Dodaj do ulubionych

nagłówki i stopka

IP: *.ostnet.pl 29.12.11, 22:04
Witam
mam problem ze wstawianiem różnych nagłówków w kolejnych częściach pracy, praca podzielona jest na sekcje i jest odznaczona opcja "połącz z poprzednim", próba wstawienia innego nagłówka w kolejnej sekcji kończy się tym że domyślnie jest wybierana treść poprzeniego więc odznaczam "połącz z poprzednim" wpisuję inną treść klikam na środku strony żeby okno edycji nagłówka przestało być aktywne a okazuje się ze w poprzednich sekcjach treść nagłówka jest taka sama, proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: nagłówki i stopka IP: *.tpnet.pl 30.12.11, 11:51
      Najpierw wyłącz "połącz z poprzednim", potem zmieniaj.
      • Gość: zwiastun Re: nagłówki i stopka IP: *.ostnet.pl 30.12.11, 12:33
        to samo, a dokument na pewno jest podzielony na sekcje bo wyświetla się Nagłówek-Sekcja 1-, Nagłówek-Sekcja 2-, Nagłówek-Sekcja 3-, każda sekcja ma odznaczone "połącz z poprzedmim" ale co dziwne jeśli np zmieniam treść nagłówka w sekcji 3 to zmienia się treść nagłówka w sekcji dwa a w pierwszej nie, ponadto jeśli używam opcji przemieszczania się pomiędzy sekcjami tj. opcje "poprzedni", "następny" to kursor perzeskakuje między utworzonymi sekcjami, jeśli daję opcję "połącz z poprzednim" tzn zaznaczam z powrotem to pyta czy skasować te sekcję i ustawić nagłówek z poprzedniej sekcji ale to pewnien paradoks, sekscję są utworzone, rodzielone a pomimo to łaczy nagłówki, używam word 2010
        • Gość: aqq Re: nagłówki i stopka IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.11, 12:54
          teraz nie mam dojścia do 2010,
          ale w Word 2000 zmian dot. formatowania nagłówków/stopek
          dokonywało się także w Plik->Ustawienia strony-> zakładka Układ...

• wariant_b Re: nagłówki i stopka 30.12.11, 13:16
          Jeśli w nagłówku znajduje się informacja "połącz z poprzednim" to zapewne zmiana
          dotyczy wszystkich połączonych nagłówków/stopek.

Przycisk (Word 2003) w narzędziu do edytowania nagłówka/stopki
          "Przełącz Nagłówek Stopka Łącze" likwiduje to połączenie.
          Dopisek "taki jak poprzednio" znika i nagłówek/stopka sekcji są już indywidualne.
          • wariant_b Re: nagłówki i stopka 30.12.11, 13:27
            Patrzę w Worda 2010 - ale podobnie, z tym, że jest ta idiotyczna wstążka.

Wchodzimy w edycję nagłówka, wyszukujemy na wstążce "Połącz z poprzednim"
            i wyłączamy to ustawienie. Sekcja ma już własne nagłówki i stopki.
            • Gość: zwiastun Re: nagłówki i stopka IP: *.ostnet.pl 30.12.11, 14:13
              właśnie o tym pisałem, dokument podzielony jest na 3 sekcje, wyłączona jest opcja połącz z poprzednim w zakładce Nawigacja w narzędziach nagłówków i stopek a zmiana treści nagłówka w sekscji trzeciej powoduje też zmiane nagłówka w sekcji drugiej, dokument na pewno jest podzielony a sekcje nie połączone, daję Ctrl+* widzę granice sekcji ale zachowuje się to jak by to była jedna, czy może to być wina tego że teks jest sformatowany ?
              • Gość: zwiastun Re: nagłówki i stopka IP: *.ostnet.pl 30.12.11, 14:22
                pojawia się to tylko w przypadku kiedy wybieram wbudowany nagłówek czyli np jesli chcę żeby treśc nagłówka była podkreślona linią albo inny efekt estetyczny
              • wariant_b Re: nagłówki i stopka 30.12.11, 14:52
                Mnie niestety nie udało się uzyskać podobnego efektu, a widziałem już dużo
                ciekawych numerów by Word, z których najbardziej chyba rozczulił mnie dokument,
                który czytany w Wordzie 97 miał zupełnie inną treść niż czytany w Wordzie 2003.

Word od zawsze był bardzo kapryśny jak chodzi o formatowanie tekstu.
                Na twoim miejscu albo utworzyłbym nowy szkielet dokumentu z podziałem
                na sekcje i odpowiednimi nagłówkami / stópkami a potem spróbował zaimportować
                samą treść, albo wręcz podzielił pracę na trzy osobne dokumenty i połączył
                dopiero wynikowe PDF-y (bo rozsądniej jest upowszechniać pracę w tej formie).

Ponieważ plik docx Worda 2010 jest de facto zzipowaną kartoteką z elementami
                w xlm, możesz ewentualnie otworzyć go sobie Far Managerem i zobaczyć, co
                naprawdę narobiło się z formatowaniem sekcji. Podejrzewam, że zostały jakieś
                śmiecie po wcześniejszych próbach i Word zwyczajnie zdurniał.
                • Gość: zwiastun Re: nagłówki i stopka IP: *.ostnet.pl 30.12.11, 16:39
                  myślałem właśnie o tym żeby utworzyć dokument w oddzielnych sekcjach a tego z utworzeniem szkieletu też próbowałem, ale efekt jest podobny tzn pierwsza sekcja jest oddzielona a kolejne jeśli chcę zastosować efekt estetyczny i rodziele je to i tak nagłówek daje taki sam, ale wymyśliłem puki co sposób jak to zrobić a mianowicie funkcja podziału na sekcje działa jeśli daję ten podstawowy wygląd nagłówka tj. bez podkreślania i innych bajerów, więc dodałem do pierwszej strony każdej sekcji podkreślenie nagłówka w formie lini (opcja autokształtu) a on automatycznie wstawił ją do kolejnych stron sekcji zachowując inne treści nagłówków, spróbuję jeszcze Far Managerem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka