Dodaj do ulubionych

Blokada mocy w nowej astrze II?

17.05.08, 15:58
Sprawa troche dziwna.Samochód jest nowy i tydzień temu miał wymiane oleju po 1500km z pólsyntetyka na pełny syntetyk opla.Po wymianie zauwazyłem ze samochód duzo lepiej sie zbiera,jakby przybyło mu wiecej mocy (jest to silnik 1,4 90KM), szybciej wchodzi na wysokie obroty, jednocześnie sprzęgło jakby wyżej bierze-jest jakby krótsze jeśli mozna to tak wyrazić.Raczej wątpliwe aby taka zmiana była spowodowana zmianą oleju silnikowego.Czy możliwe aby samochód miał jakąś blokade mocy którą teraz w serwisie usuneli przy okazji wymiany oleju.A może silnik osiagnął jakis większy stopien sprawności który zbiegł sie akurat z tą wymianą.Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • robert888 ukradli ci dywaniki albo zamienili na zuzyte. 17.05.08, 16:01
      • axermann [...] 17.05.08, 16:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • rozbef Jak to jest z tą wymianą oleju? 17.05.08, 19:51
          Witam
          Czy ta wymiana po 1500 ,to jest obowiązkowa?
          Ja też mam nówke ,ten sam model i silnik,przejechane 60000 km
          i żadnej wymiany nie robiłem.
          Pierwsza wymiana ( tak mówili w serwisie)po 30000 km lub po roku.
          Więc jak to jest?
          • axermann Obowiązkowa rzeczywiście nie jest.... 17.05.08, 20:20
            ale prewencyjnie zmieniłem po 1500.Zreszta róznie mówią po jakim przebiegu zmienić, raz słyszę 1500 innym razem 3000.Ale na 100% nie jest to wymiana obowiązkowa.W Aso mówili że po roku lub po 30000 tys.
            • zgryzliwy1 30 mln ????? 18.05.08, 01:15
              axermann napisał:

> raz słyszę 1500 innym razem 3000
              > W Aso mówili że po roku lub po 30000 tys.

masz klopoty z liczbami ?
              • wujaszek_joe Re: 30 mln ????? 18.05.08, 02:33
                ty masz kłopoty ze sobą. z literówki robisz problem.
                myslę że to subiektywne odczucia, poza tym auto jest juz bardziej dotarte niż
                było na początku. dobrze że wymieniłes ten pierwszy olej z opiłkami docieranego
                silnika na syntetyk
                • axermann Re: 30 mln ????? 18.05.08, 07:24
                  wujaszek_joe napisał:

> ty masz kłopoty ze sobą. z literówki robisz problem.
                  > myslę że to subiektywne odczucia, poza tym auto jest juz bardziej dotarte niż
                  > było na początku. dobrze że wymieniłes ten pierwszy olej z opiłkami docieranego
                  > silnika na syntetyk

Tez sobie próbuje tłumaczyć ze to kwestia mojej świadomości ale jednak nie do końca.Często jeżdze trasą gdzie jest średniej wielkości wzniesienie, gdy kiedyś próbowałem wjechać na nie na 4 biegu to musiałem gaz do podłogi wciskać, potem już zawsze wjeżdzałem na trójce.Teraz moge na ta górke wjechać na 4 gaz ledwo do połowy.Czyli coś musi być.Poza tym teraz musze dużo bardziej machać lewarkiem zmiany biegów bo zaraz wkręca sie na 4 tyś-ja jeżdze góra do 3 tys bo tez żaden ze mnie scigant i lubie spokojną jazde.Sprzęglo tak jak napisałem tez zupełnie inaczej "bierze"
                  • rozbef Wymieniać czy nie? 18.05.08, 12:17
                    Sam napisałem:
                    <<Ja też mam nówke ,ten sam model i silnik,przejechane 60000 km
                    i żadnej wymiany nie robiłem.>>
                    Oczywiście mam przejechane 6 tys nie 60 tys km :))
                    Słuchajcie czy przy 6 tys warto wymienić olej ,czy czekać do roku lub 30 tys
                    ,jak mówią w ASO?
                    • obii Re: Wymieniać czy nie? 18.05.08, 13:10
                      rozbef napisał:

> Słuchajcie czy przy 6 tys warto wymienić olej ,czy czekać do roku
                      lub 30 tys
                      > ,jak mówią w ASO?

W tej kwestii są tradycyjnie dwie szkoły (falenicka i otwocka ;)).
                      Takim pytaniem możesz tylko wywołać spór zwolenników jednej i
                      drugiej. Osobiście uważam, że ASO/producent wie, co mówi. Przecież
                      nie odmawialiby sobie szansy na dodatkowy zarobek, gdyby ta wymiana
                      była konieczna.
                      Pozdr
                • zgryzliwy1 Re: 30 mln ????? 19.05.08, 17:17
                  wujaszek_joe napisał:

> ty masz kłopoty ze sobą. z literówki robisz problem.

nie chodzi tylko o te 30000tys.
                  przeczytaj to :
                  " ale prewencyjnie zmieniłem po 1500.Zreszta róznie mówią po jakim przebiegu
                  zmienić, raz słyszę 1500 innym razem 3000......W Aso mówili że po roku lub po
                  30000 tys."

cos mi sie wydaje, ze zamiast 1500 mialo byc 15tys, a zamiast 3000 - 30tys.
                  bo jeszcze nie slyszalem, by ktos zalecal pierwsza wymiane przy 3000km
                  • jaki71 Re: 30 mln ????? 19.05.08, 19:17
                    Opele tak maja - fabrycznie zalewane są olejem mineralnym albo półsyntetycznym i
                    do wymiany po ~2000km. A potem wymiana oleju co 30kkm lub co roku (kiedyś obiło
                    mi się o uszy że co 2 lata). W poprzedniej generacji samochodów opla była
                    wymiana oleju co 15kkm lub co roku. A silniki były praktycznie te same :) Pewnie
                    chodzi o to by je wcześniej wykończyć ;)
                    • pepi_2 Re: 30 mln ????? 19.05.08, 19:43
                      Oj chyba nieprawda
                      Mój opelek zalano syntetykiem 5W40 przez producenta
                      Wymiana pierwsza po roku lub 30 tysiakach
                      • jaki71 Re: 30 mln ????? 19.05.08, 20:48
                        To cię w konia w ASO zrobili. Chyba że bardzo ostatnio sie coś zmieniło...
                  • axermann Masz koleś, poczytaj sobie 19.05.08, 21:53
                    zgryzliwy1 napisał:

> wujaszek_joe napisał:
                    >
                    > > ty masz kłopoty ze sobą. z literówki robisz problem.
                    >
                    > nie chodzi tylko o te 30000tys.
                    > przeczytaj to :
                    > " ale prewencyjnie zmieniłem po 1500.Zreszta róznie mówią po jakim przebiegu
                    > zmienić, raz słyszę 1500 innym razem 3000......W Aso mówili że po roku lub po
                    > 30000 tys."
                    >
                    > cos mi sie wydaje, ze zamiast 1500 mialo byc 15tys, a zamiast 3000 - 30tys.
                    > bo jeszcze nie slyszalem, by ktos zalecal pierwsza wymiane przy 3000km
                    > opel.dixi-car.pl/faq_salon.htm tutaj mówią nawet o wymianie przy 5000 km
                    • pocieszne 1500, 3000, 5000, 30tys !!! 20.05.08, 00:39
                      4 opcje do wyboru - i co tu qrna wybrac ?
                      • jaki71 Re: 1500, 3000, 5000, 30tys !!! 20.05.08, 09:10
                        Ja wybrałem po 2000 :)
                      • wojtek33 Re: 1500, 3000, 5000, 30tys !!! 20.05.08, 16:25
                        pocieszne napisał:

> 4 opcje do wyboru - i co tu qrna wybrac ?

coś innego niż opla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka