Dodaj do ulubionych

Silnik z wtryskiem - złe zasilanie

IP: 172.16.21.* 17.12.01, 09:48
Podczas "jazdy" kręci na każdym biego do ok. 2000 obr/min, na luzie do 3000.
Silnik pracuje równo, ale przy dodaniu gazu albo przy osiągnięciu tych obrotów
nagle moc spada całkowicie. Nie gaśnie. Pompę paliwa słyszę bardzo wyraźnie i
wydaje mi się, że dłużej czekam na wstępne podpompowanie po właczeniu stacyjki.
Filtr paliwa wymieniałem niedawno. Chyba jasne, że to brak paliwa, ale dlaczego:
filtr, pompa, układ wtryskowy, czy coś jeszcze?
Czytałem wiele fachowych uwag w wątku "Silnik z wtryskiem - jak startować",
może ktoś może w tym pomóc.
Irek
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: 212.244.170.* 17.12.01, 09:57
      Stawiam na wtryski. Zapewne zatankowałeś byle co do zbiornika i teraz są
      kłopoty.

• Gość: Rycho Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: 10.128.128.* 17.12.01, 10:00
      Do głowy przychodzi mi jeszcze:regulator ciśnienia paliwa oraz sprawdzenie czy
      nie jest zanieczyszczony zbiornik paliwa lub filtr przy pompie.Pozdr. i życzę
      usunięcia przyczyny.
      • Gość: Michal Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: *.telia.com 17.12.01, 10:35
        Najpierw to co Rychu zasugerowal wymienic wszystkie filtry jakie sa od pompy do
        wtryskow.Tak zawsze sie dzieje jak spada temperatura a nie byly systematycznie
        wumieniane filtry paliwa. Jezeli to nie pomoze zmierzyc cisnienie paliwa w
        magistrali .Jezeli jest za male niestety wymienic pompe paliwa. Jak zapewne
        wiecie jedno uruchomienie pompy paliwa na sucho kwalifikuje ja do wymiany taka
        pompa jest juz nie zakladana do systemu.Pamietajcie pompa to serce Waszego
        motoru.Nie probowac jej bez paliwa,czy pracuje,np.wymontowana.
    • Gość: Irek Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: 172.16.21.* 17.12.01, 13:22
      Dziękuję serdecznie. Widać w każdym razie, że denaturat czy jakieś inne
      świństwo nie pomoże.
      Irek
      • Gość: olo Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: 212.244.170.* 17.12.01, 13:48
        Ale też nie zaszkodzi. Spróbować można. Nie proponowałem tego ponieważ
        podejrzewam raczej zanieczyszczenie typu "paproch" a nie osad. A tak nawiasem,
        to mówimy o benzynie?
        • Gość: Irek Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: 172.16.21.* 17.12.01, 17:14
          Tak. I miałem zlasowany przewód odpowietrzający, który ma wylot za filtrem
          powietrza. Nie chciałem niczego sugerować, bo czasem to może być fałszywy trop.
          Pozdr.
          Irek
    • Gość: Irek Re: Silnik z wtryskiem - złe zasilanie IP: 172.16.21.* 18.12.01, 09:13
      Dziękuję wszystkim.
      To był filtr paliwa. Ale nie brudny, lecz popsuty. Odpadła w środku jakaś
      blaszka i wylot wyglądał, jak zatkany od środka folią aluminiową. Trochę paliwa
      się przedostawało. Teraz wszysto jest O.K., również zniknął ten niepokojący
      dźwięk (może to rzęziła pompa, a może to była muzyka blaszki z filtra - wszysko
      jedno).
      P.S. Filtr był japoński.
      Irek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka