osman71 18.02.08, 20:11 Chętnie poznałbym Wasze opinie na temat sprzedawanych kpl HID, do przeróbki zwykłych halogenów. Może ma ktoś zamontowane w astrze III?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
trofeus Re: Ksenony HID-Wasze opinie 18.02.08, 22:15 zaczepiłem ostatnio gościa na mieście który miał w astrze 2. wyglądało to naprawdę super jak stanąłem obok niego to moich długich brakło na jego krótkie a i kolor całkiem inny dają rewelacja dał za nie 400, też się przymierzałem ale naczytałem sie<w rozdziałe tuning> że aby to było tak jak powinno to nie tylko wystarczy włożyć żarówki zresztą poczytaj w tuningu. jak wiesz coś czego nie ma na form na temat xenonów to pisz chętnie poczytam. Link Zgłoś
niknejm Re: Ksenony HID-Wasze opinie 22.02.08, 17:00 Nie wolno tego robić, bo tak przerobione reflektory na ogół konkretnie oślepiają. Wiem, że dla 'młodego gniewnego' to nieistotne. Ale może przekona Cię to, co poniżej: 1) Jeśli zaliczysz dzwonka i policja/sąd uzna, że jedną z przyczyn wypadku TEORETYCZNIE MOGŁO być oślepienie innego kierowcy przez Ciebie - jesteś winny spowodowania kolizji/wypadku 2) W wyżej podanym przypadku nie masz co liczyć na wypłatę odszkodowania 3) Jak Cię z tym złapie policja, zaliczasz mandat I musisz sie tez liczyć z zatrzymanierm dowodu rejestracyjnego. Nadal chętny na 'garażowe przeróbki'? ;-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
niknejm A z tego co pamiętam... 22.02.08, 17:02 Hella ma gotowe reflektory i spryskiwacze do montażu w Astrze 3. Sprawdź ich stronę internetową. Montaż takiego zestawu (kompletny reflektor z samopoziomowaniem i spryskiwaczami) jest legalny. Choc 'nieco' droższy. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
milleniusz Nielegalne druciarstwo 22.02.08, 17:14 Jesli naprawde musisz koniecznie miec ksenony, to zmien cale reflektory. Albo samochod. W przeciwnym razie bedziesz oslepial innych, jezdzil autem bez homologacji (konsekwencje opisane wczesniej), a w koncu i tak ci sie ten caly majdan rozleci i bedziesz musial kupic nowe reflektory. Albo nowy samochod. Z upragnionymi zenonami. Link Zgłoś
konrad022 Re: Nielegalne druciarstwo 22.02.08, 19:12 Jak to "w przeciwnym razie"? Oslepiaja kazde ksenony czy to fabryczne czy dorabiane. Link Zgłoś
lunaglass Re: Ksenony HID-Wasze opinie 22.02.08, 17:29 Ale to nie jest legalne. Tylko fabryczne ksenony są legalne. Chyba, że uzyskasz homologację i jeszcze kilka innych formalności, ale to ja pozdrawiam. Samoróbki nie są dozwolone. Link Zgłoś
regent206 Re: Ksenony HID-Wasze opinie 22.02.08, 17:45 Zastanawia mnie czy tylko w moim regionie Policja nie reaguje na te wszystkie nielegalne wynalazki, czy jest tak w całym naszym kraju ??? Sporo samochodów, nie dość że ma źle ustawione światła, to jeszcze mają zamontowane te mocne żarówki i ślepią na potęgę innych... Zastanawia mnie fenomen popularnośći tych przeróbek - rozumiem małolatów zafascynowanych tuningiem, ale pozostali ? Czy jak ktoś wstawia do swojego biednego klikunastoletniego śmiecia myśli że podniesie w ten sposób jego wartość albo prestiż ??? Link Zgłoś
zwn51 Re: Ksenony HID-Wasze opinie 23.02.08, 11:24 > Zastanawia mnie czy tylko w moim regionie Policja nie reaguje na te > wszystkie nielegalne wynalazki, czy jest tak w całym naszym kraju ??? To sa tylko ludzie (czytaj - tez bywaja leniwi) i gdy nie maja TVN TURBO w aucie to wszystko zalezy od humoru, milej zony, tesciowej itd wg uznania. Wyobraz sobie ze takie zatrzymanie z zle ustawionymi reflektorami to potem dla misia ponad godzinne wypisywanie papierow, formularzy itd... I co tu sie dziwic?? Przez takich funkcjonariuszy mamy martwe prawo: auta policyjne maja miesieczne przebiegi na pewno wieksze od moich (u mnie srednio ok 1500 km/miesiac) to w sumie niewiele ale codziennie widuje permanentnie i nagminne lamanie prawa - chocby zakaz rozmow tel podczas kierowania. Oceniam ze przez ta przecietna 1 godz dziennie za kierownica w kazdej godzinie widuje od 5 do 10 uchybien prawa. Zapalczywych powidamiam ze czasami mnie tez sie zdarzy - glownie szybkosc, ale nigdy telefon albo nieprawidlowe parkowanie. Link Zgłoś
lunaglass Re: Ksenony HID-Wasze opinie 23.02.08, 14:47 Jak zwykle policja olewa, ale jeszcze gorzej wygląda sprawa przeglądów. Tu wiadomo jakie są przekręty. Takie "wynalazki" powinny być powodem niedopuszczenia auta do ruchu przez diagnostę. Ale tak nie jest bo tu znajomy, a tu "koperta" itd. > wstawia do swojego biednego klikunastoletniego śmiecia myśli że > podniesie w ten sposób jego wartość albo prestiż ??? No tylko bez takich. Sam mam samochód z 94 roku (tyle że bez przeróbek) i nie jest tam żaden śmieć, jeszcze się nieźle trzyma. Studenta na lepszy nie stać. Link Zgłoś
mobilek22 Xenon jest super ale... 23.02.08, 16:33 Miałem zamiar sobie sprawic taką instalację ale po tym jak dowiedziałem się ze nie jest to legalne to zrezygnowałem bo szkoda mi bylo ryzykowac tyle kasy ;) ale z drugiej strony kolega miał takie światełka i problemów jako tako z policją czy stacją diagnostyczną nigdy nie było , jedyne co to na gwarancji tej instalacji miał wymieniane jakieś kable bo się przepaliły :) A jeśli chodzi o oślepianie..... Ludzie co wy za bzdury piszecie XENONY NIE OŚLEPIAJĄ !!!! Jednym z celów tworzenia nowej technologii lamp było stworzenie światła o barwie zbliżonej do światła dziennego eliminując efekt oślepiania kierowców. OŚLEPIAJĄ TO BUKIETY W TUNINGOWANYCH GOLFACH KTÓRZY MAJĄ CHIŃSKIE ŻARÓWKI 100W XENON - ZENON. Jeśli chodzi o swietlenie o dobre i legalne oświetlenie to ja zdecydowałem się na komplet żarówek philips - blue vision i x-treme. Super świecą i ładnie wyglądają. polecam Link Zgłoś