vema 16.06.08, 10:22 może to głupie pytanie,ale proszę o pomoc.Chce sprzedać samochód.Chłopak ma 17 lat.Czy można z nim spisać umowę kupna - sprzedaży bez zgody jego rodziców.Dzięki z góry za informacje Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia.pl Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 16.06.08, 13:48 nie wydaje mi sie zeby osoba niepelnoletnia byla zdolna do czynnosci cywilno-prawnych.Ale moze jakis prawnik z forum to potwierdzi albo nas oswieci? Link Zgłoś
zewsi Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 16.06.08, 14:32 Jeśli chłop się ożenił, to sprzedawaj. Jeśli nie, to nie radzę. :-) Link Zgłoś
v-6 Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 16.06.08, 14:41 Witam! Jedno wiem na pewno - samochód może być zarejestrowany na 17-latka, ale do rejestracji musi się zgłosić z opiekunem prawnym. Rozumując per analogiam - z umową chyba podobnie, ale nie wiem ... Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
renata28 Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 16.06.08, 15:31 Przy sprzedaży-kupnie samochodu chyba potrzebny jest NIP, a 17-latek niekoniecznie go ma Link Zgłoś
loyezoo Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 16.06.08, 16:51 renata28 napisała: > Przy sprzedaży-kupnie samochodu chyba potrzebny jest NIP, a 17- latek > niekoniecznie go ma 30-latek też może nie mieć NIP:)) To na marginesie.Co do kupna to można bo po skończeniu 13 roku życia ma się już prawa aczkolwiek ograniczone więc przy rejestracji bedzie potrzebna zgoda opiekuna (rodzica). P/s NIP może wyrobić sobie każdy,nie trzeba mieć skończonych 18 lat.Pzdr. Link Zgłoś
literka_m Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 16.06.08, 19:19 > 30-latek też może nie mieć NIP:)) To na marginesie.Co do kupna to > można bo po skończeniu 13 roku życia ma się już prawa aczkolwiek > ograniczone więc przy rejestracji bedzie potrzebna zgoda opiekuna > (rodzica). wiec wolno ci kupic plyte z grą do komputera albo buty w sklepie ale nie auto. starzy moga zakwestionowac i bedziesz w pospiechu wyskakiwal z kasy Link Zgłoś
foreks Chryste, a kto jest jest w dowodzie wlascicielem? 16.06.08, 19:20 oraz NIP nie jest potrzebny. Link Zgłoś
v-6 Właścicielem jest vema, 16.06.08, 19:40 ...która zadała pytanie. I właścicielem może zostać chłopak, to na pewno, jakkolwiek tylko za zgodą prawnych opiekunów. Pytanie vemy jest konkretne - czy może podpisać umowę kupna-sprzedaży z siedemnastolatkiem, czy tylko/lub razem z jego rodzicami (opiekunami). I tego, kurczę, nikt na razie nie wie ... Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
literka_m Re: Właścicielem jest vema, 16.06.08, 21:45 Art. 15 KC.: Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo. Art. 18. § 1 KC.: Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela. pozdawiam Link Zgłoś
v-6 Czyli żadnych interesów z małolatami ... 16.06.08, 22:02 ...jeżeli w pobliżu nie ma spolegliwych rodziców. Dzięki literko v-6 Link Zgłoś
foreks a to zmienia psotac rzeczy 17.06.08, 14:21 z pierwszego postu wynika, ze to 17latek jest wlascicielem, a vema chce kupic. Link Zgłoś
raks5 Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 17.06.08, 15:32 w 96 roku nie miałem skończonych 18 lat i kupiłem samochód. Żadnej zgody nie potrzebowałem. A że w tej dziedzinie postępuje liberalizacja, to nie sądzę, żeby się coś na niekorzyść zmieniło. Kiedy 17 latek (a jeszce niedawno to było możliwe) spowodował wypadek, to kto odpowiadał. Rodzic czy kierowca? Link Zgłoś
iberia.pl do raks5 17.06.08, 15:57 literka m podal konkretny cytat z prawa i to wyczerpuje temat.Jesli o mnie chodzi to mozesz auto sprzedac nawet psu czy innemu gekonowi. Link Zgłoś
literka_m Re: nieletni i kupno auta-mam pytanie 17.06.08, 21:42 > w 96 roku nie miałem skończonych 18 lat i kupiłem samochód. Żadnej > zgody nie potrzebowałem. To jest jak z podrobionym podpisem pod zwolnieniem w szkole. Dopoki starzy Cie kryja jest wszystko w porzadku. Jesli maja inne zdanie to wszystko sie sypie. Nie Ty ryzykujesz tylko sprzedajacy. Rodzice mogli zarzadac zwrotu kasy. Link Zgłoś