Dodaj do ulubionych

Smród z dmuchawy...

IP: *.dami / *.dami-rz.pl 21.09.03, 12:51
Witam
Czytając wszystkie powyzsze komentarze, doszedłem do wniosku, ze nie byłoby
całego zamieszania, gdyby nie forma postu jaką raczył nas uraczyć Pan
Andrzej.

- Mam pytanie do forum. Moj syn konczy w przyszlym miesiacu osiemnascie lat i
- postanowilem kupic mu auto.

Nie widzę nic w tym złego.Sam dostałem na 18 urodziny od ojca samochód, a
może
raczej wyrób samochodo podobny-bo był to polski fiat 126 p

- Zupelnie nie wiem co jest teraz trendy wsrod
- mlodziezy, a jego nie bede pytac, bo to ma byc stuprocentowa niespodzianka.
- Auto bedzie oczywiscie na firme, wiec musi miec homologoacje ciezarowego i
kosztowac do 60 tys. netto.
W zakupie na firmę również nie ma nic zdroznego, w końcu kazdy z nas woli
wydacmniej niz więcej.
Ale zdanie:
"Dobrze jakby nie bylo jakies pospolite, ale zeby
nikt nie mial takiego w jego szkole. "
brzmi już nietyle nieskromnie co idiotynie.

Na moje 18 urodziny, a było to równo 10 lat temu dostałem malucha,nie
dlatego
że mojego ojca nie było stać na lepsze auto, ale własnie dlatego zebym się
nie
wyrózniał.Co prawda wtedy uznawałem to za niewielką porażkę, ale patrząc z
perspektywy czasu, wiem ze ojciec nauczyłmnie tym samym skromności i nie
wywyższania się poza tych (biedaków?) którzy podrózują komunikacją miejską i
jestem mu za to wdzięczny.
Nie mam zamiaru wtrącać się w wychowywanie Pana syna, jednak z całym
szacunkiem osmiele się twierdzić, że robi Pan z własnego dziecka kalekę.
I jeszcze jedno pytanie (przepraszam że się osmielam):Czy Pana syn dostaje
kieszonkowe???
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Yatoya Ups, sorry - miało być tak: IP: *.dami / *.dami-rz.pl 21.09.03, 12:56
      Witam wszystkich
      Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiazaniu następującego problemu.
      Mianowicie powietrze wydostajace się z dmuchawy w moim samochodzie ma
      okropnie nieprzjemny zapach.Problem ten znika, gdy włącze klimatyzacje, ale
      nikt chyba nie jeździ z włączoną klimą przez cały rok?
      Domyślam się że przyczyną owego stanu rzeczy jest pleśń, która gdzieś tam
      sobie powstaje w wyniku skraplania się wody z klimatyzatora, ale jak ten
      problem usunąć???
      Z góry dziekuje za wszystkie rady i sugestie.
      Pozdrawiam
      • bar-tech Re: Ups, sorry - miało być tak: 21.09.03, 13:19
        witam!

proponuję odwiedzić firmę zajmującą się serwisem klimatyzacji i przeprowadzić
        odgrzybianie (ależ apetycznie brzmi), powinno pomóc.

pozdrawiam
        • Gość: A Re: Ups, sorry - miało być tak: IP: *.netspeed.com.au 21.09.03, 13:46
          Aby tego uniknac w przyszlosci nalezy przynajmniej co drugi dzien wlaczac
          klimatyzacje. Samo to urzadzenie powinno byc wlaczane co jakis czas nawet w
          zimie bo to zapobiega problemom z ich funkcjonowanien w sezonie.
          • Gość: robert ja to nie wiem jak to z tym jest IP: *.acn.pl 21.09.03, 13:52
            w 7 letniej bejcy mam klime, uzywana bardzo rzadko i nigdy nic z niej nie capi.
            Natomiast w skodzie mojej małżonki smierdzi juz po półtora roku. Trudno znaleźć
            na to jakąś prawidłowość:)
      • lexus400 Re: Ups, sorry - miało być tak: 21.09.03, 15:36
        Wymień sobie filtr kabiny i tak już ktoś poradził udaj się do firmy, która obsługuje klimę.Obsługa klimatyzacji zalecana jest co roku.
        Pzdr.
    • Gość: Acura Re: Smród z dmuchawy... IP: *.sympatico.ca 21.09.03, 20:22
      Zaopatrujac sie w odpowiedni srodek, mozna to sobie w banalnie prosty i tani
      sposob zrobic samemu.
      • Gość: Yatoya Re: Smród z dmuchawy... IP: *.dami / *.dami-rz.pl 22.09.03, 14:53
        Witam
        Cóż to za cudowny arszenik ten środek?>
        Moze chociaż tylko nazwa?
        Dodam jeszcze, że auto jest prawie nowe, odebrałem je dokładnie na początku
        czerwca i od tej pory niemal bez przerwy używałem klimy.
        Podczas przegladu wymieniony został filtr pyłkowy co prawdopodobnie nie ma nic
        do rzeczy, ponieważ problem tkwi w grzybach/pleśni powstającej w wyniku
        skraplania się wody z klimatryzatora.
        Od znajomego mechanika usłyszałem opinię,iż bardzo często spotykła się z taką
        sytuacją w autach sprowadzanych z południa Francji. Sugerował tym samym że
        problem jest następstwem klimatu, tzn bardzo upalnego lata, ale złotego środka
        na tą przypadłość nie zalecił.
        Podobnie w serwisie-podczas przegladu powiedzieli, że jak wymienią filtr
        pyłkowy to wszystko bedzie ok.I dupa.
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Marek Re: Smród z dmuchawy... IP: *.atlanta.ga.us 22.09.03, 15:00
          Nie mam pojecia czy w Polsce sprzedaja takie srodki. W
          USA jest ich cala gama. Pryska sie wloty i wyloty
          powietrza i przechodzi jak reka odjal. Robilem to w
          sobote bo smierdzialo jak z kibla.
          • lexus400 Re: Smród z dmuchawy... 22.09.03, 15:19
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Nie mam pojecia czy w Polsce sprzedaja takie srodki. W
            > USA jest ich cala gama. Pryska sie wloty i wyloty
            > powietrza i przechodzi jak reka odjal. Robilem to w
            > sobote bo smierdzialo jak z kibla.

Wszystko ładnie i pięknie ale zauważ, że samochód jest z czerwca tego roku.Tak swoją drogą ASO to nie panaceum na wszystko,więc moim zdaniem powinieneś udac się do warsztatu zajmującego się tylko klimą z drugiej zaś strony ciekawe,że jak włączasz klimę to przestaje śmierdzieć.Powiem krótko - masz problem.
            • Gość: les Re: Smród z dmuchawy... IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 15:47
              Ja mam dokładnie tak samo...Reanault Air, samochód ma pół roku. Jak się
              systematycznie używa klimatyzacji to wszystko jest OK, najgorzej jest na drugi
              dzień dopóki "samo" sie nie oczyści i przestaje capić. Instalacja była
              oczyszczana dwa miesiące temu /tak naprawdę to pomogło ma krótko/ bo problem
              zaistniał już na poczatku lata...Co robić? znowu odgrzybiać czy "ten typ tak
              ma?"
              • Gość: Marek Re: Smród z dmuchawy... IP: *.atlanta.ga.us 22.09.03, 16:16
                Niestety, ale grzybki rosna w ciagu nocy, a okolicznosci
                (mokro, ciemno + duzo pozywienia) temu bardzo sprzyjaja.
                Wiec trzeba odgrzybiac co pewien czas... A propos -
                podobno mozna kupic taka malutka swietlowke z UV -
                zalatwia problem grzybkow.
        • Gość: Acura Re: Smród z dmuchawy... IP: *.sympatico.ca 22.09.03, 18:33
          Wielu tu juz wyjasnilo istote powstawania nieprzyjemnego zapachu, wiec nie
          mam co sie powtarzac. Wiek auta nie jest tu az tak istotny, poniewaz grzybom
          i plesniom wiele czasu do rozwiniecia nie trzeba. Jak Marek zauwazyl jest
          wiele srodkow na rynku (szczerze przyznam, ze nie znam sytuacji w Polsce) Ja
          od lat stosuje z bardzo dobrym skutkiem spray firmy "Wynn`s"- FRESH AIR (Air
          Conditioning and Heating System Odour Treatment). Zawiera srodki plesnio i
          grzybobojcze, pozostawiajac po wywietrzeniu jedynie delikatny, nie drazniacy
          zapach swiezego toaletowego mydla ;o). Dokladny sposob uzycia jest zawsze na
          opakowaniu, wiec jedynie w skrocie-dmuchawa na full, wszystkie wyloty otwarte
          (okna koniecznie tez), obieg otwarty, 5 sek. spray do wlotu powietrza, po
          kilku minutach wlaczyc nagrzewnice na full, nastepna porcja srodka do wlotu
          powietrza i pozostawic tak na jakis czas (ok 5 min). Wylaczyc silnik i
          pozostawic otwarte jak najdluzej okna (drzwi), do dobrego przewietrzenia.
          Kilka takich zabiegow w ciagu calego roku (ze szczegolnym uwzglednieniem pory
          letniej) zalatwia problem. Szczegolnie gdy jest tak jak u mnie bardzo goraco i
          bardzo wilgotno. 300 gramowy pojemnik, za bodajze 7-8$, mnie wystarcza na
          kilka lat. Z efektow jestem bardzo zadowolony. Podobnie z reszta robia to w
          warsztatach (moze tylko z wieksza magia, dla oczarowania klienta) za
          zdecydowanie wyzsza cene. Skutecznosc dzialania ta sama. Filtry przeciwpylowe
          nie maja z tym nic wspolnego, choc oczywiscie wiadomo, ze nalezy je we
          wlasciwym czasie wymieniac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka