garbizaur 04.01.08, 23:58 jak w temacie. Jeżdżę Astrą '93, głównie wieczorami i w nocy. Czy zastosowanie night breakerów zamiast zwykłych H4 poprawi widoczność? Pozdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
bbso Re: Osram Night Breaker - warto? 05.01.08, 06:25 pewnie tak samo poprawi jak "batervit" poprawiał żywotność akumulatorta :-) Link Zgłoś
mobilek22 Re: Osram Night Breaker - warto? 05.01.08, 08:05 W tej chwili najlepsze żarówki jakie znam to : Philips X-treme są to żarówki zgodne z normami drogowymi a ich osiągi są maksymalnie zbliżone do żarówek urzywanych przez rajdowców podczas wyścigów. Cena ok 75zł na allegro w sklepie niewiem bo nie kupuje takich rzeczy w sklepach ;) Polecam naprawde te zarówki - testowałem juz wiele zarówek ponieważ dla mnie dobre żarówki to priorytet. Mogę polecic jeszcze Philips Blue Vision - są tańsze super się prezentują świecą białym światłem zniebieską poświatą Link Zgłoś
programistajava Re: Osram Night Breaker - warto? 05.01.08, 10:23 mobilek22 a zapomniales o 1dnym szczególe... ile ci pożyją te Philipsy ;) BlueVisiony maja kiepskie oceny co do żywotności. Link Zgłoś
mobilek22 Re: Osram Night Breaker - warto? 14.03.08, 21:26 Jeśli chodzi o blue vision to wcale niejest prawda ze się szybko przepalają - tzn mi przepaliła się jedna po 1,5roku myśle ze to przyzwoity wynik jak na tak dobre osiągi. Wiadomo ze żarówki im lepsze tym ich żywotność jest niestety niższa... Link Zgłoś
derduch Re: Osram Night Breaker - warto? 05.01.08, 10:38 Ja używam Osram Silverstar i jestem zadowolony, nie ma porównania do zwykłych żarówek. Wytrzymują ok. roku. Link Zgłoś
do.ki Re: Osram Night Breaker - warto? 07.02.08, 08:59 Ja tez przenioslem sie na Silverstary +60% (w niektorych krajach wystepuja pod marka Sylvania, nie Osram) z Philipsow nightvision i moim skromnym zdaniem byla to sluszna decyzja. Link Zgłoś
dark.writer Re: Osram Night Breaker - warto? 11.02.08, 00:29 bbso napisał: > pewnie tak samo poprawi jak "batervit" poprawiał żywotność akumulatorta :-) Ja zmieniłem standardowe żarówki (Tungsram) w nowym Suzuki na Philips 'Night Guide Double Life'. Nie są one tak ekstremalne jak te świecące białym światłem, ale jakość oświetlenie zmieniła się w sposób mnie zaskakujący. Jest WYRAŹNIE jaśniej. Ponadto rozkład światła jest znacznie bardziej równomierny. Na poprzednich żarówkach przełączając na długie miałem dyskomfortowe odczucie jakby mi ktoś zgasił światło w bliższej strefie. Na Philipsach jest w tym względzie tak jak być powinno. Nie jest więc tak, że żarówka żarówce równa, bo na obu napisali że ma tyle samo mocy. Zresztą - jedne żarówki mogą zamieniać moc na więcej światła a inne na więcej ciepła. Podobno szczególnie w przypadku żarówek zupełnie marnej jakości jest to szczególnie szkodliwe i niebezpieczne, bo nie dość że słabo świecą to jeszcze przegrzewają reflektory, niszcząc np. odbłyśniki. Nie wiem jak będzie z żywotnością, ale Philips owym 'Double Life' obiecuje, że nad tym popracowali i powinno być w normie a już na pewno lepiej niż w przypadku 'modeli ekstremalnych'. Link Zgłoś
nom73 Re: Osram Night Breaker - warto? 05.01.08, 11:39 Zależy co masz na myśli pisząc "zwykła H4"?:-) Cudów nie ma i z żarówki o tej samej mocy nie da się wycisnąć dużo więcej światła, jedynie poprzez odpowiednie ukształtowanie bańki da się lepiej lub gorzej oświetlić pewne fragmenty jezdni. OSRAMY to bardzo dobre żarówki, nawet te "zwykłe", świeciły u mnie jakieś 30 tyś. km, cały czas na światłach. Dodamy tylko, że teraz kupuję TESLA, które też należą do koncernu OSRAM, a są o połowe tańsze, a tak samo dobre. :-) Link Zgłoś
piotr.molinski Re: Osram Night Breaker - warto? 06.02.08, 23:05 Mam Astre 95r. Do tej pory jeździłem na standardowych Osramach H4 od 2.5 roku które są bardzo dobre. Dzisiaj założyłem Night Breakery. Są SUPER!!! Dają białe silne światło, świecą zaje...ćie. Nawet jeśli się przepalą po pół roku to i tak kupie je jaszcze raz. Kosztują tylko tyle co 10 l paliwa. Jutro czekam na H1 do przeciwmgielnych. Polecam. Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Osram Night Breaker - warto? 07.02.08, 09:16 mysle ze na poczatek nalezaloby zadbac o wlasciwe ustwienie swiatel i ich (szkiel) czystosc zwykle to pomaga i nie ma sie co pchac w niestandardowe zarowki Link Zgłoś
mxx.rs Re: Osram Night Breaker - warto? 11.02.08, 00:32 Ja mam Philips'y NightGuide. Super sprawa. Kolega natomiast jeździ właśnie na takich osramach. Jeżeli nie boli Cię wydać te 30 czy 40 zł to kupuj. Warto. Link Zgłoś
dewulot1 Niczego nie warto osrywac. 14.03.08, 21:47 Nigdy nie wiesz kiedy bedziesz znow tego potrzebowal. Link Zgłoś