Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja i spadek mocy

IP: *.man.polbox.pl 21.07.03, 19:17
wlaczenie u mnie klimatyzacji (manualnej) powoduje wyrazne przyhamowanie, a
gdy mam trudne wyprzedzanie, to ja w ogole na chwile wylaczam

przejrzalem wiele watkow na forum o klimatyzacji (przynajmniej te, ktore
zwraca ta denna wyszukiwarka) i ludzie pisza, ze szacuja spadek mocy na 5KM
lub w ogole go nie zauwazaja, a ja mam wrazenie, ze to ze 30KM

pojazd nazywa sie Santamo, czyli odpowiednik Mitsubishi Space Wagon,
dwulitrowy silnik ma nominalnie 137KM, fakt ze kubatura wnetrza to ze dwa
razy wiecej niz jakiegos sedana, chlodzi dobrze, zwieksza zuzycie benzyny ok.
0,5l i ma tak od nowosci
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.atlanta.ga.us 21.07.03, 19:25
      Tak ma byc. Klimy nie odczuwasz dopiero mniej wiecej
      powyzej 200 KM...
      • Gość: bocian Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: 213.76.133.* 22.07.03, 09:47
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Tak ma byc. Klimy nie odczuwasz dopiero mniej wiecej
        > powyzej 200 KM...

Troszkę przesadziłeś - w moim śmiesznym autku - Clio 1,5 dci 80 KM clima nie
        daje dużej różnicy ani na spalaniu ani na mocy. Tak naprawde jest to
        niewyczuwalne.

pzdr
        • Gość: Marek Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.atlanta.ga.us 22.07.03, 13:09
          Moj Cavalier ma podobno 115 KM, ale jak wlacze klime to
          czuje wyrazny spadek mocy. W GTP (240km) nie mam pojecia
          kiedy klima chodzi...
        • Gość: bankroot Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: 193.111.166.* 24.07.03, 09:10
          to się nazywa perpetuum mobile

bankroot
          • Gość: bocian Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: 213.76.133.* 24.07.03, 09:56
            Gość portalu: bankroot napisał(a):

> to się nazywa perpetuum mobile
            >
            >
            > bankroot

Nie dokońca. Nieznaczy spadek nie znaczy zaden. Po prostu widocznie wielkosc
            spręzarki w tak małym aucie jest taka ze opór stawiany na pasku nie jest
            znaczny. A spalanie tego auta wogóle jest smiesznie nieskie (bez klimy
            maksymalnie 7,9 litra a z klimą 8,4 litra).
            • Gość: crx ile???? IP: *.kghm.pl 24.07.03, 14:54
              Gość portalu: bocian napisał(a):

> Gość portalu: bankroot napisał(a):
              >
              > > to się nazywa perpetuum mobile
              > >
              > >
              > > bankroot
              >
              > Nie dokońca. Nieznaczy spadek nie znaczy zaden. Po prostu widocznie wielkosc
              > spręzarki w tak małym aucie jest taka ze opór stawiany na pasku nie jest
              > znaczny. A spalanie tego auta wogóle jest smiesznie nieskie (bez klimy
              > maksymalnie 7,9 litra a z klimą 8,4 litra).

tyle ON pali clio 1.5 85KM
              • Gość: bocian Re: ile???? IP: 213.76.133.* 24.07.03, 15:00
                Gość portalu: crx napisał(a):

> Gość portalu: bocian napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: bankroot napisał(a):
                > >
                > > > to się nazywa perpetuum mobile
                > > >
                > > >
                > > > bankroot
                > >
                > > Nie dokońca. Nieznaczy spadek nie znaczy zaden. Po prostu widocznie wielko
                > sc
                > > spręzarki w tak małym aucie jest taka ze opór stawiany na pasku nie jest
                >
                > > znaczny. A spalanie tego auta wogóle jest smiesznie nieskie (bez klimy
                > > maksymalnie 7,9 litra a z klimą 8,4 litra).
                >
                > tyle ON pali clio 1.5 85KM

Jeśli chodzi CI o to ze to duzo to są to maksymalne spalania jakie wyszły.
                Natomaist w mieście pali mi 5,5 - 6 litra na trasie przy normalnej jezdzie
                potrafi zejsc ponizej 5 litrow.
      • Gość: AndrzejM Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.acn.pl 24.07.03, 13:06
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Tak ma byc. Klimy nie odczuwasz dopiero mniej wiecej
        > powyzej 200 KM...

Witam
        Kochani, jesteście wręcz zabawni. Wszak Greg, któremu "ubywa" 30 KM, pisze
        jednocześnie, że zużycie paliwa wzrasta o 0.5 litra.. a czy wiecie, ile
        koń "je" na godzinę?! Nie wiecie? No to powiem: zależy od wielu czynników i od
        silnika, ale nie mniej niż 0.25 litra na godzinę.
        Przeciętny samochodowy kompresor klimatyzacji - żle czy dobrze przez tych
        cholernych konstruktorów dobrany- pożera 2 - 3 KM i z tego też bierze się te
        0.5 litra na 100 km... To tylko trochę więcej niż serwo kierownicy.
        Gdyby kompresor zaczoł "brać" z dowolnej przyczyny kilkanascie czy
        kilkadziesiąt koni, to wasz samochodzik po kilkunastu sekundach otoczony by był
        chmurą dymu z palącego się biedaka... tak ,tak w przyrodzie nic nie ginie , moc
        musi się w ciepło zamienić.
        Czyli włóżcie między bajki opowiadania o tych 200KM.

I jeszcze ciekawostka: otwarcie okien przy prędkości niech tylko 100 km/h daje
        większą utratę mocy (na opór aero) niż jej pochłania najgorszy klimatyzator.

Pozdrawiam
        A.
        • Gość: bocian Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: 213.76.133.* 24.07.03, 14:19
          Gość portalu: AndrzejM napisał(a):

> Kochani, jesteście wręcz zabawni. Wszak Greg, któremu "ubywa" 30 KM, pisze
          > jednocześnie, że zużycie paliwa wzrasta o 0.5 litra.. a czy wiecie, ile
          > koń "je" na godzinę?! Nie wiecie? No to powiem: zależy od wielu czynników i
          od
          > silnika, ale nie mniej niż 0.25 litra na godzinę.

Kolejny filozof! Czyli jesłi odpalę 200 konne autko i zostawie włączone na
          biegu to "zje" mi 50 litrów??? Jesteś fenomenem!

• Gość: AndrzejM Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.acn.pl 24.07.03, 14:49

> Gość portalu: AndrzejM napisał(a):
            >
            > > Kochani, jesteście wręcz zabawni. Wszak Greg, któremu "ubywa" 30 KM, pisze
            >
            > > jednocześnie, że zużycie paliwa wzrasta o 0.5 litra.. a czy wiecie, ile
            > > koń "je" na godzinę?! Nie wiecie? No to powiem: zależy od wielu czynników
            > i
            > od
            > > silnika, ale nie mniej niż 0.25 litra na godzinę.
            >
            > Kolejny filozof! Czyli jesłi odpalę 200 konne autko i zostawie włączone na
            > biegu to "zje" mi 50 litrów??? Jesteś fenomenem!

Witam,
            Kolego B. - jeżeli już masz się za znawcę motoryzacji, i to odpalającdego od
            razu samochodziki 200 konne (może lepiej zacznij od 150 konnych...?) - to warto
            wiedzieć, o czym się mówi lub pisze - chodzi o bardzo podstadomościawowe dla
            fanów motoryzacji wiadomości, z fizyki a nie techiki tak naprawdę zresztą.
            Odpowiedz na swe wątpliwości znajdziesz w moim poście na dole.
            Pozdrawiam
            A.

>
    • greenblack Re: Klimatyzacja i spadek mocy 21.07.03, 20:09
      Sprawdź, czy w układzie nie ma za dużo czynnika chłodzącego. Czasami w takich
      sytuacjach nie sposób nawet uruchomić silnika przy włączonej klimatyzacji.
      Spadku mocy nie odczuwasz przy silniku powyżej 200 KM;)

Pozdrawiam
    • Gość: XP Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.pl / 10.254.254.* 21.07.03, 21:04
      Ja specjalnie nie widze utraty mocy podczas włączania
      automatycznej klimatyzacji, może to wynika z faktu, że
      włącza się ona łagodnie nie natychmiast na maxa, może to
      złudzenie. Nie twierdzę, ze klimatyzacja nie zabiera
      części mocy silnika i osiągi po włączeniu klimatyzacji są
      takie same jak bez, ale nawet jak potrzeba na to 10KM to
      przy całkowitej mocy np 117KM jak w moim przypadku, nie
      powinno być aż tak wyczuwalne. Być może są różne typy
      klimatyzacji, np: montowane w samochodach o mocy 50-60KM
      nie mogą aż tak obciążać silnika, żeby nie dało się
      jechać. Jednak Hyundai Santamo to chyba specyficzny
      samochód, u mnie w firmie jest taki służbowy, strasznie
      mulasty na jedynce i dwójce (ruszenie z piskiem opon
      prawie niemozliwe), ale rozpędzić go można do 190km/h.
      • Gość: STYRO Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 22.07.03, 03:52
        Mialem kiedys pisac na ten temat. U mnie w Madrycie klime mam wlaczona
        praktycznie caly czas i kurcze - nie to auto - silnik maly - 1.4, moc - jak byl
        nowy to mial 60KM i nie idzie - ruszanie spod swiatel to masakra - czasem
        jakies takie szarpanie, w czasie przyspieszania jak wylacze klime to tak jakbym
        dopalacz wlaczyl od razu dostaje kopa do przodu. Dlatego jak jestem w korku na
        rondzie lub gdzies gdzie trzeba blyskawicznie sie poruszac, wcisnac itp. to
        wlaczam "dopalacz" Nastepnym razem kupie mocniejsze auto tez ze wzgledu na
        klime - jak sie porusza duzo po miescie to jest to ustrojstwo dosc uciazliwe...
    • Gość: Greg Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.acn.pl / 10.64.7.* 22.07.03, 09:32
      no to coraz wiecej podobnych zeznan, w innych watkach tylko raz ktos wspominal,
      ze po wlaczeniu vmax spada o 30km/h; czasami myslalem ze moze zamontowali mi
      jakas za duza od TIRa, albo ma dodatkowe opory z powodu uszkodzenia
      • Gość: stado Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 09:50

Witam,

A ja panowie nie narzekam na uciążliwy spadek mocy przy włączonej klimie.
        Silniczek niewielki: 82 KM i 185 Nm - spadek mocy jest, ale ledwo wyczuwalny i
        zupełnie to nie przeszkadza.

Co prawda wydajnośc klimatyzacji jest średnia (względnie długo trwa schłodzenie
        rozgrzanego wnętrza) ale później jest OK, nawet teraz, gdy temperatura na
        zewnątrz dochodzi do 35 stopni C.

pozdrawiam,

• Gość: piotrek Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 09:42
      Proponuję udać się do serwisu. Jeśli przy włączonej klimie nie możesz w
      rozsądny sposób wyprzedzać tzn. że coś jest nie tak. W moim Focusie dieslu
      spadek mocy jest odczuwalny minimalnie, w benzyniaku jest tak samo - może 3-5%.
      Pozdrawiam
      Piotrek
      • Gość: Skolmi Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.crowley.pl 24.07.03, 14:55
        W serwisie powiedzą, że to normalne i że należy wyłączać klimę podczas
        wyprzedzania. Dot. Focusa 1.6 i wypowiedzi pracownika serwisu Forda w Auto
        Plaza w Warszawie.
    • Gość: els Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.03, 10:06
      Ja mam poj.2,0-115 KM, klima automatyczna i nie mam wrażenia spadku mocy aż tak
      wyraźnego by stanowiło to problem, oczywiście jest to wyczuwalne ale bez
      przesady. Da się również zauważyć momenty załączenia się sprzęgła
      elektromagnetycznego napędzającego sprężarkę, szczególnie na postoju na wolnych
      obrotach, ale silnik po wlączeniu klimy zaraz lekko podnosi wolne obroty z ok.
      700-800 na 900-1000 i jest OK, pewnie jest to już tak zestrojone z komputerem
      od silnika.

Pozdrawiam, els
    • Gość: Wojtek Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.radio.com.pl 22.07.03, 10:28
      Moc przeciętnej klimatyzacji do samochodu osobowego wynosi ok. 2000 W., to jest
      niecałe 3 KM. I mniej więcej tyle mocy traci silnik przy włączonej
      klimatyzacji. Przy 115-konnej vektrze, włączenie klimatyzacji, przy normalnej
      jeździe, nie powoduje żadnego zauważalnego spadku mocy. Nawet z czterema
      osobami i z pełnym bagażnikiem. Jeżeli macie problem z uruchomieniem samochodu
      z włączoną klimatyzacją, to znaczy, że coś jest z nią nie tak.(chyba że macie
      słaby akumulator)
      • Gość: Pitz Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.u.mcnet.pl 22.07.03, 10:41
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Moc przeciętnej klimatyzacji do samochodu osobowego wynosi ok. 2000 W., to
        jest
        >
        > niecałe 3 KM. I mniej więcej tyle mocy traci silnik przy włączonej
        > klimatyzacji. Przy 115-konnej vektrze, włączenie klimatyzacji, przy normalnej
        > jeździe, nie powoduje żadnego zauważalnego spadku mocy. Nawet z czterema
        > osobami i z pełnym bagażnikiem. Jeżeli macie problem z uruchomieniem
        samochodu
        > z włączoną klimatyzacją, to znaczy, że coś jest z nią nie tak.(chyba że macie
        > słaby akumulator)

Ja mam Vectre 2.0, 136 KM i odczuwam klime dość mocno, szczególnie na wolnych
        obrotach (max moment przy 3800 obr.), przy wyprzedzaniu na większych już nie
        specjalnie. Byłem z tym w serwisie zarówno autoryzowanym jak i specjalizującym
        się w klimatyzacjach, ponieważ uważałem że sprężarka chodzi za głośno (auto
        jest dość dobrze wyciszone, a przy większych prędkościach obrotowych słychać
        wyraźnie jakby dodatkowy motor a przy włączeniu sprężarki można czasem usłyszeć
        pisk paska), ale wszyscy twierdzili, że nic nie słyszą. Niby można im wierzyć,
        bo robota byłaby za kasę, nie na gwarancji, ale wg. mnie coś nie jest do końca
        tak.
        • Gość: Wojtek Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.radio.com.pl 22.07.03, 10:55
          Gość portalu: Pitz
          > Ja mam Vectre 2.0, 136 KM i odczuwam klime dość mocno, szczególnie na wolnych
          > obrotach (max moment przy 3800 obr.), przy wyprzedzaniu na większych już nie
          > specjalnie. Byłem z tym w serwisie zarówno autoryzowanym jak i
          specjalizującym
          > się w klimatyzacjach, ponieważ uważałem że sprężarka chodzi za głośno (auto
          > jest dość dobrze wyciszone, a przy większych prędkościach obrotowych słychać
          > wyraźnie jakby dodatkowy motor a przy włączeniu sprężarki można czasem
          usłyszeć
          >
          > pisk paska), ale wszyscy twierdzili, że nic nie słyszą. Niby można im
          wierzyć,
          > bo robota byłaby za kasę, nie na gwarancji, ale wg. mnie coś nie jest do
          końca
          > tak.

Fakt, na wolnych obrotach widać na obrotomierzu w którym momencie włącza się
          klimatyzacja. Po chwili jednak wszystko jest OK. Jeśli chodzi o chałas, to
          miałem kiedyś coś podobnego. Wymiany wymagało jakieś łożysko. Po tej naprawie,
          od czterech lat, wszystko jest w porządku.
    • Gość: r2 Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 11:02
      klima jak to klima jak ma dać chlodek to skądś tą moc wziąść musi /przy okazji
      każda klima manualna czy automatyczna startuje ze zwolnienia elektrosprzegła w
      sposób identyczny/ przy duzych szarpaniach /spadkach mocy dobrze byłoby
      sprawdzić czy mechanicznie wszystko jest ok. i czy wymienniki są czyste - przy
      kiepskim odparowaniu ciśnienia są ogromne i spręzarka musi to wydolić/.
      pzdr
    • Gość: es99 Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.acn.pl 22.07.03, 11:16
      Ja mam kilkuletnią vectrę 1,8, 115 KM z manualną klimą. Włączenie jej powoduje
      bardzo wyraźny spadek mocy, więc do wyprzedzania zwykle ją na chwilę wyłączam.
      Dodatkowo dosłownie zżera paliwo. Rozmawiałam na ten temat z fachowcami.
      Twierdzą, że w przypadku klimy manualnej jest to normalne. Może to i prawda.
      Ostatnio jeździłam citroenem C5 z automatyczną klimą i tam spadku mocy w ogóle
      się nie wyczuwa.
    • Gość: Andrzej Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 16:09
      Lantra 1,8. Po wlaczeniu manualnej klimatyzacji rosna obroty silnika
      (normalne), i spada moc jak cholera (irytujace). Teraz Scorpio 2,5 TD , przy
      wlaczonym klimatroniku spadku mocy nie da sie zauwazyc.
      • Gość: is300 Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.dyn.optonline.net 23.07.03, 17:48
        Camry 2.2L 125KM, takie same spostrzezenia jak innych.
        Moc dosc bardzo spada po zalaczeniu klimatyzacji.
        Jednym plusem jest to ze auto jest schlodzone w 20s.
        Strasznie dobrze chlodzi, ale minusem jest oslabinie silnika, ktore odczuwam.
        Czesto tez wylanczam ja, jezeli musze gdziesc sie wciac.

Osobiscie mysle ze powodem tego jest za duza klima do danego silnika.
        Jezdzilem tez 1.8L Corolla, i tam trudno jest wyczuc jaki kolwiek spadek mocy,
        natomiast jezeli chodzi o chlodzenie klimy to jest to niebo a ziemia w
        porownaniu do Camry.
    • Gość: seba Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: NET:* / 192.168.2.* 23.07.03, 20:03
      mam ranault megane II 1.6 16 V (115KM) klime automatyczna i nie widze roznicy
      w spalaniu ani w mocy zarowno w miescie jak i na trasie
      • oneentry Re: Klimatyzacja i spadek mocy 23.07.03, 20:45
        Vectra C 1,8 122 KM i wyraźny spadek mocy przy włączonej
        klimatyzacji. Szczególnie odczuwalne przy ruszaniu.
    • rumburaak Re: Klimatyzacja i spadek mocy 23.07.03, 22:27
      Też mam dość duży (jak dla mnie za duży) spadek mocy (klima manualna, silnik
      2.0 16V 130hp).Mechanicy różnej maści mówią mi, ze to normalne ale odpowiedzcie
      proszę, tak hipotetycznie:Co mogłoby byc przyczyną zbyt duzego spadku mocy po
      włączeniu klimatyzacji (przyczyna czy to w klimie czy w silniku - uprzedzam od
      razu jednak,ze silnik jest w świetnym stanie, regularnie serwisowany)?
      • devote Re: Klimatyzacja i spadek mocy 23.07.03, 23:06
        Bora/Jetta VR6 174km manualna klima
        jest malutki spadek mocy ktory wcale nie przeszkadza
        obroty nieco wzrastaja jak zalacza sie kompresor(normalka)
        i na postoju slychac jak kompresor sie wlacza

• Gość: Niknejm Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.pg.com 24.07.03, 10:03
        rumburaak napisał:

> Też mam dość duży (jak dla mnie za duży) spadek mocy (klima manualna, silnik
        > 2.0 16V 130hp).Mechanicy różnej maści mówią mi, ze to normalne ale
        > odpowiedzcie
        > proszę, tak hipotetycznie:Co mogłoby byc przyczyną zbyt duzego spadku mocy po
        > włączeniu klimatyzacji (przyczyna czy to w klimie czy w silniku - uprzedzam
        > od razu jednak,ze silnik jest w świetnym stanie, regularnie serwisowany)?

Zbyt wysoki poziom czynnika chłodzącego w układzie. O ile rzeczywiście jest coś
        źle - najlepiej porównaj z innym egzemplarzem takiego autka.

Pzdr
        Niknejm
    • Gość: crx Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.kghm.pl 24.07.03, 07:32
      moje doświadczenia:
      silniki:
      1,3 60KM
      1,8 136KM,
      2,0 140KM,
      jedynie w 1,3 spadek mocy mozna było odczuć przy wyprzedzaniu na IV i V biegu,
      powyżej 100km/h słabiej sie rozpedzał (ale b. chyba subiektywne odczucie bo
      sie wogóle słabo rozpędzał ;))))
      pozostałe 2 żadnej różnicy,
      mam czesto slepy test, bo mojej zonie jest wiecznie gorąco i nawet niewiem
      kiedy mi przycisk wciśnie ;), poczuje dopiero jak zmarznę, no i wtedy to
      strasznie czuje jak mi mocy ubywa ;),
      co do spalania to w każdym przypadku było to 0,5l więcej na 100km,

jak tak czytam pow. posty to odnoszę wrażenie, że w niektórych modelach
      inzynierowie nieźle spartolili sprawę doboru odpowiedniej klimy.
      • Gość: r2 Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 07:48
        podstawą jest odpowiednie wpięcie się w centralkę - elektronika musi wiedzieć,
        że coś potrzebuje dodatkowej mocy - to względnie dobrze jest rozwiązane w
        układach automatycznych - w manualnej klimie jest z tym róznie a czasem wogóle.
      • Gość: cc Re: Klimatyzacja i spadek mocy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 09:19
        Silnik 1.3/86 KM, klima standardowa montowana też z silnikami 1.6, 1.8 i 2.0.
        Przy tej pojemności odczuwalny spadek mocy (nie podam ile procent, bo nie mam
        specjalnej aparatury ;-) Na zimnym silniku wyraźny skok obrotów. Na rozgrzanym
        trochę mniejszy. Głośno się załącza, ale słychać to tylko na postoju (w czasie
        jazdy różne dźwięki zagłuszają). Bardzo wydajna. Żadnych oparów, lecz czasami
        smrodek gdy ją wyłączę po dłuższej przerwie w używaniu i pozostawię chodzący
        nawiew (ponoć normalne).
        • Gość: AndrzejM Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.acn.pl 24.07.03, 13:42
          Witam
          Kochani, jesteście wręcz zabawni. Wszak Greg (założyciel tego wątku),
          któremu "ubywa" 30 KM, pisze
          jednocześnie, że zużycie paliwa wzrasta o 0.5 litra.. a czy wiecie, ile
          koń "je" na godzinę?! Nie wiecie? No to powiem: zależy od wielu czynników i od
          silnika, ale nie mniej niż 0.25 litra na godzinę.
          Przeciętny samochodowy kompresor klimatyzacji - żle czy dobrze przez tych
          cholernych konstruktorów dobrany- pożera 2 - 3 KM i z tego też bierze się te
          0.5 litra na 100 km... To tylko trochę więcej niż serwo kierownicy.
          Gdyby kompresor zaczoł "brać" z dowolnej przyczyny kilkanascie czy
          kilkadziesiąt koni, to wasz samochodzik po kilkunastu sekundach otoczony by był
          chmurą dymu z palącego się biedaka... tak ,tak w przyrodzie nic nie ginie , moc
          musi się w ciepło zamienić.
          Czyli włóżcie między bajki opowiadania o tych 200KM.

I jeszcze ciekawostka: otwarcie okien przy prędkości niech tylko 100 km/h daje
          większą utratę mocy (na opór aero) niż jej pochłania najgorszy klimatyzator.

Pozdrawiam
          A.

• Gość: crx Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.kghm.pl 24.07.03, 13:51
            wreszcie, ktos gada z sensem...
            • Gość: bez jaj Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 14:22
              koń "je" na godzinę nie mniej niż 0,25 l ??? , na biegu jałowym /jakieś 900
              obr./ stukonne auto spalałoby bak w dwie godziny?? , bardzo ciekawe (i wątpliwe)
              • Gość: AndrzejM Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.acn.pl 24.07.03, 14:43
                Gość portalu: bez jaj napisał(a):

> koń "je" na godzinę nie mniej niż 0,25 l ??? , na biegu jałowym /jakieś 900
                > obr./ stukonne auto spalałoby bak w dwie godziny?? , bardzo ciekawe (i
                wątpliwe
                > )

Witam znów
                Drogi miłośniku motoryzacji, napisałem "koń" a nie silnik. Ten Twój
                hipotetyczny "stukonny" silnik kręcąc się na luzie 900 obr/min oddaje moc zero
                a jego moc generowana na włsne potrzeby (no, żeby się obracać ) to jest parę
                koni i spala na godzinę takiego postoju pojedyńcze litry.
                Pamiętaj, że "stukonny" stu koni NIE MA, tylko może w pewnych warunkach
                rozwijąc, i zużycie na konia liczy się w stosunku do mocy rzeczywiście
                rozwijanej w danej chwili.
                PZDR.
                A.
                • Gość: bocian Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: 213.76.133.* 24.07.03, 15:05

> Witam znów
                  > Drogi miłośniku motoryzacji, napisałem "koń" a nie silnik. Ten Twój
                  > hipotetyczny "stukonny" silnik kręcąc się na luzie 900 obr/min oddaje moc
                  zero
                  > a jego moc generowana na włsne potrzeby (no, żeby się obracać ) to jest parę
                  > koni i spala na godzinę takiego postoju pojedyńcze litry.
                  > Pamiętaj, że "stukonny" stu koni NIE MA, tylko może w pewnych warunkach
                  > rozwijąc, i zużycie na konia liczy się w stosunku do mocy rzeczywiście
                  > rozwijanej w danej chwili.

Wielce szanowny specu. Mój pojazd ma 80 KM koło 4 tys obrotów (diesel).
                  Jechałem nim po autostradzie w Niemczech z gazem wciśneitym do deski, z
                  szybkoscią 190 km/h i obotami powyzej 4 tysiecy. A on drań nie chciał mi
                  spalić więcej niż 8,5 litra! A powinien 20 łobuz jeden!

Pozdrawiam i dajmy juz sobei spokój z teoretyzowaniem a spójrzmy na praktykę
                  Bocian
                  • Gość: frequent flyer Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: 80.241.130.* 24.07.03, 15:21

> Gość portalu: AndrzejM napisał(a):
                    >
                    > Jechałem nim po autostradzie w Niemczech z gazem wciśneitym do deski, z
                    > szybkoscią 190 km/h >
                    > Pozdrawiam i dajmy juz sobei spokój z teoretyzowaniem a spójrzmy na praktykę

A to nie jest teoretyzowanie? producent podaje Vmax 175 k/h dla tego bolidu,
                    natomiast faktycznie nie podaje błędu wskazań prędkościomierza
                  • Gość: AndrzejM Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.acn.pl 24.07.03, 15:33

Mój pojazd ma 80 KM koło 4 tys obrotów (diesel).
                    > Jechałem nim po autostradzie w Niemczech z gazem wciśneitym do deski, z
                    > szybkoscią 190 km/h i obotami powyzej 4 tysiecy. A on drań nie chciał mi
                    > spalić więcej niż 8,5 litra! A powinien 20 łobuz jeden!
                    >
                    > Pozdrawiam i dajmy juz sobei spokój z teoretyzowaniem a spójrzmy na praktykę
                    > Bocian

Pozdrawiam, zazdroszczę świetnego samochodu. Ale jest takie powiedzenie, że nie
                    ma nic lepszego dla praktyki, niż dobra teoria. Dyskusja jest wprawdzie o mocy
                    pożeranej przez kliamatyzację, nie o standardowych parametrach
                    charakteryzujących każdy silnik spalinowy, a ta podana przeze mnie wartość 0.25
                    podana była dla przykładu i miała opisywać przeciętny silnik (no a ja złapałem
                    taaaaaaaaką rybę, wiesz...) - no ale z przeliczenia wynika, że dla Twojego
                    silnika w opisanych okolicznościach było to 0.201... czyli nie aż tak daleko. A
                    przyrządy pomiarowe miałeś pewne, zalegalizowane? żartuję oczywiście, ale mam
                    na myśli tylko to, że pomiary to się robi na hamowni albo w warunkach drogowych
                    określonych ściśle normą i w sposób w tej norme ujęty. Wszystko inne to tylko
                    szacunki.

Pozdrawiam, szerokiej drogi
                    A.
                    • Gość: gutek Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: 212.76.37.* 24.07.03, 18:17

> Gość portalu: bocian napisał(a):
                      >
                      > Mój pojazd ma 80 KM koło 4 tys obrotów (diesel).
                      > > Jechałem nim po autostradzie w Niemczech z gazem wciśneitym do deski, z
                      > > szybkoscią 190 km/h i obotami powyzej 4 tysiecy. A on drań nie chciał mi
                      > > spalić więcej niż 8,5 litra! A powinien 20 łobuz jeden!
                      > >
                      > > Pozdrawiam i dajmy juz sobei spokój z teoretyzowaniem a spójrzmy na prakty
                      > kę
                      > > Bocian
                      >
                      > Pozdrawiam, zazdroszczę świetnego samochodu. Ale jest takie powiedzenie, że
                      nie
                      >
                      > ma nic lepszego dla praktyki, niż dobra teoria. Dyskusja jest wprawdzie o
                      mocy
                      > pożeranej przez kliamatyzację, nie o standardowych parametrach
                      > charakteryzujących każdy silnik spalinowy, a ta podana przeze mnie wartość
                      0.25
                      >
                      > podana była dla przykładu i miała opisywać przeciętny silnik (no a ja
                      złapałem
                      > taaaaaaaaką rybę, wiesz...) - no ale z przeliczenia wynika, że dla Twojego
                      > silnika w opisanych okolicznościach było to 0.201... czyli nie aż tak daleko.

Ty, matematyk, jak źeś to obliczył, chyba 0,1... czyli bardzo daleko do 0,25
                      Przeciętne auto maksymalną moc uzyskuje powiedzmy przy jakichś 5000 obr. , 100
                      konne auto jadąc ze stałą prędkością na V przy tych obrotach zużyje jakieś 10L
                      na 100km/h, czyli 0,1L na kucyka
                      • Gość: AndrzejM Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.acn.pl 24.07.03, 19:01
                        Gość portalu: gutek napisał(a):

> >
                        >
                        > Ty, matematyk, jak źeś to obliczył, chyba 0,1... czyli bardzo daleko do 0,25
                        > Przeciętne auto maksymalną moc uzyskuje powiedzmy przy jakichś 5000 obr. ,
                        100
                        > konne auto jadąc ze stałą prędkością na V przy tych obrotach zużyje jakieś
                        10L
                        > na 100km/h, czyli 0,1L na kucyka

Witam,
                        Widzisz, że o czymś nie masz pojęcia, a tego, czego Cię uczono w szkole - nie
                        pamiętasz - to ostatecznie nic złego. Ale dlaczego jesteś (nieco?) niegrzeczny?
                        Ale niech tam, poświęcę Ci trochę czasu - nie na dyskusję, ja z Tobą nie
                        zamierzam dyskutować nie dlatego, że jestem niegrzeczny, tylko dlatego, że w
                        temacie dyskusji jestem zwyczajnym zawodowcem - płacą mi za to (ale nie za
                        dydaktykę, tu mogę mieć braki talentu)
                        Twoje rozważania prezentowane wyżej są dziecinno - amatorskie, tak się niczego
                        nie da ocenic ani obliczyć.

Do rzeczy: ta wartość 0.25 dotyczy typowego JEDNOSTKOWEGO ZUŻYCIA PALIWA. dla
                        silnika spalinowego, wyrażonego normalnie w kG/KM/h lub innych legalnych
                        jednostkach. W litrach to trochę więcej, ale dla szacunków to dobra liczba.
                        Ta wielkośc określa zużycie na jednostkę chwilowo rozwijanej mocy w jednostce
                        czasu. Jest ona funkcją obciążenia i prędkości obrotowej. Bywa z tym różnie,
                        ale typowo minimum występuje przy obrotach momentu maksymalnego i pełnym
                        obciązeniu (pedał dno).Możesz to sprawdzić nawet pewnie w internecie wpisując
                        do wyszykiwarki "Jednostkowe zużycie paliwa".
                        A co do Twych amatorskich szacunków - cóż można i tak, ale trzeba zrobić
                        sensowniejsze założenia:
                        100 konny kompakt jadący z ustaloną prędkością z wykorzystaniem tych właśnie
                        100 koni będzie poruszał się z prędkością rzędu 180 km/h. 100 km pokona w
                        czasie 100/180 czyli 0.55 godziny. Przy silniku charakteryzującym się
                        jednostkowym zużyciem 0.25 l/KM/h ten silnik wyżłopie wtedy 100*0.25*0.55=
                        13.45 litra bezyny, co jest wynikiem zbyt może optymistycznym, ale nie
                        absurdalnym. Czy rozumiesz już teraz, na czym rzecz polega? Jeżeli tak - cieszę
                        się, jeżeli nie - nic na to już Ci nie mogę poradzić.

Pozdrawiam - szerokiej drogi
                        A.
                        • Gość: gutek Re: Klimatyzacja - drobny spadek mocy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 08:37

> Gość portalu: gutek napisał(a):
                          >
                          > > >
                          > >
                          > > Ty, matematyk, jak źeś to obliczył, chyba 0,1... czyli bardzo daleko do 0,
                          > 25
                          > > Przeciętne auto maksymalną moc uzyskuje powiedzmy przy jakichś 5000 obr. ,
                          >
                          > 100
                          > > konne auto jadąc ze stałą prędkością na V przy tych obrotach zużyje jakieś
                          >
                          > 10L
                          > > na 100km/h, czyli 0,1L na kucyka
                          >
                          > Witam,
                          > Widzisz, że o czymś nie masz pojęcia, a tego, czego Cię uczono w szkole - nie
                          > pamiętasz - to ostatecznie nic złego. Ale dlaczego jesteś (nieco?)
                          niegrzeczny?
                          > Ale niech tam, poświęcę Ci trochę czasu - nie na dyskusję, ja z Tobą nie
                          > zamierzam dyskutować nie dlatego, że jestem niegrzeczny, tylko dlatego, że w
                          > temacie dyskusji jestem zwyczajnym zawodowcem - płacą mi za to (ale nie za
                          > dydaktykę, tu mogę mieć braki talentu)
                          > Twoje rozważania prezentowane wyżej są dziecinno - amatorskie, tak się
                          niczego
                          > nie da ocenic ani obliczyć.
                          >
                          > Do rzeczy: ta wartość 0.25 dotyczy typowego JEDNOSTKOWEGO ZUŻYCIA PALIWA. dla
                          > silnika spalinowego, wyrażonego normalnie w kG/KM/h lub innych legalnych
                          > jednostkach. W litrach to trochę więcej, ale dla szacunków to dobra liczba.
                          > Ta wielkośc określa zużycie na jednostkę chwilowo rozwijanej mocy w jednostce
                          > czasu. Jest ona funkcją obciążenia i prędkości obrotowej. Bywa z tym różnie,
                          > ale typowo minimum występuje przy obrotach momentu maksymalnego i pełnym
                          > obciązeniu (pedał dno).Możesz to sprawdzić nawet pewnie w internecie wpisując
                          > do wyszykiwarki "Jednostkowe zużycie paliwa".
                          > A co do Twych amatorskich szacunków - cóż można i tak, ale trzeba zrobić
                          > sensowniejsze założenia:
                          > 100 konny kompakt jadący z ustaloną prędkością z wykorzystaniem tych właśnie
                          > 100 koni będzie poruszał się z prędkością rzędu 180 km/h. 100 km pokona w
                          > czasie 100/180 czyli 0.55 godziny. Przy silniku charakteryzującym się
                          > jednostkowym zużyciem 0.25 l/KM/h ten silnik wyżłopie wtedy 100*0.25*0.55=
                          > 13.45 litra bezyny, co jest wynikiem zbyt może optymistycznym, ale nie
                          > absurdalnym. Czy rozumiesz już teraz, na czym rzecz polega? Jeżeli tak -
                          cieszę
                          >
                          > się, jeżeli nie - nic na to już Ci nie mogę poradzić.
                          >
                          > Pozdrawiam - szerokiej drogi
                          > A.

dobra, kumam, dydaktycznych talentów to rzeczywiście nie masz, ale z matematyka
                          się wycofuję :) , wystarczyło napisać że przy tych obrotach auto będzie
                          robiło 100km w pół godziny o czym zapomniałem :), a ty mi : logx2/.,></# :)))

bez urazy
    • ozlem Re: Klimatyzacja i spadek mocy 24.07.03, 17:45
      Vectra gts, diesel 125KM, klima automatyczna, spadek mocy praktycznie
      niezauwazalny jak jeżdże sama, jak mam komplet pasazerow plus pare tobołków w
      bagażniku i klime na full, to trochę czuć, że jej cięzko, częsciej musze jej
      serwować gaz do dechy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka