elle212 03.06.08, 13:02 Jakie mozecie polecic autka dla mlodej dziewczyny studentki,cena tak do 20 tys.Autko max 5 letnie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia.pl Re: pierwsze auto... 03.06.08, 13:27 a jakie Ci sie podoba? Z tej ceny o rocznika zostaja auta male typu pudelko. Link Zgłoś
m.krystian Re: pierwsze auto... 03.06.08, 15:18 w tej cenie polecam lepiej wyposażoną Corse C, dla jednej osoby bardzo przyjemne autko www.twoj-opel.pl Link Zgłoś
kulawywos Re: pierwsze auto... 03.06.08, 15:55 otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5386927 www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5383062 www.allegro.pl/item375606364_seicento.html Link Zgłoś
rickky Re: pierwsze auto... 03.06.08, 22:49 elle212 napisała: > Jakie mozecie polecic autka dla mlodej dziewczyny studentki,cena tak > do 20 tys.Autko max 5 letnie. Sądzę, że coś takiego będzie najlepsze (wbrew pozorom) dla młodej studentki :) otomoto.pl/smart-fourtwo-C5362995.html otomoto.pl/smart-fourtwo-0-8-cdi-C5212123.html otomoto.pl/smart-fourtwo-71km-panorama-po-oplatach-2007-C4927606.html otomoto.pl/smart-fourtwo-C5217406.html Link Zgłoś
majjada Re: pierwsze auto... 04.06.08, 15:25 Tez mysle o kupieniu smarta ale mam troche obaw Jestem bardzo poczatkujacym kierowca i np jesli zdarzy mi sie ostro zahamowac i ktos mi wjedzie w tył a to autko go praktycznie nie ma? Czy to sa bezpieczene samochody?? bo wygladaja slicznie i co wazne malo pala... Link Zgłoś
rickky Re: pierwsze auto... 04.06.08, 16:49 majjada napisała: > Tez mysle o kupieniu smarta ale mam troche obaw Jestem bardzo > poczatkujacym kierowca i np jesli zdarzy mi sie ostro zahamowac i > ktos mi wjedzie w tył a to autko go praktycznie nie ma? Czy to sa > bezpieczene samochody?? bo wygladaja slicznie i co wazne malo pala... Co do bezpieczeństwa Smartów FT, to nie chcę się autorytatywnie wypowiadać. Sporo tekstów zostało na ten temat napisanych, i powszechnie znany jest fakt, że pod tym względem dorównują one samochodom klas B/C, a w pokonanym polu zostawiają wiele pozornie większych (?) autek, np Fiat seicento czy panda... Teoretycznie problem jest tylko z tyn krótkim tyłem. Ale przecież takie seicento czy picanto, czy inne podobne autka też mają bardzo małą odległość między końcem a tylnym rzędem siedzeń, i w przypadku uderzenia z tyłu pasażerowie (tym razem tylnej kanapy) też nie są bezpieczni. W Smarcie nie ma tylnej kanapy, więc problem dotyczy bezpośrednio kierowcy i jedynego pasażera. Ale przecież, w odróżnieniu od innych autek, w Smarcie między tyłem a kierowcą jest silnik, czyli tak jak u innych z przodu. A poza tym Tridion czyli stalowa klatka Smarta, jest tak skonstruowana aby chronić tak z przodu, z boków jak i z tyłu. Zresztą bezpieczeństwo to pojęcie względne. Kilka lat temu w tył znajomego Mercedesa Sprintera (bus do przewozu ludzi) stojącego na światłach uderzył rozpędzony TIR (kierowca zasnął za kierownicą) i z mercedesa zrobił stertę złomu. Przeżyli tylko pasażerowie przednich siedzeń i to w ciężkim stanie .... Tutaj jeden z wielu linków na temat bezpieczeństwa Smarta. youtube.com/watch?v=mz-s1sIoLhU&feature=user A poza tym, to jest to całkiem fajne autko :) Sam, jeszcze kilka miesięcy temu patrzyłem na nie z pogardą. Ale w momencie jak bliska mi osoba kupiła sobie to cudeńko, radykalnie zmieniłem zdanie. Jazda tym czymś daje niesamowitą frajdę, szczególnie w zatłoczonym mieście, zajęte miejsca parkingowe nie stanowią problemu i w ogóle życie nabiera innych kolorów. Doszło do tego, że mój "słuszny" duży samochód bardzo często stoi w garażu, a ja sobie bujam po mieście maluchem, kiedy tylko mogę go dorwać, oczywiście. Ponadto, Smart jest zwykle bardzo dobrze wyposażony. W standardzie dostajesz ABS i ESP, automatyczną skrzynię biegów. Niektóre wersje mają klimatyzację, a opcji wyposażenia jest co niemiara. Bagażnik też aż nadto wystarcza na zakupy.... A jeżeli chodzi o spalanie i oszczędność paliwa, to lepiej opłaca się wziąć wersję z dieslem, bo wbrew pozorom, wersje benzynowe aż tak bardzo oszczędne nie są. A zwłaszcza te nowe z litrowymi silnikami Mitsubishi turbodoładowanymi :)) Link Zgłoś