Dodaj do ulubionych

Powoli , małymi kroczkami

28.06.08, 23:09
ziszcza się moje marzenie o paliwie w cenie =>10plnów na 1L . Bezpieczniej ,
spokojniej no i taniej bedzie można dojechać do pracy .
Obserwuj wątek
    • zgryzliwy1 na targ ? 29.06.08, 01:09
      na targ ?
      • habudzik Re: Też 29.06.08, 06:57
        Ty się nie śmiej bo akurat wczoraj tam byłem - jako kupujący a raczej
        towarzyszący . Zbieg okoliczności czy jasnowidztwo???
        • zgryzliwy1 Re: Też 30.06.08, 00:15
          habudzik napisał:

> Ty się nie śmiej bo akurat wczoraj tam byłem - jako kupujący a
          > raczej towarzyszący.

wyjatek od reguly
          • habudzik Re: Też 30.06.08, 00:20
            A co jest regułą ? Kupowanie czy towarzyszenie?????????
    • sakhal Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 01:33
      habudzik napisał:
      > ziszcza się moje marzenie o paliwie w cenie =>10plnów na 1L .
      Bezpieczniej
      > ,
      > spokojniej no i taniej bedzie można dojechać do pracy .

a teraz rowerem nie mozesz?
      • rraaddeekk Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 02:06
        Też mnie mówiąc wprost cena paliwa nie dotyka (nawet nie mam
        prywatnego samochodu). Jednak dużo jeżdżę i nie zauważam spadku
        natężenia ruchu pomimo wzrostu ceny paliw.
        Szkoda, bo to byłby jedyny dobry skutek.
        • rraaddeekk Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 02:09
          wiem, wiem.... zaraz mi ktos napisze, że cena tez mnie dotyka bo
          wszystko drożeje w związku ze wzrostem cen transportu.

Chodziło mi bezposrednio o mój transport ;-)
          • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 07:02
            Nie wszystko koniecznie musi zdrożeć na dłuższą metę . Nikt nie kupi przecież
            telewizora jeśli zamiast dzisiejszych 3000 będzie kosztował 6000 , nikt nie kupi
            dżinsów jeśli zamiast 250-300 będą kosztowały 600 itd itp.
            • kontik_71 Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 11:10
              Koszty transportu nie sa az tak wielka czescia ceny detalicznej.
              • iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 10:51
                kontik_71 napisał:

> Koszty transportu nie sa az tak wielka czescia ceny detalicznej.

Opakownaie jest drozsze.
      • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 06:58
        Nie , kondycha już nie ta .
        • tusk-plusk Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 14:04
          ale to jest coś co można nadrobić wbrew pozorom bardzo łatwo
    • iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 13:07
      jak taniej?
      • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 15:39
        Nie stojąc w korkach tylko jadąc 90km/h ze stałą prędkością .
        • pocieszne Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 00:19
          habudzik napisał:

> Nie stojąc w korkach tylko jadąc 90km/h ze stałą prędkością .

o swieta naiwnosci !
          • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 00:22
            Jak Pb bedzie kosztowała 10-12PLN to niewielu będzie jeździło samochodami a
            wtedy ja będę miał luz .
            • programistajava Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 09:18
              Jkai ty jesteś krótkowzroczny i egoistyczny. Za drogie paliwo zapłacimy wszyscy
              w innych usługach.
              • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 09:40
                W jakich?
                • iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 10:52
                  habudzik napisał:

> W jakich?

naprawde nie wiesz czy tylko udajesz...?
                  Mleko od krowy samo do marketu przyjedzie czy moze je tir przywiezie?
                  Pomarancze same z drzewka przyjada czy moze jednak ten tir je bedzie
                  wiozl...? Wymieniac dalej?
                  • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 12:03
                    Nie , no to to ja rozumiem ale on pisał o usługach . Ja sobie zdaje sprawe z
                    tego że przez paliwo podrożeje chleb czy mleko ale usługi czy inne towary
                    wspomniane przeze mnie - dzinsy , telewizory , fryzjer ???????????????
                    • iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 13:13
                      tak,np. wzrosnie koszt uslug swiadczonych przez moja firme, bo
                      akurat transport jest skladowa naszej glownej uslugi.
                      Fryzjer zdrozeje-bo koszt dostawy preparatow do salonu wzrosnie z
                      powodu podwyzki ceny paliwa.
                      Restauracja tak samo.
                      Kafelkarz zawola wiecej bo jakos dojechac musi, no chyba, ze na
                      piechote targa te swoje zabawki do kafelkowania.
                      Niestety ale wzrost cen paliwa=wzrost cen transportu szeroko
                      pojetego a co za tym idzie automatyczna podwyzka niemal wszystkiego.
                      • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 13:23
                        Ceny jeśli wzrosną to bedzie to spowodowane tym że nie potrafimy/nie chcemy
                        pomyśleć . Podwyżka ceny bo paliwo zdrożało jest wybiegiem a to dlatego że ceny
                        i tak są już wyśrubowane . Jeśli klient nie kupi Twojego towaru z racji ceny to
                        ją obniżysz albo zrezygnujesz . Jeśli telewizor zamiast 3000 bedzie kosztował
                        6000 to nie znajdzie się na niego klient . W każdym razie nie powinien się
                        znaleźć a wtedy cena musi wrócić do normy .
                        • iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 13:49
                          teoria swoje a praktyka swoje i dowodzi tego, ze na kazdy towar
                          znajdzie sie klilent.Tylko zamiast 10 to 2 kupi tv za 6 tys .
                          • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 16:56
                            iberia.pl napisała:

> teoria swoje a praktyka swoje i dowodzi tego, ze na kazdy towar
                            > znajdzie sie klilent.Tylko zamiast 10 to 2 kupi tv za 6 tys .

I to oznacza to co pisałem wyżej - nie chcemy lub nie umiemy myśleć . Ten
                            telewizor czy te dżinsy nie są warte nawet połowy ceny jaką każą nam płacić .
                            Wyprodukowanie spodni kosztuje może $5 a cena w sklepie wynosi $100-150 . I co
                            ma do tego cena paliwa na stacji ?
                            • programistajava Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 10:14
                              Wysoka cena paliw oznacza podwyzke cen lub rezygnacje z wlasnych marży. Summa
                              sumamrum ceny NIE spadna tak szybko jak ty sobie to habudzik wykalkulowales.
                              DOdatkowe zyski zyskasa spekulanciu grajacy na ryunkach surowcowych, szejkowie i
                              Nas pazerny fiskus. Realnie oznacza to ze albo bedizemy mieli mniej kasy bo
                              mniej zarobimy albo poziom cen nam sie podniesie i przez to bedizemy mniej
                              konkurencyjni z zagranica, gdzie cena paliwa stanowi mniejszy %
                              dochodow/wydatkow niz w Polsce. ALe ty Habudzik widziosz TYLKO czubel wlasnego
                              egoistycznego nosa.

Dobre wiesci to tkaie ze moze wreszcie rusza badania nad alternatywnymi i mama
                              nadzieje czystymi zrodlami energii.
                              • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 14:12
                                Może i jestem, egoistyczny ale wiem że cena paliwa nie ma wcale
                                odniesienia w cenie telewizora , dżinsów czy fryzjera .
                                Opłaca sie firmie wyprodukowac telewizor w Koreii , sprowdzić do
                                Hollywood i sprzedać z zyskiem za $700 a w Polsce ten sam telewizor
                                kosztuje $1800 i płaczą że przez paliwo trzeba podnieść cene .
                                • programistajava Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 16:00
                                  Czesciowo to prawda ale jest tez druga strona medalu. Jesli jestes tym koncernem
                                  co w Korei za pol ceny produkuje TV to masz tyle aksy ze stac cie na R&D, stac
                                  cie na masowa produkcje ktora obniza koszty. Poza tym ile w Korei zarabia
                                  robotnik a ile w Polsce? Majac duzy kapital masz wieksze pole manewru w
                                  opracowaniu nowych tanszych technologii a na to moze sobie pozwolic tylko wielki
                                  koncern. Nasi producenci dopiero sa na dorobku.

Zgodze sie co do jednego: Polak musi orżnąć 2go Polaka na 500% marży. Po prostu
                                  maksymalizacja zysków przez niektorych przekracza wszelkie granice. Tylko
                                  habudzik co z tego ze paliwo zdrozeje? Po prostu bedzie mniej kasy na rozwoj
                                  place R&D i cala ta nadwyzka pojdzie do kieszeni fiskusa & spekulatnow &
                                  szejkow. Ta drohga jest najgprsza dla naszej gospodarki.
                                  • habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 22:14
                                    Może źle się wyraziłem . Pisałem że ten sam telewizor i te same dżinsy ( modele
                                    ) opłaca się sprzedać w Hollywood za $700 a w Polsce płacz że cena $1500 za ten
                                    sam model jest kompletnym minimum jakie można wystawić . Ponawiam pytanie :
                                    dlaczego dżinsy marki L kosztują w np Kanadzie 20 dolców a u nas 150 skoro ich
                                    wytworzenie kosztuje raptem z 5 dolarów . Jeśli podniosa Polacy cene tych spodni
                                    do 600 złoty bo paliwo bedzie po 10PLN to może wtedy nikt ich nie kupi . Problem
                                    sam sie rozwiąże .
                      • przemekthor Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 14:47
                        iberia.pl napisała:

> tak,np. wzrosnie koszt uslug swiadczonych przez moja firme, bo
                        akurat transport jest skladowa naszej glownej uslugi.

Bedziecie musieli kupic sterowiec :))
                        • iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 15:25
                          przemekthor napisał:

> iberia.pl napisała:
                          >
                          > > tak,np. wzrosnie koszt uslug swiadczonych przez moja firme, bo
                          > akurat transport jest skladowa naszej glownej uslugi.
                          >
                          > Bedziecie musieli kupic sterowiec :))

spoko, damy rade:-),sterowiec by sie chyba za bardzo nie sprawdzil.
                          I tak mamy nadmiar pracy, na brak klientow poki co nie narzekamy i
                          tak juz od kilku lat:-).
        • praptak Hm... 30.06.08, 17:56

> Nie stojąc w korkach tylko jadąc 90km/h ze stałą prędkością.

I oczywiście nikt, oprócz habudzika, nie zorientuje się że jest taniej i nie
          wróci do prywatnego samochodu robiąc z powrotem korki?
          • habudzik Re: Hm... 30.06.08, 20:07
            Jakoś nie przypominam sobie by ktokolwiek cieszył się z podwyżki paliwa więc
            nikt raczej na to nie wpadł .
          • carnivore69 Re: Hm... 30.06.08, 20:15
            Pozostana jedynie ci, ktorych czas jest najdrozszy.

Pzdr.
            • literka_m Re: Hm... 02.07.08, 07:15
              habudzik, zmienisz zdanie, jak ci szczeniaki pare razy wydrenuja bak i to tak ze
              go bedziesz musial wymienic na nowy.
              a zyczenie, ze ruch bedzie mniejszy i ludzie zrezygnuja z jezdzenia autem jest
              tak samo realne jak to zeby psy nie lizaly sie po jajkach
              • habudzik Re: Hm... 02.07.08, 10:36
                Teraz też mi mogą wydrenować - brak związku .
                • al9 habudzik tu nie chodzi o cenę paliw 02.07.08, 12:02
                  mniejszy ruch na ulicach miast będzie tylko wtedy, kiedy samorządy
                  zaczną inwestycje w transport publiczny..
                  Metro, szybkie kolejki, wygodne tramwaje, wydzielone pasy ruchu dla
                  autobusów, ścieżki rowerowe...
                  Dopóki tego nie ma - ja będę jeżdził swoim autem. I naście milionów
                  rodaków też...

Jak zmniejszyć ruch samochodowy? Popatrz w Dani, Niemczech czy
                  Holandii...
                  al
                  Pozdr
                  • habudzik Re: habudzik tu nie chodzi o cenę paliw 02.07.08, 12:19
                    al9 napisał:

> mniejszy ruch na ulicach miast będzie tylko wtedy, kiedy samorządy
                    > zaczną inwestycje w transport publiczny..

Nieprawda . Ludzie jeżdżą bo lubią jeździć i ich stać jeszcze na to . Jak
                    przestanie się kalkulować jazda 100km za 120 PLN to sporo przestanie
                    • al9 Re: habudzik tu nie chodzi o cenę paliw 02.07.08, 13:02
                      Nieprawda . Ludzie jeżdżą bo lubią jeździć i ich stać jeszcze na to .
                      -----------------
                      bredzisz
                      nikt nie lubi jeżdzić z średnią szybkością 10km/h, w ciągłych
                      korkach i przesuwając się z punktu A do B w godzinę, jesli ten sam
                      dystans pokona metrem w 7 minut...
                      no może Ty jestes inny....
                      al
    • josner no to czekamy na atak Izraela na Iran 02.07.08, 12:10
      Po lotniczym izraelskim ataku na obiekty irańskie znów sie ku rwa
      zacznie panika na rynku paliw. Każdy pretekst jest dobry a taki
      wręcz doskonały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka