Gość: Stasiu IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 09:18 Prosze o opinie na temat silników diesla w Lagunie. 1,9 TDI 98 PS, 1,9 Dci 105 PS czy 2,2 TDI 115 ps. Który wybrać. Dzięki za rady. Stasiu Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Ryszard Re: Silnik diesla do Laguny IP: *.abo.wanadoo.fr 21.12.01, 09:34 Zdecydowanie 1,9 dCi. Pozostale to traktory. pozdr. R Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Silnik diesla do Laguny IP: *.baplc.com 21.12.01, 10:15 Stasiu, rozumiem, ze interesuje Cie Laguna II. Do tego samochodu oferowane sa obecnie 3 silniki diesla: 1.9 dCi o mocy 100KM, 1.9 dCi o mocy 120KM, 2.2 dCi o mocy 146KM. Ja mam Lagunke z 1.9dCi 120KM i jestem bardzo zadowolony. Obawiam sie, ze silnik o mocy 100KM bylby troche za slaby do tego samochodu (roznice w spalaniu sa bardzo niewielkie zapewne). Roznica w cenie miedzy tymi silnikami wynosi chyba ok. 3.000zl. Chyba lepiej dolozyc i wybrac 1.9 dCi 120KM. Oczywiscie, po cichu wzdycham do 2.2dCi, ale to juz duzo wieksze pieniadze. Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat. Wojtek Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: Silnik diesla do Laguny IP: *.M1.srv.t-online.de 26.12.01, 18:47 Osobiscie stoje rowniez przed dylematem czy do Laguny II wybrac benzynowca czy diesla, a jezeli diesla to ktorego. Stad moje pytanie : czy oplaca sie diesel dla kogos kto nie jezdzi zbyt duzo. Tylko do pracy (ok.10km) i co jakis czas na wycieczke. Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Silnik diesla do Laguny IP: *.unregistered.formus.pl 27.12.01, 09:17 Gość portalu: Maurycy napisał(a): > Osobiscie stoje rowniez przed dylematem czy do Laguny II wybrac benzynowca czy > diesla, a jezeli diesla to > ktorego. Stad moje pytanie : czy oplaca sie diesel dla kogos kto nie jezdzi zby > t duzo. Tylko do pracy (ok.10km) i co > jakis czas na wycieczke. > > Pozdrowienia Jesli jezdzisz tak malo, to wedlug mnie wybierz benzynke, bo roznice w cenie zakupu bedziesz wyjezdzal przez latka. Przy rocznym przebiegu 30-40 tys. km mozna zaczac sie zastanawiac nad dieselkiem. Sam poruszam sie HDi i nie chcialbym go zamienic na benzynke, ale ja rocznie nie jestem stanie przejechac mniej niz 35 tys. km. Frajda z zabawy momentem obrotowym jest super, ale nieublagane sa prawidla ekonomiki. Pozdr ;-) Link Zgłoś
foxx Re: Silnik diesla do Laguny 27.12.01, 09:58 Jezeli porownywac cene najtanszej Laguny z silnikiem benzynowym 1.6 z najtanszym dieslem 1.9dCi to przy malych przebiegach rocznych moze to nie byc oplacalna impreza. Kiedy jednak dokonujesz wyboru pomiedzy wersja Privilage z silnikami 2.0IDE (benz.) i 1.9dCI 120KM to roznica 5.000zl moze juz byc warta do zastanowienia. Diesel sredni spala 6.5-7.0 litra/100km (pol na pol miasto/poza miastem). Przy benzynie trzeba przyjac co najmniej 10l/100km. W tej sytuacji roznica w cenie zwraca sie po ok. 30.000 km. Przeglady w dieslu sa co 2 lata lub 20.000 km. Ja tez nie zjezdze zbyt wiele. ok 15-20 tys. km rocznie ale wybralem Lagunke z dieslem... i nie zaluje! Wielka frajda z jazdy (elastycznosc!). Przy predkosciach powyzej 70-80 km/h silnika juz nie slychac. Pozdrawiam Foxx Link Zgłoś