IP: *.ols.vectranet.pl 25.08.03, 12:47
Czy w polsce sportowe tłumiki muszą posiadać jakieś certyfikaty, atesty lub
coś w tym rodzaju. Jeśli tak, to napiszcie ile taki tłumik z atestem może
kosztować

Pzd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 26.08.03, 18:16
      Widzę, że mam "przyjemność" ze znawcami tunningu.

Pzd
      • Gość: agila Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 26.08.03, 20:07
        :)))))))))) Bo oni wszyscy wolą o dresach dyskutować. Ja też próbuje się
        dowiedzieć coś na ten temat. Jak już będe posiadać jakieś informacje to sie z
        Tobą podziele
        • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 26.08.03, 20:18
          agila napisał:

> Ja też próbuje się
          > dowiedzieć coś na ten temat. Jak już będe posiadać jakieś informacje to sie
          z
          > Tobą podziele

Dzieki za dobre chęci. Nie mam czasu pochodzić po firmach tunningowych i nie
          znalazłem fajnech stronek. Jeśli znasz jakieś linki z "poważnymi" cennikami to
          chętnie skożystam z twojej wiedzy.

Pzd
          • Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 27.08.03, 23:06
            Ok, powiem ci co się dowiedziałam.
            Kradziony tłumik jest w cenie 250pln, ale zapewne cię taki nie interesuje.
            Ponoć remusa są bardzo dobre i brzmieniem sięgają 98 decybeli (dopuszczalne
            max). Trafiłam na ludzi szukających tłumików końcowych, chodziło im jedynie o
            dźwięk i strasznie duża jest ta oferta. Ceny zależą od końcówek, a one od
            modelu samochodu, więc jakbyś mógł podać marke, model, rok produkcji i
            parametry silnika to byłoby fajnie. Ceny mniej więcej 1500-2000zł
            Jeśli chodzi o tłumik sportowy to dowiedziałam sie jedynie że do corolli 1.6
            1992r nie ma tłumików są do corolli 1993r.
            Napisałam jeszcze na kilka adresów e-mailowych do firm tuningowych, ięc jak
            dostane odpowiedź to się z tobą podziele
            Jakbyś ty sie czegoś dowiedział też daj mi znać
    • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 28.08.03, 07:44
      Pewnie to cię rozbawi, ale mam Poldka z silnikiem 1,4 Rovera. Rocznik '95.
      Auto mało jest warte więc 1500-2000 PLN to trochę za dużo, a weź pod uwagę, że
      poza tłumikiem jeszcze go przerobie. Na tłumik miałem zamiar wydać do 600 PLN,
      czy to jest możliwe?
    • h.i.p Re: Tłumiki 28.08.03, 08:28
      "Udoskonalony tłumik wybierz z katalogu renomowanej firmy. Podany parametr
      impedancji porównaj z twoim (zwykle wartość impedancji i hałasu dla klasycznego
      tłumika danego samochodu jest wyeksponowana obok zamiennika aby
      zobrazować skuteczność nowego tłumika) Nie przesadzaj z obniżaniem
      impedancji - 10 % wystarczy. Nigdy nie zmieniaj impedancji tak, by różnica
      pomiędzy dwoma kolejnymi tłumikami wzrosła o 20% - pojawią się zdudnienia i
      echa. Najlepiej obniż impedancję jednolicie na wszystkich tłumikach. Pamiętaj o
      współczynniku hałasu. Porównaj współczynnik hałasu - w decybelach. Wybierz
      tak, aby nowy tłumik być co najwyżej 2dB głośniejszy od starego -

to ma być auto a nie traktor."

To co w Polsce wyprawia się z tłumikami produkcji ze stodół i obór to zwykła
      prostacka obsesja. Bandy idiotów przeświadczonych o możliwości dowartościowania
      się poprzez montaż pseudosportowych gówien świadczą o prymitywizmie tzw.
      pseudotuningowców. Zamiast montować przeróżne pierdzące badziewie lepiej
      zainwestuj we własne bezpieczeństwo albo kup sobie porządną czapkę na zimę.
      • Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 28.08.03, 10:39
        To co robisz to rzucanie sie z motyką na słońce. Tuning wcale nie jest zły, a
        ludzie którzy go preferują nie zawsze są niespełna rozumu czy dresami. Nie
        uważam się za głupią, a do trójpaskowca z łańcuchem na szyi i wyżelowanymi
        włosami, posługującym sie łaciną, jest mi daleko, mimo to kiedyś zrobie
        elegancki, dyskretny tuning i założe na szyby worki na śmieci.
        • h.i.p Re: Tłumiki 28.08.03, 11:02
          Gość portalu: marta napisał(a):

> To co robisz to rzucanie sie z motyką na słońce.
          hip: Nie z motyką tylko ze słowem, i nie na słońce tylko na głupotę, prostactwo
          i chamstwo. Tuning może być tuningiem czyli poprawianiem osiągów i
          bezpieczeństwa a także wygody pojazdu. Może być też prymitywnym szpanerstwem
          prowadzącym do czystego chamstwa co jest w środowiskach drobnomieszczańskich
          ćwoków przypadkiem najczęstszym. Pierdzenie tłumikami albo ich brakiem,
          kuriozalne spojlery i koszmarne worki na śmieci na szybach z bąblami to
          codzienność.

Tuning wcale nie jest zły, a
          > ludzie którzy go preferują nie zawsze są niespełna rozumu czy dresami. Nie
          > uważam się za głupią, a do trójpaskowca z łańcuchem na szyi i wyżelowanymi
          > włosami, posługującym sie łaciną, jest mi daleko, mimo to kiedyś zrobie
          > elegancki, dyskretny tuning i założe na szyby worki na śmieci.

hip: O tuningu i tuningowcach poczytaj sobie w wątkach o największym zjeździe
          tuningowców polskich:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6756342&a=6756342
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6720426&a=6720426
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=6716844&a=6716844
          pozdr

• Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 29.08.03, 12:09
            No dobra hip, przeczytałam niektóre wypowiedzi z linków które mi dałeś, mniej
            więcej znam twoje stanowisko na temat tuningowców i przyznaje ci racje, ale co
            innego tuningowcy (debile, którzy stanowią plage na naszych drogach), a co
            innego tuningowcy (normalni ludzie kochający swoje pojazdy i dążący do tego by
            ulepszyć i upiększyć swoje samochody). Tych pierwszych tuningowców nienawidze i
            uważam że powinno sie ich "tępić", przykładem jest ewenement, którego czytałam
            posty. Szkoda słów i palców by wypowiadać sie na temat jego wysokiego ilorazu
            inteligencji... Ale wyobraź sobie normalnego człowieka, mającego rodzine żone,
            dzieci i dolfa IV. Jego pasją jest tuningowanie samochodów, jako młody chłopiec
            kupował "auto tuning", podglądał tatusia reperującego samochody, a jak dorósł
            zatrudniał się w warsztatach. Tyle o jego przeszłości, teraz ma swego
            wymarzonego golfa, idealny samochód do tuningu, zmienił cały układ wydechowy,
            przykleił worki na śmieci, wstawił nowe klocki hamulcowe, fotele przednie typu
            m3, pedały conrero i nowa gałka zmiany biegów, jeszcze inne bajery ale nie
            warto pisać. Ważne jest to że z zewnątrz nie widać że ma niezłego kopa. Teras
            jest w trasie i właśnie prześcignął go głupi dres w 20-letnim, spasionym,
            ryczącym bmw. I co robi nasz bohater...? Nic, jedzie sobie dalej 80 km/h, wie
            że mógłby go spokojnie przegonić, ale po co, nie musi nieczego nikomu
            udowadniać, ma satysfakcje że choć jego samochód nie wydaje dzwięków jak rasowy
            V8 to jednak ma świadomość że jego golf ma o wiele lepsze osiągi niż staruszka
            bumka. Ja zamierzam do tych normalnych tuningowców należeć.
            Powiedz mi bo nie rozumiem, czy ty walczysz z z głupimi tuningowcami bez
            wyobraźni, czy z całym tuningiem, nawet tym który jest zrobiony w sposób
            profesjonalny i spełnia wszystkie wymogi środowiskowe itd. Z tego co czytałam
            jesteś przeciwko głupocie niedorośnientych gówniarzów, którzy szpanując swoimi
            samochodami zagrażają niewinnym ludziom. Ale również widziałam wypowiedż w
            której jesteś przeciwny zmianie wyglądu i tego właśnie nie rozumiem, bo co kogo
            obchodzi że ktoś doczepił spoiler i zmieni felgi, to przecież nie zagraża
            ludziom i nie koniecznie świadczy o tym że w środku siedzi burak.
            Również pozdrawiam
            • h.i.p Re: Tłumiki 29.08.03, 14:15

co
              > innego tuningowcy (normalni ludzie kochający swoje pojazdy i dążący do tego
              by
              > ulepszyć i upiększyć swoje samochody).

hip: Zgoda. Ludzi dbających o swoje auta szanuję. Nie mam też nic przeciwko
              upiększaniu (nawet jeśli według mnie jest to oszpecanie).

Tych pierwszych tuningowców nienawidze i
              > uważam że powinno sie ich "tępić", przykładem jest ewenement, którego
              czytałam
              > posty.

hip: Bardzo mnie to cieszy.

Szkoda słów i palców by wypowiadać sie na temat jego wysokiego ilorazu
              > inteligencji... Ale wyobraź sobie normalnego człowieka, mającego rodzine
              żone,
              > dzieci i dolfa IV. Jego pasją jest tuningowanie samochodów, jako młody
              chłopiec
              > kupował "auto tuning", podglądał tatusia reperującego samochody, a jak dorósł
              > zatrudniał się w warsztatach. Tyle o jego przeszłości, teraz ma swego
              > wymarzonego golfa, idealny samochód do tuningu, zmienił cały układ wydechowy,
              > przykleił worki na śmieci, wstawił nowe klocki hamulcowe, fotele przednie
              typu
              > m3, pedały conrero i nowa gałka zmiany biegów, jeszcze inne bajery ale nie
              > warto pisać. Ważne jest to że z zewnątrz nie widać że ma niezłego kopa. Teras
              > jest w trasie i właśnie prześcignął go głupi dres w 20-letnim, spasionym,
              > ryczącym bmw. I co robi nasz bohater...? Nic, jedzie sobie dalej 80 km/h, wie
              > że mógłby go spokojnie przegonić, ale po co, nie musi nieczego nikomu
              > udowadniać, ma satysfakcje że choć jego samochód nie wydaje dzwięków jak
              rasowy
              > V8 to jednak ma świadomość że jego golf ma o wiele lepsze osiągi niż
              staruszka
              > bumka. Ja zamierzam do tych normalnych tuningowców należeć.

hip: Proszę bardzo. Twoje auto nie jest dla nikogo uciążliwe, wyposażenie i
              modyfikacje są legalne, jeździsz zgodnie z obowiązującymi przepisami - Szczęść
              Boże. Życzę powodzenia.

> Powiedz mi bo nie rozumiem, czy ty walczysz z z głupimi tuningowcami bez
              > wyobraźni, czy z całym tuningiem, nawet tym który jest zrobiony w sposób
              > profesjonalny i spełnia wszystkie wymogi środowiskowe itd. Z tego co czytałam
              > jesteś przeciwko głupocie niedorośnientych gówniarzów, którzy szpanując
              swoimi
              > samochodami zagrażają niewinnym ludziom.

hip: To wszystko prawda.

Ale również widziałam wypowiedż w
              > której jesteś przeciwny zmianie wyglądu i tego właśnie nie rozumiem, bo co
              kogo obchodzi że ktoś doczepił spoiler i zmieni felgi, to przecież nie zagraża
              > ludziom i nie koniecznie świadczy o tym że w środku siedzi burak.

hip: Tuningu generalnie nie lubię i dlatego czasem może się wydawać, że się
              czepiam. Nie mam nic przeciwko "upiększaniu" wizualnemu. Czasem nawet mi się to
              podoba, ale częściej świadczy o zupełnym braku gustu. I po prostu wypowiadam
              się na ten temat, ale nie mam nic przeciw oszpecaniu sobie samochodu. Zresztą,
              jak sama zauważasz, to rzecz gustu więc możemy sobie tylko wymienić na ten
              temat uwagi i swoje gusta poznać. Mnie dla przykładu podobają się dyskretne
              dobrze wkomponowane spojlerki, ale kuriozalne pałąki - już drażnią oko.

pozdrawiam i życzę tuningowania zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem, którego
              jak widzę, chyba Ci nie brak (na szczęście) :)
              • Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 29.08.03, 15:41
                :))
    • Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 30.08.03, 16:42
      To że poldka chcesz tuningować jest tak śmieszne jak to że po zimie przychodzi
      wiosna. U nas w Polsce B często możan zobaczyć stuningowane polonezy. Serce nie
      sługa, kocha sie samochód taki jaki sie ma, nawet stuningowane maluchy to nie
      rzadki widok, chociaż przyznam że dziwnie to wygląda. Zbieranie informacji
      wciąż trwa. 3maj się
      • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 30.08.03, 18:31

> To że poldka chcesz tuningować jest tak śmieszne jak to że po zimie
        przychodzi
        > wiosna. U nas w Polsce B często możan zobaczyć stuningowane polonezy. Serce
        nie
        >
        > sługa, kocha sie samochód taki jaki sie ma, nawet stuningowane maluchy to
        nie
        > rzadki widok, chociaż przyznam że dziwnie to wygląda. Zbieranie informacji
        > wciąż trwa. 3maj się

Dzięki za pocieszenie. Mój chrzestny ma znajomego, który prowadzi firmę
        tunningową. Ta firma to DT CAR, podobno dobra, ale co o tym myślisz? I czy
        jest droga?

Pzd
        • Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 30.08.03, 19:55
          Prawde mówiąc nie spotkałam się z taką nazwą firmy tuningowej, nie mam o niej
          zielonego pojęcia
          • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 30.08.03, 20:13

> Prawde mówiąc nie spotkałam się z taką nazwą firmy tuningowej, nie mam o
            niej
            > zielonego pojęcia
            Ja też nie mam pojęcia, ale muszę znaleźć trochę czasu i tam pojechać. Chyba
            to zawsze bezpieczniej niż wyklepane rurki w stodole pana Wladka.

Pzd.
            • Gość: roberto Re: Tłumiki IP: 217.98.54.* 31.08.03, 21:02
              jeśli chcecie w super sposób udoskonalić układ wydechowy w swoich autach
              zapraszam do firmy, w której pracuję. mieści się w Łodzi i chętnie wam pomożemy
              i rozwiejemy wątpliwości. spokojnie za 400 złotych do Poloneza znajdziesz
              atestowany i z certyfikatem tłumik sportowy. wejdzcie na www.auto-mark.pl
              • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 31.08.03, 21:06
                Gość portalu: roberto napisał(a):

> jeśli chcecie w super sposób udoskonalić układ wydechowy w swoich autach
                > zapraszam do firmy, w której pracuję. mieści się w Łodzi i chętnie wam
                pomożemy
                >
                > i rozwiejemy wątpliwości. spokojnie za 400 złotych do Poloneza znajdziesz
                > atestowany i z certyfikatem tłumik sportowy. wejdzcie na www.auto-mark.pl

Czegoś takiego szukam, ale czemu aż w Łodzi? Macie swoie filie jeszcze w
                innych miastach?

Pzd
    • Gość: Adam Re: Tłumiki IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 12:35
      Nic mnie tak nie denerwuje jak ryczący 4 cylindrowy samochód ze "sportowym"
      tłumikiem. Dżwięk przypomina jazgot, a nie sportowy pomruk.
      Koleś który jedzie tak "wyposażonym" samochodem, oczywiście z włączonymi
      światłami przeciwmgielnymi (nawet w słoneczny dzień), czuje się jak kierowca
      rajdowy. Ma przecież pod maską silnik o pojemności 1,2 litra i zawrotnej mocy
      60 KM. Najgorsze jest to, że w 90% jeździ jak szaleniec - droga publiczna to
      przecież OS.

Pozdrowienia dla wszystkich "rajdowców"

P.s. Na miłość boską wyłączcie przeciwmgielne.
      • Gość: Michał Re: Tłumiki IP: *.ols.vectranet.pl 01.09.03, 14:27
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> Nic mnie tak nie denerwuje jak ryczący 4 cylindrowy samochód ze "sportowym"
        > tłumikiem. Dżwięk przypomina jazgot, a nie sportowy pomruk.
        > Koleś który jedzie tak "wyposażonym" samochodem, oczywiście z włączonymi
        > światłami przeciwmgielnymi (nawet w słoneczny dzień), czuje się jak kierowca
        > rajdowy. Ma przecież pod maską silnik o pojemności 1,2 litra i zawrotnej
        mocy
        > 60 KM. Najgorsze jest to, że w 90% jeździ jak szaleniec - droga publiczna to
        > przecież OS.
        >
        > Pozdrowienia dla wszystkich "rajdowców"
        >
        > P.s. Na miłość boską wyłączcie przeciwmgielne.

Po pierwsze nie mam 1.2 tylko 1.4. Po drugie nie mam 60 KM tylko 103 KM. Po
        trzecie jeśli tłumik będzie strasznie głośny to nie będę go kręcić na wys.
        obroty bo będzie mi szkoda i silnika i przechodniów w mieście. Tezaz bez
        sportowego tłumika i tak nie rozkręcam go powyżej 3 tyś obr., więc przy takiej
        eksploatacji nie będzie to straszny ryk lecz troszkę donośniejszy pomruk przy
        niskich obr. silnika.

Pozd.
        • h.i.p Re: Tłumiki 01.09.03, 14:35
          Gość portalu: Michał napisał(a):

jeśli tłumik będzie strasznie głośny to nie będę go kręcić na wys.
          > obroty bo będzie mi szkoda i silnika i przechodniów w mieście. Tezaz bez
          > sportowego tłumika i tak nie rozkręcam go powyżej 3 tyś obr., więc przy
          takiej
          > eksploatacji nie będzie to straszny ryk lecz troszkę donośniejszy pomruk przy
          > niskich obr. silnika.

hip: To Ci się tylko tak wydaje. A tak właściwie to po co Ci ten "sportowy"
          tłumik? Na rajdy się wybierasz?
          • Gość: mmmmmmmmmmm Re: Tłumiki IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:09
            Zdejmij okulary i chodz się bic
    • Gość: marta Re: Tłumiki IP: *.org / 192.168.1.* 01.09.03, 19:42
      Nie ma sportowych tłumików specjalnie do poloneza. W firmach tuningowych będą
      ci zapewne proponować tłumiki uniwersalne, których konstrukcja stanowi pewien
      kompromis między silnikami różnych producentów, o zbliżonej mocy i konstrukcji.
      Taki tłumik (moim zdaniem) to jak rosyjska ryletka, trzeba dobrze go dobrać
      żeby nie zminiejszyć mocy silnika.
      Natomiast jeśli chodzi o tłumiki końcowe, oczekiwania wobec nich należy
      zakończyć na poziomie przyrostu KM i Nm w granicach max. 3-5%
      Co do ukł. wydechowych, do poloneza będzie pasować "Michael":
      zamiast przedniego tłumika zakłada się strumienice- 560 pln
      środkowy tłumik- 130 pln
      końcowy- ok. 280 pln (zależnie od końcówki)
      Jak będziesz dobierać tłumiki zastosuj sie do wskazówek hip'a. To bardzo mądre
      rady.
      • Gość: Zap Re: Tłumiki IP: 217.98.47.* 22.09.03, 15:43
        He, he - zamiana końcowego tłumika na "sportowy" daje +3- +5 % KM i Nm???
        Piękna prawda uniwersalna, niezależna jak rozumiem od silnika, auta itd.
        Tak czy owak proponuję opatentować. Przy takim gwarantowanym przyroście mocy i
        Nm sukces pewny.
        Strumienica? Dobre. Do odrzutowca. A'propos tu chyba ciężko podpadasz hipowi,
        bo jak rozumiem to zamiast katalizatora?
        PS. Podobają mi się te dokładne ceny: 560, 130 pln.
      • Gość: wojtek Re: Tłumiki IP: *.pt-2.petrotel.pl 23.09.03, 13:00

> Nie ma sportowych tłumików specjalnie do poloneza. W firmach tuningowych
        będą
        > ci zapewne proponować tłumiki uniwersalne, których konstrukcja stanowi
        pewien
        > kompromis między silnikami różnych producentów, o zbliżonej mocy i
        konstrukcji.
        >
        > Taki tłumik (moim zdaniem) to jak rosyjska ryletka, trzeba dobrze go dobrać
        > żeby nie zminiejszyć mocy silnika.
        > Natomiast jeśli chodzi o tłumiki końcowe, oczekiwania wobec nich należy
        > zakończyć na poziomie przyrostu KM i Nm w granicach max. 3-5%
        > Co do ukł. wydechowych, do poloneza będzie pasować "Michael":
        > zamiast przedniego tłumika zakłada się strumienice- 560 pln
        > środkowy tłumik- 130 pln
        > końcowy- ok. 280 pln (zależnie od końcówki)
        > Jak będziesz dobierać tłumiki zastosuj sie do wskazówek hip'a. To bardzo
        mądre
        >
        > rady.
        ze strumienicą to bym był ostrożny bo efekty bywają różne, w jednych autach to
        się sprawdza w innych nie, zdania wsród fachowców są podzielone i najlepiej
        efekty ocenić na hamowni. Dobry tuning silników i doradztwo robią w Łodzi w
        Zastec'u (www.zastec.pl). Pozdrawiam
    • Gość: Marcin Re: Tłumiki IP: *.lasin.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 12:29
      CZeść wiem ze trzeba miec certyfikaty i nie wiem ile to kosztuje ale mój kumpel
      niem i jezdzi i nic jemu nie robi policja
    • Gość: wojtek Re: Tłumiki IP: *.pt-2.petrotel.pl 23.09.03, 12:47
      jeśli chcesz dobry i stosunkowo niedrogi tłumik zobacz stronę
      www.tuningbaja.pl są tam polskie tłumiki MG SPORT, karbonowe, robione pod
      model, z wyciszeniem, szczegóły na stronie albo pod ich mailem, chętnie
      udzielają wszelkich odpowiedzi, ogólnie najtańsze części tuningowe są na
      stroni www.sklep.tuning.pl - kupowałem u nich sprężyny Eibach'a i zapłaciłem
      563 zł z transportem, w innych firmach ceny sięgały nawet 640 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka