nub-irek 09.07.08, 13:00 Czy przez Koszalin czy inaczej. Którędy najszybciej, najspokojniej a po dobrej drodze? Będę jechał nad ranem. Acha - może jeszcze spytam o jakieś pewne fotoradary. Link Zgłoś Obserwuj wątek
malken Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 09.07.08, 14:52 nub-ierk:dla mnie ciekawą trasą jest równoległa do "pilskiej" - Oborniki, Czarnków, Trzcianka, Wałcz i tak sobie dalej pomykasz spokojnie polami, lasami do ronda w Kołobrzegu, a na nim w prawo do Ustronia, po drodze po lewej mijając Bagicz z poradzieckim lotniskiem i Osiedlem Mieszkaniowym... Link Zgłoś
charlie_x Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 09.07.08, 15:24 ..tez polecam ten wariant /kiedys przejechalem te okolice rowerem/ zwlaszcza,ze 40km na polnoc od Walcza /Czaplinek/ zaczyna sie Drawski Park Krajobrazowy.Cudowna okolica jezioro i lasy z kazdej strony. Link Zgłoś
rickky Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 09.07.08, 18:11 nub-irek napisał: > Czy przez Koszalin czy inaczej. Którędy najszybciej, najspokojniej a > po dobrej drodze? Będę jechał nad ranem. Acha - może jeszcze spytam > o jakieś pewne fotoradary. Jadąc przez Piłę, Szczecinek, Bobolice, masz przede wszystkim lepszą drogę od wariantu alternatywnego. Poza tym, kilka miast po drodze mijasz obwodnicą, przede wszystkim Piłę. W wariancie czarnkowsko-trzciankowsko-wałczowsko-czaplinecko-połczyńskim, z korzyści masz tylko, okresowo, piękne widoki... Poza tym same minusy, łącznie z przedzieraniem się przez centra miejscowości (no, może poza Białogardem). Link Zgłoś
malken Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 09.07.08, 20:30 rickky:nie zapominaj wszakże o tirach i wszelkiego autoramentu ciężarówkach śmigających "na Koszalin". Obwodnice w tym momencie na niewiele się zdają.Podana trasa alternatywna jest jednak znacznie spokojniejsza, a przejazd przez miejscowości tak pieczołowicie przez Ciebie odmienione i wymienione nie nastręcza większego problemu, bo są to nieduże miasteczka i "przelotowe". Wymień może konsekwentnie te "same minusy", o których tak ochoczo piszesz. Link Zgłoś
rickky Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 09.07.08, 22:34 Jeździłem i jedną i drugą trasą, a moje opinie są opiniami moimi, i nikt nie musi się z nimi zgadzać. Trasa przez Koszalin jest przede wszystkim szersza, ma lepszą nawierzchnię, i jak na polskie drogi, jest dość prosta. Wyprzedzanie TiRów nigdy nie stanowiło dla mnie problemu na tej trasie. Praktycznie od Obornik do Szczecinka TiRy nie powinny być przeszkodą (oczywiście z kilkoma wyjątkami). Co do trasy alternatywnej, to jest wąska, kręta, źle oznakowana (dla kogoś, kto jedzie pierwszy raz może mieć znaczenie). Poza tym przejazd przez Wałcz do najłatwiejszych nie należy, i wcale nie ma charakteru "przelotowego", a poza tym w Wałczu jest szczególnie złe oznakowanie. Na tej trasie też zdarzają się TiRy i różnego rodzaju ciężarówki, a dodatkowo we wsiach maszyny rolnicze wolnobieżne. Oczywiście, jak ktoś lubi może jechać przez Czarnków, Trzciankę itd. Sam też tamtędy od czasu do czasu jeżdżę... Link Zgłoś
malken Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 10.07.08, 09:12 rickky:...tak tylko z ciekawości pytam "starczej": jaką prędkość podróżną preferujesz zwykle? Przypuszczam, że zaczyna się od setki, co by wskazywało na preferowanie "koszalinki"... Link Zgłoś
rickky Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 10.07.08, 20:16 malken napisał: > rickky:...tak tylko z ciekawości pytam "starczej": jaką prędkość > podróżną preferujesz zwykle? Przypuszczam, że zaczyna się od setki, > co by wskazywało na preferowanie "koszalinki"... A czy na "koszalince" wszyscy śmigają powyżej setki ? Jeżeli tak myślisz, to znaczy, że nie za bardzo znasz temat, na który się wypowiadasz. A co do "starczej" ciekawości, to ja bynajmniej do młodzieży nie należę. Prawo jazdy mam od ponad 33 lat. Link Zgłoś
malken Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 10.07.08, 21:38 rickky: nt posiadania prawa jazdy przebijam - od jesieni 1967r... Link Zgłoś
rickky Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 10.07.08, 22:07 malken napisał: > rickky: nt posiadania prawa jazdy przebijam - od jesieni 1967r... To rzeczywiście, jesteś stary :)) Szacunek i pozdrawiam Link Zgłoś
malken Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 11.07.08, 10:58 rickky: dzięki za szacunek, ale tym, co mają pstro w głowie - żeby zaraz wiek wypominać? (: Link Zgłoś
nub-irek Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 10.07.08, 00:03 A gdybym Was "pogodził", tzn. do Piły drogą główną a potem na Wałcz i tu na Czaplinek-Połczyn,Białogard. Po prostu boję się przed południem korków w Koszalinie i na drodze Kołobrzeg-Koszalin, zwłaszcza że w piątek ma padać więc wszasowicze od Dźwiżyna po Unieście mogą robić sobie wycieczki własnie do Kołobrzeu i Koszalina. CO Z TYMI FOTORADARAMI, gdzie są jakieś pewne? Z góry dzięki. Link Zgłoś
malken Re: Poznań - Kołobrzeg Jaką trasę wybrać najlepi 10.07.08, 09:17 nub-irek: możesz tak pojechać, czyli do Piły i potem na Wałcz, tylko co i ile do tej Piły zyskasz? O fotoradarach nie mam żadnej wiedzy; to się mnoży, jak panienki na poboczu... Link Zgłoś
dezel Hm - polecałbym na Koszalin ale... 10.07.08, 15:18 sam jeżdżę zawsze Wałcz-Czaplinek-Białogard. Trasa ma parę (+) np: jest najkrótsza, ma piękne widoki, najmniejszy ruch w kierunku Kołobrzegu, od Wałcza do Kołobrzegu tylko 2 fotopstryki stałe. Są też minusy: wąsko, oznakowanie trasy średnie, wyprzedzanie (rzadko!) TIRA wymaga techniki i paru konkretnych kucy. 1 Poznań - Wałcz: Idealnie na Oborniki i Czarnków spokojnie trzymasz 90-100 i no stress. 2. Poznań - Piła - Wałcz: Do Piły szybko i szeroko, wariatów pełno, fryzjerów i fotografów też. Piłę omijasz obwodnicą, ale jak jest korek śmiało walisz przez miasto. W Wałczu trzeba uważać -jedziesz po znakach i trafiasz na rondo, gdzie Kołobrzeg jest w lewo, tylko znak jest ciężki do zauważenia na wjeżdzie. 3 Połczyn-Czaplinek - jedna z 3 najpiekniejszych tras w Polsce. Równo 70 i tylko podziwiasz dobrze wyprofilowane zakręty (żona naliczyła ponad 70). Jak chcesz się pobawić szybciej i z cięciem to lecisz 80-90, ale nie partiami tylko stale. Zabawa się kończy, jak trafisz na strachajłę jadącego 60 (ew ciężarowy) i wleczesz się za nim, bo na całej trasie miejsc do wyprzedzania tylko 3 lub 4. 4 Białogard nie jest problemem - korków brak. 5. W Karlinie nie opłaca sie jechać przez miasto - szybciej tak jak znaki Pozdrowienia i Szerokości... Link Zgłoś
issey5 Re: Hm - polecałbym na Koszalin ale... 10.07.08, 18:26 Dezel mam pytanie gdzie na tzw trasie widokowej Wałcz-Czaplinek- Białogard mozna cos dobrego zarzucic do jedzenia jade z Bielska tak wiec w te okolice bede mijal w okolicy obiadu. DZIEKI ZA ODPOWIEDZ nie tylko dezela Link Zgłoś
rickky Re: Hm - polecałbym na Koszalin ale... 10.07.08, 20:31 issey5 napisał: > Dezel mam pytanie gdzie na tzw trasie widokowej Wałcz-Czaplinek- > Białogard mozna cos dobrego zarzucic do jedzenia jade z Bielska tak > wiec w te okolice bede mijal w okolicy obiadu. DZIEKI ZA ODPOWIEDZ > nie tylko dezela Nie rozglądam się za bardzo za jedzeniem jak jadę tamtą trasą. Ale, z tego co zauważyłem, kawałek za Wałczem, po prawej stronie jest jakiś zajazd, a między Połczynem a Białogardem jest kilka barów - budek przydrożnych. Najlepiej jednak, moim zdaniem, zjeść w Czaplinku. Na rynku w centrum jest hotel a w nim, podobno nienajgorsza restauracja. Mają ponoć bogaty zestaw dań rybnych. Link Zgłoś
dezel Żarcie...-:) 10.07.08, 21:09 Sam testowałem parę miejsc, ale z rodzina wybieram niezmiennie jedno. Lecąc z Piły na Wałcz na wyjeździe z Piły jakieś 2 km za skrętem na Koszalin jest po lewej stronie w dole nad jeziorem bar. Jedzenie bardzo smaczne (schabowy, karkówka i devolaj -polecają moje dzieci), tylko czekać trzeba niekiedy nawet 40 minut, ale warto. Przy okazji jezioro, któregoś roku nawet łabędzie - fajne miejsce na godzinną przerwę. Jedyny minus - to płatny WC zazwyczaj oblężony :-) Link Zgłoś
rickky Re: Hm - polecałbym na Koszalin ale... 10.07.08, 20:26 dezel napisał: > sam jeżdżę zawsze Wałcz-Czaplinek-Białogard. Trasa ma parę (+) np: jest najkrót > sza, ma piękne widoki, najmniejszy ruch w kierunku Kołobrzegu, od Wałcza do Koł > obrzegu tylko 2 fotopstryki stałe. Są też minusy: wąsko, oznakowanie trasy śred > nie, wyprzedzanie (rzadko!) TIRA wymaga techniki i paru konkretnych kucy. Widzę, że dyskusja na temat przewagi jednego z dwóch kawałków drogi, zaczyna się ładnie rozwijać. > 1 Poznań - Wałcz: Idealnie na Oborniki i Czarnków spokojnie trzymasz 90-100 i n > o stress. > 2. Poznań - Piła - Wałcz: Do Piły szybko i szeroko, wariatów pełno, fryzjerów i > fotografów też. Piłę omijasz obwodnicą, ale jak jest korek śmiało walisz przez > miasto. W Wałczu trzeba uważać -jedziesz po znakach i trafiasz na rondo, gdzie > Kołobrzeg jest w lewo, tylko znak jest ciężki do zauważenia na wjeżdzie. A nie jest przypadkiem w PRAWO ? > 3 Połczyn-Czaplinek - jedna z 3 najpiekniejszych tras w Polsce. Równo 70 i tylk > o podziwiasz dobrze wyprofilowane zakręty (żona naliczyła ponad 70). Jak chcesz > się pobawić szybciej i z cięciem to lecisz 80-90, ale nie partiami tylko stale Ta, to jest rzeczywiście piękny odcinek, gdzie należy rozkoszować się nie tylko zakrętami, ale i pojawiającymi się za każdym zakrętem jeziorami. Tzw "Szwajcaria połczyńska" > . Zabawa się kończy, jak trafisz na strachajłę jadącego 60 (ew ciężarowy) i wle > czesz się za nim, bo na całej trasie miejsc do wyprzedzania tylko 3 lub 4. > 4 Białogard nie jest problemem - korków brak. > 5. W Karlinie nie opłaca sie jechać przez miasto - szybciej tak jak znaki > Pozdrowienia i Szerokości... Podsumowując dyskusję, w skrócie można powiedzieć, że jak ktoś jedzie do Kołobrzegu w celach rekreacyjnych, nie zależy mu na czasie ani konkretnej godzinie dotarcia do celu, może spokojnie wybrać tę właśnie trasę. Jeżeli jednak komuś bardziej zależy na czasie a nie na wrażeniach z podróży, powinien jechać "koszalinką". Link Zgłoś
dezel Masz rację - w PRAWO w Wałczu 10.07.08, 21:21 A skojarzyło mi się, bo o ile dobrze pamiętam to od Piły tam są dwa ronda - na pierwszym tak dosyć głupio wyjazd po skosie w lewo(drugi zjazd) a na drugim pierwszy zjazd w PRAWO z tym niewidocznym znakiem. Sorry - mój błąd.-:) A co do atrakcyjności odcinka Połczyn - Czaplinek mam 14 minutowy film z przejazdu. Jak mi gorzej - to go oglądam dla odstresowania.:-) Pozdrowienia... Link Zgłoś
rickky Re: Masz rację - w PRAWO w Wałczu 10.07.08, 22:10 To jeszcze zależy od tego, z której strony się jedzie :) Link Zgłoś
issey5 Parking w Kołobrzegu 10.07.08, 22:42 Widze ze dyskusja sie zywo rozwija to jeszcze zapytam o parking w Kolobrzego chodzi mi o rejon promenady okolice ulicy Rodziewiczowny. Jesli ktos ma jakies namiary piszcie. Dzieki z gory Link Zgłoś
rickky Re: Kolobrzeg-Bydgoszcz 10.07.08, 22:58 gehrke napisał: > Jaka droge wybrac- bezposrednio Kol-Bydg, czy przez Pile? Droga > bezposrenia jest podobno krótsza, ale ma byc w bardzo zlym stanie, > droga przez Pile jest podobno "szybsza"! dzieki za podpowiedzi! Bezpośrednio, przez Sompolno i Kamień Kujawski, Człuchów, Koszalin, jechałem ostatni raz już dość dawno (ok. 8 lat temu). Wtedy droga była całkiem przejezdna, tylko miejscami, niestety, wąska i z olbrzymią ilością zakrętów. Jak jest dzisiaj, niestety nie wiem. Ale przez Piłę, to jednak sporo drogi (i czasu też) nadłożysz. Link Zgłoś
rickky Re: Kolobrzeg-Bydgoszcz 10.07.08, 22:59 Przepraszam, ale powyższy wpis to nie był do tego wątku i trafił tu przypadkowo. Link Zgłoś
dezel Re: Parking w Kołobrzegu 10.07.08, 23:08 Wybacz - niestety tutaj nie pomogę, bo Rodziewiczówny jak spojrzałem na mapę jest strasznie długa. Ale może to ci ułatwi sprawę. 1. Płacenie za parking to dla mnie obraza majestatu (chyba, że muszę). Popytaj się, czy twoja noclegownia nie ma własnych miejsc parkingowych. Sam sprawdziłem też, że czasami warto postawić 300 m dalej, niż wciskać się i ryzykować wgniota lub lakier 2. Na Twoim miejscu spojrzałbym na Morską (patrzę na mapa.szukacz.pl) i miejsca wzdłuż parku jak najbliżej miejsca zamieszkania - Policja jeździ tam bardzo często, a i meneli prawie nie ma stąd bezpieczeństwo auta duże. 3. Najlepsze kasztany rosną na placu Pigalle - tfu co jo godom -:) najładniejsze muszle dostaniesz w porcie jachtowym ... Pozdrowienia i miłego wypoczynku...:-) Link Zgłoś
rickky Re: Parking w Kołobrzegu 10.07.08, 23:10 issey5 napisał: > Widze ze dyskusja sie zywo rozwija to jeszcze zapytam o parking w > Kolobrzego chodzi mi o rejon promenady okolice ulicy Rodziewiczowny. > Jesli ktos ma jakies namiary piszcie. Dzieki z gory Rozumiem, że interesują Cię parkingi strzeżone. 1. Na Okopowej, niedaleko skrzyżowania z Unii Lubelskiej i Kniewskiego, ok. 200 m. od kładki nad torami. Do Rodziewiczówny ok. 300 - 400m, ale to zależy w którym miejscu na Rodziewiczówny będziesz mieszkał. 2. Piastowska, w samym centrum, za wysokim murem, czynny tylko w wakacje, gdyż jest to asfaltowe boisko jakiejś szkoły. Do Rodziewiczówny daleko. 3. Na Solnej, za przejazdem kolejowym, po prawej w stronę uzdrowiska. Do Rodziewiczówny najbliżej, ale tylko tej części gdzie jest Gryf, Kielczanka itp, a więc zachodni odcinek. 4. Przy Wojska Polskiego, vis a vis hotelu Skanpol, do Rodziewiczówny jeszcze dalej niż z Piastowskiej. 5. Przy Budowlanej po lewej w kierunku cmentarza, chyba róg Bogusława X (?). Do Rodziewiczówny lata świetlne.... Więcej parkingów nie przychodzi mi na myśl. Poza tym, niektóre z tych które znałem wcześniej, obecnie już nie istnieją. Link Zgłoś
issey5 Re: Parking w Kołobrzegu 11.07.08, 07:44 Witam raz jeszcze dzieki za szybki odzew chodzi mi o oklice KOMBATANTA KIELCZANKI. Moj DW ie ma sowjego parkingu, tak wiec ponawiam prosbe Link Zgłoś
rickky Re: Parking w Kołobrzegu 12.07.08, 20:31 issey5 napisał: > Witam raz jeszcze dzieki za szybki odzew chodzi mi o oklice > KOMBATANTA KIELCZANKI Kombatant i Kielczanka to dwa różne domy wypoczynkowe, położone na dwóch różnych końcach ul.Rodziewiczówny (chociaż Kombatant, to już chyba poza). Do Kombatanta niewątpliwie najbliżej, chociaż też kawałek, będziesz miał z parkingu nr. 1 w moim wykazie. Do Kielczanki natomiast, zupełnie blisko z parkingu nr. 3. Moj DW ie ma sowjego parkingu, tak wiec > ponawiam prosbe Link Zgłoś