habudzik 28.06.08, 23:09 ziszcza się moje marzenie o paliwie w cenie =>10plnów na 1L . Bezpieczniej , spokojniej no i taniej bedzie można dojechać do pracy . Link Zgłoś Obserwuj wątek
habudzik Re: Też 29.06.08, 06:57 Ty się nie śmiej bo akurat wczoraj tam byłem - jako kupujący a raczej towarzyszący . Zbieg okoliczności czy jasnowidztwo??? Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: Też 30.06.08, 00:15 habudzik napisał: > Ty się nie śmiej bo akurat wczoraj tam byłem - jako kupujący a > raczej towarzyszący. wyjatek od reguly Link Zgłoś
sakhal Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 01:33 habudzik napisał: > ziszcza się moje marzenie o paliwie w cenie =>10plnów na 1L . Bezpieczniej > , > spokojniej no i taniej bedzie można dojechać do pracy . a teraz rowerem nie mozesz? Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 02:06 Też mnie mówiąc wprost cena paliwa nie dotyka (nawet nie mam prywatnego samochodu). Jednak dużo jeżdżę i nie zauważam spadku natężenia ruchu pomimo wzrostu ceny paliw. Szkoda, bo to byłby jedyny dobry skutek. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 02:09 wiem, wiem.... zaraz mi ktos napisze, że cena tez mnie dotyka bo wszystko drożeje w związku ze wzrostem cen transportu. Chodziło mi bezposrednio o mój transport ;-) Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 07:02 Nie wszystko koniecznie musi zdrożeć na dłuższą metę . Nikt nie kupi przecież telewizora jeśli zamiast dzisiejszych 3000 będzie kosztował 6000 , nikt nie kupi dżinsów jeśli zamiast 250-300 będą kosztowały 600 itd itp. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 11:10 Koszty transportu nie sa az tak wielka czescia ceny detalicznej. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 10:51 kontik_71 napisał: > Koszty transportu nie sa az tak wielka czescia ceny detalicznej. Opakownaie jest drozsze. Link Zgłoś
tusk-plusk Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 14:04 ale to jest coś co można nadrobić wbrew pozorom bardzo łatwo Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 29.06.08, 15:39 Nie stojąc w korkach tylko jadąc 90km/h ze stałą prędkością . Link Zgłoś
pocieszne Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 00:19 habudzik napisał: > Nie stojąc w korkach tylko jadąc 90km/h ze stałą prędkością . o swieta naiwnosci ! Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 00:22 Jak Pb bedzie kosztowała 10-12PLN to niewielu będzie jeździło samochodami a wtedy ja będę miał luz . Link Zgłoś
programistajava Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 09:18 Jkai ty jesteś krótkowzroczny i egoistyczny. Za drogie paliwo zapłacimy wszyscy w innych usługach. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 10:52 habudzik napisał: > W jakich? naprawde nie wiesz czy tylko udajesz...? Mleko od krowy samo do marketu przyjedzie czy moze je tir przywiezie? Pomarancze same z drzewka przyjada czy moze jednak ten tir je bedzie wiozl...? Wymieniac dalej? Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 12:03 Nie , no to to ja rozumiem ale on pisał o usługach . Ja sobie zdaje sprawe z tego że przez paliwo podrożeje chleb czy mleko ale usługi czy inne towary wspomniane przeze mnie - dzinsy , telewizory , fryzjer ??????????????? Link Zgłoś
iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 13:13 tak,np. wzrosnie koszt uslug swiadczonych przez moja firme, bo akurat transport jest skladowa naszej glownej uslugi. Fryzjer zdrozeje-bo koszt dostawy preparatow do salonu wzrosnie z powodu podwyzki ceny paliwa. Restauracja tak samo. Kafelkarz zawola wiecej bo jakos dojechac musi, no chyba, ze na piechote targa te swoje zabawki do kafelkowania. Niestety ale wzrost cen paliwa=wzrost cen transportu szeroko pojetego a co za tym idzie automatyczna podwyzka niemal wszystkiego. Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 13:23 Ceny jeśli wzrosną to bedzie to spowodowane tym że nie potrafimy/nie chcemy pomyśleć . Podwyżka ceny bo paliwo zdrożało jest wybiegiem a to dlatego że ceny i tak są już wyśrubowane . Jeśli klient nie kupi Twojego towaru z racji ceny to ją obniżysz albo zrezygnujesz . Jeśli telewizor zamiast 3000 bedzie kosztował 6000 to nie znajdzie się na niego klient . W każdym razie nie powinien się znaleźć a wtedy cena musi wrócić do normy . Link Zgłoś
iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 13:49 teoria swoje a praktyka swoje i dowodzi tego, ze na kazdy towar znajdzie sie klilent.Tylko zamiast 10 to 2 kupi tv za 6 tys . Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 16:56 iberia.pl napisała: > teoria swoje a praktyka swoje i dowodzi tego, ze na kazdy towar > znajdzie sie klilent.Tylko zamiast 10 to 2 kupi tv za 6 tys . I to oznacza to co pisałem wyżej - nie chcemy lub nie umiemy myśleć . Ten telewizor czy te dżinsy nie są warte nawet połowy ceny jaką każą nam płacić . Wyprodukowanie spodni kosztuje może $5 a cena w sklepie wynosi $100-150 . I co ma do tego cena paliwa na stacji ? Link Zgłoś
programistajava Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 10:14 Wysoka cena paliw oznacza podwyzke cen lub rezygnacje z wlasnych marży. Summa sumamrum ceny NIE spadna tak szybko jak ty sobie to habudzik wykalkulowales. DOdatkowe zyski zyskasa spekulanciu grajacy na ryunkach surowcowych, szejkowie i Nas pazerny fiskus. Realnie oznacza to ze albo bedizemy mieli mniej kasy bo mniej zarobimy albo poziom cen nam sie podniesie i przez to bedizemy mniej konkurencyjni z zagranica, gdzie cena paliwa stanowi mniejszy % dochodow/wydatkow niz w Polsce. ALe ty Habudzik widziosz TYLKO czubel wlasnego egoistycznego nosa. Dobre wiesci to tkaie ze moze wreszcie rusza badania nad alternatywnymi i mama nadzieje czystymi zrodlami energii. Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 14:12 Może i jestem, egoistyczny ale wiem że cena paliwa nie ma wcale odniesienia w cenie telewizora , dżinsów czy fryzjera . Opłaca sie firmie wyprodukowac telewizor w Koreii , sprowdzić do Hollywood i sprzedać z zyskiem za $700 a w Polsce ten sam telewizor kosztuje $1800 i płaczą że przez paliwo trzeba podnieść cene . Link Zgłoś
programistajava Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 16:00 Czesciowo to prawda ale jest tez druga strona medalu. Jesli jestes tym koncernem co w Korei za pol ceny produkuje TV to masz tyle aksy ze stac cie na R&D, stac cie na masowa produkcje ktora obniza koszty. Poza tym ile w Korei zarabia robotnik a ile w Polsce? Majac duzy kapital masz wieksze pole manewru w opracowaniu nowych tanszych technologii a na to moze sobie pozwolic tylko wielki koncern. Nasi producenci dopiero sa na dorobku. Zgodze sie co do jednego: Polak musi orżnąć 2go Polaka na 500% marży. Po prostu maksymalizacja zysków przez niektorych przekracza wszelkie granice. Tylko habudzik co z tego ze paliwo zdrozeje? Po prostu bedzie mniej kasy na rozwoj place R&D i cala ta nadwyzka pojdzie do kieszeni fiskusa & spekulatnow & szejkow. Ta drohga jest najgprsza dla naszej gospodarki. Link Zgłoś
habudzik Re: Powoli , małymi kroczkami 01.07.08, 22:14 Może źle się wyraziłem . Pisałem że ten sam telewizor i te same dżinsy ( modele ) opłaca się sprzedać w Hollywood za $700 a w Polsce płacz że cena $1500 za ten sam model jest kompletnym minimum jakie można wystawić . Ponawiam pytanie : dlaczego dżinsy marki L kosztują w np Kanadzie 20 dolców a u nas 150 skoro ich wytworzenie kosztuje raptem z 5 dolarów . Jeśli podniosa Polacy cene tych spodni do 600 złoty bo paliwo bedzie po 10PLN to może wtedy nikt ich nie kupi . Problem sam sie rozwiąże . Link Zgłoś
przemekthor Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 14:47 iberia.pl napisała: > tak,np. wzrosnie koszt uslug swiadczonych przez moja firme, bo akurat transport jest skladowa naszej glownej uslugi. Bedziecie musieli kupic sterowiec :)) Link Zgłoś
iberia.pl Re: Powoli , małymi kroczkami 30.06.08, 15:25 przemekthor napisał: > iberia.pl napisała: > > > tak,np. wzrosnie koszt uslug swiadczonych przez moja firme, bo > akurat transport jest skladowa naszej glownej uslugi. > > Bedziecie musieli kupic sterowiec :)) spoko, damy rade:-),sterowiec by sie chyba za bardzo nie sprawdzil. I tak mamy nadmiar pracy, na brak klientow poki co nie narzekamy i tak juz od kilku lat:-). Link Zgłoś
praptak Hm... 30.06.08, 17:56 > Nie stojąc w korkach tylko jadąc 90km/h ze stałą prędkością. I oczywiście nikt, oprócz habudzika, nie zorientuje się że jest taniej i nie wróci do prywatnego samochodu robiąc z powrotem korki? Link Zgłoś
habudzik Re: Hm... 30.06.08, 20:07 Jakoś nie przypominam sobie by ktokolwiek cieszył się z podwyżki paliwa więc nikt raczej na to nie wpadł . Link Zgłoś
carnivore69 Re: Hm... 30.06.08, 20:15 Pozostana jedynie ci, ktorych czas jest najdrozszy. Pzdr. Link Zgłoś
literka_m Re: Hm... 02.07.08, 07:15 habudzik, zmienisz zdanie, jak ci szczeniaki pare razy wydrenuja bak i to tak ze go bedziesz musial wymienic na nowy. a zyczenie, ze ruch bedzie mniejszy i ludzie zrezygnuja z jezdzenia autem jest tak samo realne jak to zeby psy nie lizaly sie po jajkach Link Zgłoś
al9 habudzik tu nie chodzi o cenę paliw 02.07.08, 12:02 mniejszy ruch na ulicach miast będzie tylko wtedy, kiedy samorządy zaczną inwestycje w transport publiczny.. Metro, szybkie kolejki, wygodne tramwaje, wydzielone pasy ruchu dla autobusów, ścieżki rowerowe... Dopóki tego nie ma - ja będę jeżdził swoim autem. I naście milionów rodaków też... Jak zmniejszyć ruch samochodowy? Popatrz w Dani, Niemczech czy Holandii... al Pozdr Link Zgłoś
habudzik Re: habudzik tu nie chodzi o cenę paliw 02.07.08, 12:19 al9 napisał: > mniejszy ruch na ulicach miast będzie tylko wtedy, kiedy samorządy > zaczną inwestycje w transport publiczny.. Nieprawda . Ludzie jeżdżą bo lubią jeździć i ich stać jeszcze na to . Jak przestanie się kalkulować jazda 100km za 120 PLN to sporo przestanie Link Zgłoś
al9 Re: habudzik tu nie chodzi o cenę paliw 02.07.08, 13:02 Nieprawda . Ludzie jeżdżą bo lubią jeździć i ich stać jeszcze na to . ----------------- bredzisz nikt nie lubi jeżdzić z średnią szybkością 10km/h, w ciągłych korkach i przesuwając się z punktu A do B w godzinę, jesli ten sam dystans pokona metrem w 7 minut... no może Ty jestes inny.... al Link Zgłoś
josner no to czekamy na atak Izraela na Iran 02.07.08, 12:10 Po lotniczym izraelskim ataku na obiekty irańskie znów sie ku rwa zacznie panika na rynku paliw. Każdy pretekst jest dobry a taki wręcz doskonały. Link Zgłoś