego pokrewieństwo z
      nieszczęsną Alfą 147?
      • greenblack Re: Chociaż Ulysse powinien być dobry :-) 07.07.03, 16:45
        dreaded88 napisał:

> I Lancia Phedra też.

Ale w konstruowaniu tych modeli macali paluszki Francuzi, a to ostatnio jest
        niemal synonimem 5*.

> Najdziwniejszy jest ewidentnie brak Stilo. Jak wygląda jego pokrewieństwo z
        > nieszczęsną Alfą 147?

Pokrewieństwo jest znaczne. Coś jak 9-3 i Vectra;)

Pozdrawiam
        • Gość: fs Re: Chociaż Ulysse powinien być dobry :-) IP: 195.205.230.* 07.07.03, 17:40
          greenblack napisał:

>
          > Ale w konstruowaniu tych modeli macali paluszki Francuzi, a to ostatnio jest
          > niemal synonimem 5*.
          nowa micra ma tylko 4* :)

• rumburaak Re: Chociaż Ulysse powinien być dobry :-) 08.07.03, 10:56
          greenblack napisał:

> dreaded88 napisał:
          >
          > > I Lancia Phedra też.
          >
          > Ale w konstruowaniu tych modeli macali paluszki Francuzi, a to ostatnio jest
          > niemal synonimem 5*.
          >
          > > Najdziwniejszy jest ewidentnie brak Stilo. Jak wygląda jego pokrewieństwo
          > z
          > > nieszczęsną Alfą 147?
          >
          > Pokrewieństwo jest znaczne. Coś jak 9-3 i Vectra;)
          >
          >
          > Pozdrawiam

Stilo ma wspólną płytę z 147?Jeśteś pewny?147 ma wspolną płytę z 156 ale ze
          Stilo?W sumie możliwe ale to byłoby dziwne bo podobno Stilo w jakimś
          nieoficlanym crashteście wypadło b. dobrze a 147 w Encapie tragicznie.Pzdr
          • greenblack Stilo 08.07.03, 10:59
            rumburaak napisał:

> Stilo nieoficlanym crashteście wypadło b. dobrze

www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Fiat_Stilo.asp?ComponentID=17259&SourcePageID=8650%231

Pozdrawiam
            • rumburaak Re: Stilo 08.07.03, 11:07
              greenblack napisał:

> rumburaak napisał:
              >
              >
              > > Stilo nieoficlanym crashteście wypadło b. dobrze
              >
              >
              > www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Fiat_Stilo.asp?ComponentID=17259&SourcePageID=8650%231
              >
              >
              > Pozdrawiam

oki ale co z tym pokrewieństwem Stilo i 147?Myślałem, że wspólne są jedynie
              silniki diesla JTD.O tej samej płycie nie słyszałem.Pzdr
    • Gość: Lucky Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: 217.8.186.* 07.07.03, 17:14
      Pod testem Peugeota 807 (5 gwiazdek) jest adnotacja, że wynik dotyczy również
      Fiata Ulysse, Lancii Phedry i Citroena C8.
      Natomiast crash-test Fiata Stilo jest na stronach niemieckiego automobilklubu
      ADAC (www.adac.de). Metodologia taka sama , jak w EURONCAP (ADAC jest partnerem
      tej instytucji). Stilo dostało 4 mocne gwiazdki i opinię, że niewielkie
      poprawki dawałyby szansę na 5 gwiazdek: "Dieses Resultat ist schon so gut, dass
      für den Stilo fünf Sterne greifbar nahe scheinen: Er müsste nur an wenigen
      Stellen technisch verbessert werden."
      (www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Fiat_Stilo.asp?
      ComponentID=17259&SourcePageID=8650%231)
      Człowiek z Fiat Polska mówił mi (nie wiem czy to prawda), że publikacje testu
      stilo wstrzymano na wniosek Fiata. W 2004 ma się pojawić zmodernizowane Stilo i
      mają nim zaatakować 5 gwiazdek.
    • Gość: Miki Re: Dziwna nieobecność Fiata w crash testach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 10:16
      A Alfa 147 łamie się na pół, ciekawe jak 156 ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka