Dodaj do ulubionych

Scenic- pompowtryskiwacze

01.05.08, 23:20
Myślimy o zakupie Renault Scenic II z silnikiem 1,9dCi z roku 2003-2004. w komisie nastraszyli mnie że po ok 250tys km padają pompowtryskiwacze, których koszt wymiany waha się w okolicy 7000 za sztukę. czy to prawda? i gdzie ewentualnie można coś takiego kupić taniej?
Obserwuj wątek
    • v-6 Re: Scenic- pompowtryskiwacze 02.05.08, 00:42
      Witam!
      Nie ma pompowtryskiwaczy w silnikach dci renault, to technologia volkswagena, już zresztą zarzucona. Twój informator miał na myśli albo pompę, albo (bardziej prawdopodobne) wtryskiwacze. Niestety nie wiem, ile kosztują wtryskiwacze do szyny common rail w renault, ale 7000 za sztukę wydaje mi się mocno przesadzone.
      Pozdrawiam
      v-6
      • rafallski83 Re: Scenic- pompowtryskiwacze 02.05.08, 13:47
        Cena nowych wtryskiwaczy BOSCH to ok 1100zł.
    • rafallski83 Re: Scenic- pompowtryskiwacze 02.05.08, 14:11
      Zapomniałem dodać, że wtryskiwacze mogą paść po 50 tyś jeśli będziesz lała nieodpowiednie paliwo (chrzczone). Przy kupowaniu używki niestety nie jesteś w stanie sprawdzić, na jakim paliwie auto do tej pory jeździło. Jeśli było lano dobre paliwo (np. Shell V-Power Diesel lub podobne) i filterki były często wymieniane to autko pojeździ.
      Na rynku są specjalne środki do czyszczenia wtryskiwaczy, czasem warto ich użyć. Jest też jeszcze coś takiego jak regenaracja wtryskiwaczy, która polega na wymianie końcówek na nowe (+ zaprogramowanie komputera). Koszt takiej operacji wyniesie pewnie tyle ile dwa nowe wtryskiwacze, więc jeśli tylko nadają się do regeneracji to warto zainwestować.
      Wcześniej podałem cenę za 1 wtryskiwacz, więc bardzo możliwe że w komisie mieli na myśli cenę za komplet.
      Jeśli masz jakieś pytanie dot. Scenika to zapytaj na Forum Renault Megane, tam użytkownicy jeżdżą na codzień tymi autami więc najlepiej wiedzą co im dolega.
      Pozdrawiam
      rafallski
      • frequentflyer Re: Scenic- pompowtryskiwacze 02.05.08, 14:19
        rafallski83 napisał:
        Jeśli było lano dobre
        > paliwo (np. Shell V-Power Diesel lub podobne)

nie wierz w to, to jest normalny ON z Orlenu, tylko z inną etykietą. od siedmiu
        lat tankuję napęd pod Geantem, do tego czasem na Shellu w Austrii czy
        Szwajcarii, i zero różnicy, poza ceną. w benzynie co innego, tam różnice były
        odczuwalne gołym okiem, przynajmniej kiedyś, w epoce gaźników i Etyliny 94.
    • magdalena003 Re: Scenic- pompowtryskiwacze 02.05.08, 17:24
      Dziękuję za odzew i pozytywne informacje:).
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka